Hej!

Nu har jag försökt dricka måttligt och normalt och det fungerar inte för mig. Det går bra 9 gånger av 10 men den tionde gången kommer alltid förr eller senare. Med den kommer också skam, ångest och självförakt. Nu ska jag ge mig själv 365 dagar utan alkohol och fokusera på att hitta ett inre lugn och på att ta reda på vem jag är och vad som är viktigt för mig.

Jag ska skriva några rader här varje dag för att behålla mitt fokus och för att påminna mig om varför jag behöver akta mig för alkohol. Det är också så fint att läsa vad ni andra skriver och det är en hjälp för mig.

Ha en fin påskafton alla!

Idag tar jag ett nytt beslut att ge mig själv ytterligare 364 dagar utan alkohol. Självrespekten skall återuppbyggas.

Jag har en tendens att ganska snabbt börja alkoholromantisera, lite bubbel med en kompis, rosè på altanen, sitta på en uteservering och dricka lite vin och titta på folk. Jag tror att detta kommer att bli min största utmaning och denna gång ska jag verkligen använda mig av Alkoholhjälpen och att skriva här för att öka mina möjligheter att klara det. Jag har ju faktiskt aldrig ångrat en nykter kväll dagen efter, däremot har jag ångrat många kvällar med alkohol dagen efter.
Jag har också en tendens att "rusa iväg" i tanken, att redan nu börja fundera på hur jag ska hantera den kommande studenten och utlandsresan i maj. Resan blir iofs den första utmaningen, jobbar med tankemönster och med att föreställa mig goda fruktdrinkar och juicer och att vakna fräsch och att få slippa bakfylla och självförakt.

Fridens liljor kompisar, flera av er har jag följt i tysthet det senaste året och jag är imponerad av det arbete ni gör och har gjort.

Hej, mycket bra idé med 365 dagar nykterhet, bra att fundera varför man dricker och framförallt att lära känna dig själv nykter. Det är inte att ”rusa iväg” i tanken när du funderar på hur du ska hantera student och utlandsresa, det är nyttigt och väldigt viktigt att du funderar på det eftersom du nog identifierat dessa kommande händelser som risker.

Bra strategi att tänka på att vakna nykter och juicer men även viktigt att förbereda sig på alla tänkbara fällor och tankar som kan dyka upp som gör att du öppnar flaskan igen.
Ha det bra @rymsar

Hej @rymsar ! Bra att du har kommit till rätt beslut. Det där med måttligt är för dom som inte ens behöver tänka på det. För oss landar det alltid i besvikelse och förr eller senare misär. Blev peppad av att också tänka 365 dagar! Känns som en jämn o bra siffra!

@rymsar Hej och välkommen hit! Bra beslut du tagit, du kommer inte att ångrad dig😁. Jag jobbar också med goda tankar om att vara nykter och föreställningar om hur härligt det är på olika sätt. Tankens kraft är enorm. Mitt motto är ”dit uppmärksamheten går, sker tillväxt”, att om min uppmärksamhet, mitt fokus går till goda ting med nykterheten då ökar också mina goda tankar om det. Det påverkar mitt sinne, mina känslor och min vilja att avstå alkohol. Jag lägger inte mitt fokus på tankar om att jag behöva avstå någon guldkant eller försaka något roligt genom att inte dricka och därför har jag inga romantiska tankar om alkohol. Detta kommer i skymundan eller får ingen plats alls på grund av mina positiva tankar om nykterheten.

Lycka till!🐥💕🌷

@vår2022 Tack, det ska jag bära med mig och tack för att du skrev.

Min stora utmaning är ju att det oftast går bra att dricka "socialt" men då och då (och det händer alltid förr eller senare) så blir det alldeles för mycket och jag tappar kontrollen. Jag har heller aldrig druckit alkohol på vardagar utan endast fred och/eller lördagar.

Jag tycker verkligen att mitt liv är mycket härligare utan alkohol och jag vill ha ett riktigt långt uppehåll för att känna efter vad som är rätt väg för mig.

I dag ska jag inte dricka vin, det är iofs inga problem eller någon kamp för mig idag. I morgon är det jobb och jag dricker vanligtvis inte dagen innan jag jobbar. Jag försöker tänka att det är en fördel som jag får ta tillvara på, har läst om flera av er här inne som kämpar varje dag mot impulsen att dricka. För mig kommer det "bara" att vara en utmaning på helgerna och på semestern. Jag tycker att det är så fantastiskt skönt att sova och vakna nykter, känna sig nöjd över den jag är och vad jag har gjort kvällen innan.

Igår var det ju en helgdag när jag vanligtvis skulle ha druckit åtminstone lite vin. När jag höll på att fixa mat i köket råkade jag hitta en halv flaska vitt som jag hade glömt bort att jag hade. Hjälp vad jobbigt det blev och vad jag började dividera med mig själv. Vad spelar det för roll, ett par glas påverkar ju ingenting men jag får nån timmes känslomässig avslappning osv...Hade dessutom precis innan fått veta en jobbig sak där jag lätt hade kunnat använda den där vinskvätten som en känslomässig flykt. Meen- jag landade i att jag inte hade lust. Jag stannade upp och funderade över varför, vad det eventuellt skulle ge mig (både på det positiva och det negativa planet). Det tror jag aldrig har hänt förut utan då har jag reagerat omedelbart på min första impuls.

Jag har inte tagit något beslut om en livslång nykterhet men jag har en glasklar målbild om att jag vill att alkoholen skall vara oviktig för mig och att det kvittar om jag dricker lite vin eller inte. Jag har ganska många vänner där alkoholen inte alls är viktig och där det är andra saker och aktiviteter som förenar oss. Jag har inga problem att säga nej tack till ett glas med dem och jag är helt övertygad om att ingen skulle reagera öht på det. Det största hotet mot att jag skall lyckas är mig själv. När jag känner att jag vill belöna mig själv och få en chans att slappna av och slippa tänka en lite stund.

Jag är högpresterande med ett ganska avancerat arbete, har gått igenom flera svåra känslomässiga händelser och förluster de senaste åren som har bidragit till att mitt flyktbeteende med alkohol har eskalerat och det vill jag sätta stopp för nu. Jag mår så otroligt mycket bättre när jag slipper ha ångest över att jag inte riktigt minns vad som hände kvällen innan och hur jag kom i säng. Idag vaknade jag utvilad och harmonisk och det är helt underbart.

Ha en fin dag alla :-)

@Jakten när jag skriver att jag rusar iväg i tanken så gör det att jag börjar förhandla med mig själv, att jag redan nu tänker att det inte skulle vara så farlig. Du kanske har rätt i att det är bra att fundera över det men på något konstigt sätt så drar det igång saker inom mig istället för att vänta tills det är dags och ta ett nytt beslut då. Jag vet ju att det är jag som har hela makten och möjligheten att påverka hur jag ska agera där och då.

Det skulle förmodligen gå bra just vid det tillfället/de tillfällena men som jag tänker nu så vill jag verkligen ge mig själv en längre tids nykterhet för att kunna göra en mer välgrundad analys av vad som är bäst för mig och hur jag vill leva i framtiden.

Tack för att du skrev :-)

@rymsar Konsekvenstänkande är A och O när man blir sugen på att dricka. Du fick syn på vinflaskan, en tanke dök upp om att dricka. Känslan var att det skulle lindra oro. Du började fundera på konsekvenserna om vad som skulle hända om du dricker och du tog ett beslut och valde det säkraste alternativet, att avstå att dricka. Bra gjort! Det ger en tid att riskbedöma situationen. Det är tips på hur du kan tänka om utlandsresan och studenten, riskbedöma situationen och välja det säkraste alternativet.

Ha en fin annandag påsk!🐥🌷💕

Hej,
Bra beslut med 365 dagar. För mig är det viktigt att unna mig en stund för mig själv fast numera med alkoholfritt i glaset och lite nötter eller chips. Att sitta ned en stund och vila när jag behöver. Och, som du också beskriver, så njuter jag verkligen av känslan av att somna nykter och vakna obakis. Det blir lättare och lättare att avstå alkohol ju längre tid som går, så ha tålamod och håll dig till din originalplan!

Hej @rymsar! Det där med 9 gånger av 10 funkar det skriver jag upp mig på, synd bara att det går åt helvete den 10 😊 (även om det ibland är först nr 23 typ). Och då mår man sådär fruktansvärt igen som inga gånger är värda. Då skönt att slippa det avgrundsdjupa självföraktet. Ett långt uppehåll för att kunna analysera på riktigt låter som en jättebra idé. Jag romantiserar gör övrigt också alkohol och nästan all min guldkant i tillvaron förknippas ned nån typ av alkoholhaltig dryck. Men försöker skapa nya ritualer med ”lyxiga” alkoholfria drycker för att stilla det suget.

Ha en fin vecka!