@vår2022 gillar att läsa dina skildringar av dagarna samt om dagens mående/känslor. Livet är ju upp och ner. Ibland är man deppig utan uppenbar anledning, ibland är man barnsligt glad. Alla känslor måste få finnas och ingen är mer rätt än den andra. Även om vissa såklart är behagligare... Skönt att denna dag varit bättre och starkt jobbat med 113 dagar! 🌷

@vår2022
Härligt att läsa att din dag varit bättre idag! Jag är oxå lite lättare i sinnet idag.
Ha en härlig alla hjärtansdagskväll! ❤️

@Friluftstok Tack! Ja, det är fint att dela med sig och kunna ta del av varandras inlägg om vad som händer i livet. Det breddar perspektivet, man lär sig av varandra och man bekräftar varandra❤️.

@Rehacer Skönt att du också är lite lättare i sinnet idag, vi får gå igenom både med- och motvind i livet. Men vi lär oss på vägen. Kram på alla hjärtans dag❤️

Dag 114. Sover men har drömt mycket det senaste dagarna. Inte mardrömmar men intensiva drömmar. Kommer i säng vid 22 och läser en bok till 23 ibland senare. Går på toa. Somnar rätt snart. Tycker att jag blivit piggare på kvällen, dricker te utan nikotin så det borde väl vara ok? Är inte direkt trött när jag vaknar men lite seg. Har ju ingen stress på morgonen så det är gör inte så mycket.

Idag går min tankar till hur man kan lära sig att stå emot sug. Läst och sett lite filmer på youtube om det. Bra att skriva ned detta så jag kan läsa igen om det behövs.

Ungefär så här: Mycket tankar på alkohol kan leda till känslor av sug, tristhet, leda och grått. Suget leder till slut till att man tar ett glas och det kan fungera bra den gången. Risken är att det blir fler och fler gånger och till slut är det som innan man slutade.

För att stå emot suget är det bra att träna sig att tänka på konsekvenserna på kort och lång sikt. Tex att tar man ett glas kan det leda till flera och oftare och till slut är man där man var innan man slutade. Alltså att man ska träna på konsekvenstänkandet och träna på att även hålla det i minnet. Att träna på att hålla det positiva fördelarna med att inte dricka i minnet.

Man tränar då upp pannloberna där risk- och konsekvenstänkandet sker. När man druckit har denna del av hjärnan fått stå tillbaka och blivit överkörd av känslohjärnan som triggar vårt sug och den dominerar. Jag tror också att om man tänker mycket på alkohol ska man försöka avbryta dessa tankar för att det inte ska starta igång känslor av sug och trigga igång känslohjärnan som vill ha en omedelbar kick av alkohol.

Vi har tränat upp triggerhjärna, känslohjärnan till att dominera vår konsekvenstänkande hjärna, pannloberna. För att få balans i våra hjärnor måste impulserna först gå till pannloben där riskbedömning sker, inte låta signalerna köra över den så att signalerna går direkt till triggerhjärnan som vill kickas igång med alkoholbelöning.

Det fina är att man kan träna upp pannloberna till att bli starkare och så att den får en bättre balans i förhållande till vår så viktiga känslohjärnan. Och så att signalerna sker i rätt ordning, som de är skapta för, så att det blir ordning på mig igen och min bedömning av riskerna.

Ha det gott!🌷💕

@vår2022 Tack o tack o tack igen för att du skriver så bra om det vi/jag behöver lära om! Du skriver så beskrivande o sammanfattande av det du hittar 👍
Jag är inte så mycket för att kolla runt på nätet så dina sammanfattningar är guld för mig!
Ha det bäst o kram 🥰

@majsan_nu Så glad att du känner nytta av detta, det hjälper mig oerhört mycket att förstå hur vår hjärna fungerar och det känns så hoppfullt när det går att reparera den👍💕

@vår2022
Tack!! Jag håller med @majsan_nu att dina inlägg och beskrivningar är värda guld för jag är inte heller en som letar såna svar på nätet. Du får till en sammanfattning så klockrent & lättförståeligt!
Tack igen! 🤗

majken_r

@vår2022 älskar dina texter! Tack. Läser mycket om hjärnan och det är så hoppfullt att den är så förändringsbar. Att vi kan träna, utveckla och lite avveckla tex beteenden. Är också intresserad av vårt nervsystem som såklart hänger ihop med hjärnan. Hur vi kan lära oss koppla på det parasympatiska och lugna oss. Tror det hjälpt mig oerhört mycket i att inte rusa iväg utan aktivera min tänkande kloka del i hjärnan. Spännande!
Önskar dig en fin dag💕

@Rehacer Tack! Verkligen roligt att inläggen uppskattas😁. Då blir det roligt att dela med mig av det jag lärt mig. Jag kan bli lite tjatig ibland och det beror på att jag håller på med att träna mina pannlober😂.

@majken_r Tack! Ja, det är verkligen spännande hur hjärnan fungerar och vad roligt att du uppskattar mina inlägg. Som jag skrev tidigare pågår träning av pannloberna😁. Berätta gärna om saker du läser jag är idel öra😁

Idag var jag in på Systembolaget och handlade för första gången sedan jag slutade. Där jag så många gånger på autopilot bara slunkit in av mig själv, eller om det varit osynliga ”inkastare” som kastat in mig? Hur som helst var det intressant att se hur jag skulle reagera. Inget hände, som att gå i vilken affär som helst. Mitt ärende var att köpa ett alkoholfritt bubbel för att fira min man som fyller år idag. Rådfrågade om sort och jag kände mig så stolt på något sätt. Mindes hur många gånger jag stått i kön och skämts, som att alla skulle veta hur mycket jag drack, som att de kunde se igenom mig. Idag kände jag mig pigg och fräsch och kände mig stolt över mig själv😁. Ska bli spännande att se hur det smakar.

Ha en fin tisdagskväll🌷💕

@vår2022
Det måste varit en milstolpe! Modigt och väl utfört! Jag vågar nog inte besöka systemet riktigt än..
Rapportera hur bubblet smakade sen! Bra att veta om ett alkoholfritt alternativ om man skulle behöva framöver.
Kram 🤗

@vår2022 instämmer med övriga här, dina faktatexter är så bra! Tack för det jobb du lägger ner på att dela det med oss ⭐ Jag söker inte information aktivt så dina sammanfattningar betyder mycket!

Och bra jobbat på systembolaget! Vad skönt att det kändes som vilken affär som helst. Känner så igen mig i när man stod i kön och skämdes. Jag brukade scanna av vilken kassa jag skulle gå till. Fanns det någon nyanställd eller timanställd? Du får gärna ge ett betyg på bubblet sen! Alltid kul med nya förslag på drycker! Hoppas du och maken får ett fint firande ikväll 🌷🥰

@vår2022 Har inte vågat mig in ännu, kanske inte känt något behov heller. Men som du skriver så blir det dags att fira någon/något... o utbudet är kanske annorlunda/bättre än mataffären?
Hoppas ni kommer att gilla det du köpte o får ett mysigt firande 🥰
Och som någon skrev Tips är alltid bra!
Kram 🤗

@Rehacer @Friluftstok @majsan_nu Bubblet heter Mionetto, från Tyskland tror jag. Jag har inget att jämföra med men det smakade gott och var torrt, inte sött alls. Maken tyckte det var friskt. Kändes festligt. Nu har vi ätit och diskat och vilar i sofforna mätta😁.

@Friluftstok Det är det roligt att du också uppskattar mina faktainlägg, jag delar gärna med mig just för att det uppskattas. Det blir lite aha-uppplevelser för mig och då tänker jag att det här måste jag berätta för de som vill ta del av det.

Ha det så gott🌷💕

Dag 115. Vaknade med lite huvudvärk. Känns som en svit efter covid, den kommer lite då och då. Ute snöar det för fullt, någon plusgrad med det ska bli minus senare ikväll. Kanske kan snön stanna kvar en stund, igår så slaskigt och tråkigt.

Blev inspirerad av @Rehacer som skrivit om tacksamhet av att vara nykter. Jag känner mig också så mycket tacksammare nu som nykter. Tacksam över att gå och lägga mig nykter och kunna läsa en bok innan jag ska somna. Tycker om att läsa böcker men var för trött och såg den lilla texten i pocketboken så suddigt som onykter. Tacksam att känna mig lugn och utan oro när jag ska sova. Att vakna upp varje morgon nykter är obeskrivligt skönt, lugn och utan ångest. Skämtade med min man imorse, när jag hade lite ont i huvudet, att jag drack för mycket bubbel igår, den alkoholfria. Men vetskapen om att vara nykter gör det onda huvudet mindre ont och kan botas med Alvedon, brukar också gå över efter en stund. Tacksam att kunna träna vilken tid som helst och inte behöva göra en planering om när jag ska få in detta, så jag vet när jag kan dricka. Träningen behövde utföras på fm för på em skulle jag ta ett glas vin. Tacksam för att kunna utföra mindfulness med helt klart och nyktert sinne och att helt och hållet kunna gå in i mig själv och känna min kropp. Tacksam att kunna ha samtal med barnen, anhöriga och vänner i nyktert tillstånd om de ringer på kvällen. Tacksam för att kunna hantera olika svårigheter i livet med mer eftertänksamhet och på ett mer balanserat, sansat, lugnt och konstruktivt sätt. Tacksam för det jag har i mitt liv. Tacksam för alla fina människor på detta forum och för det stöd vi är och visar för varandra.

Tacksam🙏❤️

@vår2022
En riktig ”tacksamhetens lov”. Såå underbart att läsa! Jag nickar och håller med om allt! ❤️
Googlade på tacksamhet och enligt forskning så har det följande positiva inverkan på livet:
* Tacksamhet öppnar dörrar till fler relationer.
* Tacksamhet förbättrar den fysiska hälsan.
* Tacksamhet förbättrar den psykologiska hälsan.
* Tacksamhet ökar empati och minskar aggression.
* Tacksamhet förbättrar självkänslan.
* Tacksamhet ökar mental styrka.

Jag är oxå såå tacksam för det här forumet och för allt det ger mig! 🤗

@vår2022 o @Rehacer
Gillar verkligen era ord om tacksamhet! Kommer att läsa dom flera gånger 👍
Allt blir bättre med de fina tankarna 🥰
Stor kram till er båda 🤗
Ps Alla vi andra, inklusive jag själv,får också en kram 👍

@Rehacer Tack vad fint! Det ska jag skriva av på ett fint papper och läsa ofta. Det är ju så sant och stämmer verkligen i hur det känns. Då är man verkligen tacksam🙏❤️.