Hej!
Jag är ny här. Hittade av en slump alkoholhjällpen.se igår när jag surfade på alkohol och viktökning. Oj, om jag hade vetat att dessa forum funnits tidigare... Har ägnat större delen av gårdagen och dagen av att ta del av alla era starka historier och hur otroligt konstruktiva och peppande ni är mot varandra! I många historier känner jag väl igen mig. Nu får det vara nog och det är dags att försöka göra något åt saken!

Vi får se hur det går att skriva nu. Jag lider sedan ett par år av utmattningssyndrom och det tar sig i uttryck bland annat av "fågelkvitter i huvudet" när jag försöker tänka eller skriva, vilket är extremt frustrerande. Jag hamnade i utmattning efter ett antal år varit duktig mamma med stort engagemang för barnens skola och fritidsaktiviteter, full fart på ett krävande arbete etc. Förstår när jag läser i andra trådar att jag inte är ensam om att ha hamnat i alldeles för hög alkoholkonsumtion som ett resultat av detta.

Jag har under många år kunnat hantera måttlig alkoholkonsumtion (1-2 glas 4-7 dagar i veckan) men i samband med att jag fick utmattningssyndrom och var sjukskriven började jag dricka vin oftare. Framför allt i samband med att jag skulle göra något som krävde koncentration. Jag blev frisk, men det hände saker som gjorde att utmattningen i form av panikångest, koncentrationssvårigheter och en extrem stresskänslighet kom tillbaka. Sedan 2014 har allt varit en nedåtgående spiral, blev tröttare och tröttare, huvudet funkade sämre och sämre, ångesten blev värre och värre och samtidigt ökade alkoholintaget sakta men säkert.

För drygt två år sedan fick jag en ny VD och vi saknade samsyn i det mesta så vi kom överens om att jag slutar. Jag fick ett sjysst avgångsvederlag och tänkte att nu får jag möjlighet att vila och tänka efter och god tid på mig att hitta något annat. Bara veckor efter att jag hade slutat brakade det dock rejält och jag ramlade hela vägen ner i källaren. Det var egentligen här mitt osunda beteende började. Jag var ensam hemma och "unnade" mig ett glas vin på eftermiddagen för att lindra ångesten.

Mitt avgångsvederlag började närma sig slutet och det fanns inte på kartan för mig att söka jobb. Hur skulle jag kunna göra det när jag var fullständigt utmattad? Vilket jobb skulle jag kunna ta? Fanns inte en susning att jag skulle kunna skriva CV / personligt brev. Jag hade ett inledande samtal med Arbetsförmedlingen och förklarade detta. De var mycket förstående och tyckte att jag skulle kontakta läkare så att jag kunde bli sjukskriven. Sagt och gjort. Men, tror ni att jag fick någon sjukskrivning? Icke sa nicke. De bollade mig tillbaka till arbetsförmedlingen. Då hade jag fått en ny kontaktperson som sa att för att få A-kassa måste man söka jobb... OK. Då var det bara att börja kämpa (fast jag vet sedan mina KBT samtal att det är just det man inte ska göra när man lider av utmattning). Så jag började söka jobb. För att tillgodose arbetsförmedlingens krav. För att klara att skärpa hjärnan var jag tvungen att dricka vin samtidigt. OK, detta var i samband med att jag skrev ansökningar, alltså inte varje dag. Just i detta skrivande nu har jag rest mig flera gånger för att gå och hämta vin, då min hjärna vill ha det när jag skriver (men hittills har jag lyckats hejda mig).

Det var ju egentligen inte relevant för mig att ta en anställning på heltid. Jag gick en starta eget kurs på trygghetsrådet förra våren och för ungefär ett år sedan startade jag mitt företag. Det är jätteroligt, MEN. Det var mycket krävande arbete i samband med detta, så min vinkonsumtion ökade dramatiskt. Företaget går egentligen bra, efterfrågan finns och jag skulle kunna expandera kraftigt. OM JAG BARA ORKADE!!! URK! För att få ork har jag druckit mer och mer vin och nu under sommaren har det spårat ur helt.

Jag har länge velat förändra mina alkoholvanor men inte vetat hur. Hur ska jag få motivation? Hur ska jag kunna vara uthållig (har rättså kass impulskontroll) ? Det är många gånger jag tagit ett glas vin till frukost eller lunch bara för att det är ett sådant fågelkvitter i huvudet att jag inte klarar av att exempelvis ta fram en skål, öppna kylen och hälla i lite youghurt och sen hälla i lite müsli och ta fram en sked för att sedan äta. Det är så mycket att öppna kylen och tappa av lite från en box...Vinet stillade hungern.

Senaste månaden har jag haft mycket oro i kroppen på förmiddagarna och har vid ett par tillfällen druckit vin på morgonen bara för att stilla den.

Den senaste veckan har jag kommit till flera insikter.
Jag har märkt att jag blir supertrött så fort jag dricker vin och att min trötthet numera inte beror på utmattning utan alkohol.
Jag har insett att det faktiskt finns riktigt stora hälsorisker och det på allvar (vilket jag tror kommer att vara den tanken jag vill komma tillbaka till när det blir jobbigt). Under de senaste 5 åren har jag gått upp i vikt mer än 20 kg (vilket är mycket för en tjej på 158 cm). Har en stadigt expanderande ballongmage vilket varken är sunt eller roligt.

Så, då kom det lite fågelkvitter... vad skulle jag skriva nu? Nä, jag går INTE och hämtar ett glas vin nu.
Jo, i onsdags gjorde jag en ansats att bestämma mig för att bli sundare både vad gäller mat och alkohol. Jag inbillar mig att det kan vara fördelaktigt att ta bort både socker och alkohol samtidigt. Så att man inte ersätter ett "sug" med ett annat. Jag har kört LCHF för och det fungerar bra för mig. Jag blir pigg, får energi och tappar vikt (dock funkade det inte förra gången, men då drack jag samtidigt en hel del alkohol, smart va!). Införde att jag inte får dricka alkohol förrän 18.00 och då inte mer än 1-2 glas vin. Det har gått ganska bra hittills. I förrgår blev det 3 glas vin (för att jag glömde av mig) och i förmiddags blev det ett halvt glas för att motverka ångest eftersom jag var tvungen att prestera något.

Mina mål är att få tillbaka min energi och min hjärna, bli av med min övervikt (visar mig helst inte längre) och att snart börja en vit period. Förhoppningsvis en ihållande sådan. Tills dess, en begränsad konsumtion på 1-2 glas per dag. Tycker förresten att jag redan märker skillnad i toleransnivåerna. Kan det vara möjligt?

Min stora utmaning är att jag har så kass impulskontroll. Jag är även mycket dålig på att ta motgångar. Någon som har några bra strategier för att hantera detta?

@vår2022 Jag håller med!!
Tror man många ggr har en felaktig bild av sig själv, något man ha burit med sig hela livet som inte alls stämmer. Man bara tror att det är så.
Jag tror inte du är illa omtyckt, att man inte vill prata eller umgås med dig - det är spöken i ditt huvud. Kanske har det funnits idioter, självupptagna människor längs din väg i livet som fått dig att tro det, men jag upplever dig helt motsatt! Å jag hoppas att du får uppleva att du är omtyckt och uppskattad!
@Vinägermamman DU är värdefull! ❤️
Kram

@vår2022 @Rehacer
Tack snälla för era fina ord🙏
Dessvärre är det väl så att jag själv inte har några problem med mig själv, men jag märker ju på andra hur de beter sig/inte beter sig mot mig. Jag är van, och tänker oftast inte så mycket på det, men ibland känner jag efter och blir lite sorgsen.

Nu är det jobbigt! Oron gnager och nerverna är utanpå. Är stressad och oroad för allt och inget. Lusten att lugna magen med ett glas vin är stor. Vet inte hur det går. Behöver hitta en vändning i mina tankesätt. Känns som all världens negovirus har bosatt sig i min kropp nu.

Närvaropodden - har du lyssnat på den? Det finns några riktigt bra avsnitt om hur man kan jobba för att bryta tankemönster.
”En samlande kraft mot tankarnas terrorism kallar Bengt Renander som driver den, podden. Avsnitt 77 the Work var bra, avsnittet Vanor och Metatänkande också. Några av dem har tekniker för att jobba för att bryta tankemönstren. Just det du beskriver nu om grubblerier om hur man är, vad andra tycker etc etc hör för mig mycket samman med alkoholbruk. Med andra saker också givetvis för jag tror tankarna kommer först ibland men de gånger de har varit extra jobbiga att bryta är under perioder när jag har druckit. Jag vet att du inte vill ha råd om total avhållsamhet. Jag har själv inte lagt av helt heller, men jag märker att det är väldigt viktigt för mig att inte dricka när jag är stressad, ledsen etc etc. Inte ens 1-2 glas, för det spär på ett negativt mående. I början när jag bröt var just det skittråkigt. Eftersom jag medicinerade med alkohol var det så jobbigt att inte kunna dricka sig fri. Ett hål, en tomhet. För det finns för mig ingen annan medicin. Å nu tänker jag efter vid de få glas jag tar. Mår jag bra? Varför vill jag ha alkohol? Många gånger landar jag i att jag hellre avstår. Det är så mycket vana över att dricka.
Tänker också på det du skriver om att ha ett jäkla driv och inte riktigt orka hålla det tempo man vill där jag också känner igen mig. När du kör slut på dig själv genom att måla 8-18 tror jag att du blir skyddslös. För mig tror jag att det blir så att jag biter ihop, kör på, stänger av min förnuftiga del av hjärnan … för jag måste orka, det måste bli klart… och då är det jättelätt att dricka av misstag. Autohjärnsn är på och behöver bränsle.
”This too shall passe” ibland är det en tröst att tänka så. Du jobbar på bra Vinägermamman!

@Kennie
Försökte med både promenad och inspirationsshoppingtur med bilen igår, men suget var det starkaste hittills (pga oro)och det hjälpte inte. Oron släppte inte och sent på eftermiddagen kom ytterligare ett oros-/stressmoment. Det blev ett glas rosé som konsekvens av det. Helt fel pga vin av fel anledning, dock var mängden acceptabel. Detta måste brytas snarast.

@Sisyfos Du har så rätt i allt du skriver. Ska lyssna på podden. Ang. Min syn på viss konsumtion så är den fortfarande att min vision är att jag själv vill välja bort alkohol helt, men det måste vara frivilligt. Känner att ett förbud får en negativ effekt av flera anledningar. Jag blir stressad av det. Är rädd att jag skulle falla mycket djupare om jag misslyckas. Jag skulle skuldbelägga mig själv och därmed må sämre och riskera att självmedicinera mera. Jag ser det som mitt sätt att vara snäll mot mig själv i den här processen. Snäll och förlåtande när det inte går som tänkt. Som dom här senaste dagarna. Jag accepterar situationen för det den är. Jag har en plan för att komma i balans igen. Kanske går det redan imorgon? Har druckit ett glas vin idag på eftermiddagen med och var rädd för att det skulle bli en del på kvällen då vi skulle ha gäster, men gästerna valde alkoholfria alternativ så jag kunde lugnt spendera kvällen med Ramlösa. Känner mig mycket lugnare och mer tillfreds just nu.

Godnatt alla fina forumvänner😴

@Varafrisk, ja man funderar ju fram och tillbaka hit och dit. Har väl mig själv som ett levande experiment. Provar, reflekterar, analyserar, försöker se samband, orsak och verkan, hönan eller ägget.

Vilken underbar morgon☀️. Naturenoch trädgårdarna är som allra vackrast. Vår dagliga morgonpromenad var helt ljuvlig. Lite fukt från natten förstärkte alla dofter. Tall, kaprifol, hav, tång, syren, vresrosor, rhododendron i alla möjliga färger. Idag kunde jag ta in det, verkligen njuta och se skönheten. Det kunde jag inte igår. Då fanns det mest oro och negativa känslor i mig.

Dricker lite mer än vad jag vill, 1-2 glas vin per dag. I förrgår redan vid 15 och av fel anledning. Igår kl 18, av rätt anledning. Jag har skrivit det förr och skriver det igen. Får inte låta oron styra. Måste hitta andra sätt att hantera den. Det är då jag faller. Dagtid. @Sisyfos du skriver så oerhört mycket klokt. Kan känna igen mig i så mycket av det du skriver. Tror att jag som du kommer att landa i att bli sällandrickare för att sedan förmodligen sluta helt, men det kommer att kräva en del tid och övning att komma dit. Det måste bli uppenbart för mig att 1-2 glas vin påverkar mig negativt en eller flera dagar efteråt. Det är det inte idag. Jag behöver uppleva det.
Nu har jag inte järnbrist (som du), men är övertygad att jag har en hormonbalans som spökar. Kanske är det roten till mycket av det onda. Tror att jag är född med låga nivåer av dopamin bl a. Jag har ju sträckläst böcker på hälsa och livsstil och försöker göra rätt. Men när det är mycket praktiska saker som ska göras är det kosten som stryker på foten direkt. Och där bryts den goda spiralen. Det är svinjobbigt att inte kunna göra det man vill. Jag har bokat en ny provtagning för att få alla mina värden och jämföra resultatet från 2018.

En annan sak jag reflekterar över är motivationen, som för mig var skyhög då jag startade denna resa den 15 mars. Då hade jag ett BMI på 30, spenderade min vakna tid i soffan, drack 2 liter vin om dagen och åt nästan inget, mådde mycket dåligt psykiskt. Mao i princip metanol syndrom.

Jag har sedan dess gjort stora förändringar och skulle tro att mina värden idag är bra.
Sedan dess sitter jag nästan inte alls i soffan, äter LCHF, tar dagliga promenader, gått ner ca 10 kg och mår mycket bättre även om det svajar en del.

Vad jag ville komma till är att när så mycket av det som fanns i min motivationsbild till stor del har uppnåtts, är det svårt att ha samma fokus i motivationen.
Jag behöver, kom jag precis på, skapa mig en ny målbild😁

Nä nu ska jag ut och måla garaget, utan stress, med ett harmoniskt sinne, en Ramlösa i bakfickan och varma tankar på er alla fina kära forumvänner🍀

Lider nog av PAA - PostAkutAbstinens.
Har idag tittat på en del Youtube-klipp, bla om PAA. Jag har ju skrivit att det känns som det är en del obalanser i min hjärna och det stämmer nog. Bl a Dopamin och serotonin so gör att jag bitvis känner mig låg, trött, orolig mm. Kan tydligen ta upp emot ett år innan hjärnan rättat till nivåerna på dessa. Bra att veta, blir lättare att förstå och hantera detta och att känna hoppfullhet att det kommer att bli bra sedan.

Har 2 vita dagar med mig nu. Var rädd att det skulle vara svårt att bryta då jag under en dryg vecka drack 1-2 glas vin per dag. Puh!

Det är en stor förändringsresa detta. Har man som jag druckit vin varje dag ( förutom graviditeterna) i 30 år som avkoppling och de senaste 10 åren eskalerande för att självmedicinera vore det ju ganska konstigt om det skulle gå att ställa om från en dag till en annan utan ansträngning.

Funderar på definitionen av återfall. Hur ser ni på det? Är ett återfall att man inte håller sig inom de ramar man tänkt sig eller är det att vara tillbaka på de nivåer man hade när man började sin förändring (givetvis beroende på hur ens situation såg ut)?
Anledningen till funderingen är för att hitta hjälpsamma tankesätt vid snedsteg eller avvikelser från planen. Vill jag ens använda uttrycket återfall? För mig har det nästan som en domedagsklang, ett misslyckande. Kanske, men isåfall är återfallet när jag är tillbaka på botten. Nä, jag tror jag föredrar uttrycket snedsteg. Vem som helst kan ju trampa snett och komma tillbaka på vägen igen.

@Vinägermamman Härligt med två vita dagar!🥳. Jag läste mycket och såg youtube ang PAA och det är mycket lärorikt och en förståelse om hur hjärnan påverkas och fungerar av alkohol. Som du säger det blir då lättare att förstå och hantera.

Vad gäller återfall, så definieras det som en handling av en person som upprepar ett oönskat beteende, till exempel återfall i brott, efter att personen antingen upplevt negativa konsekvenser på grund av beteende eller genomgått behandling för att beteendet skulle upphöra. Tänker att om man bestämt sig för att inte dricka, antingen helt avstå eller dricker mer än man bestämt sig för, är det ett återfall. Det har skett ett oönskat beteende som man ångrar. Man har fallit åter i ett beteende man inte vill ha. Jag tänker vidare att ett återfall kan leda till att man inte kan sluta dricka och hamnar på botten, eller så kan återfallet leda till att man dricker någon/några dagar och att man sedan slutar och blir nykter igen.

Tänker att man ska kalla det för det som man tycker känns bäst. Ett återfall kan vara ett snedsteg, att man trampat snett och att man kommer tillbaka och börjar om igen. På ett sätt är det ett misslyckande, om man bestämt sig för att inte dricka men ändå gör det. Ett misslyckande inför sig själv och sin plan. Men misstag sker hos oss alla och det viktigaste då är att ta nya tag och börja igen, med det beteende man önskar och vill.

Du kämpar på så bra!🌱💕

Tack för din, som alltid , kloka reflektion @vår2022 🥰 Just nu känns det rättså bra. Det var skönt med en ”naturlig förklaring” på måendet. Hoppas du får sova riktigt gott och önskar dig en fin startspår arbetsveckan på ditt nya jobb! 🍀😊

Jag tänker likadant som @vår2022 om återfall eller snedsteg Men vill också lägga till en sak det viktiga är att man lär av sitt snedsteg. Försöker se över varför det gick som det gick och vilka strategier eller tankesätt man kan använda för att klara det bättre nästa gång.

@starten på det nya Tack för att du läser och kommenterar, så glad jag blir🥰
Ja, det är nog så viktigt att jobba som du skriver. Att vara medveten om orsakerna och långsiktigt jobba för att hantera/bemästra dessa. Önskar dig en fin dag🤗

Hej @Vinägermamman!

Det är kanonbra att du haft helt vita dagar 😃

Jag brukar bli så spänd och rastlös i nån variant av abstinens och vill hemskt gärna ta mig förbi den känslan. Den kanske inte kommer första dagen efter att jag druckit vin men andra dagen brukar det träda in. Den känslan ska ju bevisligen passera och jag vill att det här ska bli den gången jag tar mig förbi det.

Hur känner du dig idag?
Önskar dig en fin dag ❤

Hej @Natalia
Det är nog dag 1 som är svårast för mig. Känner precis som du en rastlöshet, men även en obestämd oro. Klarar jag mig till 18 är jag safe. Tänker på alla oss som kämpar här inne och att det är viktigt för oss att se allt bra vi gör och har gjort. Att alla förbättringar i önskad riktning, stora som små, kortvariga som långvariga är en seger, en prestation. Det är så lätt att bara tänka på det som är dåligt.

Jag mår bra idag (märks säkert på sättet jag skriver😁). Pausar lite nu. Rensar ogräs, vilket jag formligen avskyr! Men lyssnar på Framgångspodden avsnittet om nerstänkande på tips från @Sisyfos, väl värt att lyssna på och en bra distraktion från tråkjobbet 😅

Hur mår du idag @Natalia?

@Vinägermamman

Jag mår bra idag måste jag ändå få säga. Trots att jag drack igår. Är inte nämnvärt bakis. Mest bara lite tröttare.

Måste erkänna att jag är dålig på att lyssna på poddar. Vet inte helt varför. Ska nog börja med det 🙂

Stort lycka till med ogräset nu 🙃

Dagen kan sammanfattas med frustration och trötthet. Hade svårt att somna igår och har varit trött och hängig idag. Jag är också så less på att jag fortfarande inte vare sig kan tänka kreativt eller vara kreativ. Idag var jag tvungen att försöka hitta en lösning på ett projekt då vi imorgon får hjälp utifrån med praktikaliteterna och måste kunna tala om för dem vad de ska göra. Det var HELT tomt i huvudet på mig. Bomstopp. Mina instinkter sa, dra i dig ett glas vin så går det bättre. Men det har jag ju bestämt att jag INTE ska göra, men var grymt irriterad och tänkte, OK, vi får väl avboka hantverkarna. Glad att jag prioriterade rätt, men så frustrerad av min bristande tankeförmåga. Kom mitt under frustrationen även på att jag tidigare insett att jag ju egentligen inte brukade bli så mycket mer produktiv/kreativ efter vinintag. Kändes skönt att komma på det också. Tog en tur med bilen för att få utlopp för frustrationen och hittade ett enklare, mindre komplicerat projekt jag kan sätta hantverkarna på imorgon.
Finns fortfarande mängder med ogräs som ska bort, men idag fanns det inte på kartan för mig att göra något åt det.
Gjorde Caesarsallad till middag, tog en kvällspromenad runt klipporna och är glad att det verkar som hjärnan börjat inse att det inte blir bättre att ta till vin när det blir jobbigt. Dessa tankar tycks nu komma till mig i dessa situationer och då släpper även tankarna på vin.

@Vinägermamman Vilken seger idag, och vilka kreativa, bara bra beslut du tagit genom att skippa vinet, lösa morgondagens hantverksdilemma, äta god mat (min favvo), kvällspromenad för att nu må lite bättre än i morse verkar det som! Strongt jobbat! 👍🙏 Nu kör vi vidare på det nyktra för man ångrar aldrig en nykter dag och allt blir ju bara värre med vin! 🥰

@Vinägermamman
Vad fint att läsa att du klarade av dagen trots frustration och trötthet. Imorgon är en ny dag, förhoppningsvis mer kreativ och med mera ork.
Bra att du höll dig nykter! ❤️
Sov gott!