Hej!
Jag är ny här. Hittade av en slump alkoholhjällpen.se igår när jag surfade på alkohol och viktökning. Oj, om jag hade vetat att dessa forum funnits tidigare... Har ägnat större delen av gårdagen och dagen av att ta del av alla era starka historier och hur otroligt konstruktiva och peppande ni är mot varandra! I många historier känner jag väl igen mig. Nu får det vara nog och det är dags att försöka göra något åt saken!

Vi får se hur det går att skriva nu. Jag lider sedan ett par år av utmattningssyndrom och det tar sig i uttryck bland annat av "fågelkvitter i huvudet" när jag försöker tänka eller skriva, vilket är extremt frustrerande. Jag hamnade i utmattning efter ett antal år varit duktig mamma med stort engagemang för barnens skola och fritidsaktiviteter, full fart på ett krävande arbete etc. Förstår när jag läser i andra trådar att jag inte är ensam om att ha hamnat i alldeles för hög alkoholkonsumtion som ett resultat av detta.

Jag har under många år kunnat hantera måttlig alkoholkonsumtion (1-2 glas 4-7 dagar i veckan) men i samband med att jag fick utmattningssyndrom och var sjukskriven började jag dricka vin oftare. Framför allt i samband med att jag skulle göra något som krävde koncentration. Jag blev frisk, men det hände saker som gjorde att utmattningen i form av panikångest, koncentrationssvårigheter och en extrem stresskänslighet kom tillbaka. Sedan 2014 har allt varit en nedåtgående spiral, blev tröttare och tröttare, huvudet funkade sämre och sämre, ångesten blev värre och värre och samtidigt ökade alkoholintaget sakta men säkert.

För drygt två år sedan fick jag en ny VD och vi saknade samsyn i det mesta så vi kom överens om att jag slutar. Jag fick ett sjysst avgångsvederlag och tänkte att nu får jag möjlighet att vila och tänka efter och god tid på mig att hitta något annat. Bara veckor efter att jag hade slutat brakade det dock rejält och jag ramlade hela vägen ner i källaren. Det var egentligen här mitt osunda beteende började. Jag var ensam hemma och "unnade" mig ett glas vin på eftermiddagen för att lindra ångesten.

Mitt avgångsvederlag började närma sig slutet och det fanns inte på kartan för mig att söka jobb. Hur skulle jag kunna göra det när jag var fullständigt utmattad? Vilket jobb skulle jag kunna ta? Fanns inte en susning att jag skulle kunna skriva CV / personligt brev. Jag hade ett inledande samtal med Arbetsförmedlingen och förklarade detta. De var mycket förstående och tyckte att jag skulle kontakta läkare så att jag kunde bli sjukskriven. Sagt och gjort. Men, tror ni att jag fick någon sjukskrivning? Icke sa nicke. De bollade mig tillbaka till arbetsförmedlingen. Då hade jag fått en ny kontaktperson som sa att för att få A-kassa måste man söka jobb... OK. Då var det bara att börja kämpa (fast jag vet sedan mina KBT samtal att det är just det man inte ska göra när man lider av utmattning). Så jag började söka jobb. För att tillgodose arbetsförmedlingens krav. För att klara att skärpa hjärnan var jag tvungen att dricka vin samtidigt. OK, detta var i samband med att jag skrev ansökningar, alltså inte varje dag. Just i detta skrivande nu har jag rest mig flera gånger för att gå och hämta vin, då min hjärna vill ha det när jag skriver (men hittills har jag lyckats hejda mig).

Det var ju egentligen inte relevant för mig att ta en anställning på heltid. Jag gick en starta eget kurs på trygghetsrådet förra våren och för ungefär ett år sedan startade jag mitt företag. Det är jätteroligt, MEN. Det var mycket krävande arbete i samband med detta, så min vinkonsumtion ökade dramatiskt. Företaget går egentligen bra, efterfrågan finns och jag skulle kunna expandera kraftigt. OM JAG BARA ORKADE!!! URK! För att få ork har jag druckit mer och mer vin och nu under sommaren har det spårat ur helt.

Jag har länge velat förändra mina alkoholvanor men inte vetat hur. Hur ska jag få motivation? Hur ska jag kunna vara uthållig (har rättså kass impulskontroll) ? Det är många gånger jag tagit ett glas vin till frukost eller lunch bara för att det är ett sådant fågelkvitter i huvudet att jag inte klarar av att exempelvis ta fram en skål, öppna kylen och hälla i lite youghurt och sen hälla i lite müsli och ta fram en sked för att sedan äta. Det är så mycket att öppna kylen och tappa av lite från en box...Vinet stillade hungern.

Senaste månaden har jag haft mycket oro i kroppen på förmiddagarna och har vid ett par tillfällen druckit vin på morgonen bara för att stilla den.

Den senaste veckan har jag kommit till flera insikter.
Jag har märkt att jag blir supertrött så fort jag dricker vin och att min trötthet numera inte beror på utmattning utan alkohol.
Jag har insett att det faktiskt finns riktigt stora hälsorisker och det på allvar (vilket jag tror kommer att vara den tanken jag vill komma tillbaka till när det blir jobbigt). Under de senaste 5 åren har jag gått upp i vikt mer än 20 kg (vilket är mycket för en tjej på 158 cm). Har en stadigt expanderande ballongmage vilket varken är sunt eller roligt.

Så, då kom det lite fågelkvitter... vad skulle jag skriva nu? Nä, jag går INTE och hämtar ett glas vin nu.
Jo, i onsdags gjorde jag en ansats att bestämma mig för att bli sundare både vad gäller mat och alkohol. Jag inbillar mig att det kan vara fördelaktigt att ta bort både socker och alkohol samtidigt. Så att man inte ersätter ett "sug" med ett annat. Jag har kört LCHF för och det fungerar bra för mig. Jag blir pigg, får energi och tappar vikt (dock funkade det inte förra gången, men då drack jag samtidigt en hel del alkohol, smart va!). Införde att jag inte får dricka alkohol förrän 18.00 och då inte mer än 1-2 glas vin. Det har gått ganska bra hittills. I förrgår blev det 3 glas vin (för att jag glömde av mig) och i förmiddags blev det ett halvt glas för att motverka ångest eftersom jag var tvungen att prestera något.

Mina mål är att få tillbaka min energi och min hjärna, bli av med min övervikt (visar mig helst inte längre) och att snart börja en vit period. Förhoppningsvis en ihållande sådan. Tills dess, en begränsad konsumtion på 1-2 glas per dag. Tycker förresten att jag redan märker skillnad i toleransnivåerna. Kan det vara möjligt?

Min stora utmaning är att jag har så kass impulskontroll. Jag är även mycket dålig på att ta motgångar. Någon som har några bra strategier för att hantera detta?

Det känns sorgsamt, men inser att tiden jag lägger och interaktionerna här på forumet tyvärr har motsatt effekt på mig.
Kommer att försöka sysselsätta mig med och fokusera på saker som gör att jag på ett naturligt sätt inte tänker på alkohol.
Vill tacka för all pepp jag fått av mina fina forumvänner och jag önskar innerligt att ni lyckas förändra era alkoholvanor på ett sätt som passar just er.
Massor av kärlek & lycka till!

Hej Vinäger
Jag förstår, jag var i ett liknande läge efter ca 4 mån nykterhet... behövde pausa AF, blev för mkt alkoholtugg, nu har jag återvänt, behöver skriva och påminna mig.
Men hursomhelst vill jag önska dig ett stort lycka till!
Var rädd om dig.
Kram

Förstår precis hur du menar, jag har upplevt samma. Men då med AA. Blev bara oerhört deprimerad av det. Önskar dig all lycka till och hoppas få se dig här inne framöver. Du kommer att vara saknad. Men det absolut viktigaste är att du gör saker som sporrar dig.
Kram

Du gör så kloka och omtänksamma inlägg här på forumet. Men, förstår hur du menar och viktigast att du mår bra. Du kan väl i alla fall göra något kort inlägg ibland och berätta hur du mår ;)

Kramar! <3

Femina

Tack för alla dina fina inlägg och Lycka Till!

Ta en paus och kom tillbaka.
Så gjorde jag när jag kände som du.
Ibland behöver man fundera och reflektera på egen hand.
Lycka och styrka till dig ??

Kramar
???

Vill bara säga tack för att du delat en del av din resa här och tack för att du berättar vad som gör att du pausar ett tag.

Forumet är inte hjälpsamt för alla, det är olika vad som är hjälpsamt och jättebra att du känner av vad som är fungerande för dig. Just nu är detta inte det som är hjälpsamt och förhoppningsvis kommer du snart hitta annat som är det. Att fokusera på annat är många hjälpta av, liksom lägga till andra vanor och aktiviteter och på så vis "skjuta ut" alkoholen- klokt av dig att testa ett annat sätt.

Lycka till och bara att skriva igen om du skulle vilja - när och om det passar dig!

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

God fortsättning på 2019 kära forumvänner!
TusenTack @Sigge69, @Tomen, @Jasemine, @Denhärgången, @Femina, @FinaLisa, @Pellis, @Vinäger & @Rosette
för era fina hälsningar ovan. Vad glad jag blev!

Funderar på, som rubriken lyder, att starta en ny tråd. Tanken, och förhoppningen i så fall, är att det skulle kunna vara en gemensam tråd för alla som vill bli mer hälsosamma, dvs inte bara alkohol. Tanken är också att det ska vara en positiv och konstruktiv tråd, där fokus är vad man gör eller vill göra, inte, det mer negativa, dvs vad man inte vill göra, om ni förstår hur jag tänker.

Jag vill bli mycket mer hälsosam - och för mig gäller det kost, motion och förhållningssätt till mitt arbete.
Jag har ett par konkreta mål för detta året: Jag vill tappa 10 kg innan sommaren. Vill inte se ut som en valross när min yngste son tar studenten.
Jag vill få mer ork, vilket innebär sund kost och motion. Per automatik går ju väldigt mycket alkohol bort, för det är som sagt allmänt känt att alkohol förhindrar viktminskning och gör en trött.

Hoppas att det finns fler som har liknande tankar som jag och att ni isåfall "hoppar på"
Skriv gärna här isåfall. Blir vi några stycken startar jag tråden.

Kram från en, åtminstone just nu, peppad Vinägermamma!

Jag tycker det är en bra idé att starta en hälsotråd. Jag behöver också bli lättare för mina knän är dåliga. Skulle behöva tappa 10-15 kg för att må riktigt bra. Igår beställde jag årskort på gymmet via min arbetsgivare. Jag har tidigare gått på gym i perioder. Kommer jag bara igång så brukar jag hålla motivationen uppe. Behöver dock pepp för att hitta den rätta känslan och undvika alla undanflykter. Sköter kosten rätt bra men portionerna är nog för stora. Tror det kan vara bra att fokusera på hela hälsan och inte bara på alkoholen.

Jag tränade faktiskt några gånger i december men Kikkifestisen lockade för mycket när jag kom hem och så var den träningen till spillo.
Imorgon ska jag till gymmet igen då jag tror min huvudvärk avtagit helt! Har 20 kilo jag måste ta bort! ? #dummadummaalkohol
Let’s go ??✨

Kram PimPim?

Jag tränade mkt för några år sedan o 15 kilo sen! Min dag 1 och jag letar febrilt i alla texter efter quick fixses o känner att jag måste sysselsätta mig med andra tankar o idéer om framtiden.... usch känns som hjärnan går på högvarv
..

Hör är en liten tjockis som kommer att hoppa på detta spåret . Mocker bra initiativ ??

Jag hänger absolut på! Träning är det bästa jag vet. Igår vaknade jag lite ångestfylld och ledsen men efter en promenad i solen med hunden och sen lite jympa var jag lite gladare igen. Jag vägde mig på nyårsdagen och jag vill ner 3 kg för att det är relevant men helst 5 kg.

Toppen bra initiativ Vinägermamman

Jag är på när det gäller hälsospåret!!! Jag har haft sunda vanor (förutom alkoholen) tills den här hösten då allt spårade ur. Nu vill jag tillbaka till mitt gamla liv (minus alkohol;):

Som sagt, välkommen tillbaka och stor kram! <3

Nu är jag tillbaka och hoppas jag orkar hålla i lite bättre denna gången.
Det har gått 3 år sedan sist och det har varit en gräslig tid och botten nådde jag förra sommaren. Har kravlat mig upp något och känner att just idag hoppas jag blir den första vita dagen…
Mår riktigt kasst, men blir motiverad av att följa era resor.
Har anmält mig till programmet.

Hej!
Dig minns jag. Vad tråkigt att höra att du haft det så kämpigt och inte kommit dit du velat, och vad superbäst av dig att hoppa upp igen. Vi finns fortfarande här och hejar på! <3