@varafrisk du missförstod nog att jag diskuterade detta- tvärtom har jag rätt så dålig koll- men jag vet vad som gäller om jag går i pension vid 62, 65 eller 67.
Jag har ju alltid jobbat heltid- men många år som egen företagare och det funkade rätt bra att kombinera med småbarnsliv- man kunde jobba lite när som helst under dygnet. (Läs nattjobb….)
Min man är mest förvånad över mitt pensionsläge-eftersom jag aldrig brytt mig om att förhandla om nånting. Överhuvudtaget. Men även såna med luft i skallen där pensionstänket borde vara- kan ha tur.🤗

Dag två av sjuk och sovande förutom att jag stuckit emellan med ett möte även idag. Men sänkt av huvudvärk och ont i halsen.
Tog ett race med att vårstäda garderoben. Går upp varje morgon och spanar på mina plantor som frodas. I morse råkade jag komma över kunskap om ranunkel som jag planterat och att de inte producerar blommor om de står varmare än 17 grader… så nu står de i blåst på balkongen. I år blir det blommor. Dahlia Zinnia pch Rosenskära. Potatis. Några gurkor och tomatplantor.
Luktärter. Mäktar inte med mer.
Men fasiken vad jag lärt mig om trädgård och odling tack vare att jag är nykter. De första månaderna höll jag ju på som besatt. Glömt bort det. Hur bra det var med en ny hobby för att vara engagerad i något om kvällarna.
Det, och så grottade jag in mig i kläd-intresse… alla mina pengar jag drack upp har gått rakt in i det svarta hålet kläd-kontot.
Men- jag har också slutat med allt vad botox och fillers heter. Lika lite lust som jag har att dricka vin lika lite lust har jag att spruta in nervgift i pannan.
Får vara bra som jag är. Får duga bra så.
Kram alla 😍

Tack snälla! Hostar och snörvlar men bättre än huvudvärken.
@tofu- exakt ALLT jag kan om trädgård lärde jag mig från den 6 januari 2020. Det blev mitt… forskningsområde.
Så jag kan lite- mellanmycket. Men det roliga är att jag lär mig massor, särskilt nu, varje dag planerar jag, letar fina kombinationer.
Och- förköper mig lite lätt.
Men jag tipsar gärna om det jag kan. Det som är bra med mig är att jag är sån nybörjare så jag skäms inte för att inte kunna.
Nu ska jag göra om en rabatt på landet som stått och förvuxit sig i åratal. Har en annan sån ”slarvrabatt” men den ska få vara så, lite vild- höga växter.
I den nya rabatten blir det 3 x rosor (en rosa honungsros) Sedan blir det en silvrig alp-martorn som ser ut lite som den svävar- särskilt i kvällsljus.
Jag har ett par pioner som ska stå kvar. Men ska också sätta en vit höstanemon i samma rabatt. Så det blir lite vitt, rosa och silver (låter fult med silver men den är fin)

Kärleksört är superfint för sen blomning. Det har jag massor i mina perenn-rabatter.
Men vilken zon bor du i?
Något jag ska testa i år är små träd i två vinfat.
Har köpt en liten körsbär. (Härdig!) samt en Smällspirea. De ska vara lite avgränsande mot vår matplats. I en tredje ska jag sätta dahlior- som står på vänt här hemma.
Sen blir det allt möjligt.
Triften- så gullig ju! Ja allt ser småttigt ut i början. Så får man panik och öser på. Sen blir det för trångt.
Alla som säger att man ska ta en sak i taget i trädgården har rätt- men det är verkligen inte lätt. Jag blir helt yr, beställer blommor, petar ner några frön.
Men om det är något särskilt du tänker på så fråga på, så kollar jag! en rabatt kan jag iaf sätta ihop.
Vårt hus är gammalt så där blir det mkt torp-växter med vissa avsteg. Men grunden är pion, vallmo, irisar, akleja, små nävor och daggkåpa. Alla enkla att lyckas med.
En fin buske /växt är vipphortensian som heter annanell (!! 😍) Den växer snällt och blommorna helt ljuvliga!
Ja det var lite av sånt som jag grubblar på om dagarna. Så kul det ska bli.
Kram och tack för krya-hälsningar 😻

@tofu ska klura på detta lite. Kanske förstår jag inte riktigt men två växter jag kommer att tänka på är dela Höstsilverax.
Den har vackra mörka blad- och blommar långt in i hösten. Har satt såna långt bak hos mig då de just drar iväg och beroende på sort- blir mellan 1,50- 2 meter.
En marktäckare och väldigt fin växt som alltså passar långt fram är Alunrot. Även den finns massa olika men framförallt en med mörkt vinröda blad. Och små vit-rosa blomstänglar.
Det var det som kom till mig när jag läste om ditt hus!
Belysning är jag dålig på, men testa att plantera i ett par större krukor (japansk lönn?) så kan du lysa upp fint underifrån. Kram 🤗

Inatt har vi haft pyssel med ett barnbarn som legat på sjukhus. Eller pyssel- vi har skjutsat en förälder medan den andra åkte ambulans. Inte nån fara, mkt bättre idag. Förkylningsvirus- som ju smittat även mig. Men It Makes U Think.

Igår hade jag förhandling med en äkta gubb-gubbe. Med nykterheten har jag även utvecklat en allergi mot den arten.
Jag accepterar inte härskarteknik, förminskande eller skitsnack.
Och jag är extremt tydlig med det. Jag är helt orädd numera. Jag var så mycket mer rädd och liksom lättskrämd när jag drack. Ryckte liksom till på insidan.
Nu är jag som en… ibland arg maskin. Gamla ruttna normer i vår halvruttna bransch. Icke något jag kommer att medverka till att upprätthålla.

Ska lugna ner mig- möte med nya chefen idag! Glad gumma ska jag vara då. Är jag för det mesta.
Nu pockar dagen på här. Baristan har somnat om. Vi brukar prata om hur det skulle vara om vi var ett helt annat par?
Idag förslog jag Bruno Glenmark och Ann Louise Hanson men han nappade inte. Obs inte nåt konstigt rollspel då, utan mer ”vad pratar de om när de vaknar?”
Ha en fin dag. 🌸

Vad kul @tofu att du nappade på växterna. Kanske ny nisch- helt anonym trädgårds-planering/tjänst 😊
Jag är i full gång med planering i mitt huvud. Nu så pass att jag kan bedöma ungefär hur mycket av det ena eller andra som ryms i pallkrage/ kruka/rabatt. Vad som kan passa ihop. Och så kan jag ge tips till barnen som odlar på balkong.
Räcker för husbehov.
Trött idag efter halvt sömnlös natt, morfin-hostmedicin samt jobb. Men nu får det räcka för idag. Behöver vila och samla kraft. 🥱😴

@Se klart Du berättade att du förhandlat med en äkta gubb-gubbe igår. Stötte på en sådan idag när jag var ute och sprang med mina hundar i skogen. Det håller på att ta ur/gallra skogen och det är riktigt rejäla maskiner, stora som hus, som lastar stora stockar som tagit ned. Han såg inte mig och jag stannade upp för att göra honom varse om mig. Jag viftade med armarna i en röd jacka, var som en liten myra mot hans maskin, till slut såg han mig. När jag passerade honom sa han ilsket ”jag gillar fan inte att du hytter med armarna och säger att det är din skog!” Va fan, fick han luft ifrån? Utgick från att jag var förbannad och tyckte det var min skog!!?? Jag sade vänligt att jag ville bara göra honom uppmärksam på att jag och mina hundar var där så att det inte skulle ske en olycka, eller att hans skulle bli överraskad av att vi plötsligt var där. Att vi bara ville passera på skogsvägen, förbi hans maskin och att han skulle se oss. Gubb-gubben muttrade något och satte sig i maskinen igen. Jag gick förbi och sade ”jag tycker du gör ett utmärkt jobb” och visade👍. Han muttrade ”jaha jaha”. Hoppas han skämdes över att vara så tjurgubbig mot mig.

Jag håller med dig, jag har blivit allt mer rak i ryggen och orädd för den sorten, ingen jävel ska försöka trampa på mig mer helt oförhappandes, någon måtta får det vara! Det bästa av allt var att jag tänkte, hans surhet ska inte få förstöra resten av min dag, han är bara luft för mig😁

Bra där @vår, tydligt 🥇
Gubb-gubbarna är på utdöende hos oss- men i diverse toppar finns de kvar. Man måste peta på dem med långa spön. Vicka på deras bon högt uppe i trädkronorna.
Förhandlingen avslutades för mig som för dig- i god anda.
Jag tycker verkligen det är en nykter-bonus detta att känna sig rakryggad, att våga ta plats. Förr hukade iaf jag i bakgrunden. Tyckte och tänkte.
Nu säger jag och gör.
Heja oss! 🏋️‍♀️

Åh @tofu jag är inte säker på att jag är rätt person.
Men: 20 cm djup är rätt så grunt. Med tanke på att växter just…. växer.
Om det är där du tänkt höjd (vet inte om jag förstod rätt) så skulle stockrosor kunna vara ett alternativ om du vill ha lite tidigare blomning- höstsilverax funkar fint långt bak i en rabatt men lite osäker på hur den blir på egen hand.

Funkia är ju en väldigt fin växt (finns en miljard sorter) men väldigt tålig och snygg. Den skulle kanske kunna vara ett alternativ- och så sätter du luktärter (med stöd) bakom? De sår du själv eller köper plantor. Men de är ettåringar så då kan man bestämma år för år vad en vill ha.

Vad gäller hur många- så beror det ju mycket på hur stor växten blir som vuxen.
De allra flesta plantor och växter kommer med anvisning om avstånd, jag brukar aldrig följa dem så mina växter hamnar alltid för tätt.

Gjorde en snabb sökning, testa tex rabattförslag smal rabatt, finns massor av tips hos tex Blomsterlandet och andra.
Lägger länk här men vet inte om den passerar admin-ögat 🥺

(Borttagen länk//Admi.) Det är det där med reklam/försäljning...//Li-Lo ;-)

Kram!

Förlåt för att jag nog för fjärde dagen i rad börjar med: Trött.
Men den här förkylningen har tagit enormt på krafterna. Vill helst sova efter bara ett par timmars jobb. Skönt med fredag, drar tidigt till landet idag.
Invigt vår balkong med kaffe och jordgubbar. 😍

@Se klart Förkylningar tar tid...tålamod! Perfekt läge att träna på acceptans😇.
Men förstår dig. Vill inte heller känna mig nedsatt och orkeslös. Hoppas du komnernpå fötter snart!
Alltså, allt är så himla grönt och fint nu. Det är lycka bara det!
Ps. Har köpt glassformar att göra egen pinnglass. Tänkte testa ett veganrecept på chokladglass i helgen.

@sattva tack för påminnelsen 😻 vi är inte direkt ”klara” utan får stångas lite med de här sakerna- tålamodet, tiden.
Ett starkt minne jag har från tiden med alkohol är att jag så ofta var arg på mig själv. Arg när jag inte orkade. Arg när jag var trött. Det hängde säkert ihop med att jag var arg på mitt drickande. Men i efterhand tänker jag att det verkligen var strängt. Idag är det ytterst sällan. När jag som nu- är hostig och lite matt, så tänker jag ändå: aha, seklart - det blir inte den helgen du tänkt, när du skulle hinna med så mycket. Blir en annan sorts helg. Det blir bra det med.
Dahliorna batch 1 står på trappan och avhärdas. Vi ska isolera några vinfat för att kunna plantera där.
Min favorit- Kungsängsliljan tittar upp och ses sig omkring.
Njut av dagen.
Ps. @tofu, man får pröva sig fram lite. En hel del av min tid är att gå runt i trädgården och… tänka. Hur vill jag ha det här? Jag har korta och långa planer.
Ettåriga och femåriga. Om man bara tänker bort ordet ”bli klar” så blir det så mycket skönare. 🥰

Mamman jag vill vara.
I helgen firar min son och hans vänner gemensam 30-årsfest här på landet. De bor i ett eget hus, men igår bjöd vi dem på ett glas vin och lite snacks.
Mysigt! Under kvällen kom de över och lånade några småsaker. Jag gick över med lite bröd jag hade bakat på eftermiddagen.
Jag tänkte att de är precis den här mamman jag vill vara för mina barn. Trygg. Redig. Att räkna med.
Det känns oerhört skönt att det är precis så. 🙏🏻

Fin insikt SeKlart 💜! Jag har en sambo som kanske inte växt upp under de lättaste förhållanden. Han bestämde sig innan han fick barn för att hans barn aldrig skulle vara i situationer där han inte var kapabel att ta hand om dem. Så har det heller aldrig varit. Jag tänker att den övertygelsen har hjälpt honom att hitta rätt. Det går att bestämma sig för vem man vill vara och köra på det. Sen är det svårt när man är i ett beroende och det blir kanske inte alltid som man tänkt sig, men jag tänker att alla som skriver här och kämpar har ambitionen att det ska se annorlunda ut. Och att göra reflektioner som den du gjorde nu att du är den där trygga, rediga personen att räkna med, som kommer med nybakat bröd. DET är viktigt. Det är väl målbilden för alla föräldrar. Tänker på en trasig ungdom i min närhet som nu tar studenten och inte vill fira. Det gnager i mig. Hens föräldrar är inte med i bilden och det är så svårt att veta om det är på grund av den situationen som hen inte vill delta. Jag och några till kan såklart ta emot hen och fira så att hen har några som möter upp. Men hen vill inte gå dit. Det gnager eftersom jag tänker att hen är värd att uppleva en av livets lyckligaste dagar. För just studenten var väl det. Ursäkta trådkapet. Och jävla alkohol!!! För det är såklart en av orsakerna till den situationen.

@Se klart Vad fint💕. Håller med, att vara den som står redigt med fötterna på jorden, trygg och som alltid finns där såväl i medgång som i motgång och som kan vara en vägvisare för sina barn.

Ha en fin söndag!🌞🌷💕

@sisyfos @vår och @sattva tack för inlägg 🥰 @sisyfos visst är det precis så som du skriver- att beroendet tar självbestämmandet ifrån oss- vår vilja krymper ihop istället kliver självbedrägeriet fram i dess ställe. Det är verkligen ingen enkel match detta. Att bli den man vill vara.
Ibland tänker jag också att man måste förlika sig med den personen fullt ut och att det är en process. Tar tid. Att vika ner alla ”skojiga galna och lättsamma” bilder av oss som vinpimplande partyhöjare. Alla dricker ju inte av de skälen. Men vi som gjort det.
Jag märker nu att det är vissa spontana aw-grejer som jag plötsligt inte är med på. Inte sådär att inbjudan går ut- utan mer att man messar runt bland vänner fredag eftermiddag och kollar om några vill mötas upp efter jobbet. Jag är inte med där längre. Helt okej. Jag har inte så stor lust att sitta och frysa på en uteservering med en Loka citron och fira in helgen.
Då är jag helt fine med att vila lite efter veckan. Ladda lite ny kraft så att jag har energi till helgen.
Men om nån sagt det för två år sedan hade jag blivit… fundersam. Ledsen kanske? Tvekat kring nykterheten - helt klart.
Nu hamnade jag nog off topic 🤗
Festen här blev så bra @sattva
Det åts, dracks och dansades. När jag lade mig vid halv ett var det fullmåne och jag hörde röster nere vid bryggan där gänget avslutade kvällen.
Ha en fin dag nu! 🍀🌱🌿