Jag funderar på om någon stött på samma problem som jag. Jag har länge och i olika omgångar tänkt på att sluta, eller åtminstone dra ner väsentligt på min alkoholkonsumtion. Jag har ett problematiskt förhållande till alkohol och det för med sig så mycket negativt att mitt liv kraftigt försämras av det. Därför vill jag sluta dricka, eller åtminstone ta en lång paus.

Men min partner är inte intresserad av att sluta. Han har enligt mig också ett problematiskt förhållande till alkohol, men han verkar inte medveten om det själv. Eller också förnekar han det för sig själv. De gånger jag föreslagit eller bara pratat om att jag vill sluta dricka blir han nästan arg och säger att ”då försvinner ju allt roligt vi har”, eller något i den stilen.

Jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att inte förstöra vårt förhållande. Jag har bestämt mig för att göra en paus, låta kroppen vila från alkoholen och se om jag kan må lite bättre både fysiskt och psykiskt, men jag är rädd att han ska bli arg och besviken ifall jag säger att jag inte vill dricka kring jul eller på nyår, t ex.

Någon som har något tips eller varit med om något liknande?

@kvinna 38 Tack! Så skönt att du tyckte det var såpass lätt ändå - jag tycker också det är lättare än väntat att avstå, men eftersom min man gärna dricker så blir jag påmind om det hela tiden, annars hade jag nog tänkt mindre på alkohol än jag gör. Det blir på något sätt mindre självklart att låta bli när man ser vinboxen stå där som världens naturligaste inredningsdetalj…😵‍💫

@Snö. Åh, det låter jobbigt! Jag förstår hur du känner. Lite så har det varit i mitt äktenskap också - våra gemensamma aktiviteter har nästan alltid involverat alkohol, det ingår i mångt och mycket i hur vi umgås med varandra. En sorts gemensam verklighetsflykt tror jag, som något som bundit oss samman, trots att det samtidigt varit orsaken till nästan alla bråk vi haft🙄😟

Hoppas att det inte är så illa som du tror och befarar med er relation, utan att den ska klara att du gör en förändring! Kanske kommer det till och med bli början på något bra?🍀🍀

Tack alla för era hejarop!! Jag vill verkligen fortsätta vara stark nu när jag går på semester efter idag! Inser att kommande helger är späckade med prövningar!

Men tänk vilka hjältar vi är för varandra och oss själva!💪💪🌷🌷🌷

Tack alla för era hejarop!! Jag vill verkligen fortsätta vara stark nu när jag går på semester efter idag! Inser att kommande helger är späckade med prövningar!

Men tänk vilka hjältar vi är för varandra och oss själva!💪💪🌷🌷🌷

@Nania Ja nu sätts vi verkligen på prov och det gäller att ha en bra plan att hålla sig till. Strategier för fallgropar och rätt mindset. Min är ”jag dricker inte alkohol” och ”jag mår så mycket bättre utan alkohol och jag ska vara snäll mot mig själv och min hjärna/kropp”. Här hemma finns som tur är ingen alkohol och när vi ska vara borta tar jag med mig alkoholfri öl.

Nu kämpar vi på!💪💕

Härligt att höra om helgen! Tror också att det är bra att inte dra igång en diskussion om det inte blir nödvändigt. Kör på nu i helgerna! Själv tänker jag se till att vi har roliga lekar med barnen på nyår, skönt att inte hela kvällen blir att sitta vid middagsbordet.

Ja, Kennie en av de stora fördelarna med nykterheten är ju att man inte är trött och däst. Det finns så mycket annat som ger bättre kickar - lekar med barn t.ex. Vi har ju druckit till middagen på landet t.ex. inga mängder men ett par glas vin. Efter ett par glas är det ingen vuxen som orkar dra igång nåt kul, nån lek, kubb (möjligtvis), eller en fisketur (och det kanske är tur). Det kan jag ångra idag när jag ser tillbaka på det. Varför skaffa sig en så dålig vana?

God fortsättning alla!
För min del har julen varit helnykter såhär långt. Lockelsen att ”bara ta ett litet glas” är såklart större när det är helg och semester och lite feststämning. Jag har hållit emot genom att påminna mig själv om hur dåligt man mår nästa dag (fysiskt och psykiskt) och hur man alltid känner efteråt att det INTE var värt det! Dessutom är det ju skadligt för kroppen och för alla ens relationer. Imorgon har jag varit nykter i fyra veckor💪

Hoppas allt är bra med alla er andra!🍀🌷

Vad glad jag blir att höra att det går bra för dig! Jag tycker också att det är en stor motivation att tänka på hur skönt det är att slippa bakfylla och ångest. Jag tror också att det är viktigt att påminna sig om varför man slutat, det är lätt att börja lura sig själv att det inte var så farligt... Det där tillfället att ta tag i livet och bli nykter kommer inte alltid lika lätt, så det gäller att köra på och hålla fast i sitt beslut tror jag. Njut av nykterheten och unna dig andra goda saker istället!