Dag 102. Har sjukdomskänsla med trötthet, tungt huvud, lite halsont och lite förkyld. Hade ju covid vid årskiftet, troligen delta så nu kanske omikron? Eller bara vanlig förkylning. Bara att ta det lugnt. Igår hade jag jobbintervju via Teams, smått nervös innan men gjorde 5 min mindfulness övning innan och blev mer avslappnad. Känner mig rätt nöjd, jag var först ut och de ska intervjua fler denna och nästa vecka. Jag har nog aldrig förberett mig så mycket innan inför en intervju som denna gång. Jag var lite matt efter intervjun och då flög en känsla in hos mig, en gammal vana poppade upp, i denna situation brukar jag ta ett glas vin och fira att jag genomfört något som jag laddat inför. Det kändes så tomt på något sätt, något som fattades. Ett glas vin för att förhöja stämningen av väl genomfört arbete! Att slappna av, lägga mig i soffan, samla mig och reflektera över intervjun. Gjorde en kopp kaffe och njöt av det istället. Den där vanan finns verkligen kvar fortfarande, får se när den försvinner.

Tittade på några avsnitt av Renées brygga, har inte tänkt på vad mycket det dricks hela tiden i programmet tidigare, märkte det nu. Fick inget som helst sug, tänkte mer, hoppas ni mår bra imorgon😂. Sedan var det en som drack vatten och tänkte, vad fräsch han kommer att vara imorgon.

Nu börjar den långa väntan på svar om jag får jobbet eller inte. Alla möjliga tankar far genom huvudet, men det gäller att bara stå ut och vänta. Söka nya jobb och köra på tills det förhoppningsvis blir napp på ett nytt jobb.

Ha en fin torsdag alla kämpar💕🌷

@vår2022 nämen tråkigt! Man förtjänar ju liksom att vara frisk. Men det är som du säger- inget att göra. Känner igen känslan av att nu blir det underbart med ett glas- när stark spänning lättar. Kändes precis så efter lägenhetsavslut igår. Men jag halsade min vanliga tonic zero. Hoppas nu att det går vägen med jobbet! Kram!

@vår2022 Krya på dig! Hoppas det är en vanlig förkylning, vore väl det bästa?
Hoppas det går vägen med jobb, förr eller senare nappar det! Du är så himla beslutsam o engagerad, det kommer att bli bra 👍
Har också reagerat på alla vinglas, gäller i många tv-program även svenska. Blir glad när någon valt a-fritt istället!
Skickar en krya på dig kram 🤗

@vår2022 hoppas du blir frisk snart och att du får jobbet.
Ja visst är det helt galet egentligen vad det dricks i tv. Alkohol är glorifierat utan dess like.

Dag 103. Fortfarande lite hängig, tungt huvud och lite halsont. Trist att inte kunna träna. Hann gå ut på hundpromenad innan det började spöregna, skönt. Reflekterade kring beroende, ett liv utan alkohol, att inte trilla dit efter en tid. Att man lätt glömmer att man är beroende, kanske till och med förnekar det efter en tid. Att det varit pandemi två år kommer att så småningom glömmas bort, kanske likadant med att jag är beroende.

Tänkte på hur det var när jag drack. Jag är rätt allmänbildad och tar gärna till mig olika kunskaper och forskning. Jag visste att för mycket alkohol inte är bra och kan framkalla beroende. Att jag drack för mycket och troligtvis var beroende. Att mitt dåliga mående förmodligen till stor del berodde på alkohol. Men jag skötte ju mitt liv på alla sätt och vis, fin fasad utåt och ingen utomstående hade ingen aning om att jag drack för mycket, gjorde ju det i hemmet där ingen såg det. Äh! Så farligt var det väl ändå inte då, visst jag dricker rätt mycket men jag gillar ju verkligen vin.

Enda problemet var ju att jag fick sådan ångest, skuld, skam, blev för full, ramlade och fick minnesluckor. Att jag inte ville gå på sociala tillställningar och umgås. Ville knappt prata med grannen 5 min. Ångest på jobbet. Pandemin möjliggjorde att kunna ta återställare på morgonen och smuttande under dagen. Sen en flaska på em.

Jag har förnekat, inte vågat ta till mig kunskap om hur alkohol påverkar min hjärna, för det gav mig ångest. Jag ville inte veta för då kan jag ju inte fortsätta dricka, det kände jag på mig. Jag visste också hur jobbigt det var att inte få dricka, i de försök jag gjort tidigare till att dra ner på drickandet på vardagar. När äntligen fredagen kom fick jag korka upp mitt vin och dricka även lördag och söndag. Sen hålla upp måndag till fredag, så jäkla jobbigt!

Till slut vågade jag börja söka efter kunskap på nätet, läsa faktaböcker och insåg att jag inte hade annat val än att sluta dricka för att inte förgås. Jag vågade börja skriva här och sökte efter ännu mer fakta och tog del av alla erfarenheter här. Poletten till att förstå hur alkoholen verkligen påverkar mig har trillat ner. Kunskapen jag fått har berikat mig och jag kan tydligt se sambandet i hur ett beroende skapas, upprätthålls och vilka effekter det ger i hjärna, kropp och själ. Jag är inte längre rädd för kunskapen. Jag förnekar och duckar inte den längre. Kunskapen har gett mig befrielse från att vara beroende och motivation till att hålla mig nykter. Den har gett mig styrka till att fortsätta söka kunskap och mod till att leva ett liv utan alkohol.

Jag har fått en andra chans till ett ännu bättre liv och jag dricker inte alkohol, det får jag aldrig glömma!🥰

@vår2022 Riktigt härlig läsning! 🤗 Jag tror ärligt talat att du inte behöver vara särskilt orolig för att du ska få för dig att börja dricka igen. Det framgår tydligt av ditt inlägg. Poletten har trillat ner så det står härliga till! Och det är väldigt enkelt egentligen. Aldrig ta det första glaset.

Kram

majken_r

Så fint och klokt. Tackar och tar emot. Ett sådant grymt jobb du gjort🙏🏼@vår2022

Stor igenkänning! (Minus forskningen du ägnar sig åt.) Jag tänkte ta genvägen till kunskap via dig. Jag har hört eller läst någonstans att runt månad tre i nykterheten är det ”många” som trillar dit på på återfall. Känner du igen det? Jag är på väg mot 3:e månaden och vill mota Olle i grind…bra kämpat @vår2022 du är min stora inspirationskälla 🙏🏼❤️🎈

@Kebne1 Tack😁. Det jag läst om är postakutabstinens, PAH, har spridit en länk tidigare om det som jag tror du kollat. Det kanske är mer aktuellt nu än i början av nykterheten. Den säger att det det kan ta 3-6 månader innan alla funktioner i hjärnan återhämtat sig, att det forfarande kan finnas abstinens kvar. Som jag uppfattat det startar abstinensen mycket tidigare och man har det kämpigt hela tiden. Då jag också ”hört” att många återfaller efter 3 månader har jag rustat mig och funderat mycket, varav mitt inlägg ovan. Jag tror nu att det mest handlar om att man tagit ett alkoholuppehåll på 3 månader, som rekommenderas, och sedan provar på måttligt igen. Jag kan uppleva att ”nu kan jag nog dricka lagom och inte så ofta” men då poletten trillat ned hos mig vet jag att det inte är så i verkligheten. Jag har en beroendesjukdom, en kronisk förändring av hjärnans belöningssystem som varar hela livet. Det enda som håller det i schack är att jag inte dricker en droppe alkohol. Jag har också läst chansen till ett alkoholfritt liv ökar om man är nykter 5-7 år och att 80% återfaller inom 1 år! Jag har förstått att det här tar tid och att man inte kan sänka garden. Alkoholdjävulen kommer att vara kvar lääääänge och är en uthållig djävul. Men han stör inte, sover tungt om man inte lockar och väcker upp honom med alkohol. Då kvicknar han till och det är klackarna i taket direkt, the show begins again!😱😂

Så som svar på din fråga om hur jag tänker, är att aldrig glömma att man har en kronisk beroendehjärna för livet, man kan helt enkelt aldrig dricka alkohol igen eller göra minsta lilla avsteg från detta. Då tror jag återfallsrisken är minimal och jag ska bli en av de 20% som lyckas! Hänger du med?

@vår2022 Jag tackar också för tipset !
Varit inne o kollat på första delen av föreläsning, har inte riktigt fattat om det är fler delar?
Tycker det är hjälpsamt när länkar är med i inläggen. Så tack igen!👍
🤗 Kram från mig

@vår2022 Tänkvärt inlägg o förtydligande av det som sas i föreläsningen! Men jag hajar ju till när det nämns åratal (typ 5 år!!!) Så lång tid... Nu vill/måste jag trösta mig med "en dag itaget blir många till slut"
Kram igen till dig o alla andra forumvänner/kämpar 👍🤗💪

@majsan_nu Om du söker på Liria Ortiz återfallsprevention på youtube som finns det en del filmer att kolla på. Söker man på återfallsprevention på youtube dyker en även en massa andra filmer upp.
Kram🤗

@majsan_nu Du behöver inte tänka på hur många år det tar, du behöver bara tänka på att inte ta det första glaset😀. Då går tiden av sig själv, i alla fall om du tänker leva ett nyktert liv framöver. Det är bra att veta riskerna i förväg med att ta ett glas om man har en kronisk beroendehjärna. Då kan du motverka att trilla dit. Det är väl bra?😀

@vår2022 Såg ditt inlägg nu, kom medan jag skrev ett annat inlägg till dig!
Ja visst är det så En dag itaget, bästa sättet att tänka 👍
Och Ja, jag tänker fortsatt a-fritt liv!!!
Kram 🤗