Hej alla!
Nyinflyttad idag från "att förändra sitt drickande". Helnykter sedan 1 jan i år, och så kommer det förbli!
Har valt att behålla mitt trådnamn "Det är aldrig försent". Det står för att utveckling i och av livet aldrig tar slut, man blir aldrig "klar". Men det är aldrig försent att hitta nytt, både inom och utom sig!
Ser fram emot att lära känna er härinne, som dem ni är i denna del av forumet!

Man ska absolut vara stolt över sina prestationer. Byt ut alkohol mot annan drog. Personer som slutat ta heroin, människor som tagit sig ur en ätstörning, ja vad som helst, som gör våra liv till något bättre. Tro fasen att man ska vara stolt. Dom som inte riktigt klarar det, eller t.o.m dör av sitt missbruk/ störning, dom är det såklart synd om. Men alla som lyckas klara av att förändra sitt liv, ska vi lyckönska, och lära oss av. Annars vore vi kvar och stampade på ruta ett hela livet. Grattis till tid Sattva, du är en 🌟

Tack för alla svar. Jag håller med om att allas berättelser ska få finnas. Och visst kan det vara tufft om man kämpar och inte lyckas bli nykter, att se andra som lyckas. Men jag håller nog med er som framhäver att det handlar om vilka glasögon man har på sig. Att istället bli peppad.
Drar en parallell till yogavärlden, som ev inte är en parallell för nån annan än mig. Det finns alltid dem som klarar positioner man själv kämpar med. Där brukar jag verkligen ta till det där att lägga märke till varje liten ny skiftning i min kropp; "ja men nu känner jag mig liiite stadigare i denna positionen"! Jippie!! Eller "mina tankar springer faktiskt inte iväg på samma sätt längre, jag klarar att hålla fokus lite mer. Vad skönt med lugnet..." Ibland bara en subtil känsla av skiftning åt "rätt" håll (för mig), som inte syns för någon annan. Det är de där sakerna som håller min yogapassion levande. Det är levande, det rör sig. Hade jag bara blivit nedslagen av andras prestationer jag ser o hör hade jag ju inte fortsatt yoga. Yoga är en inre och yttre resa. Precis som nykterhetsarbetet.

Skönt att läsa om din yoga @sattva.
Jag blev sjuk denna vecka men ska ta ny fart nästa.
Samla ihop sig. Mig. Tack för att du påminner om det på ett klokt sätt som är väldigt värdefullt för mig. Du är betydelsefull. 🧘 = jag nästa vecka. (Riktiga yogisar gör nog inte såna emojisar.)
En viktig sak att komma ihåg- jag glömmer lätt- är att alkoholism är en förnekelse-sjukdom. Jag minns det själv.
Inte drack jag det där glaset medan xx borstade tänderna?
Inte drack jag ur ett helt glas vin som stod på diskbänken när jag gick upp på toa kl 07?
Allt jag inte gjorde. Men gjorde.

@Se klart skrev …” En viktig sak att komma ihåg- jag glömmer lätt- är att alkoholism är en förnekelse-sjukdom. Jag minns det själv.
Inte drack jag det där glaset medan xx borstade tänderna?
Inte drack jag ur ett helt glas vin som stod på diskbänken när jag gick upp på toa kl 07?
Allt jag inte gjorde. Men gjorde.”

Dessa ord är så betydelsefulla för mig…
Ok…det var så det var…för jag visste inte riktigt….🤗

Jag skrev det olyckligt valda ordet ”framgångssagor”, men det var faktiskt Se Klart som skrev att de var ointressanta…. Jag tror verkligen inte att någon av oss menar att de här berättelserna är ointressanta. Jag tycker att ni (vi) som stannar visar just det här att nykterhet är så mycket mer än att inte dricka.
Det jag menade med framgångssagor är att det inte är så många trådar just nu som visar och beskriver när det inte går helt rakt.
Du och jag började ju skriva här samtidigt för ganska många år sedan (2015). Sen återvände du flera år senare, satte ett datum och bara körde. ”Bara och bara”… för jag fattar att det inte är så och jag tycker att du ska vara stolt. Det är en jäkla resa och du har verkligen jobbat.
Jag själv var kvar här i forumet under de här åren, skrev då och då. Gjorde andra åtgärder som jag inte skrev om. Det ligger mycket bakom ”framgångssagorna”. Och mycket jobb sen också för att bibehålla. Det jag saknar lite i forumet nu är kanske berättelsens om kämpandet därför ville jag peppa AnnaBell och VaraFrisk att skriva i kampen. Det var inte min avsikt att ni som lyckas skulle känna er påhoppade och avfärdade som ”framgångssagor”. Du håller ju på nu med mycket av det jobb som jag tror att många av oss behöver göra, dvs att reflektera över livet, över val, över nu och då. När du började skriva var jag skeptisk den här gången. Du satte ett datum rätt långt fram i tiden. Jag tänkte att … du skulle flytta det framför dig. Men icke sa Nicke. Jag tycker att du är en riktigt fin förebild och jag tror att det är viktigt med er som skriver om nu och då. Att det nyktra livet ÄR livet.

Nä jag vill inte bli citerad och lösryckt.
Då måste jag snärja in mig med förklaringar kring vad jag givetvis MENAR och det orkar jag inte- men jag måste det ändå. Precis alla som känner mig VET exakt vad jag tänker och tycker. Att det nyktra livet inte ”engagerar” så mycket är snarare självklar tänker jag, Men jag är ju inne här vareviga dag och skriver om mitt nyktra liv. Och det är inte för att det är så tråkigt.
Vad jag vill opponera mig mot är diskussioner kring hur forumet var förr.
Det är rent omöjligt för oss /mig som är forumet nu- att förhålla oss till. Vad ska jag göra med den informationen? Känner mig ställd varje fåtal gånger detta kommer upp.Forumet är ett exakt avtryck av de som är här- just nu. Imorrn är det ett annat.
Det är forumets storhet- det förändras med sina människor.
Nu ber jag om ursäkt till @sattva för denna plats i din tråd.
Nu börjar dagen här med fart!

@Se klart Det gör inget alls Se klart! Och mitt inlägg igår var ju inte avsikten att det skulle bli så stort. Jag ville bara markera att jag är stolt över min resa o tycker att man väl inte borde få nog av sådana berättelser på ett forum för människor som kommit hit för att-oftast- sluta dricka?! Själva ordet i sig hade jag inga problem med, men såklart är våra berättelser unga sagor.
Nog om det nu!
Jag som var här "förr" (2015) nåt år eller så, tänker aldrig i jämförelse mot då och nu. Jag var en annan då, människokonstellationen då var en annan. Jag minns att vi delade mycket av livets händelser, precis som nu. Jag minns inte ens varför jag hoppade av. Men jag minns att hösten 2020, när jag på allvar kände att livet kommer att fortsätta käpprätt åt fel håll om jag inte slutar dricka, fick jag en ingivelse att gå in igen. Något högre (som jag ser det) hade ett finger med i spelet, och såg till att just då hade någon från "förr" gjort ett enda, enstaka inlägg, där hon skrev om sitt nyktra liv. Vi kämpade ju ihop "förr". Det inlägget gjorde att jag kom tillbaka till forumet, och bestämde mig på riktigt. The rest is history🌸
Jag håller med dig om att det inte fyller någon funktion att jämföra med "förr", eftersom nu är nu. Och inte ens de/dem som jämför med "förr" är ju demsamma nu.

Oj, tiden går. Jobbet kallar.
Kram på dig❣

Har den senaste tiden känt mig väldigt tillfreds med livet. Inget nytt har egentligen hänt. Att jag valde bort jobbet jag fick blev på något sätt startpunkten för den känslan jag har, tror jag. Jag är inte påväg nån annanstans. Jag trivs helt ok på jobbet.
Grundnöjdhet, som Andra Halvlek kallar det för. Jag gör det jag tycker om på fritiden, yoga o vara med familjen (som iof bara är jag, maken o hundarna; barnen ser jag lite snabbt då o då). Men även det lilla jag ser av barnen känns harmoniskt.
Har till o med haft lite extra energi senaste typ två veckorna. Inte varit dödstrött när det är läggdags, inte varit trött på jobbet. Trots samma mängd sömn o tidiga mornar i yogasalen. Njuter av livet❣

Vilken god start på dagen @sattva och på något vis känns det som om tiden- lite på egen hand ”rättat till” saker och ting
Att det inte är säkert det behövs dramatiska förändringar- en förändring kan vara att hitta/maxa det som är. Att tacka nej till ett jobb är, tänker jag, absolut en sån sak.
Skönt att läsa. (Jag skulle skriva under på allt ditt om det inte vore för min jäkla förkylning medelst halsont från helvetet.)
Påminner mig också om det som @torn ofta skriver om- att må bara BRA. Punkt.
Tänker att det nog är en av de saker som tar lite tid att hitta fram till. För mig handlar det också om självbild: Vem är jag - om jag inte är lite svår och smådeppig ibland?
Önskar dig en ljuvlig dag, @sattva. Kram 🤗

Ny vecka. Jobbar klämdagen fredag, mrn varit ledig alla de där klämdagarna i flera år så det är helt ok att jobba.
Det känns att det börjar närma sig sommar, allt är verkligen grönt grönt grönt! Härligt!!
Den ökade energin finns kvar, men jag hushållar med den. Njuter av de extra marginalerna och att inte känna mig slutkörd. Kanske kroppen behövt all denna tids nykterhet att återhämta sig? 1 år 5 mån den 1/6🌸🌼🌟

Ja Sattva, det tar lite tid för kroppen att återhämta sig från förgiftning. Precis som med andra gifter vi får i oss. Hade en släkting som målade på bilfabrik i några år. Hans lungor återhämtade sig aldrig. Förr var ju dessutom billacker extremt giftiga. Så kan man ju se på det mesta. Personer som slutar röka försent, kan ju ha fått bestående skador. Alkohol kan också ge permanenta sjukdomar. Vilken tur/ skicklighet, att vi har lyckats sluta med drickandet🌟. Grattis till tid💫🧘🏻‍♀️

@Sattva Det är helt klart så att det krävs lång helt nykter tid för att kroppen ska komma i balans. Inte minst hjärnan har ju blivit gravt misshandlad av alla års förgiftning. Men långsamt läker den, och ”vänjer” sig vid att inte behöver kämpa med allt som giftet förstörde. Bra sömn, energi och framförallt ett stort lugn infinner sig. Men som sagt, det är inget som sker i en handvändning. För egen del har jag ju bara mått bättre och bättre hela tiden. Och efter 1 år var jag egentligen hur nöjd som helst. Men det allt bättre måendet fortsätter ju bara har jag märkt. 😂

Ha det gött! 🤗

Wow, jag tycker det inte var sååå länge sen du slutade- men kan inte heller minnas annat än att du; slutat 🥳
Jag tror så mycket på din hushållning av resurser och att inte köra in i kaklet varje gång tillfället ges.
Jag är inne i en fas just nu med jobbet, där så mycket har fallit på plats. Jag är nästan lite chockad över att - nä, så stressigt är det inte just nu. Och eftersom jag ska ta rätt tidig semester inser jag att ledigheten faktiskt är inom räckhåll.
Önskar dig en fin kväll! Kram 🌸

Livet fortsätter leverera! Absolut inget stort har hänt, det är vara en inre känsla av glädje, tillförsikt. Stabilitet. Och inget jag jobbar för att känna, det bara är där. Såhär lång tid av nykterhet, 17 mån, kan det alltså ta att hamna i lugnet, glädjen, stabiliteten.
Tror mycket i mitt fall också handlar om acceptans och tillit. Jag accepterade ganska tidigt att nykterheten inte gav mig den där piggheten/energin jag trodde jag skulle få (jag tänkte att jag troligtvis är utmattad o därför inte kan ha mer energi). Och så hade jag tillit till att nykterheten är den enda rätta vägen att gå. Dessa två parametrar har nu gett mig mer energi (jämfört med tidigare), och framför allt glädjen över livet! Bara att vara o känna detta inre glädjepirr är guld värt! Och det har varit så ett tag nu, det finns över tid. Pirret gör också att oro över saker inte får fäste. "Det tar jag när det kommer", det fungerar!
Läste nåt på facebook igår; "att oroa sig är att meditera över saker man inte vill ha". Exakt.

@Sattva Bra citat! Kan känna igen det där med acceptans och tillit. Det tror jag har hjälpt mig att vara nykter så länge denna gång och att aldrig mer dricka. Jag var väldigt trött länge både fysiskt och mentalt i början. Sov dåligt och lite huvudvärk. Tänkte att det kommer att gå över så småningom, jag är i alla nykter och det gick över. Sover emellanåt lite dåligt men har tillit till att det kommer att bli bättre. Har man höga förväntningar på att må som en prinsessa snabbt, blir man säkert besviken. Har man druckit och gått ner sig under en längre tid, tar det även sin tid att komma i balans igen.

Såg en intervju med en musiker som drogat och druckit alkohol länge och som nu varit ren och nykter flera år. Han sade att han lyckades pga han ville hålla på med musik, vilket han inte klarade av som påverkad, och att värdet att få hålla på med det var så mycket större än att vara påverkad, det var det som fick honom att kunna sluta dricka. Så var det för mig också, värdet av att vara nykter med allt dess innehåll var så mycket mer värt än att få ett rus och med allt vad det medför och innehåller.

Härligt att du har en inre glädjepirr och glädje över livet, vilket otroligt värde i ditt liv😁💕