Det var ett bra tag sedan jag var inloggad nu, mycket pga att jag inte lyckats logga in (lösenords-strul).

Jag har skrivit många arga inlägg och svar här i forumet under åren, skrivit i affekt, känt mig hånad och att "detta forum är klubben för inbördes beundran". Ja typ såna saker. Vilket säkert är jättevanliga känslor att ha när man mest känt sig missförstådd och kritiserad för allt möjligt, även av andra beroende eller f.d. beroende! Att inte uppleva att det man säger tas på allvar, när man försökt förklara vilka hinder för att bli nykter/drogfri som finns. Att få höra att man bara skyller på dem för att få fortsätta dricka... Man kan bli förbannad för mindre! Och alla goda råd man får, även här, som för en annan ter sig helt orealistiska..

Vad sägs om bruden som satt på alkisbänken med en ölflaska i handen och samtidigt sade åt mig på skarpen att JAG måste skippa alkoholen??! 😆 Den typen av människor och situationer snackar vi om här!!

Jag har de senaste månaderna velat mellan att bli helnykter och att "dricka måttligt". När jag läst i andras trådar slår det mig att min önskan att "bara dricka ibland" egentligen är en bakdörr jag vill ha tillgång till. För att jag inte kunnat och velat sluta dricka 5-6 dar i veckan!
Igår drack jag inget, men vi "firade" att jag åter har tillgång till Elvanse genom att ta 2-3 tabletter extra och dygna. Är bara så jävla glad att Elvanse får mig att må så bra att jag inte behöver dricka för att överleva dagarna! För det är typ det det handlar om i mitt fall. Överleva!
Har inte druckit idag heller; klockan är iofs inte ens 9 på morron.

Jag har länge ägnat mig åt mindfulness, lyssna på healingmusik, promenader, m.m. för att må bättre. MEN: inser att allt det där bara gör mig melankolisk istället för glad; jag känner efter för mycket och analyserar!
Så, vad gör man då istället när man blir melankolisk? Säg inte träning för det hjälper inte heller! Jag blir ofta ledsen och nedstämd efter träningen!! Och som nån annan skrev: Det finns ju ändå massa tid att dricka, tex hemma efteråt!
Jag behöver något större, något hållbart, för att inte ta till flaskan så fort jag får deppiga känslor eller inte har nåt att göra! Jag behöver en helt ny inställning, ett helt annat tänk! Inte vitaminer, en promenad eller nån ljudbok etc etc etc! Inget sånt där fungerar på mig, jag har försökt så länge med allt möjligt.

Någon som känner igen sig?

Uppdaterar:

Hade en underbar dag, varit på resande fot och nu på besök hos vänner. Varit ute med hundarna (deras och min!) och lekte och hade det verkligen underbart med dem.
Varit nykter idag också, ätit god middag och ligger nu med en skön värmekudde på mig framför "Masked Singer". Borde alltså vara glad och nöjd. Men kvällar är verkligen min akilleshäl; när allt liksom slutar hända och det enda som återstår av dagen är bara.. skittråkig tomhet! Och sedan sova..
Jag blir så tom inombords och melankolisk, vill bara döva det med nåt. Jag är rökare, en jäkligt inbiten och svårbotad sådan, men efter 10:e ciggen börjar jag skruva på mig för att hitta nåt annat att döva dessa otroligt jobbiga känslor med.. Inte alkohol i detta nu faktiskt, utan fått sug efter sött. Vet att det inte är någon lösning, det hjälper bara för stunden.. Kanske jag skulle ta ett till "skojigt" piller och ligga och surfa hela natten? (ADHD-medicin alltså). Men det är fan en dålig "lösning", i längden mår jag bara skit av att inte sova!

Såna här plågsamma känslor var anledningen till att jag blev.. ööh alkoholist! Fan vilket nedvärderande ord alltså, kan man inte byta ut det mot nåt som låter mer humant?!

Heja dig, det finns nog många anledningar till att man börjar dricka och trillar dit och blir beroende. Rökare har jag varit och inbiten sådan men det blev en befrielse att sluta!

Tack för svaret!

Hur slutade du röka? Jag vet flera som lyckats sluta med både alkohol, amfetamin, heroin etc, men de säger att de jävla ciggen går fan inte att sluta med.
Många som slutat säger att det bara är att bestämma sig. Men vadå; om man har en himla massa i sitt liv att kämpa mot, då spelar det ingen roll hur många gånger man "bestämmer sig"! Det är fan så mycket mer komplicerat än så, och jag blir så sur på alla som dömer och kritiserar!

När det gäller drickat är det samma; min största utmaning är att jag råkar vara född med en hjärna som KONSTANT skriker efter stimulans, och jag blir därmed väldigt lätt uttråkad, rastlös och därefter frustrerad och ledsen, och då hjälper några öl för stunden. Mitt belöningssystem slutar skrika efter stimulans och jag blir lugnare i sinne och kropp.
Träning, som sägs bota allt ifrån tristess till cancer, har inte på långa vägar samma effekt för mitt belöningssystem, och det har inte meditation, vänner, sex, shopping eller nåt annat heller! Träning och sund kost är så JÄVLA överskattat!

Har druckit ett sexpack 3,5: or ikväll. Är iaf glad och tacksam för att jag inte gick till krogen! 😇

@Ostrukturerad
- Har du testat typ placebo? När det gäller drickandet menar jag. Jag kör på det, dricker något söt, ibland a-fri öl, sätter mig i soffan och bara är. Lurar hjärnan att jag belönar mig själv, för mig har det börjat funka. Men jag tänker inte 'här sitter jag utan alkohol, fan vad det är synd om mig...'
- Tetris - jag har hört att man på vissa akutmottagningar låter patienter som kommer in i ordentlig chock att spela Tetris. Det gör tydligen något med hjärnan som stänger ute andra tankar. Jag har testat och tycker att det kan funka ibland när jag får lättare slängar av panik.
- När du blir melankolisk - skulle du kunna sitta i den känslan ett tag och bara tycka synd om dig själv, typ ge dig själv 10 minuter, och sen får det vara bra och du hittar på annat.
- Skriva ner dina tankar. OBS! läs inte igenom senare, utan bara ut med det.

Inte vet jag om det kan passa dig, men det är några idéer bara.

Jag läste en bok av någon jänkare ( 2 gånger) om att sluta röka, hade fått problem med andningen och kände att jag måste sluta och det blev en riktig befrielse att ständigt slippa tänka på att alltid ha cigaretter, fick också hjälp med pepp från en friskvårdskonsulent på jobbet och bad också om antirökpiller på vårdcentralen, lycka till@Ostrukturerad

Jag tror att våra belöningssystem funkar olika och att det är svårt att sätta sig in i hur andras system funkar. Därför får du råd härinne som kanske inte alls passar bra för dig men som har varit guld värt för någon annan. Tror att träning och sund kost är utmärkt som en bra grund, men att det kanske inte alltid är tillräckligt.
Det var någon härinne som testat en av medicinerna mot alkohol (ja, jag vet att det är för dålig information). Hur som helst upplevde hen ett lugn i hjärnan som hen inte brukade ha. Tror hen skrev att 1/3 eller nåt fick en sån effekt av de tabletterna (tror det var naltrexon eller campral).
Hade våra hjärnor och belöningssystem funkat likadant så skulle ju alla vara hjälpta av samma medicin, men nu är det olika. Så det handlar om att lära känna sig själv. Alkohol är en riktig skitdrog som påverkar alla möjliga system i kroppen och det gör det ju svårt att identifiera vilken av effekterna man vill åt. Jag hävdar bestämt att min hjärna inte får nån kick av alkohol. Morfinpreparat däremot (vilket jag inte tar alls eftersom risken för att gilla det för mycket är överhängande). Jag tror att om man har en ”kicksökande” hjärna och får en kick av alkohol, så är man hjälpt av andra saker än om man dricker för att få energi, lugn eller nåt annat. Sen tänker jag att det är lite onödigt (men jag förstår dig) att bli arg när andra tar sig tid att skriva. Du får sålla fram det som passar dig och låta det andra rinna av. Tror att många av oss härinne är lite rastlösa själar som behöver hitta våra egna vägar till att må bra. Och härinne genom att ta del av andras berättelser och känna igen sig kan man få lite nycklar. Önskar dig stort lycka till!

@Sisyfos Det jag blir "arg" (frustrerad) över, både här och IRL, är att många verkar ta för givet att man inte redan provat det de föreslår. Bara för man inte nämner nåt om nåt, behöver det inte betyda att man inte gjort det! 😏

@Milady Jag känner till det och frågade för flera år sedan om det på psykiatrin. De sade att det kan förvärra depression (?) och jag drog då öronen åt mig.
Men om det är ett antidepressivt medel som du skriver, hur kan det då förvärra depression?! 🤔 Jag får nog ta upp det med mina nuvarande behandlare, det är iallafall värt att pröva! Jag äter redan antidepressivt (Citalopram) sedan många år, men man brukar ju kunna kombinera..

Vad det gäller alkoholen så har jag erbjudits medicin som tar bort suget. Men jag har avböjt eftersom jag inte dricker pga sug, utan pga att jag mår dåligt. Antabus är jag tyvärr allergisk mot! ☹️ Tyvärr, eftersom jag höll mig nykter när jag hade den!

@cthd Men är det placebo när man vet att det inte är "the real stuff"? Att placebo funkar på mig vet jag, sedan mitt ex gav mig en påse med krossat Alvedon och sade att det var amfetamin. Jag blev hur påtänd som helst! 😆😆 Det är många år sedan.
Jag dricker lättöl och folköl ibland, vad som helst bara det är öl. Alkoholfri öl har jag testat, men inte smakar det öl inte! Läsk och sånt, nja, jag brukar ändå bli melankolisk och vill ha nåt starkare när den är slut.

Tetris spelade jag när jag var liten och hade Nintendo. Intressant det du skriver, att de låter patienter spela det på akutmottagningar! 😃 Jag får väl prova att spela det igen och se vad som händer!

Jo jag brukar vara i känslan och tycka synd om mig själv, men betydligt längre än 10 min! Jag har svårt att orka nåt överhuvudtaget när jag mår piss!

Hej @Ostrukturerad! Jag är relativt ny här om än jag surfat runt utanför kulisserna ett bra tag. Jag kan verkligen känna igen det du skriver om stimulans och att hjärnan ständigt är på jakt efter nya kickar. Så har det varit sedan jag var barn, alltid kicksökande och rastlös samtidigt som jag ibland går in i depressiva perioder. I båda sinnesstämningarna funkar alkohol ypperligt. Idag har jag varit nykter i 16 dagar. Jag vet inte hur det gått till egentligen, försöker fortfarande ta en dag i taget som det så klyschigt (men vettigt) heter. Jag har fått tillbaka viss energi och motivation till att göra kreativa saker men kan som du, känna ett motstånd till allt som sägs vara nyttigt och effektivt när det kommer till att hålla sig nykter. Jag vet att många blir lugna och mer motiverade genom att träna, måla, virka osv osv men jag har så länge jag känt mig själv alltid slagit bakut när folk kommit med råd eller försökt ”hjälpa” mig i olika situationer. Typ som ett barn som skriker ”kan själv!”. Det är ju ett rätt konstigt beteende egentligen. Funderar mycket på det. Kan du känna igen dig i det? Till det här med rökning, jag tänker att det är rimligt med en sak i taget. Vissa kanske känner för att kapa allt på en gång, vissa kanske har hälsoproblem kopplade till rökning, vad vet jag? Men för mig funkar det bäst att fokusera på ett beroende åt gången. Har visserligen ökat både mitt snus- och godisintag med ca 300% de senaste 16 dagarna men jag är iaf nykter! Slutligen, fint att du är här och delar med dig - tänker att just den typ av reflektion man gör när man läser andras historier faktiskt är till god hjälp! Sen är det guld att ha ett forum att ”vräka ut” både vrede, sorg och glädje i. Trots att jag inte känner igen mig i allas metoder och resonemang så känner jag ändå en slags samhörighet, vilket för mig är väldigt skönt. Ta hand om dig!