Har sedan september förra året varit mer eller mindre övertygad om att jag både vill och bör lägga ner det här med alkohol. Klipper med alkoholbeteendet då och då i en vecka eller två, och upplever då i överlag en påtaglig lättnad och förnöjsamhet, men är sedan förbluffande snabb på att ”tacka ja till mig själv” när jag plötsligt bjuder in mig själv till att börja om igen?! Och då håller jag igång var och varannan dag igen en stund. Blir galen på detta!!

Har läst i det närmaste alla trådar i detta forum och igenkänning med många är naturligtvis enorm. Är brutalt avundsjuk på (och imponerad av) er som håller över tid och grunnar på vad som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er...? Hur i h-vete kan jag låta mig själv dricka igen, lite hastigt och lustigt, när jag några dagar/några veckor innan är så sagolikt säker (gång på gång) på att det fan räcker nu! Det är inte inte värt det! Alls!!

Både mängd och frekvens är oroväckande och osunt, även om själva dryckestillfällena inte medför några direkt negativa upplevelser eller tokigheter. Slutar dricka ”i tid” (men har då eg druckit för mkt), gör inga märkliga eller oöverlagda handlingar och har aldrig typ somnat i soffan eller lagt mig utan att tvätta mig o borsta tänderna. Men dagen efter - skjut mig stenhårt alltså... Så vidrigt... Ångest och ofattbart dåligt mående på alla fronter. Om jag har druckit tex tors-lör (aldrig dagtid), blir det en ackumulerad vansinnes-baksmälla/abstinenskänsla som jag hatar och inte kan stå ut med!

Mitt liv är ganska intensivt och jag vet att jag oftast ”bjuder in mig själv till dryckestillfällen” när jag är lite överbelastad och samtidigt speedad och trött. Jag blir då stormglad när jag plötsligt kommer på att ”nämen nu tar vi och piffar upp den här aftonen med vin o bubbel!” ”JAPP” säger jag då DIREKT och tveklöst till mig själv utan att vara ett dugg intresserad av att identifiera något i HALT-modellen (som jag lärt mig om här 😊), eller att ”spela hela filmen”. Där och då vill jag inte hjälpa mig själv till en mental punkt där jag inte vill styra upp en festlighet, så att säga... Jag skiter då fullständigt i att jag typ några dagar/veckor innan fattat ett högst rimligt och klokt beslut att ge fan i att dricka, av den enkla anledningen att det definitivt inte är värt det.

Har som sagt läst här en längre tid och nu skriver jag mitt första inlägg, för att utforska om det kan vara medverkan här, som är en faktor som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er som finns här och som håller över tid 🙂.

Hej förresten 😊! Jag heter (inte 😅) Annabell, jag är 42 år och har ett jättebra liv med superfina relationer till barn och familj (lever utan partner), ett jobb som är givande och jag vill INTE dricka alkohol mer. 🤗

Godmorgon,
Skönt att du känner dig lite starkare. Här hos mig skiner solen från blå himmel och jag öppnade balkongdörren i sovrummet, drack mitt kaffe och drömde mig bort en stund, tidigt i morse.
Ja gud det här att inte dricka- och att bli nykter- två parallella spår och mycket arbete @annabell men det som är bra är att när en inte orkar så mycket tankar och själsliga klurigheter då kan man bara ”inte dricka” så räcker det bra.
För att fortsätta inte-drickandet behöver en komma underfund med ett och annat men det är faktiskt ingen brådska med det. Ingen står med klocka.
Du har verkligen rätt i att fixaren lever sina bästa dagar i skammen kring drickandet. Vi blir superbra på att överkompensera och jobba så snabbt att ingen i vår omgivning ens kan få syn på oss på riktigt. Vi blir nästan osynliga i molnet av fix och trix.
Det har jag inte tänkt på tidigare.
Önskar dig en fin dag. 😍

@Annabell
Hej kära du,
stor kram tillbaka. Känner igen mig i så mycket du skriver. Så tråkigt att höra att du förlorat din mamma, så sorgligt. Förstår att det blivit tomt och konstigt. Att dessutom vara ansvarig för tre barn, hem, hund mm tar oxå på krafterna. Du är en kämpe av rang!! ❤️
Jag är är och tjuvläser men har ingen direkt ork att kommentera eller skriva. Livet tar för stor plats nu och jag har verkligen noll krafter över. Det är jobb, mycket jobb och långa dagar.
Jag försöker hålla ihop. Sa senast till mina väninnor i lördags på en tjejmiddag att jag känner att jag hänger på kanten. Att om jag haft en man som frågat mig när jag kom hem i fredagskväll hur dagen varit så hade jag krackelerat helt och bara satt mig ner i en hög och gråtit. ”Tur att du inte har en karl då” sa en av dom och vi skrattade gott åt det. 😁
Man måste skratta åt eländet.
Men innerst inne är jag rätt ledsen och slut.
Jag kämpar ändå på för vad annat kan man göra?! Min plan är att på lördag börja räkna dagar igen. Jag orkar inte ha A hängande över mig speciellt länge till. Han tar oxå energi och kraft. Energi jag inte har. Vi umgås inte varje dag men har ändå hängt en del sen 31/3. Han fick en månad och nu orkar jag inte mer. Är så trött.
Måste bara vara delaktig på en jobbgrej fredagkväll där det innefattar A. Orkar inte ta fajten redan då och försvara mig om varför jag är nykter. Men på lördag, på Valborgsmässoafton så börjar mitt nya liv.. igen!
Ni här inne som har en speciell plats i mitt hjärta, jag är ledsen att jag varit så tyst.
Kram på er alla - Ni är hjältar! 🤗

Tack här också Rehacer (skrev nyss till dig i din tråd)🤗!

Ja, idag var jag faktiskt nästan osynlig Se klart, för jag var så snabb i mitt fixande… Men det var bara tvunget att vara så idag. Att tillsätta raketbränsle var dock aldrig ens nära! Jag blev väldigt slut och lite upprymd över min praktfulla duktighet/fixar-snabbhet (🙄)… Brukar vara tjatterfjantens bästa läge att sticka fram snoken, men inte idag 💪🏼. Alla små luckor jag har hittat i kalendern resten av denna vecka har jag nu målat gröna (kör med vanlig papperskalender och tror inte på outlook 🤣). I dessa gröna luckor ska jag stanna upp och medvetandegöra att ”den här stunden är din”. Inte planera ett dugg att/hur jag ska ta vara på stunden, bara iaktta att den är min. Att älga runt som idag innebär risk för att plötsligt hoppa ner i gropen, så det ska jag INTE göra! ✅🦆❤️🤗

Jag tycker det låter som en bra sak med gröna rutor- din tid. Och jag vet precis hur det är att fixa så man blir osynlig för alla och envar, inte minst sig själv.
Det syns inte hur man mår eller har det när det går sådär fort.
Det är trixigt det här, att både gå snabbt för att inte uppehålla sig vid svidande sug efter att få Ta Det Lite Lugnt Nångång.
Och att ändå gå långsamt för att se sig omkring i nya omgivningar.
Jag har skrivit många gånger att detta att bli nykter inte är för tunnisar utan för de livsmodiga. Kram ✅

Hej @annabell hur har du det i den (i mitt fall) kalla vårsolen? Tänker på dig. Du är lite grann lik en väldigt fin och rolig, smart men också lite trött kollega som jag har.
Jag brukar inte kalla henne @annabell men ibland är jag nära. Hon forsar fram genom tillvaron på jobbet och ibland tänker jag; undrar hur läget är. Men då har hon försvunnit bakom ett hörn, hon är så sällan just… still.
Jag gillar henne mycket, hon är min fattigaste turbo-kollega. Hon pratar snabbt och ibland far hon iväg i tankar och associationer som är alldeles egna.
Hon är som en annabell-avatar kanske?
Hoppas dagen givit en eller anna grön ruta som är din. Kram 💜

Se klart 🥰! Så himla otippat och out of character det hade varit att du skulle lyfta fram en kollega till dig som ”din fattigaste kollega” 🤣. Men iaf började jag faktiskt fundera på OM jag kan vara den där sprudliga kollegan på riktigt (what if!) 🤔, men jag bor ju norröver och inte ens nära en herrgård och även om jag tjänar oförtjänt mycket pengar per månad så är jag ju ensamstående och faktiskt per definition en fattig (inte bara fartig) turbokollega i mitt sammanhang 😄. Men gud vad jag hade tyckt mycket om att vara din kollega på rikt ❤️!

Gick in i en liten dusch av ”skamsenhetskänslor” här igår, eftersom att jag nog får ta på mig ansvaret för ett eventuellt fjantifierande av alkohol och sug… 🙋‍♀️. Men vilka oerhört intressanta tankar/inlägg som dök upp inne hos Torn ❤️! Jag tänkte också skriva något där! Men i trådens olika inlägg ryms redan de perspektiv jag hade velat/kunnat bidra med (+1 på Kennie & Se klart). Stannade vid att läsa - och lära 😊🙏💕. Kämpar vidare med grönt 💚🍀✅🦆. Kram 🤗!

Ja jag tror inte att du är hon- men det är väl vad som kallas övergångsobjekt (!!) när man hittar på någon för att hålla kvar den andre i verkligheten. 👯‍♀️
Jag är mkt glad att det upplevdes som ett udda omdöme att jag skulle ranka kollegorna efter BNP..( jag sätter förvisso lönerna så jag vet vad som kommer in varje månad hehe.)
Det är spännande med tråd-diskussioner och diskurser (inte autocorrect men vet ej heller om det är rätt ord)
Vita knogar- blodiga eller bara lite blåmärken.
Jag tänker också att när en ska nyktra till så är det bannemig många saker att hålla i huvudet och ofta ser man nog först efteråt vad som var den (förhvis) lyckade strategin.
Det är därför jag tjatar så mkt om en dag i taget. Vilken knog- eller ordstrategi man än valt så kommer den att kännas dålig visa dagar. Men då måste man inte byta strategi eller ord- utan bara vänta en dag med att inte dricka- och sen göra likadant nästa dag/stund.
Det är nästan provocerande enkelt. Men det kräver sinnesnärvaro- medveten närvaro. Vara där man är. Se på skorna och bara: när står jag och är nykter och det räcker bra. Det är mitt enda mål. Så jag står bara kvar här och inte dricker.
Tvärtemot att KLIVA över kan tyckas- men det är ju samma sak- med lite olika perspektiv. Drönare eller myra- vem är jag idag?
Babbelmästaren, dvs jag. (Min hudterapeut trodde för övrigt att programmet Babel hette Babbel, jag älskar henne för det)
Du ska vara stolt över dig för att du kämpar på så många fronter. Det lättar snart. Kram 🤗

Det tåls väl att fundera över alla typer av inlägg. Men jag vet inte, tror att alkoholen har kallats både det ena och det andra med mer eller mindre framgång. Det sitter inte i orden. Men visst ord som hoppas att jag låter bli är såklart lite vaga och man lägger då ansvaret utanför sig själv. Jag tycker förövrigt att dina beskrivningar är väldigt bra. Du beskriver hålet, avgrunden där du absolut inte vill vara och tjatterfjanten är ju den röst som tycker att det är en bra idé att dricka. Jag tycker att man kan avfärda den genom att kalla den fjant. En fjant kan aldrig vinna.
Precis som SeKlart skriver vet man först i efterhand vad som fungerade. Att göra nykterhetsarbete till Prio1, att bli Superego, det kan vara lättare om man har möjlighet att ta paus, gå ut i skogen, springa, ta bilen etc så fort suget kommer. Just det att sätta sig själv först tror jag kräver mer eller mindre jobb. För vissa är det mer naturligt än för andra. För vissa är det mer möjligt än för andra - eller inte, det är här man får börja jobba. Och det du har skrivit om att du nu axlar ansvaret för även din mammas åtaganden tänker jag har betydelse. Varje gång man lägger sina egna behov åt sidan och kör på så kör man över sitt förnuft. Man tystar bromsandet, det gäller att se skillnad på om det är ”köra in i kaklet” eller en tjatterfjant som får luft i det. Att bli nykter handlar om så mycket mer än att sluta dricka beroende på vad man har använt alkoholen till. Om man har använt alkohol som bränsle för att man är på gränsen till utmattning så är det inte alla gånger så lätt att sluta dricka utan att också bygga om sin hjärna vad gäller sina ”påtagna uppgifter”. Här och nu är helt nödvändigt tror jag. Och delegering. När jag slutade dricka märkte jag hur trött jag var. Och då börjar det handla om att tänka om, sätta gränser, ifrågasätta sina egna ”måsten”. Och hitta andra lösningar. Tänker på det du skrev om att du har tagit uppgiften att sköta ”mammas åtaganden”. Jag har fått rannsaka mig själv lite i såna uppgifter. Ibland är man så trött av planering och organisering att man inte är där och närvarande själv när det roliga väl inträffar. Så att stanna upp, att delegera, att ge sig tid att vara med utan alkohol det är faktiskt helt underbart tycker jag.
Dina inlägg med tjatterfjantar, gräsänder, gränsvakter och en avgrund skapar bilder i mitt huvud. Jag gillar ditt sätt att skriva och det är suget du fjantifierar, inte alkoholen tänker jag. När jag läser hos dig ser jag avgrundsbrunnen där du ligger och försöker hålla dig över ytan. Nu har du kravlat dig upp igen. Jag tänker att det gäller att inte ge gränsvakten ledigt eller att strunta i vad han har att säga i flera sammanhang, både vad gäller alkohol och i att köra in i kaklet.

majken_r

@Annabell Den där skamsenhetsduschen hade du nog egentligen inte ens behövt stå i alls. Du har liksom inget att ta skam för. @Sisyfos @Se klart säger allt så jag stämmer bara in och passar också på att lära av dem och dig. Klokheten och erfarenheten de och du, och fler här inne, ger mig är ovärderlig. Hoppas du får en fin dag💓🌱

@Annabell Dina inlägg är så berikande och beskrivande, håller med @Sisyfos @Se klart att de skapar bilder i huvudet. Så fort jag dricker skulle jag hamna i gropen, inte för att det inte finns plats på gräddhyllan utan för att på gräddhyllan kan man bara stanna/vara om man inte fått sin hjärna kidnappad av alkoholdjävulen. Och min hjärna är kidnappad.

@Annabell Att ha en rik fantasi, som du har, berikar livet. Dina beskrivningar och bilder av kampen och utmaningarna är härliga och verkligen levande. En konstnärlig talang. Det är dina bilder, din personlighet och ditt liv och som kommer att hjälpa dig i din process dit du vill komma. Det är du som värdeladdar innehållet och betydelsen i dessa. Istället för att skämmas, ska du vara stolt över dig själv och din personlighet, för att du vågar visar din sårbarhet och för din öppenhet och för din starka kamplust. Det är en otrolig styrka som inte alla besitter och den kommer att bära dig. Ingredienser som allvar, humor, skratt, gråt, styrka och svaghet tillhör ofta processen och tar den framåt.

Du kämpar på så bra, så sträck på dig😁🌷💕

Se klart & Sisyfos - jamen det är så jag också tänker att det är: I efterhand kommer jag att kunna se vad som egentligen fungerade och inte. Har ju testat lite olika ord- och knogstrategier och nu senast testade jag aggressiva verktygslådan 🧰😆. Den räckte ju bevisligen inte så långt, bara kort. Och precis Sisyfos! Tjatterfjanten är ju rösten! Den del av min hjärna och av mig som är kontaminerad. Alkoholen i sig är ju helt klart ett jävulens sattyg och totalt livsfarlig😈. Men när jag tänker på var kampen mot den utspelar sig, så är det ju inuti mig… Inte jag mot alkoholen, utan jag mot mig själv… Allt som är bra med mig (gräsanden, gränsvakten, knogarna, glädjen) - mot Tjatterfjanten… I min berättelse är det nog helvetesgropen som representerar alkohol. Som jag hoppar ner i när jag förlorar kampen mot mig själv (tjatterfjantsrösten som bor i mig). Massor av tack till er Se klart, Sisyfos, Majken, Ny dag och Vår2022 ❤️! Jag känner mig så glad och stark/stärkt av era ord 🥰! Och det där du skrev Sisyfos, om att använda alkohol för att tysta ett kanske livsviktigt bromsande - det kommer jag verkligen att ta med mig! Jag börjar förstå att det kommer att bli (för) svårt att klara det här om jag inte också försöker göra något åt mina förutsättningar… 🦆

Ibland är det lite som att få barn- att bli nykter- skönt att man från början inte vet allt jobbigt som kommer med detta paket.
Och: tänk om man visste från början allt fint som kommer med detta paket.
Jag tror dessvärre inte ilske-lådan bär så långt förutom för vissa som drivs av ilska i livets alla sammanhang. De kan nog vara förbannade och nyktra varje dag ett helt liv.
Jag uppfattar inte att det är ett verksamt bränsle för sig. Jag uppfattar att du är en både reflekterande och sammansatt person och jag tror din nyktra resa kommer att vara just så. Vi hejar vad du än drar fram ur hatten- det är helt säkert. Kram fina @annabell ✅

Snabbtitt-in för att sätta min ✅ innan jag somnar 😊 och för att skicka tacksamhet och kram till er 🥰. Jag valde att avstå två lite pressande grejer idag som jag planerat, och jobbade hemifrån ist. Passade på att städa och så sa jag till min pappa när han kom förbi ”shit vad trött jag är - skulle behöva sova en stund!” När han sa ”Gör det!”, så var min självklara tanke att ”hehehe, jag måste ju dammsuga och fixa klart och jobba fattar du väl”. Men sen tänkte jag om, struntade i allt och gick och la mig 😅. Har verkligen börjat inse och förstå att tjatterfjanten nog är ganska tight kompis med fixarfrasse… Små steg 🦆😊. ❤️

@Annabell Bra gjort! Ja, så är det ju! Jag har bla målat om huset, rivit och satt in nytt kök, tvättat mattor och sofföverdrag i full fart tillsammans med alkoholdjävulen och fixarfrasse! Värsta polarna! Nu när alkoholdjävulen fått dra åt fanders pustar även fixafrasse ut. Slipper fixa med andan i halsen hela tiden och vara irriterad på den som råkar stå i vägen. Dammsugaren riktigt smällde när den åkte in i väggen runt ett hörn titt som tätt😂. Nu kan en städning delas upp på flera dagar då allt inte behöver göras på en gång och dammsugaren har slutat att fara in i väggen. Det finns till och med tid för vila. De egna förväntningarna på hur duktig och snabb jag ska vara har omvärderats, bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete😁.

Ha en fin fredag!❤️🌷

@Annabell Helt perfekt! Det viktigaste först, göra allt för att må så bra som möjligt, och därmed minska uppkomsten av en längtan efter alkohol. Sova är en jättebra sådan grej! Där fick Tjatterfjanten en smäll som heter duga! 😍 @vår, ha-ha, stor igenkänning där. Det tog flera månader efter att jag hade blivit nykter innan jag slutade vara förvånad hur jag kunde vara så lugn och avslappnad vid många situationer.😅 Förr när alkoholen styrde mitt liv blev jag jämt irriterad, förbannad och frustrerad över minsta småproblem, eller tråkiga sysslor. Och så trodde jag att alkohol var lösningen. 😣 Man blir verkligen mycket mer ”chill” som nykter. För mig har det blivit en enorm skillnad.

Kram

Babysteps!
Ibland tänker jag på utmaningar (jobb) som en stor jäkla pizza quattro eller 12 stagioni - och var börjar man äta då?
I nåt litet hörn, bara.
Vi har mycket att stå i, i det moderna livet.
Förr fanns inte på min kartan att denna vila - ligga på sofflocket alltså- var en förutsättning.
Men det är det, @annabell
Ett måste. Dröna upp ovanför ditt liv och spana. Det går inte att klara av utan- vila- pauser-gröna fält i kalendern.
Tänker ofta på en kompis som röntgade lungorna och berättade för läkaren att hon hade svårt att sluta röka ”för det är så stressigt med jobbet”
”Du får väl byta jobb” var läkarens svar.
Vi kan inte byta bort våra barn- även om iaf jag har varit beredd att sälja dem billigt i vissa lägen.
Men vi får dra ner, skruva ner.
Köpa färdig mat eller äta varma mackor till middag ibland. Tacka nej när det är för pressat. Det är en sorts rehab detta- men de flesta av oss är inte inlagda då. Men långsamt, vilsamt och att förstå att det nyktra jobbet tar kraft och energi.
Du fixar det här! Kram 🌸✅

Tack Våren (börjar med smeknamn nu 😆), Se klart och Torn 😀❤️!!

Det arbets-ilskna i en är ju faktiskt väldigt knutet till alkohol… För det första uppstår och förstärks det för att man dricker. För det andra är det ingen charmig upptäckt om sig själv när man märker att - om man slurkar i sig lite vin, så blir man istället kvittrande glad för en stund och typ klappar om dammsugaren vänligt när man ställer undan den😳. Inte så autentiskt beteende nåt av det… 🎭

Igår efter skola och jobb tog vi bilen till ett badhus en bit bort och hängde där. I afton har jag planerat att vi ska besöka en brasa som man INTE kan cykla eller gå till 🚗🔥😅! Och snabbmat på vägen dit 😆! När jag planerar så, så blir det tyst på tjattret 😊. Hoppas att ni får en fin valborgsmässoafton🌼❤️! Välkommen sköna maj! ☀️🦆✅