Fredag eftermiddag och helgen är på intågande. Rutinen att laga mat och öppna en flaska rödvin har varit standard i många år. Lite lagom mysigt för många år sedan som eskalerat till lite mindre mysigt på måndag morgon sista året. Men det sitter i ryggmärgen och suget/vanan gör sig påmind. Första helgen gick ju bra men tidigare har jag fallit på helg nr 2 och det vill jag inte denna gång....
Ni som varit nyktra en längre tid. När vågar man tro att suget klingat av? Individuellt kanske?

Tänkte när jag läste ditt inlägg om morsdag att det är bra att göra såna val. Det finns en sorg och en insikt, inga skuldkänslor. Att sätta gränser runt nära relationer är nog det svåraste som finns. Nu var er ju kanske inte så nära, men det är ändå starkt tycker jag att acceptera att det inte var som det skulle och sätta gränser runt sig själv.
Ha en fin dag Annja!

@Sisyfos tack för dina tankar! Ja det är svårt med gränssättningen. Jag är inte så stark som jag önskar med det. Brorsan totalvägrar all kontakt och jag förstår honom.
Det händer nog mycket innanför väggarna i många familjer som aldrig kommer fram i ljuset.
Nu är det snart långhelg igen så nu vänder jag tankarna till trivsam, skön ledighet (nykter såklart) med lite varmare väder🌞
Ha en fortsatt fin helg!

@Annja Läste om din relation till din mamma, sorgligt. Underbart att du ändå har en sådan fin relation till dina barn och barnbarn. Du bad om råd om mat och att inte småäta hela tiden. Du tränar regelbundet. Jag är ju lite djup av mig och funderar på om det blir lite ”tröstätande” då du lagt alkoholen på hyllan. Du har tidigare berättat att tankar och jobbiga känslor dyker upp. Kan det vara så att det trasiga relationen med misshandel både psykiskt och fysiskt vill komma ut och göra sig fri? Att den dämpas av småätande? Tänker att den misshandeln du gått igenom lagras inombords och lätt även inkapslas för den gör så ont att ta upp. Man vill inte tänka och känna på det. Jag har själv gått igenom förbjudna känslor jag har till min mamma, att jag känner mig arg på henne. Att jag inte fått vara arg på henne som liten, för då blev hon martyr och arg på mig för att jag var arg på henne. Det har påverkat mig, jag har haft svårt att säga vad jag tycker och att jag måste bli omtyckt av alla. Nu har känslorna bottnat i mig och jag har tillåtit mig vara arg på hennes beteende, inte på henne som person. Alltså på det hon säger. Med hjälp av psykolog. Det har varit en befrielse för mig och jag kan bättre stå upp för den jag är idag med bättre självkänsla och medkänsla med mig själv.

Det var tankar jag hade. Ha en fin lördag!❤️🌞🌱

@vår2022 Hej och tack för att du delar med dig av dina tankar och din egen upplevelse. Jag har funderat och tror att det ligger en del i det du säger. När jag tänker tillbaks så ökade mitt drickande efter att jag blev involverad i mammas flytt till äldreboendet och i att tömma hennes hem. Då upptäckte jag att jag har en äldre förståndshandikappad syster som hade blivit familjehemsplacerad tidigt.
Jag rasade ut mina känslor till mamma där och då. Min frustration ligger i bristen på respons för vad hon orsakat oss i livet.
Min medicin brukar vara träning och och som belöning för träningen några glas vin...så dumt! Ska hitta strategier för tröstätandet också 😊
Nog om detta. Hoppas du haft en underbar helg i solen för det har jag haft 🌞🌞🌞

@Annja Ja, det där med familjehemligheter är både tragiskt och tärande. Ibland är det inte lönt att prata med människor som inte har förmågan att ta till sig och förstå andras känslor och perspektiv. Man ödslar oerhört mycket energi om man försöker. Värst är det när det är den egna familjen. Då får man hitta andra vägar i livet som gör att man mår bra. Träning utan vin som medicin är den bästa medicinen😁.

Jag har haft en underbar helg i solen och varit ute och pysslat med allt möjligt. Hoppas du också hade en fin helg🌞💕

@Natalia hej och tack🙂 ja det funkar ganska bra för mig hittills. Får se hur det ser ut efter AW, 50-årskalas och midsommar som väntar nu den närmaste tiden🙃 Jag tycker du kämpar på bra utifrån dina förutsättningar. Bara att du tog dig igenom tablettmissbruket visar att du har styrkan inom dig. Fokusera på den kraft du använde då👍Har din arbetsträning börjat än?

@vår2022 tack igen! Jag hoppas du har ett jobb där dina empatiska och kloka egenskaper vägleder vilsna själar även Irl😊
Min helg var fin även om det var lite väl varmt för fasadmålning. Puh🌞 Natten till igår var det premiär för att sova i huset vi renoverar.
Ha fortsatt fina dagar🌺. Regn väntas här

@Annja

Just nu ingår jag i ett program för återgång i arbete och ska jag precis till att leta en plats att arbetsträna vid.
Och här tänker jag på två olika sätt och vet ännu inte helt hur jag klokast ska tänka.

Tänker att det viktigaste av allt är att komma ut i just arbetsträning och tänker att jag med fördel väljer något som mest stimulerar mig socialt och positivt. Men som kanske inte kräver för mycket av mig mentalt. Bara för att vänja in mig igen efter den hemmavarande tiden.
En plats där folk kanske till och med ler lite smått ibland 😉

Alternativt tänker jag klokt och väljer en mer utbildningsrelevant plats på en gång. Det är dit jag ska sen ändå. Är lite kluven idagsläget men ska nog klarna med lite till eftertanke.

Har dock börjat söka vanliga fasta jobb parallellt och då har jag valt att i första hand söka utbildningsrelevsnta yrken som jag redan har erfarenheter av. Men det bästa vore nästan att byta bana från det gamla och ändra inriktning. Jag skulle ju isf kunna rikta arbetsträningsplatsen för att få ny erfarenheter och inblick i en annan inriktning.

Det reder sig. Det viktigaste är att arbeta igen 🙂

@Natalia ursäkta dig inte för långa inlägg till mig🙂 jag uppskattar alla inlägg även om jag själv inte skriver så mycket. Bra att du tänker till kring vilken arbetsträning som tillför dig det du behöver. Att tänka utanför "boxen" kan vara det som leder till förändringar på riktigt. Spännande att höra vad det blir🙂
Ser att du är på dag 2 så håll i nu...en dag i taget👍

@Annja
Ja nä... Imorgon blir det dagar 1 igen.
Men tar det mycket lugnt just nu. Kommer inte må dåligt av det Imorgon.

Men ja det här med yrkesval (om jag nu råkar ha förmånen att välja)
Ska bli väldigt spännande 🙂

Börjar mer och mer känna av suget efter ett glas vin. Det är något med den här tiden efter alla studenter och sommaren framför sig. Altanen är i ordning där jag har en fantastisk utsikt över böljande landskap med bergen i bakgrunden. AW väntar i morgon kväll då de flesta på min arbetsplats går på sommarledigt. Själv har jag semestertjänst och jobbar fram till midsommar. Det har gått ca 4,5 månad sedan jag började på programmet igen och ca 1,5 månad sen jag tog beslutet total nykterhet. Ifrågasätter faktiskt det beslutet då det ändå fungerade att dricka måttligt vid några tillfällen. Märkligt hur alkoholen kan ha sån inverkan på det sunda förnuftet🙄.
Det är bara att bita ihop, hålla ut och inse att sommaren är ännu vackrare utan alkohol🌺

@Annja Ja, vad är det man säger ”där alkoholen går in, går förnuftet ut”. Det stämmer bra. Tänk att till och med tankar på alkohol kan rubba det sunda förnuftet, snacka om kraftig påverkan! Håller fullständigt med, sommaren blir ännu vackrare utan alkohol🌺💕

@Annja skrev: "Ifrågasätter faktiskt det beslutet då det ändå fungerade att dricka måttligt vid några tillfällen." Gör inte det! Den typen av tankar har fått mig till att be om min 4:e kur med Antabus idag. Vet inte vart du är i ditt förhållande till alkohol, men du vill inte vara där jag är. Håll dig till ditt sunda förnuft, bit ihop och håll ut. 👍

@Annja Både du och sommaren blir vackrare utan alkohol och tänk alla härliga sommarmorgnar du kommer få uppleva! Och det finns massor av annat gott att fylla glaset med! Allt fler i min omgivning väljer alkoholfritt eller dricker minimalt då med tanke på dagen efter, hälsan och träning. Förr gjorde det mig stressad och jag ville inte se det för var det fest var det ju fest - nu känner jag bara tacksamhet. Önskar bara att jag kunde tycka träning var kul… Du har kommit så långt… 👍!

@Annja Det där smygande suget är förrädiskt, jag känner igen det! Jag håller med dig till 100%: sommaren är alltid underbart vacker och ännu vackrare utan alkohol. 🐞🐝🦋

@vår2022 @onkel F @Ny dag @te
Tack för era tankar, råd och synpunkter🙂 Det går ju lite upp men det hjälper att skriva här och feedback kan vara avgörande för att hålla ut.
AW i kväll och jag tar bilen så det blir inga problem.
Önskar er en trevlig, solig eftermiddag/kväll🌞

Får krypa till korset!
50-årskalas igår och det blev ett glas rött till maten. Det var inte ens särskilt gott vin men sa ändå inget när min bordsgranne fyllde på glas nummer två (vilken mes jag är). Dock drack jag bara några klunkar och sen blev det vatten resten av kvällen. Inget rus och ingen baksmälla men ändå ett steg bort från beslutet om total nykterhet.
Vet inte om det blir dag 1 i dag eller tänka att jag backade till måttlighetsbeslutet för snart fem månader sedan.
Kanske jag ändå inte var redo för total avhållsamhet🤔