Haha @vår2022 ! Låter ändå som en bra dag! Den där jämna lunken behöver inte vara helt fel heller. Inspirerande att du är piggare och vassare! Jag har börjat med visningsstädning hemma, har ju säljplaner. Känner första gången på länge att det kommer att vara möjligt. Det är faktiskt spännande. Hoppas du får det jobb som du vill ha!

@vår2022 Först delen av ditt inlägg kan jag känna igen mig i, ett icke-läge liksom. Att man varken är glad eller ledsen, varken sur eller tillfreds - man bara är. Tråkigt mellanläge.
Men du verkar ju kunna peppa dig själv rätt bra till ett mera uppåt-läge. Jag, precis som @majken_r , log när jag läste.

När min pappa gjorde sin resa till att bli nykter (jag var 27 år då) så minns jag att jag läste någonstans att det är positivt för en företagare att anställa en nykter alkoholist. För de har oftast en inre styrka som många andra saknar i och med att det jobbat med sin nykterhet hårt och lyckats. Minns att jag fann tröst i det då för hans skull.. och nu drygt 20 år senare tröst för egen del. Så du har en point där @vår2022 när du skämtar om det i din ”ansökan”.😉
Sov gott 🤗

@majken_r @Geggan @Rehacer Att visualisera visar sig ju vara väldigt bra för att få upp humöret. Det finns inga gränser, det är bara fantasin som kan ta stopp. Det höjer säkert måbra hormonerna att få sig ett gott skratt. Humor är jätte viktigt för att må bra. Jag har en speciell humor med min bror som jag berättat för om mitt alkoholstopp, vi kan skratta om toksaker kring alkohol, hur galet det kan bli, att skratta åt det tunga kan förlösa, i alla fall för mig.

@Geggan Bra där! Härligt att du fått upp ångan och känner hopp med städningen och försäljningen och att det till och med känns spännande. Passa på att njuta av känslan och energin. Lycka till med försäljningen, hoppas du får ett fett bra pris för den😂

@Rehacer Ja mellanläget är ett lite tråkigt läge, något jag funderar kring. Kommer nog att skriva mer om detta läge och undersöka det. Underbart med det du berättar om din pappa. Det är nog så att en nykter alkoholist måste jobba hårt med sin inre styrka, och att man får en inre styrka pga det. En egenskap som man utvecklar mer än man tidigare någonsin gjort. Det var gott att höra denna historia❤️

@vår2022 det är en ynnest att man som nykter kan skapa och påverkar sin egen lycka men också ett tufft jobb. Visualisera positiva saker är en bra grej☺️ Att försöka vara i stunden och inte oroa sig, vara positiv och njuta av små saker
Förstått att det du känner är postakut abstinens, den lite nollställda känslan när inte kickarna av dopamin kommer längre, men tänk att du är påväg att få ett friskt fungerande belöningssystem❤️

majken_r

Precis, humor! Så himla viktigt. Självdistans, att skratta lite åt sig själv. Hade inte överlevt utan humor😅 Och att visualisera och bryta det tunga, ibland i alla fall, kan vara skönt. Det svåra och tunga hanterar jag också så det handlar ju inte om någon käck quickfix, att bara tänka positivt så det blir allt bra. För det tror jag inte på. Nu ska jag ut i solen men först kaffe. Kram till dig 🥰@vår2022

Dag 74. Idag blir det en kall dag. Fortsätter att fundera kring mitt nuvarande läge. Ett slags noll-läge, ett varken-eller läge eller icke-läge. På sätt och vis ett nytt läge för mig. Ett nykterhetsläge. När jag drack var känsloläget upp och ned, hit och dit. Ledsen - glad, ångest - upprymd, utåtriktad - tillsluten, skuld, skam och dåligt samvete. Mina stämningslägen skiftade på ett helt annat sätt i samband med att jag drack alkohol, på och av.

Anders Hansen säger i boken Depphjärnan att hjärnan är inte skapt för att vara lycklig, den är skapt för att överleva. Att våra känslor har som uppgift att påverka vårt beteende för att överleva. Att hjärnan inte har förändrats sedan urtidsmänniskan. Ångest är ett naturligt tillstånd, att signalera fara och har varit en förutsättning för överlevnad. Depression har utvecklats för att vi ska dra oss undan faror och skydda oss. Att vi är utvecklade för att matcha alla upplevelser mot våra förväntningar är anledningen till att vi bör strunta i att sträva efter lycka. Lycka är snarare en långsiktig upplevelse av mening än att ständigt må toppen. Att vi ständigt ska må toppen är orealistiskt för hjärnan är inte så uppbyggd, men i dagens samhälle luras vi att tro det. Känslor av välbefinnande är övergående och de fyller sin viktigaste funktion, att motivera oss.

Jaha, urtidsmänniskor är vi inte längre men vår hjärna har inte utvecklats sedan dess. Vi måste anpassa oss till vår värld och där vi matas med att vi kan hela tiden kan bli lyckligare via materiella saker och produkter, lyckan är kortvarig och vi måste ständigt leta efter den när lyckan avtar. Lyckan är en långsiktig upplevelse av mening. Om du håller med om den definitionen och vill bli lyckligare är det viktigaste att ignorera lyckan, säger Anders. Ju mindre vi bryr oss om den, desto större chans att bli lycklig.

Detta tål att tänkas på. När jag hällt i mig vin och detta skapa ångest har signalsubstanserna i urtidshjärnan kopplat det till ett farligt djur, svettningar, oro och hög puls utlöses, gör dig redo för kamp eller flykt! Men det finns inget rovdjur framför mig. Alkoholen har sabbat till hjärnfunktionerna ordentligt! Hjärnan som har till uppgift att jag ska överleva har blivit beroende av alkohol. Kanske en form av muterad nutidshjärna? Sättet för hjärnan att överleva är nu att skrika efter alkohol, jag har skapat ett alkoholmonster i min hjärna😱. Monstret bönar och ber om alkohol för att må bra och vara lycklig som bara varar en kort stund, sen börjar den tjata igen och igen! Den kan aldrig hålla käften, jo när den till slut slocknar efter stora mängder. Puh! Det finns andra sätt att tysta den också, att ta kampen med den och sluta dricka. Sätta dövörat till när den bönar och ber och tjatar. En tuff kamp, men till slut ger den upp och får äntligen den långa vila den behöver för att återhämta sig. Hjärnan är fantastisk, den kan reparera sig och bli återställd till en friskt fungerande hjärna igen😀

Det här nolläget, varken-eller läget då? Kanske bara låta det vara, inte sträva efter att må bättre och lyckligare, inte bry mig om att bli lyckligare. Chansen blir ju större att då bli lycklig, säger Anders. Vidare säger han, lycka är en långsiktig upplevelse av mening. Lycka ska inte ses som ett självständigt mål, utan i ett sammanhang. Lycka uppstår när vi förstår vad som är viktigt i livet och handlar därefter. När vi blir en del av något som vi upplever som meningsfullt för både oss själva och andra.

Kanske är det dit jag är på väg, att finna en långsiktig upplevelse av mening och förstå vad som är viktigt i livet.

Ha en fin dag🌸💕

@vår2022 Ja vad gör man i sådana mellanlägen. Jag har ingen aning. Kanske är det en tid att stilla ner tankarna. Nollställas för att få nya insikter. Efter en lång tid med ett starkt och beslutsamt arbete för att bli fri från alkoholen så kanske hjärnan behöver vila och semester. Allt har sin tid, även vilan, fast vi vill ju att det ska hända något hela tiden. Tänker på att för viss gröda måste marken ligga i träda en tid för att åter kunna gro och börja växa till sin bästa potential igen. Det bästa ligger framför dig @vår2022 kanske ditt nicknamn säger en del 🤗💓☀️🌱🌷

@vår2022 Jag tänker att det är som du skriver hjärnan håller på att ställa om och anpassa sig efter att inte få alkohol, som fröken_fri skriver så kanske hjärnan behöver lite vila och semester men framförallt för att läka. Det kommer bli bättre och är rätt säker på att du kommer bli lycklig och må bra framöver :)

Angående alkoholmonstret kommer det också komma på besök allt mer sällan och snabbt förstå att det inte är någon ide och istället lufsa iväg.

Mycket tänkvärt @vår2022 ! Helt från ingenstans känner jag mig så lycklig idag! Inte känt det på länge. Som bubblor av glädje som stiger upp ur en dyig botten, ett slam, och bara är nöjdhet! Maten smakar så gott, luften är underbar att andas, stolen så bekväm att sitta på . Solljus rusar in i hjärnan och lyser upp allt!

@vår2022 "Nollläge" kanske är de flesta dagar i ens liv? Det betyder ju inte att det inte är positivt! Geggan skriver så fint tycker jag, det kan vi ta till oss - som ett positivt nolläge!
Flera av inläggen du fått beskriver kanske samma sak, kanske flummigt inlägg...Men min hjärna håller väl också på att ställa om!
Kram från mig till dig 🤗

@fröken_fri @starten på det nya @Geggan @majsan_nu Tack för era kommentarer! Mina ”djupa” inlägg är ett sätt att fundera, vrida och vända på tankar jag har. Flummiga och säkert obegripliga emellanåt🤔. Det är mitt sätt att bearbeta, få kunskap om mig själv och även att kunna lämna och gå vidare. Jag menar inte att det är negativt med nolläge, tvärtom, en positiv förändring som håller på att ske, att man inte agera på tillståndet (tex dricka vin för att det känns tråkigt) utan bara acceptera det som det är, ta emot det. Jag upplever att jag är på väg mot något nytt, en ny riktning i mitt liv mot det som är viktigt i livet och mot lyckan😀❤️

Riktigt fina tankar och betraktelser. Anders Hansen tillhör mina husgudar också 🤩 Tänkte på en annan sak som jag har hört. Att definitionen av lycka är att vara nöjd med det man har. Nu, nu, nu. Att sluta jaga efter mer prylar, mer bekräftelse osv. Acceptans och gilla läget är en stor del i nykterheten. Tycker jag.

Jag inbillade mig att alkoholen förstärkte mina upplevelser och sinnen. Efter några månader som nykter märkte jag att mitt känsloliv snarare blev starkare som nykter. Jag blev mer arg, ledsen och även glad. Mer av allt. Den fasen lugnade också ner sig, och numer är jag mer chill. Det som händer det händer. Varje dag finns det någonting att njuta av och tacksamhetsdagbok är ett bra sätt att faktiskt reflektera mer över det. Livet blir ingen räkmacka som nykter, men vad som än händer i livet så har jag bättre förutsättningar att hantera det när jag har tillgång till alla mina förmågor.

En annan sak jag upplever är att jag är mer sann. Min personlighet har inte förändrats, snarare förädlats. Jag står starkare i mina värderingar, tar inte skit på samma sätt längre. Jag säger ifrån och står upp för mig själv på ett helt annat sätt. Mer rakryggad, stolt. Tidigare fanns ju drickandet ovanpå allt som ett skamfilter, som ofta fick mig att överkompensera. Jag blev ofta en peoplepleaser. Jag har inte den skammen längre. Ärlighet ingår i det nyktra paketet. Ärlighet gentemot mig själv och alla andra.

En tröst i det här nykterhetsarbetet är att våra tankar och känslor förändras hela tiden. Man ska inte tänka så stort i början utan äta elefanten i småbitar 😉

Kram 🐘

@Andrahalvlek Jag blev jätteglad av ditt inlägg. Jag gillar den definitionen, att vara nöjd med det man har. Märker också som du beskriver att känslolivet blir starkare, förmodligen för att man nu känner dem på ett djupare plan som nykter. Och det som jag är mest tacksam över är just att förutsättningarna för att hantera livet är helt annat när man har tillgång till sina känslor och förmågor. För att inte tala om att vara sann mot sig själv och det låter så vackert i mina öron när du skriver att personligheten förädlas.

Ha en fin kväll🌸❤️