Jag har druckit mycket de senaste sex-sju åren, men gjort totalt uppehåll eller måttligt drickande då och då. Det senaste halvåret har jag druckit 1 flaska vin per dag. Slutade helt dricka 6/1. Drack 1 glas vin 14/1, sedan totalt uppehåll. Jag ville testa om jag kunde ta bara ett glas och det gick. Nu har det gått ytterligare två dagar och det funkar att avstå helt. Var det dumt att testa med ett glas? Är det bättre att låta bli helt och hållet. Jag vacklar mellan att tro att jag kan dricka ett glas då och då till att tro att jag måste avstå helt och hållet ”för alltid”. Tycker tanken på att aldrig mer kunna dricka vin är svår. Började skriva i tråden där man avstår helt och hållet. Det. Vill inte prata om mitt glas vin i den tråden. Tacksam för råd och tips hur jag ska tänka.

Hej,
Jag tror det är väldigt individuellt vad som funkar. Men en grej som är viktig för mig är att om jag tar ett glas vin så är det verkligen ett (1) glas. Och inte med någon regelbundenhet. Det går mellan en och tre månader mellan mina glas. Jag började med tre helvita månader då jag dels läste på mycket om vad alkohol gör med hjärnan och kroppen, dels hann lägga mig till med nya, nyktra vanor. Så när månaderna var slut kändes det inte särskilt lockande att dricka längre, jag hade hittat massa annat som får mig att må bra. Så lite paradoxalt så tror jag det funkar att dricka ett glas nån gång ibland när det inte längre känns viktigt att dricka det där glaset... Min riktlinje är att alkohol ska ha samma plats i mitt liv som tårta. Man äter en bit någon gång ibland, men det är inget man skulle köpa hem på en onsdag, eller äta flera dagar i rad. Eftersom du nyligen brutit med drickandet skulle jag rekommendera dig att ta en längre nykter period för att hinna hitta ditt sätt att njuta av livet nykter och ge hjärnan en chans att hitta balans, tror det kan vara lätt att falla tillbaks i de gamla vanorna annars.

Hej
Jag håller med Kennie, det är viktigt med tre vita månader för att alkoholtoleransen ska minska och för att du ska se klart och klokt på situationen. Dom nyktra kloka tankarna kommer tillbaks efter ett antal helvita månader. Lycka till med måttlighet eller avhållsamhet.