Återigen, nere i skiten

Profile picture for user Ajon-504

Så var påsken över, orkade inte gå till jobbet idag. Alldeles för mycket dricka med fruktansvärd ångest som följd. Har varit här förr, en riktig tokkrasch 2011 följdes av 18 månaders nykterhet då jag mådde bra. Träffade min sambo 2014 och vi började dricka måttligt om helgerna. Har klarat måttlighet skapligt i dessa år men de senaste 3 åren har det blivit mer och mer.

Nu är det dags att slå av på tempot igen, egentligen vore helnykterhet resten av livet det allra bästa men det känns inte som rimliga mål just nu. Börjar med dessa 10 veckor och hoppas på mersmak.

Profile picture for user Ajon-504

Helnyktert är det enda raka, varför försöker man lura sig själv? När man gång på gång kommer till den punkt då man känner att livslusten bara försvinner pga drickat.
Bättre att göra detta helhjärtat och fylla helgerna med annat än sprit.

Profile picture for user vår2022

@Ajon-504 Välkommen hit! Ja, det stämmer i alla fall för mig. Det är det enda raka och vettiga om man blivit alkoholberoende, när man inte kan dricka måttligt och ökar sitt alkoholintag. Det enda vettiga då hjärnans belöningssystem är förstört för gott. Det enda sättet den kan återhämta sig på är att inte dricka alkohol. Får den alkohol vill den tills slut bara ha mer och så är man där igen, alkoholiserad och mår så psykiskt dåligt med noll livslust.

Men, att vara nykter är så skönt och livslusten kommer åter. Valet är idag för mig enkelt och jag väljer alla gånger ett nyktert liv, med balanserad hjärna och lättad ångest. Att vakna nykter varje morgon och känna sig frisk och fräsch. Delta i livet och ha tillgång till sig själv och känna äkta känslor igen. Enda jag ångrar är att jag inte tagit beslutet att aldrig mer dricka tidigare. Om en vecka har jag varit nykter i 6 månader och det blir bara bättre och bättre.

Lycka till och kämpa på!🌷💕

Profile picture for user Ajon-504

Hej.

Jag har haft en tredje natt utan sömn, så otroligt enerverande. Jag vill inte, kommer inte att medicinera.
Är detta med sömnlöshet nåt som kan hända under ”avtändning” på alkohol?

Jag vet med mig att jag haft perioder av sömnlöshet förr efter längre ”fester”, detta var dock många år sedan och då botade jag det med en öl. Hoppas man får sova inatt?

Profile picture for user Ny dag

@Ajon-504 Jag har också dessa sömnlösa nätter, har fått melatonin utskrivet (kroppens egna sömnhormon) och det funkar något sånär, när jag väl somnar får jag sammanhängande sömn. Det är värt att testa även om du skriver ingen medicin (finns också utan recept) för vi behöver ju kraften till att bibehålla nykterheten först och främst. Annars kan jag rekommendera Storytel, brukar lyssna på ljudböcker för då slipper jag alla tankar. Där finns också många bra böcker 📚 om alkohol och hjärnan!

Profile picture for user Ajon-504

@Ny dag lyssnar på böcker och poddradio varje natt, har tinnitus och upplever att det blir lättare att sova med något i örat😁
Ska prova melatonin faktiskt! Tack för svar

Profile picture for user Ajon-504

Idag har jag talat om för min sambo att jag mått så här och att jag bestämt mig för detta. Det känns skönt i själen att inte försöka lura någon, genom att gå undan. Snickra, meka eller vad som och sedan lukta öl.
Det känns skönt att inte försöka normalisera ett missbruk genom att inte prata om det, snacka om vilseledd..

Kanske kan man nu ta en jaktlicens, börja åka på sin enduro igen, eller mtb. Löpa.. det finns en miljon saker att göra när man inte är bakis eller påverkad😙

Profile picture for user Ajon-504

Idag har jag talat om för min sambo att jag mått så här och att jag bestämt mig för detta. Det känns skönt i själen att inte försöka lura någon, genom att gå undan. Snickra, meka eller vad som och sedan lukta öl.
Det känns skönt att inte försöka normalisera ett missbruk genom att inte prata om det, snacka om vilseledd..

Kanske kan man nu ta en jaktlicens, börja åka på sin enduro igen, eller mtb. Löpa.. det finns en miljon saker att göra när man inte är bakis eller påverkad😙

Profile picture for user Kennie

Vad bra att ni pratat. Och som du säger, så mycket roligare saker man kan ägna sitt liv åt än att vara full och bakis... Där har du en bra motivation! Har du läst Torns tråd? Tror du kan hitta inspiration där.

Profile picture for user vår2022

@Ajon-504 Jättebra gjort att du pratat med sambon. Att ni kan göra detta tillsammans. Min man är ett jättebra stöd för mig och är så stolt över att jag slutat dricka. Precis som du säger, att normalisera ett missbruk är helt galet, en elefant i rummet är vad det är. Det finns massor av roliga saker som man kan göra istället för att ligga bakis och vänta på när man ska ta första glaset (flaskan) igen. Jag har verkligen fått igång min träning igen och skillnaden är stor mot när jag drack och firade varje löppass efteråt med alkohol. För att inte tala om att kunna ta bilen när som helst utan oro och räkna timmar från när man senast drack. Helt enkelt massor av frihet och att slippa planera inköp och sitt alkohollager.

Bra jobbat!💪🌷💕

Profile picture for user Ajon-504

@vår2022 så sjukt, jag brukade sporra mig med löften om fler öl om tiden per kilometer var bättre. Ja nu är det bara hålla i när det blir tungt med, idag går det lätt. Tack 🙏

Profile picture for user vår2022

@Ajon-504 Jag har som motivation köpt en pulsklocka, inget jag tidigare haft, det sporrar att kolla puls mm och håller hjärnan sysselsatt med annat😁. Nu är frustrationen mest för att jag är förkyld och måste avstå löpning, men snart så är den över, blir lite styrkepass idag istället.

Håll i och kämpa, du gör det så bra!💪🌷💕

Profile picture for user Ajon-504

@vår2022 jag inser nu vad jag glömt sedan jag svek 12-stegs programmet nån gång för 7-8 år sedan. Vad jag än skall göra så skall jag göra det till absurdum. Har det med min beroendeproblematik att göra måntro? Eller är det bara ren och skär tjurighet? Ikväll tänkte jag skriva ett avskedsbrev till A, har du gjort det?

Vänligen Andreas

Profile picture for user vår2022

@Ajon-504 Tänker att det har med personlighet att göra. Kanske är det så att viss personlighet har lättare för att bli beroende. Jag är mycket antingen eller. Dricker jag så dricker jag mycket, därför kan jag inte dricka lagom. Godis har jag också svårt att ta lagom av. Tränar jag så tränar jag mycket. Vad det gäller alkohol är det kanon att det är antigen eller som gäller och jag har bestämt mig för att sluta för gott. Så där är det bra med ren skär tjurighet😂. Vad det gäller träning så försöker jag göra det på vettigt sätt, att jag bygger upp men inte överbelastar. Därför är det kul med pulsklockan som håller lite koll också. Tror att jag blivit lite bättre med att göra ”lagom” i olika sammanhang, ibland håller jag på för hårt tex i trädgården och nästan stupar av trötthet. Försöker dela upp saker som ska göra på flera dagar istället för en mm. Jag har inte skrivit specifikt avskedsbrev, men skrivit mycket i min tråd som är som min dagbok, tankar, funderingar och reflektioner jag har. Det är jättebra för mig, terapeutiskt, samt att få höra hur andra här på forumet tänker och resonerar. Är också rätt aktiv i andras trådar och lär mig mycket från andras erfarenheter här.

Lycka till med ditt avskedsbrev till A🌷💕

Profile picture for user Ajon-504

Vilken annorlunda lördag, jag brukar få en massa gjort men det här slog nog rekordet:)
Upp och körde ett släp med skrot imorse till tippen, det brukar man få göra strax innan stängning. Bytte däck på båda bilarna och släpet innan vi åkte till badhuset. Grillat, bytt styre på enduron som jag krökte sist jag körde bakis, städat garaget efter mig. Nu en film med ett glas..iste😁🥳 hoppas alla klarade av att hålla A på behörigt avstånd 😁

Profile picture for user te

@Ajon-504 Låter som en otroligt produktiv lördag, tack som delar, ser fram emot att få tillbaka samma kraft för egen del. A på behörigt avstånd just nu. Tacksam. Trevlig söndag!

Profile picture for user Ajon-504

@Svart kråka ja fy bövelen va gott det var, tog med en kopp ut till garaget efter lunch, den var också så fruktansvärt god. Förut var det livsuppehållande, nu njutning 👌 ha en fin dag💪

Profile picture for user Ajon-504

Måndag morgon. Snuvig, kan vara pollen. Jag vet att jag inte är bakis iallafall. Fick en massa gjort igår med, helgen gick fort som vanligt dock trots de timmarna man slapp tillbringa i dimma.

Spacklade klart det nya badrummet igår, första spacklingen i nyktert tillstånd. Det blev ju bättre😁

Tvättade bilen, borde gjorts för ett halvår sedan.

Möblerade om i garaget, träningen fick en större del och samtidigt mer yta för bil. Hojen lite mindre. Massa saker kom undan i den förvaring som faktiskt fanns.

Nu ska jag nog ta tag i min arbetssituation, den är en stor del av min ångest, därigenom kanske åtminstone ett av skälen att man ville dricka måndag-måndag.

Stay sober alla 😍

Profile picture for user vår2022

@Ajon-504 Tänk vad mycket du fått gjort som nykter! Energin blir något helt annat. Vi fixade bland annat till vårt badkar som varit trasigt i över ett år, tog bara tag i det och det var snabbt fixat och jag kunde äntligen bada😁. Har lyxen att vara på fjällsemester denna vecka och nu är det superkul att ha pulsklockan. Blir många och långa skidturer på fjällvidderna och imorgon ska jag ta en löpning på vägen i fjällandskapet. På tidigare fjällsemestrar har jag druckit varje dag och vaknat bakis😣. Mest velat få skidturerna avklarade för att få ta första glaset igen, men inte denna gång!

Hur är det med din jobbsituation? Verkar som den inte är så bra, om du vill berätta förstås. Ha det gott!🌷💕

Profile picture for user Ajon-504

@vår2022 javisst får man mycket gjort och det är ju bra skönt att kunna ta bilen kl 8 när man glömt köpa nåt i affären med😁👌

Det låter ju helt amazing med konditionsträning på det viset, naturen skänker ju ett lugn i sig. Balsam för själen liksom. Vilken klocka är det du använder? Jag använder en garmin, den klagar lätt på belastning har jag märkt.

Jobbet, ja det är ju konsultbranschen och jag har en överordnad som har nån typ av kommunikationsbekymmer. Det går inte att göra rätt liksom, det tär på psyket för man vill inte säga ifrån. Det betyder en rätt säker avgång känns det som😅
Jag ger det en tid nykter men tålamod med dumheter har inte blivit bättre ännu🥳

Ha det fint i fjällen🥳🙌

Profile picture for user vår2022

@Ajon-504 Jag har en Polar och håller på att lära mig alla funktioner. Den mäter sömnen, hjärta och andning också. Igår kväll när jag låg i soffan hela kvällen efter dagens pass och motion pep det till och sade att jag skulle röra på mig lite, den tyckte jag vilat för mycket😂. Det tyckte inte jag.

Ja, ge det en tid på jobbet som nykter, då tar man även bättre beslut överlag. Dålig kommunikation med chef och även kollegor sliter på. Du hittar nog på en lösning så småningom.

Ha en fin tisdag!🌷💕

Profile picture for user Ajon-504

God morgon.

Vaknade pigg denne 12e dagen utan A.
Idag är det leklandet på schemat, nånting jag absolut hade belönat mig för vid hemkomst om allting var som vanligt.
Jag ska inte göra det idag, inte med A åtminstone. Hoppas alla mår bra denna lördagmorgon 😁

Profile picture for user vår2022

@Ajon-504 God morgon! Så skönt att du vaknade pigg och nykter på din 12e dag. Säkert kommer du att vara mer tillgänglig för dina barn idag när du inte behöver lägga energi på tankarna och planeringen av att dricka när ni kommer hem. Rent sinne och ren energi😁

Ha en fin dag på leklandet!💕🌷

Profile picture for user Ajon-504

@vår2022 ja verkligen skönt, tack så mycket 🙏 man får vara glad att det går så här enkelt, det lär ju komma värre stunder.
Är rädd att katastroftänket blir värre för mig nykter, nu beräknar jag risker dygnet runt när jag inte är berusad. Det är en annan sjukdom och den är inte rolig heller 😆

Stay sober

Profile picture for user Ajon-504

Uttråkad deluxe.
Det är nu det blir tufft. Det är inte lika lätt att bara vara när man är nykter, jag behöver konstant något att göra. Upptäckten är inte ny men den är påtagligare än jag trott.

Profile picture for user klyman

@Ajon-504
Vill börja med att gratulera till din 13e nyktra dag 😊
Starkt jobbat!
Känner igen den känslan av enorm rastlöshet som måste fyllas.
Lyckades hålla mig nykter med hjälp av antabus 3 veckor sen stod jag inte ut mer och gav efter för alkoholen.
Det är snart 2 månaders sedan men nu ska jag börja behandlingen imorgon igen och nu ska jag fixa det.
Att jag hittat denna grupp med så mycket erfarenhet hoppas jag komma va till stor hjälp.
En dag i taget!
Önskar dig en fortsatt härlig nykter söndag😊

Profile picture for user Ajon-504

@klyman den här gången går det bra, vi får stålsätta oss! Jag var faktiskt på spelning igår och sänkte 2 alkoholfria öl och fick en sjuk ångest på nattkröken, nu vet jag att inte ens det a-fria är för mig, åtminstone inte än.

Vad fick dig att ta en öl igen? Var det just att du var uttråkad? Jag känner igen det här så mycket, min första nyktra period i livet för sisådär åtta år sedan (18mån nykter) gick galant pga 12-stegs programmet. Jag mådde riktigt dåligt länge i programmet men jag ville absolut inte ha öl. Ville inte tillbaka ner i träsket, sen var jag platschef och jobbade mer eller mindre hela tiden. Det fanns ingen ingång för alkohol helt enkelt, vill inte ha nu heller men det är svårt sysselsätta sig på samma vis när man blivit äldre.

Har du provat programmet? Är du med i någon AA-grupp? Det vet jag var effektivt för min del iaf :)

Hoppas du mår bra och är nykter 😁

Profile picture for user Ajon-504

Goood morgon alla och hoppas ni vaknar nyktra. Har en fråga som jag behöver ställa. Jag har varit rätt impulsiv större delen av livet, när man var full eller bakis fanns det alltid praktiska hinder för att fullfölja, nu är jag liksom helt gränslös och kan åka för att handla nya cyklar mm helt oplanerat, måste radera blocket-appen😂

Känner ni igen att impulsiviteten faktiskt ökat i början av nykterheten?

Mvh

Profile picture for user vår2022

@Ajon-504 God morgon! Visst smakar kaffet gott? Det går bra, jag har sådant sug att springa och helst i skogen. När jag sovit dåligt eller känner mig låg hjälper det alltid med en löpning. Försöker att inte öka för mycket på en gång och överbelasta. Springer intervaller i en backe oftast söndagar och sedan två gånger i skogen. Där emellan coreträning, styrka och puls. Så himla kul med pulsklockan och se förbättringen😁. Den taggar verkligen.

Hur går det för dig, med löpning och nykterheten?

Profile picture for user vår2022

@Ajon-504 Gällande handlandet kan jag se det hos min man😄. Sitter och bläddrar i olika siter och på blocket. Handlar en del. Tror det ligger lite beroende i det också. En kick att köpa liksom fast det egentligen inte behövs. Bra att du uppmärksammar det och funderar kring det. Så länge det är mindre grejer är det väl ok, men finns ju de som köper dyra saker som hus, bil, båtar mm då kan det bli problem😬

Profile picture for user Ajon-504

@vår2022 just ja, nykterheten. Den känns naturlig, räknade dagarna precis och det är iaf över 20 dagar, inte alls sugen heller. Ta i trä😅 jag skall ta och leta upp en bra AA-grupp faktiskt, inom en snar framtid. Semestern kommer ju, har inte varit nykter en enda dag de senaste semestrarna.. det känns makabert men det är fakta..

Löpningen har fått kliva åt sidan för cyklingen nu när skogarna är redo att cyklas. Håller dock i och får i dagsläget strax under 10mil skogsåka var vecka. Men nu börjar jag känna att jag vill uppdatera mig i materialväg. Jag tror att jag vill belöna mig själv, kan det vara dumt måntro?
Sedan upptäcker jag ibland att jag försöker normalisera detta genom att ge det jag har till sambon, som också vill ha en skaplig cykel.
Är osäker om det är ett substitut eller om impulsiviteten ökat, svårt som fan men det är inte så små pengar så jag behöver reda ut det.

Men träningen går bra och v02-Max är nu uppe i 43 igen, och ökar. Jag vill aldrig mera supa sönder mig, det värdet sjönk duktigt under ett års hårt festande, det såg jag nog pga klockan, så visst är de grymt bra.
Såg att garmin Fenix 6S nu finns för ynkliga 4000 faktiskt och jag kommer nog byta upp mig där med😆

Satsar du på några lopp eller ”bara” för välmåendet? Jag satte ett mål på en bra 5k tid under förra nykterheten, det slutade med en bra 10k tid, utan alkohol kan man ju göra underverk 😁

Ha en fin-fin lördag

Profile picture for user Ajon-504

@vår2022 mm det är tyvärr de dyra grejerna man handlar😆 jag har lyx-konsumerat dyra klockor de sista 5 åren, det har iofs varit givande och roligt. Men motorcyklarna går man ju back på, varje gång. Cyklarna med, jag köper inga nya. Det misstaget får andra göra då de kostar som en väldigt fin begagnad bil, en bit över 100. Riktigt så korkad är jag inte än 😂☝️

Profile picture for user vår2022

@Ajon-504 Låter kul med cykling i skogen. Köpte en mtb förra året, ingen fancy men helt ok. Brukar cykla tillsammans med maken som åker rullskidor😂. Jag drar iväg fort och cyklar sedan tillbaka till honom och iväg igen😁. Vågar inte riktigt köra i skogen, har opererat mitt knä för över 30 år sedan, forbollsskada och sedan en gång till när jag halkade på isen och slog mig illa på knäskålen för 3 år sedan. Lite rädd för att ramla på knät, därför vågar jag inte åka rullskidor heller. Är dock så otroligt glad för att jag kan springa. Inga lopp inplanerade, brukar vara med på blodomloppet och så, men nu springer jag för eget välbefinnande och tävlar mot mig själv.

Ja, kan tänka mig att jag så småningom vill byta upp min pulsklocka fast det inte behövs😁. Men tycker det är viktigt att belöna sig med bra saker, inom rimliga priser😂

Ha en fin lördag och så bra jobbat! Nykterheten is da shit💪🌷💕