Jag har druckit alkohol sedan jag var 15 år. Första gången jag drack blev jag plakat och sedan dess har jag alltid varit den som dricker för mycket. Av allt dåligt som hänt i mitt liv så är 95% beroende på alkohol. Jag har försökt att förändra mitt drickande många gånger men aldrig lyckats. Jag tror det är att när jag dricker ETT glas, så tänker jag redan på nästa. Skam, skuld, skador, sjukdomar. Ingenting har kunnat stoppa mig. Framförallt har jag aldrig sett sanningen. Aldrig riktigt erkänt för mig själv hur RIKTIGT illa det faktiskt är. Förra året skadade jag mig illa när jag ramlade (för jag var full) på en middag. Ändå tänker jag: nu ska jag klara av att dricka mindre! Men det går inte... Största skammen är när barnen (några få gånger) sett mig riktigt full och efteråt berättat att det var läskigt. Det enda jag kan säga om det är att jag iaf är glad att jag vågar prata med dem och vara transparent att jag drack för mycket och att jag ber så mycket om ursäkt. Detta med barnen är ändå den STÖRSTA skammen, men jag känner ändå att jag MÅSTE skriva om det, även om jag inte vill, för det är sanningen. På nyår hände det igen, och skammen vet inga gränser. Jag funderar över hur jag kan göra så här mot mig själv? Dagen efter nyår registrerade jag mig här, och detta blir mitt första inlägg. Jag behöver någon att skriva med så känner ni igen er skriv gärna.
Jag är livrädd att misslyckas igen. Så min strategi denna gång är en dag i taget, en utmaning i taget. (Min utmaning är inte vardagarna, då jag inte brukar dricka, utan mitt sociala liv. Jag går på mycket middagar och har vänner som också dricker mycket. Livet har kretsat mycket kring att laga mat och dricka vin.) Min dröm just nu är att vara helt vit under tre månader för att REFLEKTERA och fundera över vad och hur jag ska göra sen. Jag upprepar för mig själv - tre månader är inte mycket på ett helt liv, du klarar det, du behöver inte bestämma mer än så, sen får vi se om du lyckas komma på ett sätt att dricka måttligt! Men jag vägrar denna gång att skamma mig själv om jag misslyckas med just det, tänker att det är lättare att försöka igen om jag inte lägger för stor vikt vid den skammen också!
Svamligt meddelande. Men så är min hjärna just nu. Huller om buller med alla känslor på en och samma gång.

@Linalus Stort grattis till 21 dagar, grymt bra gjort!
Håller med om vad du skriver angående att skrika ut att man inte dricker.
Jag vill skrika ut till hela världen att jag klarat mig från att dricka flera veckor nu, att jag mår bra, att jag är glad osv...
Samtidigt kan jag och vill inte berätta för världen, inte ens minna närmaste hur mycket problem jag verkligen haft under läng tid.
Det är då som det här forumet är så bra, att kunna skriva här och sedan få respons ger så otroligt mycket, iallfall för mig som inte berättat för någon annan. Önskar dig en fin helg.

@Matti77 Bra jobbat du med!!! Fattar att det är svinjobbigt att vara ensam i detta, men som du skriver, du har som du skriver oss på detta forum!
Jag öppnade upp för mina vänner direkt om att jag haft problem, med det har nog inte undgått dem. Det är dock en fin balansgång. Man vill inte kritisera deras drickande vilket det indirekt blir eftersom man själv just nu kämpar med att sluta. Så svårt. Har berättat om mitt problem, men inte att jag försöker sluta helt, vill inte jinxa ifall allt skiter sig...
Öppnade dock upp för min man igår... Det är också tunn is. Han dricker som vanligt folk och älskar middagar, vin och fester. Hans reaktion
- Intressant... Men måste du sluta helt? Kan vi inte se vad som händer? Det är väl bara att dricka mindre?
... oj oj oj så lätt det hade varit att övertyga mig själv att han har rätt. MEN inte denna gång. Jag stålsatte mig, förklarade att jag mår bättre än på länge, att jag ifrågasätter hur ofta vi har alkohol i vårt liv, att jag nu drömmer större och vill framöver längta efter helgen på ett nytt sätt, vila, träning, vara kreativ, samtala. Sen ville jag inte höra mer från honom utan satte på min ljudbok "the east way to stop drinking" (Allen Carr) och körde mitt mantra "Never. question. your. decision." Bara att göra. Inte tänka för mycket. En dag i taget. Come what may :)
Jag hejjar på dig! (och mig och oss alla! ;)

@Andrahalvlek TACKAR!

@Linalus Vilken härlig läsning om dina tankar och handlingar😁. Jag har också upptäckt att alkoholen ger bra mycket mer ångest än vad jag trodde, tidigare funderingar kring om jag var deprimerad och om jag borde söka för det är som bortblåsta nu. Det är helt klart alkoholen som snurrat upp psyket ordentligt! Känner ingen ångest alls nu. Känner igen din mans kommentar, min man sade ”det blir bra om du bara dricker mindre och inte så fort”. Säger som du, har gått på det förut men inte denna gång. Jag har äntligen insett att jag kan inte dricka, inte ens en mun, då är det kört och jag vill ha hela flaskan, varje dag! När jag väl berättat om hur det egentligen står till med mig och om allt smusslande, gömmande, smygande och mina återställare kunde han ta till sig att jag faktiskt är beroende för evigt. Han gick med på att inte köpa hem vin, men han dricker 3,5 öl. Det triggar inte mig.

Bra mantra! "Never. question. your. decision” det tar jag med mig😀. Trevlig fredag🌷💕

Dag 23
Igår var jag på middag igen. Laddade med en påse alkoholfria alternativ. En flaska GIMBER att göra fördrink med och en alkoholfri mousserande vin. Det roliga var att jag drack upp HELA flaskan... Haha, snabbt! Då fattar man ju hur det hade gått om det var vanligt vin. Det sköna var att jag kände mig inte utanför, jag skrattade och hade roligt. Dock blev jag trött innan resten av sällskapet och tackade för mig lite tidigare. Men vad gör väl det? Jag är så GLAD att vakna utan att vara bakis.

Har startat ett 30 dagars program på nätet idag. På engelska haha. Vill lära mig mer om mig själv och relationen till alkohol, och fakta om alkohol och samla på mig mod att kanske vara AF för alltid.
Idag är jag stark och känner:
- Jag är bättre utan alkohol
- Jag tycker bättre om mig själv utan alkohol
- Jag klara mig jättefint (just nu) utan alkohol
- Jag känner mig än så länge inte utanför utan alkohol
- Jag behöver inte skämmas så ofta utan alkohol
- Jag har mer energi utan alkohol
- Jag skrattar mer utan alkohol
- Jag har INGEN energi till alkohol

Fasen, gäller ju o peppra positiva sakner när det känns så. Vet ju vad som lurar runt hörnet. Passar på
<3

@Linalus Grattis till 23 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Vilken kanonlista du har gjort! Du jobbar verkligen på så himla bra med din nykterhet 🙏🏻 Att gå på middag och vara nykter så här tidigt i nykterheten är verkligen raskt marscherat. Och du märkte själv att du hade precis lika roligt utan alkohol, till och med roligare. Jag skrattar också så himla mycket hjärtligare som nykter. Tidigare var jag mest fokuserad på ”nästa glas” när jag var på fest/middag. Nu kan jag lägga fokus på umgänget och samtalen istället. Att man är mer kvällstrött och vill hem tidigare är bara en bonus.

Kram 🐘

PS. Är det ”The Alcohol experiment” du ska göra? Annie Grace tillhör mina husgudar, och jag brukar kalla hennes metod faktametoden. Hjärntvätta sig själv med nyktra argument. Nöta, nöta, nöta tills det undermedvetna påverkas.

Bra jobbat! Skönt att du känner så många positiva saker med att inte dricka. En sådan mental lista är skön när suget kommer. Drack också alkoholfritt i helgen. Drack upp hela flaskan på ett par timmar. Skönt det finns alternativ 😊@Linalus

@Andrahalvlek Jepp! :) Det är det programmet. Exalterad!! Och hennes bok ligger på listan av vad jag ska läsa härnäst. Än så länge har jag läst Quit like a woman, Easy way for woman to stop drinking och För mycket för ofta. Haha. Jag är verkligen inne i en "avprogrammering"s period... Det är faktiskt lite det som också skrämmer mig... Jag känner mig lite som en bulldoser som kör på järnet på detta nu, och är rädd att jag en dag bara tappar intresset... Det är som att min energi är på HÖGvarv och i vanliga fall tar jag ner mig själv med alkohol, förstör energin lite och blir "normal-trött" men nu går hjärnan på speed. Kanske inte är dåligt men jag bör nog ändå vara uppmärksam.

@asdffg TACK! Älskar alternativen. Inse att jag nog inte brytt mig avsevärt vad som var i glaset, bara jag har något att dricka hela tiden. Rastlös? Kanske...

@Linalus superbra! Låter som ett klockrent program. Känner igen mig, jag var också hög på nykterheten och predikade all fakta mm för min man varje dag, han fick inte en syl i vädret😂. Det var för mig som att få en uppenbarelse på något sätt. Det gav mig massor med energi och så mycket annat fick inte plats. För mig har det varit bra, jag blev bara mer och mer övertygad om att alkohol inte längre hör hemma i mitt liv. Denna kick lugnade sig efter ett tag men övertygelsen jag fick finns absolut fortfarande kvar och vägleder mig framåt💪

Li-Lo

Hej på er!

Vilken myllrande aktivitet ni har i tråden och nyfikenhet. Ser att länken ovan är ren vilja att göra gott, hoppar likväl in för att berätta att då det kommer till länkar är vi restriktiva. Hoppas att det är okej att jag skriver här i tråden.

Det finns olika skäl till det. Ett av skälen är att det finns länkar som leder till annat än en tror. Vi värdesätten den trygghet som finns här samtidigt har vi tyvärr erfarenhet av att den kan nyttjas på ett sätt som inte alltid blir bra. En kan vaggas in i tron på att allt som delas här är av omtanke och dessvärre är det inte alltid så. De första fem länkarna är harmlösa och hjälpsamma och sen smyger det sig en länk som inte är det...

Så dela gärna erfarenhet och tips utan länkar.

Hopp om en fortsatt fin dag och vecka,
Li-Lo
Alkoholhjälpen

Dag 25
Första dagen PÅ jobbet på ett tag. Det va roligt. Jag undervisar ungdomar och det är underbart att se dem och man blir så glad av att de verkar ha saknat mig :).

I dagarna funderar jag mycket. Det är ett virrvarr av tankar som inte längre snurrar kring NÄR får jag dricka, eller för den delen på sug utan på allt det som har varit... All skit som har hänt pågrund av alkoholen genom åren. Det är som att eftersom jag har straffat mig själv så hårt för att inte kunnat sluta, dricka lagom eller hålla upp tidigare så har jag också hållit mig själv skyldig till allt det svarta. "Du verkar ju fortsätta dricka, du får ju skylla dig själv!". O så har jag nog tänkt hela resan. Alltså det har ju inte varit totalt nattsvart HELA resan, men lite som att om jag fortsätter dricka så har jag liksom inte kunnat bearbeta det som varit. Den dörren har varit helt stängd. Men nu, nu när jag ser hur mitt fängelse lite gläntar på dörren, då ser jag också en unga flickan, kvinnan, mamman och allt hon varit skamsen över. Att alkoholen liksom alltid har satt stopp för den själsliga utvecklingen eftersom man aldrig riktigt kan gå vidare medan man fortfarande dricker. Förstår ni hur jag menar?
Hm. Man kanske behöver terapi.

majken_r

@Linalus förstår tror jag. Så fint beskrivet. Att se, och känna skammen. Förhoppningsvis släppa den, att den släpper. Så man kan leva med lite mer och andra känslor närvarande. Att inte dricka är nog en förutsättning för bearbetning. Varm kram och sov gott🙏🏼

@Linalus Förstår hur du menar. Efter ett tags nykterhet kom massor av tankar och känslor och som du säger var den dörren stängd när man drack. Dörren öppnades många gånger men då gällde att snabbt få i sig ett glas för att drämma igen dörren och slippa känna, fly. När man är nykter får man tillgång till de riktiga ”nyktra” känslorna och kan relatera till dem på ett helt annat sätt. Och där finns den unga flickan, kvinnan och mamman som du så fint säger. Många minnen och känslor är förstås jobbiga men kan man ta emot dem, kan man ta emot sig själv, förlåta och trösta sig själv för att gå vidare mot att bli hel. Genom detta accepterar man sig själv för den man är och börjar till och med att tycka om sig själv. Lära känna sig själv på riktigt, vem man är. Man kan förlika sig med att man gjort så gott man kunnat och att det är good enough. Det finns också en möjlighet att börja kunna leva det liv man önskar att leva i enlighet med de värderingar man har. Det är en fantastisk möjlighet❤️