Grattis bästa @andrahalvlek!
Jag kör på 100 veckor-spåret, det var ju en cool och snygg siffra- som du. 1 år 11 månader är lite stramare- giacometti-typ.
Önskar dig en härlig dag! Visst sa vi imorgon att diverse nyttigheter gör inträde i vårt liv? Det tar vi då. Kram och tack för alla dagar ihop! 😍

Tack för alla grattis ❤️ 100 veckor låter verkligen mycket @TappadIgen, och det är en riktigt jämn och bra siffra 🤩 Hur länge jag än är nykter kommer jag aldrig att sluta räkna och fira. Tur att jag har en app som hjälper mig att hålla koll numer så jag slipper räkna kryss i väggkalendern, som jag gjorde i början.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ett sent, men extra stort grattis till 100 nyktra veckor! 😍 En stor anledning till att det har gått så bra för dig är säkert att du har hängt kvar här på forumet hela tiden. Och att du inte är rädd för att skriva om vad som helst som händer i din vardag. Vi är ju några st som har råkat identifiera dig, men det gör dig liksom absolut ingenting. 😂 Då är man riktigt trygg och stolt i sin nykterhet! Härligt!

Kram

@Se klart Visst kör vi igång imorgon! Och som jag sagt flera gånger tidigare så tänker jag lägga på några vanor i mindre skala, för att de ska sätta sig ordentligt och hålla över tid.

Jag har två saker som jag behöver ta itu med - minska mängden kolhydrater och träna styrka. Hur mycket man är rör på sig så händer det inte ett skit på vågen om man inte tänker på vad man äter. 1 gram kolhydrater binder 4 g vätska, så det finns allt att vinna på att minska mängden snabba kolhydrater. Förhoppningvis visar det sig på vågen, men jag tänker i första hand använda kläder som måttstock. Jag har ”växt ur” lite kläder, hmm 🤔 Vore skönt att växa i dem igen.

Plus att mina fötter och knän skulle må väldigt bra av lite mindre tyngd, liksom mitt flås. Min mamma har dessutom åldersdiabetes som hon medicinerar för, så jag ligger lite i farozonen där känner jag. Jag ska boka tid hos företagshälsovården för att göra en hälsokontroll, för jag har ärligt talat dålig koll på mitt blodtryck och blodsocker.

Jag behöver inte jättemycket variation i kosten, hittar jag bra alternativ så kan jag köra på dem dag efter dag utan större problem. Att tvingas variera mig kan bli en begränsning, allra helst under stressiga perioder. Jag kan inte lägga för mycket tankemöda på det här heller, jag behöver bara göra. Tricket för mig är att hålla blodsockret stabilt, och slippa känna mig vrålhungrig.

Jag tänker från och med imorgon 10/1 införa 5 kost- och motionsvanor:

1) Till frukost äter jag äggröra och bacon. Vardag som helg.
2) Till lunch äter jag varannan dag yoghurt och rågfras och varannan kallrökt lax och fröbröd.
3) Som ett extra mellanmål mån-fre kl 17, direkt efter jobbet, äter jag två nävar nötter.
4) Direkt efter sista promenaden för dagen mån-fre utövar jag 15 min träning med kettlebell. (Nötterna som mellanmål behövs för att jag ska orka promenera och träna kettlebell innan maten.)
5) Som sent kvällsmål dricker jag en smoothie gjord på spenat, frukt, bär, kanel/kardemumma och havredryck. (Jag har idag köpt en särskild liten termos för det ändamålet så att jag kan ta med mig smoothien även när jag sover hos dottern tex.)

Inte så stora förändringar egentligen, men jag tror att de ska göra stor nytta för mitt mående. Nu gäller det bara att nöta, nöta, nöta tills dessa vanor sitter lika bra som mina dagliga 12.000 steg/dag och noll choklad. Att jag inte äter choklad känns numer lika självklart som att jag inte dricker alkohol. Visst kan jag bli sugen när jag står i kassan, men jag motar bort tankarna direkt ”NEJ, jag äter inte choklad”.

Ikväll sover jag hos dottern igen och smoothien är medpackad 🤩

Kram 🐘

PS. Om lunchen blir lite vidlyftig så gäller yoghurt och rågfras eller lax och fröbröd till middag istället. På tisdag och torsdag den här veckan ska jag ha lunchdejt med kompisar. Alla system måste ha viss flexibilitet.

I natt får dottern sova själv på LSS-boendet. Hon är inte frisk än, men åtminstone stabilt småkrasslig. Värst är hennes egen oro. Men det finns inga genvägar, hon måste igenom det. Hon måste själv upptäcka att hon är trygg på boendet, utan mamma och pappa. Hon fixar det, och personalen fixar det, men lite ont i mammahjärtat gör det. Varsamt fösa framåt, jag vet hennes bästa och jag vet att det blir bra. Och hon vet att jag aldrig är längre bort än ett mess. I normala fall har jag inte ljudet på, men i natt får det vara på.

Kycklingmamma 🐣 jag vet. Men när hon blir sjuk är det precis som alla andra sjuktillfällen historiskt kommer tillbaka som en kalldusch. Allt vi gått igenom ihop, allt sådant som man inte har bearbetat eftersom det inte skulle göra någon nytta. Allt som har hänt har hänt, och ingenting har skett av ond vilja från någons sida. Skit händer, man får lägga sitt fokus på walk around och damage control.

Efter att jag hade åkt från dotterns boende tog jag min tredje vaccinspruta, tjoho! Sen knatade jag en enmilsrunda i skogen. Pust. Det blev många steg istället för långa steg pga isigt och halkigt väglag. Med facit i hand borde jag ha haft dubbskorna. Totalt 18.416 steg har jag fått ihop idag, varav cirka 15.000 steg på milrundan.

I natt hoppas jag sova riktigt gott i min egen säng. Dottern har det på tok för varmt i sitt sovrum, och det är liksom inte läge att öppna fönstret heller. Här hemma går jag och fryser och hos dottern får jag värmeslag, aldrig får man vara riktigt nöjd 🤣

Idag är jag tacksam för att jag har tagit min tredje spruta och hittills har jag klarat mig från att smittas av covid. Ingen i min närhet har haft covid faktiskt, äldsta dottern och hennes sambo testade negativt efter nyårshelgens sjukdom. Jag är tacksam för att min yngsta dotter blir lite bättre för vare dag, även om det är ett segt virus. Jag är tacksam och glad över det strålande fina vintervädret som gjorde mig sällskap på dagens skogsrunda.

Jag är också tacksam över att det redan känns som jag har gått ner i varv rejält. Jag känner mig inte rastlös alls utan det jag har planerat för min lediga vecka känns precis lagom. Jag har bokat lunchdejt med en kompis imorgon och med en annan kompis på torsdag. Varannan dag känns lagom. Min semestervecka handlar ju i första hand om att just gå ner i varv. Ladda mina batterier.

Kram 🐘

Fint att läsa @andrahalvlek och det var ju inga mikro-vanor du presenterade här ovan 👆🏻👆🏻
Själv har jag börjat min nya vana
1) äta frukost - check
2) laga ett mål mat (fisksoppa) - check
3) borsta tänderna klockan 22… check.
4) Lägga mig halv elva- inte check. 🙄
Så de tre vanorna ska jag hålla i denna vecka.
Och ingen glass då förstås…
Efter ett år då jag inte brytt mig nämnvärt om min vikt eller midjemått längtar jag efter att känna mig lite lättare- och piggare.
Bull- dieten (förra veckan) har varit god men inte direkt av godo.
Kram kompis! 🍀

@Se klart Låter som en kanonbra start! Nöta nya vanor. Själv har jag träningsvärk igår efter gårdagens 10 min träning med kettlebell. 10 min 😳 Det var knäböjen som gjorde det sannolikt. Lite ont i höger tumme också, i den stora muskeln vid tumroten. Jag märker när jag bär matkassar att armar, händer och leder i axlar och armbåge har försvagats. Himmel vad jag behöver styrketräning! Jag ska fortsätta med mina ynka 10 min kettlebell varje dag och sen utöka efterhand. Först ska jag sätta vanan, det är allra viktigast. Direkt efter sista promenaden för dagen ska jag träna kettlebell, och jag ska ställa en kettlebell mitt på golvet i hallen för att verkligen komma ihåg det. Allt jag måste komma ihåg måste jag lägga fram väl synligt. Mitt minne är som en teflonpanna.

Kram 🐘

På tal om muskelmassa. Efter 50 tappar man som kvinna flera kilo muskelmassa per år om man inte styrketränar för att motverka det. Relativt nyligen gick jag bet på att öppna en flaska med julmust. Sådant har gamla tanter problem med 😳 Jag har aldrig haft problem med det tidigare, och det kändes som en milstolpe men på ett negativt sätt.

Kram 🐘

Nu har jag filat lite till på min nya målsättning och totalt har jag 8 dagliga mål från och med igår 10/1. Nu i början tills vanan sitter så sätter jag ✅ på varje punkt i ett block som jag har bredvid sängen. För mellanmål och kvällssmothie har jag till och med satt larm för att inte glömma.

Hittills efter två dagar har jag checkat in följande:

1) Äggröra och bacon till frukost. ✅ ✅
2) Youghurt+rågfras eller lax+fröbröd till lunch (eller middag). ✅ ✅
3) Kl 17 nötter som mellanmål. ✅
4) Kl 21.30 smoothie gjord på spenat, bär, frukt, havredryck, kanel/kardemumma. ✅
5) Noll choklad. ✅ ✅
6) 12.000 steg/dag. ✅ ✅
7) 10 min träning med kettlebell. ✅ ✅
8) 10 min godnattmeditation precis innan jag släcker ner skärmen. ✅

Den sista bocken tänker jag sätta strax. Totalt kan jag få ihop 56 på en vecka. Jag tänker inte vara benhård mot mig själv, men egentligen är inte det här något svårt alls att få till. För att verkligen nöta in vanan är det varje dag som gäller. Trots träningsvärken från igår tränade jag kettlebell idag. Att jag fick sådan träningsvärk efter ynka 10 min gjorde mig både förbannad och motiverad. Nu jävlar!

Kosten har jag återuppväckt från min antiinflammatoriska period. Jag har inte ont i kroppen längre. Det bara slog mig för en tid sedan att det var länge sedan jag hade ont i kroppen (förutom träningsvärk idag då). Jag tror faktiskt att det hängde ihop med uttrappningen av mitt venlafaxin, som jag inte tar alls sen mitten av november. Just venlafaxin är ju smärtdämpande tydligen och att då få värk som utsättningssymptom är kanske inte så konstigt.

Intresseklubben antecknar, jag vet 😉 Men det här är min tråd och jag skriver vad jag vill i den. Och det här ville jag ha på pränt för att att kunna utvärdera senare - hur många ✅ jag får vecka för vecka helt enkelt. Ska dessa nya vanor sätta sig lika hårt som mina promenader? Jag tror det. Jag hoppas verkligen det.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Jäklar vad seriös du är! Härligt! Jag har kört igång lite mer ”luddigt”.😅 Men hade tänkt att i första hand äta mindre godsaker och börja motionera regelbundet.

Kram

@Andrahalvlek Jättebra vanor, och helt rimliga! Att ta hand om sig måste få ta tid i anspråk!
Jag har en ovana som jag hade tänkt bryta men inte fått till; snoozningen. Sätter klockan 10 min före jag tänkt gå upp, snoozar 2 ggr. Så jäkla onödigt! De 10 min per dag blir mycket sömn på en vecka ....

@Torn Japp. Det är både min styrka och min förbannelse. Jag kan inte göra något halvdant. Så nu försöker jag göra pyttelite riktigt ordentligt. Jag blir motiverad också av att checka av, och jag har märkt att det jag faktiskt gör varje dag what so ever sätter sig så bra efter ett tag att det inte blir en belastning alls längre.

Kram 🐘