Så var påsken över, orkade inte gå till jobbet idag. Alldeles för mycket dricka med fruktansvärd ångest som följd. Har varit här förr, en riktig tokkrasch 2011 följdes av 18 månaders nykterhet då jag mådde bra. Träffade min sambo 2014 och vi började dricka måttligt om helgerna. Har klarat måttlighet skapligt i dessa år men de senaste 3 åren har det blivit mer och mer.

Nu är det dags att slå av på tempot igen, egentligen vore helnykterhet resten av livet det allra bästa men det känns inte som rimliga mål just nu. Börjar med dessa 10 veckor och hoppas på mersmak.

Helnyktert är det enda raka, varför försöker man lura sig själv? När man gång på gång kommer till den punkt då man känner att livslusten bara försvinner pga drickat.
Bättre att göra detta helhjärtat och fylla helgerna med annat än sprit.

@Ajon-504 Välkommen hit! Ja, det stämmer i alla fall för mig. Det är det enda raka och vettiga om man blivit alkoholberoende, när man inte kan dricka måttligt och ökar sitt alkoholintag. Det enda vettiga då hjärnans belöningssystem är förstört för gott. Det enda sättet den kan återhämta sig på är att inte dricka alkohol. Får den alkohol vill den tills slut bara ha mer och så är man där igen, alkoholiserad och mår så psykiskt dåligt med noll livslust.

Men, att vara nykter är så skönt och livslusten kommer åter. Valet är idag för mig enkelt och jag väljer alla gånger ett nyktert liv, med balanserad hjärna och lättad ångest. Att vakna nykter varje morgon och känna sig frisk och fräsch. Delta i livet och ha tillgång till sig själv och känna äkta känslor igen. Enda jag ångrar är att jag inte tagit beslutet att aldrig mer dricka tidigare. Om en vecka har jag varit nykter i 6 månader och det blir bara bättre och bättre.

Lycka till och kämpa på!🌷💕

Hej.

Jag har haft en tredje natt utan sömn, så otroligt enerverande. Jag vill inte, kommer inte att medicinera.
Är detta med sömnlöshet nåt som kan hända under ”avtändning” på alkohol?

Jag vet med mig att jag haft perioder av sömnlöshet förr efter längre ”fester”, detta var dock många år sedan och då botade jag det med en öl. Hoppas man får sova inatt?

@Ajon-504 Jag har också dessa sömnlösa nätter, har fått melatonin utskrivet (kroppens egna sömnhormon) och det funkar något sånär, när jag väl somnar får jag sammanhängande sömn. Det är värt att testa även om du skriver ingen medicin (finns också utan recept) för vi behöver ju kraften till att bibehålla nykterheten först och främst. Annars kan jag rekommendera Storytel, brukar lyssna på ljudböcker för då slipper jag alla tankar. Där finns också många bra böcker 📚 om alkohol och hjärnan!

Idag har jag talat om för min sambo att jag mått så här och att jag bestämt mig för detta. Det känns skönt i själen att inte försöka lura någon, genom att gå undan. Snickra, meka eller vad som och sedan lukta öl.
Det känns skönt att inte försöka normalisera ett missbruk genom att inte prata om det, snacka om vilseledd..

Kanske kan man nu ta en jaktlicens, börja åka på sin enduro igen, eller mtb. Löpa.. det finns en miljon saker att göra när man inte är bakis eller påverkad😙

Idag har jag talat om för min sambo att jag mått så här och att jag bestämt mig för detta. Det känns skönt i själen att inte försöka lura någon, genom att gå undan. Snickra, meka eller vad som och sedan lukta öl.
Det känns skönt att inte försöka normalisera ett missbruk genom att inte prata om det, snacka om vilseledd..

Kanske kan man nu ta en jaktlicens, börja åka på sin enduro igen, eller mtb. Löpa.. det finns en miljon saker att göra när man inte är bakis eller påverkad😙

Vad bra att ni pratat. Och som du säger, så mycket roligare saker man kan ägna sitt liv åt än att vara full och bakis... Där har du en bra motivation! Har du läst Torns tråd? Tror du kan hitta inspiration där.

@Ajon-504 Jättebra gjort att du pratat med sambon. Att ni kan göra detta tillsammans. Min man är ett jättebra stöd för mig och är så stolt över att jag slutat dricka. Precis som du säger, att normalisera ett missbruk är helt galet, en elefant i rummet är vad det är. Det finns massor av roliga saker som man kan göra istället för att ligga bakis och vänta på när man ska ta första glaset (flaskan) igen. Jag har verkligen fått igång min träning igen och skillnaden är stor mot när jag drack och firade varje löppass efteråt med alkohol. För att inte tala om att kunna ta bilen när som helst utan oro och räkna timmar från när man senast drack. Helt enkelt massor av frihet och att slippa planera inköp och sitt alkohollager.

Bra jobbat!💪🌷💕

@vår2022 så sjukt, jag brukade sporra mig med löften om fler öl om tiden per kilometer var bättre. Ja nu är det bara hålla i när det blir tungt med, idag går det lätt. Tack 🙏

@Ajon-504 Jag har som motivation köpt en pulsklocka, inget jag tidigare haft, det sporrar att kolla puls mm och håller hjärnan sysselsatt med annat😁. Nu är frustrationen mest för att jag är förkyld och måste avstå löpning, men snart så är den över, blir lite styrkepass idag istället.

Håll i och kämpa, du gör det så bra!💪🌷💕

@vår2022 jag inser nu vad jag glömt sedan jag svek 12-stegs programmet nån gång för 7-8 år sedan. Vad jag än skall göra så skall jag göra det till absurdum. Har det med min beroendeproblematik att göra måntro? Eller är det bara ren och skär tjurighet? Ikväll tänkte jag skriva ett avskedsbrev till A, har du gjort det?

Vänligen Andreas

@Ajon-504 Tänker att det har med personlighet att göra. Kanske är det så att viss personlighet har lättare för att bli beroende. Jag är mycket antingen eller. Dricker jag så dricker jag mycket, därför kan jag inte dricka lagom. Godis har jag också svårt att ta lagom av. Tränar jag så tränar jag mycket. Vad det gäller alkohol är det kanon att det är antigen eller som gäller och jag har bestämt mig för att sluta för gott. Så där är det bra med ren skär tjurighet😂. Vad det gäller träning så försöker jag göra det på vettigt sätt, att jag bygger upp men inte överbelastar. Därför är det kul med pulsklockan som håller lite koll också. Tror att jag blivit lite bättre med att göra ”lagom” i olika sammanhang, ibland håller jag på för hårt tex i trädgården och nästan stupar av trötthet. Försöker dela upp saker som ska göra på flera dagar istället för en mm. Jag har inte skrivit specifikt avskedsbrev, men skrivit mycket i min tråd som är som min dagbok, tankar, funderingar och reflektioner jag har. Det är jättebra för mig, terapeutiskt, samt att få höra hur andra här på forumet tänker och resonerar. Är också rätt aktiv i andras trådar och lär mig mycket från andras erfarenheter här.

Lycka till med ditt avskedsbrev till A🌷💕