Hej!
Ny här. Min kille har precis börjat förstå att han har en osund relation till alkohol. Vi andra har vetat länge. Efter en krasch i slutet av januari och en nykter period därefter tog han igår ett återfall. Ni vet hur det funkar, behöver inga detaljer. Jag vill veta vad ni anhöriga har för taktik, i all ångest och ånger och skam. Är ni peppiga? Skuldbelägger ni? Ska man lindra ångesten eller är man medberoende då?

@Ellenkaramellen
Jag har förvisso inte varit i samma situation som du. Mitt ex slutade aldrig dricka. Jag tänker som så att skuldbelägger man så kommer man ingen vart. Tror att det då kan spä på ännu mera skuld och skam.

Kanske att försöka få med personen på nyktra tillställningar, något personen gillar och inte gjort på länge?
Idé kanske att säga att man upplever att personen inte mår bra och vara rak och fråga hur man kan hjälpa/stöda personen bäst? Att ha dialog. Som anhörig kanske man ibland drar sig för det (been there done that), men kommunikation är jätteviktig.
Kram.
🌷

Skuldbelägga tror jag aldrig ha hjälpt någon. Tror du får se det som att återfall ingår för de flesta i tillfrisknandet. Frågan är väl vad du står ut med, hur du mår av det och vad som är bra för dig. Om det känns okej för dig så tycker jag du kan stötta honom när han försöker leva nyktert. Att spä på skulden och skammen underlättar ju inte för honom att hålla sig nykter.

Du måste känna efter vad som fungerar bäst för dig.
Jag försökte peppa och stötta när min kille tog ett rejält återfall. Det gick tyvärr inte att nå fram till honom.
Han avslutade abrupt vår relation för att han inte mådde bra och därefter blev det värre. Såg till att hans chef fick veta så hen kunde hjälpa till, annars vet jag inte hur långt det hade kunnat gå.