Dags för skärpning

Profile picture for user Mollie87

Hej,

Jag vill gärna skriva ner mina tankar här. Blir troligtvis lite korthugget då vi har två barn under 5 år. Vill få kontroll över mitt sug. Dricker nog mindre än andra har gjort här på AH, men ändå för mycket och för ofta för att vara mamma till två små barn. Vill finna balans.

Om mig och alkohol:
Jag är 35+ och gift med fantastisk man (helt utan alkoholproblem). Två underbara, perfekta barn under 5 år. Lycklig och ingen stor stress i vardagen. Ekonomin kan stressa absolut, men det gör den nog för många.

Har trauman från barndomen som poppar upp. Har även haft ätstörningar. Bodde i New York som tonåring/ung vuxen och där blev mycket alkohol, kokain och andra festdroger. Inte rört kokain på 15 år och skulle aldrig ta det även om det mot förmodan skulle erbjudas i mina kretsar här i Sverige.
Har dock fortsatt att dricka (för mycket). Innan barn drack jag kanske 4-6 ggr/vecka, med perioder av mindre intag. Alltid den som druckit mest i mitt tjejgäng. Sedan barnen kom har jag dragit ner, såklart. Absolut inte en droppe som gravid. Känner att jag har en ”besatthet” av alkohol (vin). Dricker nu ca 4-5 ggr/vecka och då blir det 2-4 glas vin/kväll och det är för mycket. Är nog lite lätt manisk eller vad man ska säga, ex: finns det vin kvar i flaskan dricker jag upp det, finns det chips äter jag dem, kan äta 4 kanelbullar på raken etc. Äter och dricker väldigt snabbt, swoosh så är det borta. Äter och dricker i hemlighet… Är smal och väldigt aktiv och produktiv så tror inte att mina dåliga vanor märks så mycket. Sköter hem och det jag har ansvar för, men gör mycket dumt/onyttigt i hemlighet. Känner mig som två olika personer ibland. Rörig text, men skönt att skriva.

Mitt mål: 5 helvita dagar/vecka. Max 3 glas dag 6 och 1 glas dag 7. Kunna ta 1 glas vin och vara nöjd. Känner när jag skriver detta (nej, vad tråkigt/stressigt det låter! Inget vin på onsdagen? Vad trist och jobbigt.)

Hinner inte skriva mer nu, men jätteglad att ha hittat detta forum.

Profile picture for user Miomi

@Mollie87 känner så väl igen mig i din historia. Alkohol, snabba kolhydrater, smygande, försök att begränsa, alltid den som blev fullast o.s.v.
Om du orkar så finns det ett intressant avsnitt att lyssna på här. 🙂

(redigerad, borttagen länk/admi)

Kram och ha en fin fredag!

Profile picture for user Li-Lo

Hej

Tack för tips @Miomi, fint att sprida det som varit hjälpsamt. Generöst. Samtidigt vill vi be er om att undvika länkar då vi har ansvar för det som skrivs här. Svårt att veta vart en hamnar och länkens innehåll kan ändras över tid. Skriv gärna ut vart den leder. Typ poddens namn och avsnitt. Hoppas du har överseende med att vi gör så.

Varma hälsningar
Li-Lo
Alkoholhjälpen

Profile picture for user majken_r

@Mollie87 Hej och välkommen! Det är bra att skriva och läsa här, det har hjälpt mig överraskande mycket. Finns mycket erfarenhet och råd/stöd att ta hjälp av🌱

Profile picture for user Sanna123

@Mollie87 @Li-Lo
Hej, känner igen mig i dina alkoholvanor. Jag tror ingen skulle kunna tro att jag har problem med mina alkoholvanor för att jag sköter mitt jobb. Men innerst inne så vet jag att jag längtar efter ruset, eller om man vill kalla det avkoppling.

Profile picture for user Miomi

@Li-Lo förlåt, tanklöst av mig!
Man kan naturligtvis googla själv.
Podden heter Hedén med Bohman och Granander - En beroendepodd och avsnittet Socker & kost med Bitten Jonsson.
En otroligt bra podd som behandlar detta tunga ämne på ett rakt och ärligt, men hoppfullt sätt.

Profile picture for user Mollie87

Hej @Sanna123 ! Ja, det är ruset/avkoppling jag vill åt… Svårt det här. Drack vin igår (3-4 glas). Njöt inte riktigt för jag tänkte på mitt mål. Så det var ju bra. Hur tänker du? Vill du dra ner? Hur ofta dricker du? Om du vill svara såklart :)

Profile picture for user egonpegon

@Mollie87 Hej! Ny här, första gången jag svarar någon. Är också småbarnsförälder, och känner igen mig i det du skriver. För min del är dock inte vardagen så harmonisk utan mest kaosig. Alkohol är mitt sätt att få må bra en stund och koppla av. Men det håller inte. Blir ännu värre av att ha småbarn upplever jag.

Tänker att jag ska ha en vit period, en månad för att sen sätta nån rimlig gräns. Hur har det gått för dig?

Profile picture for user Mollie87

Hej! @egonpegon Roligt att fler skriver. Eller tråkigt iofs, det är ju ett bekymmer detta, men skönt att bolla sina tankar med nån. Hur ofta dricker du? För mig går det väl lite sisådär. Inga absurda mängder, men känns sorgligt/fånigt/jobbigt/onödigt att så mycket tid och energi går tilll smusslande och typ planerande av vinintag. Känner att vin hjäper mig att stänga av hjärnan. Få vila mentalt lite. Har haft jobbig period nu med många ”hjärnspöken”/hemska minnen som poppat upp. Vin lugnar mig så bra. Men vet såklart att det intw är bra i längden. En vit månad skrämmer mig lite och det i sig är väl inget gott tecken. Samtidigt velar jag lite om det här verkligen är ett s stort problem för mig. Jag kan gå på fest utan att dricka, kör alltid när vi ska gå på fest etc etc. Många tankar.

Berätta gärna mer om dig själv och hur det går för dig! Om du vill, såklart.