En stund på jorden

Profile picture for user Lavendelblomman

Det känns utmärkt att vakna på morgonen utan ångest över att man kvällen innan, som så många gånger förr, drack för mycket trots att man lovat sig själv att inte göra det.
Kram på er alla kämpar där ute!

Profile picture for user Futurista

Vad roligt att se att det går så bra för dig! Min december har varit ganska svajig, konstanta sug och en del snedsteg. Stress. Köpte tom en BiB för ett tag sedan, drack ca 4 glas per kväll tre dagar på raken (ensam hemma), sen hällde jag ut. Slutkörd och trött - kroppen skriker efter vin. Idag är jag nykter. Ha det fint 🤗

Profile picture for user Lavendelblomman

Här kommer ett inlägg som jag hade hoppats på att aldrig behöva skriva, men jag tror att jag kvällen före julafton slog i min personliga botten. Vi var hemma hos bekanta och jag drack så mycket alkohol att jag började kräkas och fick minnesluckor. Fy sjutton vad jag skämdes dagen efter! Jag vet inte riktigt vad som hände, men jag var trött och på dåligt humör. Jag som aldrig tidigare druckit för mycket ute bland folk, utan endast hemmavid. Nu måste jag bryta med alkoholen, för detta var ett tydligt bevis på att jag inte kan hantera den. Det har gått på tok för långt med mitt drickande, även om jag det senaste året lyckats dra ned rejält jämfört med innan.
Behöver allt stöd jag kan få från er fina forummedlemmar.

Profile picture for user Charlie70

@Lavendelblomman tråkigt att höra att det blev som det blev men framförallt att du känner som du gör. Var och varannan här inne har liknande "berättelser" så ensam är du inte. Men nu gäller det att fokusera framåt. Jag vet inte vad du har haft för mål, måttligt eller sluta helt? Du har hängt här ett tag och läst på. Frågan är om du också ska ta kontakt med beroendeklinik för samtal och ev läkemedel. Jag behövde aldrig läkemedel men fick regelbundna samtal med sköterska (Riddargatan 1) och de tog blodprover som faktiskt taggade mig när jag kände sug. Inte vill man gå dit med dåliga resultat. Efter det halvåret behövde jag dem inte mer och all dokumentation är sekretessbelagd för övriga vården på min begäran. Detta är självklart bara ett förslag. Många av oss klarar oss gott med varandra här på forumet. Jag tänker också att du kanske behöver fundera över din arbetssituation. Jag vet alltför väl hur det är när arbetet tickar på i 200 dag ut och dag in. Samtidigt har man familjen. Klockan 15 på julafton var den enda stunden på året som jag upplevde att jag kunde luta mig tillbaka. Inga mail, inga sms inget som jag inte hunnit göra kunde störa den stunden. Men hur sunt var det egentligen? Stressen över jobbet triggade definitivt min alkoholkonsumtion i sökandet efter snabbt lugn.

Vi finns här!

Kram!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Lavendelblomman Att du skriver det är allra viktigast 🙏🏻 Att du direkt känner att det är här du behöver lätta ditt hjärta. Att du själv känner att nu får det vara nog.

Jag känner enorm igenkänning. Att det vissa gånger gick helt bananas, av olika anledningar. Oftast för att man var trött, stressad, ätit dåligt, eller för att man helt enkelt inte var vaksam på mängden och hastigheten. Jag är så tacksam över att jag har lagt det beteendet långt bakom mig 🙏🏻 Det där var inte jag. Det där var något annat som radiostyrde mig.

Slå inte på dig själv, använd den energi du har till att vara nykter en dag i taget. Skriv här varje dag!

Kram 🐘

Profile picture for user Lavendelblomman

Det skulle nog göra mig gott att skriva här oftare och på så vis få ur mig mina känslor och funderingar. Jag är här inne och läser så gott som varje dag, men jag skriver inte så ofta.
Jag har funderat på att kontakta en beroendeenhet, men än så länge är skammen för stor. Visst är det synd att det ska vara så? Att vara familjemor och alkoholist är ju så tabu, tyvärr.

När det gäller mitt jobb så har vi fått mer resurser, vilket avlastar. Jag trivs bra med mitt jobb nu även om det fortfarande kan komma riktigt stressiga perioder och jag har mycket ansvar. Nu ska jag dessutom få jobba hemifrån på heltid ett tag igen pga Corona-restriktionerna. Jag trivs bra med det och det gör att jag sparar ca 1,5 timme per dag i utebliven restid. Sedan så saknar jag förstås mina kollegor. Vi är ett härligt gäng och jag får energi av att träffa dem.
Tidigare så har jag haft som mål att dricka måttligt. Att sluta helt har känts helt omöjligt och jag har inte kunnat identifiera mig som en som inte dricker. Fem veckor är det längsta uppehållet jag haft under de senaste dryga tjugo åren, bortsett från när jag varit gravid. Att dricka måttligt klarar jag dock inte alltid av och att vara utan alkohol helt är ju utan tvekan bäst för hälsan.
Nu är mitt mål att vara helt nykter i tre månader som ofta rekommenderas här på forumet.
När suget sätter in ska jag tänka att "detta är bara en tanke eller en känsla och inget som jag behöver agera på".
Kram alla fina forumvänner!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Lavendelblomman Klokt tänkt. På tre månader hinner man liksom uppleva fördelarna med nykterheten. Till 70-80 procent handlar det om att skapa nya nyktra vanor. Vara nyfiken på det nyktra livet. ”Nu ska vi se hur man gör det här utan att dricka”. Du kommer att märka först en dipp, att typ allt blir tråkigt, men sen kommer de positiva känslorna tillbaka. Alkoholen tar ifrån oss förmågan att känna glädje i vardagen. Livet blir en enda lång transportsträcka till nästa fylla 😢

Kram 🐘

Profile picture for user Futurista

Jag vill skicka dig en stor kram och krokar gärna arm med dig. Min december har varit lite småsvajig och jag har delvis hamnat tillbaka i gamla, dåliga vanor med lite småduttande hemma i min ensamhet.

Stor kram ❤️

Profile picture for user Futurista

@Lavendelblomman Hur känns det idag? Jag har också gjort några ”slå-i-botten”-fadäser, om det är till nån tröst att veta att du inte är ensam. Det har vi nog alla härinne. Jag ska iväg på middag med barnen på nyår och tar bilen tänker jag. Då har vi en plan 💪😊

Profile picture for user Varafrisk

Får jag kroka arm med er @Futurista @Lavendelblomman? Jag vågar sällan kroka arm med någon för rädslan att misslyckas samt att jag håller kanske en bakdörr på glänt. Jag tänker att jag vill räkna nyktra dagar men gör jag ett snedsteg vill jag ändå fortsätta räkna. Jag behöver samla på mig nyktra dagar för att kunna gå vidare.

Kram🥰

Profile picture for user Lavendelblomman

@Futurista Allt känns bra för mig än så länge. Bor hos mina föräldrar ett par dagar och tänker knappt på alkohol. Den stora prövningen blir när jag kommer hem igen, framför allt den första helgen.
@Varafrisk Självklart får du kroka arm med oss! Jag ägnar allt mindre kraft åt att räkna dagar. Försöker istället fokusera på att varje dag må så bra som möjligt.
@majken_r Härligt!

Profile picture for user Lavendelblomman

Vaknar upp och känner mig helnöjd med att jag inte drack en droppe igår. Jag var chaufför, så att dricka fanns inte ens på kartan.
Nu siktar jag på tre nyktra månader.
Gott nytt år alla kämpar där ute!

Profile picture for user Varafrisk

Gott Nytt År💗

Vad gott att du fick en nyårsafton som du önskade @Lavendelblomman. Var stolt💪🏻
Min afton blev inte alkoholfri dock endast ganska lite alkohol för att vara mig. Berättar mer i min egna tråd.

Kram🤗

Profile picture for user Lavendelblomman

Börjar jobba i morgon efter jul- och nyårsledighet. Har haft söndagsångest de Luxe idag. Var sugen på alkohol tidigare i kväll, men har inte druckit en droppe. Är trött på slentriandrickande och ständiga misslyckanden. Det får vara slut på det nu. Kram alla!

Profile picture for user majken_r

@Lavendelblomman har också lite kryp i kroppen inför morgondagen..både längtar efter rutiner och vardag och inte.. Men ingen alkohol💪🏼 Kram och hoppas du får sova gott

Profile picture for user majken_r

@Lavendelblomman har också lite kryp i kroppen inför morgondagen..både längtar efter rutiner och vardag och inte.. Men ingen alkohol💪🏼 Kram och hoppas du får sova gott

Profile picture for user Rehacer

@Lavendelblomman Skönt att slippa suget!
Jag hade första suget igår på min fjärde dag. Det klassiska suget jag brukar få på eftermiddagen på jobbet när jag vet att arbetsdagen snart är slut och jag sen kan åka hem till vinglaset. Men jag motade bort det och kände inget sug igen. Intressant att lägga märke till hur vissa situationer triggar.
Ha en fin dag! ❄️✨

Profile picture for user Kvarsta

Den här typen av "dagbok" kommer jag att följa med spänning. Jag har försökt sia om vilka situationer som kommer vara svårast att övervinna för min egen del, vilka tillfällen där suget kommer att smyga sig på mig som mest. Och det är väl det som är lite av knepet, antar jag?! Att hitta dem och att komma på sätt för att "ta sig förbi" dem, utan att trilla dit.

Jag är så glad över att ni andra delar med er av era erfarenheter!

Profile picture for user Lavendelblomman

@Rehacer skrev:"Det klassiska suget jag brukar få på eftermiddagen på jobbet när jag vet att arbetsdagen snart är slut och jag sen kan åka hem till vinglaset." Hög igenkänning på detta. Under 2021 lärde jag mig att för det mesta parera det suget. Mina värsta stunder numera är fredag och lördag eftermiddag och kväll. Jag bävar inför dem!
@Kvarsta Välkommen till forumet!

Profile picture for user Lavendelblomman

Idag när jag var iväg och handlade så körde jag förbi ett öppet Sytembolag. Under några sekunder funderade jag på att svänga inom och köpa en flaska vin, men fort som ögat slog jag bort tanken och fokuserade på annat. Tänk så bra det kommer att kännas i morgon!
Dags att sova. God natt!

Profile picture for user Kvarsta

@Lavendelblomman Tack!

Jag önskar att jag om veckor och månader kommer kunna skriva precis detsamma som du just skrev: "slog bort tanken och fokuserade på annat". Det är ett av mina mål.

Sov gott!

Profile picture for user majsan_nu

@Lavendelblomman Hej! Läste lite bakåt i din tråd, är det så att du tänker en a-fri period eller har du redan påbörjat? Vilket som så önskar jag dig att det blir som du vill... Kanske vi har skrivit till varandra förut men ibland blir jag lite vilse i pannkakan! Huvudvärk kan man ju få av olika skäl även av a-uppehåll - men hellre det än av att ha druckit!
Ha det fint o heja dig!
🤗 Kram

Profile picture for user Lavendelblomman

@majsan_nu Jag planerar att vara nykter i tre månader nu och den perioden påbörjade jag den 28/12. Drygt en vecka nykter nu alltså. En del sug har jag haft, men jag har inte haft några större problem med att avleda det. Jag vet hur det blir om jag faller till föga för suget. Det blir inte bara ett glas, utan det blir en hel flaska. Jag ångrar mig, känner mig misslyckad och stressad över att jag inte kan köra och hämta något av barnen om de skulle få för sig att ge sig iväg på något. Det är så mycket skönare att vara utan alkohol!

Profile picture for user majsan_nu

@Lavendelblomman Så mycket skönare att vara utan alkohol - javisst är det så! Att inte behöva välja hela tiden tycker jag är skönt, det är därför jag valt det a-fria livet... Tycker det funkar för mig, har gjort det i 120 dagar nu! Har inte satt något slutdatum för det, då skulle jag känna mig stressad... Det är så olika vad som stressar olika personer, det leder till olika vägar/val! Önskar dig stort lycka till med ditt val 👍💪👍
🤗 Kram

Profile picture for user vår2022

@Lavendelblomman Det är så skönt när sömnen börjar ordna sig. Säkert håller hjärnan på att repareras och behöver få en god natts sömn för detta arbete😀. Njut av din goda sömn och ha en fin lördag❄️🌸

Profile picture for user Lavendelblomman

I eftermiddags var jag grymt vinsugen. Funderade allvarligt på att köpa en flaska på vägen hem från jobbet. Talade då om för mig själv hur innerligt trött jag är på att ständigt misslyckas med att få bukt med mina alkoholproblem. Jag vill verkligen klara tre månader den här gången. Jag köpte inget vin och det känns så bra nu att jag inte gjorde det.

Profile picture for user majsan_nu

@Lavendelblomman Så bra gjort, att det hjälpte att tala "förstånd" med sig själv! Tycker du verkar så stabil...Men a-skurken är en fuling o det gäller att säga ifrån! Önskar dig en fin a-fri dag 💪👍
Styrkekram 🤗

Profile picture for user Rehacer

@Lavendelblomman Sååå jobbigt när suget kommer, man känner sig rätt maktlös för att vi tidigare alltid har mättat det suget. På direkten öppnade vi en flaska (för det fanns alltid vin hemma då) och suget hann nästan inte kännas klart innan vi drack första klunken. Medans vi nu snällt ska acceptera ett jobbigt sug, känna klart suget och få det att försvinna. Det är ingen som har sagt att det ska vara lätt.. usch å fy!
Men Gud vad härligt det känns när man stått emot, när Mr A tillslut insåg att det inte skulle bli nåt åka av och lufsade iväg surt. Varje vinst gör oss starkare, så du kommer snart vara superstark @Lavendelblomman ❤️
Sov gott sen! 🤗

Profile picture for user Lavendelblomman

@majsan_nu @Rehacer Tack!

@Rehacer skrev:"På direkten öppnade vi en flaska (för det fanns alltid vin hemma då) och suget hann nästan inte kännas klart innan vi drack första klunken." Denna beskrivning är verkligen mitt i prick! Precis så har det varit för mig de senaste tio, tolv åren. Att bryta denna vana blir kämpigt, men det måste gå. Att vara alkoholist är också väldigt kämpigt på många sätt och vis.
Ha en fin torsdag alla fina forumvänner!

Profile picture for user vår2022

@Lavendelblomman Starkt gjort att inte åka till bolaget och att kämpa mot suget💪. Känner också igen mig i att dricka innan suget ens hann komma. Drack på autopilot och förbyggde sug genom att dricka på morgonen, innan jag ens hunnit känna efter, bara i fall suget skulle komma, så galet. Då och i den världen var detta helt normaliserat beteende för mig. Inte så att jag berättade om detta för någon men för mig själv var det normalt. Fixade ju några timmar utan skak och dämpade ångesten för tillfället. Så skönt att ha brutit denna normalisering och beteende. Det är en kamp men så värd!

Ha en fin torsdag🌷💕

Profile picture for user Lavendelblomman

Helgen närmar sig. Det blir en extra stor utmaning mot sug och mot invant beteende. Jag måste tänka att det bara är tankar/känslor och inget som jag behöver agera på. På måndag vill jag kunna skriva här på forumet att jag klarat av att vara nykter hela helgen.

Profile picture for user majsan_nu

@Lavendelblomman
Jag hejar på dig, det kommer att gå bra om du fortsätter att tänka som du skriver! Och som @majken_r skriver så blir det skönt att vakna o i bästa fall vara pigg... Och a-fri ännu några dagar - blir många till slut 👍eller hur!
Styrkekram från mig 🤗

Profile picture for user Lavendelblomman

Åh vad jag saknade matlagningsvinet ikväll! Att inte ha alkohol hemma är min räddning. Nu känns det bra och ännu bättre kommer det att kännas i morgon bitti. God natt!

Profile picture for user Lavendelblomman

Tack för uppmuntrande inlägg. De värmer! ❤
Det blev en alkoholfri helg, men jag var rejält sugen. Hade jag haft alkohol hemma så hade jag inte fixat det.
Jag fick väldigt mycket gjort den här helgen. Någon skrev att det känns som om helgen blir en dag längre när man är nykter, för man orkar ta tag i så många fler saker. Det ligger något i det.
Ha en fin måndag!

Profile picture for user majsan_nu

@Lavendelblomman Hoppas din dag varit lugn o vilsam, det har min varit hittills... Jag har ju helt a-fritt men det hindrar mig inte från att vara sugen på ett glas vin, speciellt så här fram på kvällskvisten! Bara att vänta ut känslorna så går dom över så småningom... Jag tar en dag I taget, stund för stund ibland! Ändå har jag så många a-fria dagar, det ska väl ge sig tänker jag! Hur har din dag varit? Hoppas du haft en fin måndag...
Kram 🤗

Profile picture for user Lavendelblomman

@majsan_nu Tack för att du tittar in! Dagen har varit bra. Har jobbat hemifrån, vilket jag uppskattar. På kvällen när jag satt framför brasan kom dock längtan efter att få sitta med ett glas rödvin i handen för att kunna koppla av ännu mer. Det blev inget av den varan. Heja mig!

Profile picture for user vår2022

@Lavendelblomman Du kämpar på bra! Att inte dricka vin framför brasan är en utmaning, jag dricker bubbelvatten med fun light i, min nya njutning av dryck.

Ha en fin tisdag🌷💕

Profile picture for user majsan_nu

@Lavendelblomman Hej! Läst igenom en stor del av din tråd...Det är mycket vi går igenom! Hur är det för dig idag?
Mina dagar är fortfarande a-fria, det går både upp o ner. Har ju många a-fria dagar nu, kämpigt för mig bara att skriva detta! Märkligt att det ska ta sån tid/energi att komma ur detta!?! Jag har ju inte, som jag ser det, något alternativ - det är fortsatt a-fritt som gäller för mig!
Önskar dig en fortsatt fin dag, a-fri förstås 💪😀👍 Heja dig o heja mig o heja även alla andra här på forumet!!!
Kram 🤗

Profile picture for user majsan_nu

@Lavendelblomman 👍 En fin dag för dig med andra ord!
Min dag har varit helt ok, varit ganska lat o inte fått så mycket gjort..
Vi har iallafall hållt oss a-fria o det är verkligen härligt!!!
Nu är det bara sömnen kvar, det har varit lite si o så för mig. Önskar dig en god natt iallafall! Och en fin dag imorgon!
Kram 🤗