@Rehacer @Se klart Kram🥰

Vaknade av att jag kände symtom och då får man inte åka och jobba. Min dotter har varit sjuk, min man blev smittad, hostat. Fast nu några timmar senare känner jag mig betydligt bättre …kanske inte blir något ändå….hoppas det! Ligger i soffan och tittar på morgon-Tv. Känns skönt att vila. Behöver det. Det har varit ett extremt tryck på jobbet. Ligger efter med journalföringen…för mig är det alltid lite stressande. Var på ett boende igår för flyktingar fr Ukraina. Skulle besöka en patient och föräldrar. Blir berörd. Vår läkare vars bror som jobbar som läkare i Ukraina berättade att barn som är som våra patienter på jobbet dvs med intellektuell funktionsnedsättning, cp-skador mm syns inte ute i samhället. Så otroligt sorgligt och smärtsamt. Smärtsamt att möta dessa familjer som har fått fly ifrån sitt sammanhang. J-a Putin!

Igår var det sista gången som vi hade handledning med vår handledare. Hon lyfte då de kvaliteter hos var och en av oss kuratorer. Jag blev väldigt glad för hennes ord om mig. Jag berättar inte om detta för att förhäva mig, tro att jag är märkvärdig utan för hon såg det hos mig som är betydelsefullt för mig som att jag är reflekterande. Pratade om jobb som terapeut. Hade jag varit yngre hade jag velat vidareutbilda mig t terapeut..hade velat plugga familjeterapi.

Men att vara reflekterande kanske inte hjälper mig så mycket i nykterhetsarbetet. Jo förresten det kanske det gör det är väl mer analyserandet som inte gör ngn nytta. För det handlar ju endast om att inte dricka. Drack igår. Så himla onödigt! Men suget är starkt..jättestarkt! Jag tänker ni som vet…eller jag tänker om jag tex får till tre, fyra el fem dagar …även om suget är starkt så kan ändå viljan att inte ta det första glaset var större. Hur har det varit för er som har en längre tid som nykter i ryggsäcken? Jag dricker ju mycket på autopilot men tänker att stress och trötthet också bidrar t att suget ökar.
Har ju även skrivit om min dotter. Hur jag vänjer mig vid att inte träffa henne så ofta. Det påverkar mig också fast ngt jag försöker lära mig koppla bort.

Idag ska det bli åter igen dag 1!

Kram💕☀️

@Varafrisk Att tala om agens medför en viss risk för att en kritikstorm blossar upp angående att det anses som skuldbeläggande och i mitt råd till dig är agens centralt så jag tänkte först bemöta det och förklara varför det inte är skuldbeläggande. I vanlig ordning kommer jag, något omständligt, ta en lång omväg runt i min iver att förklara, men jag hoppas att jag inte tappar bort dig.
När det kommer till vårt beteende och våra framgångar och misslyckanden så brukat vi ofta hitta en förklaring till hur det går i antingen externa eller interna faktorer, beroende på situation. Tittar vi på sport t.ex. och vi ar någon som vi hejar på, säg Mondo i stavhopp, så är det lätt för oss att rationalisera att när han river så handlar det om otur eller att vindförhållandena ändrades precis under hoppet eller något annat externt som inte beror på Mondo i sig eller något han skulle kunna ha påverkat. När det kommer till en konkurrent till Mondo, som vi alltså inte vill se vinna, som river så tenderar vi istället att ta till interna faktorer som att han är ju helt enkelt inte tillräckligt vältränad eller bra på stavhopp eller att han har fel teknik och är underlägsen Mondo. Tvärtom när Mondo klarar ett hopp så är det interna faktorer som att han är fantastisk och har tränat hårt och så vidare. Men om hans konkurrent får till hoppet så är det nu externa faktorer som gäller som att vindförhållandena var perfekta, det var tur och såg ni inte hur nära det var att han rev? Det här är ju egentligen inget konstigt och vi kan lätt se ur ett evolutionärt perspektiv varför vi skulle ha lärt oss att tänka såhär. Samtidigt är det ju klart att de i nästan alltid handlar om en kombination av externa och interna faktorer hur det går. I mitt exempel så är ju både Mondo och hans konkurrent påverkade av interna faktorer, som talang, styrka, smidighet och att vara vältränad, samt externa faktorer som vindförhållanden, tur/otur, hotellrumsgranne som hållt en vaken hela natten etc. Att känna till att det är på det här viset och att alla fungerar såhär gör oss inte immuna från att tänka så, men att vara medveten om det och påminna oss själva om det ibland kan ändå vara till hjälp.

När det då kommer till att sluta dricka så finns det också såklart externa och interna faktorer och till råga på det så finns det en hel del interna faktorer som vi inte kan göra något åt. Vår fallenhet för beroende t.ex. är ju genetiskt betingad och inte något man väljer eller kan träna bort. Men det finns en intern faktor kvar som vi har, som tur är för den är avgörande, och det är hur vi faktiskt väljer att handla i slutändan. Det är väl här vi stöter på en del motstånd just för att det sägs vara skuldbeläggande, men jag håller inte med. Jag säger bara att det är ju vi i slutändan som faktiskt gör valet om vi ska dricka eller inte. Även om vi går på autopilot, så är ju det ett indirekt val vi gör eftersom vi kan välja att stänga av autopiloten och ta kontrollen. Men är inte det ett skuldbeläggande då? Nej, av den enkla anledningen att bara för att man KAN göra något så betyder det ju inte att det är enkelt. När man har misslyckats med något så betyder det inte att man är en värdelös människa, för i så fall skulle alla med beroenden vara värdelösa människor för alla har en historia av att ha misslyckats begränsa sitt drickande. Jag har misslyckats hur många gånger som helst och det beror varken på att jag är en värdelös människa eller att det inte fanns en möjlighet för mig att handla på ett annat sätt.

Jag känner att det blir lätt att glömma att man har den där agensen, just för att vi är rädda för att den ska vara så skuldbeläggande att påminnas om. Men samtidigt, om vi inte tror att vi har någon agens så tror vi ju inte heller att vi kommer att kunna göra något åt vårt beroende. När vi misslyckas och vi dricker igen så är vad som har hänt att de yttre faktorerna har varit starkare än vår agens och vi har kapitulerat för dem. Det är mänskligt och händer alla människor hela tiden. Det är viktigt att inte se det som ett misslyckande utan tänk istället framåt till nästa gång och vad du kan göra annorlunda då för att klara det då.

Då kommer vi då fram till tipset och vad jag gör. När jag hamnar i ett läge där yttre faktorer vill göra så att jag handlar på ett sätt som jag egentligen inte vill, ett exempel kan ju vara ett begär för att dricka alkohol, så tillåter jag mig att känna den känslan och påminner mig själv att jag kan inte påverka den känslan jag har av att vilja handla på ett särskilt vis på ett direkt sätt. Jag kan inte tänka bort ett sug efter alkohol, men jag kan välja om jag agerar på den känslan eller inte. När tjatterfjanten sätter igång och du sitter där i bilen och har just satt fast säkerhetsbältet och du ska åka iväg till systemet och allt känns hopplöst, säg stopp till autopiloten och sitt för en stund och försök ta in hur det känns bara. Det ÄR jobbigt. Men påminn dig själv om att du kanske inte kan få tjatterfjanten att lyssna på dig när du vill att hon ska sluta, men du behöver heller inte lyssna på henne. Det är precis där du har din öppning för att bryta det här mönstret. När tjatterfjanten har framfört sitt argument, bemöt det med fullt fokus för en liten stund, men tystnad från din sida och när du känner att det är läge, säg till dig själv att du inte tänker ge efter och så går du iväg och fokuserar på något annat som en promenad eller liknande.

Det är inte enkelt, så klart, men i slutändan får du inte glömma att det är du som kan bryta detta. Det är du som kan välja att göra som du vill. Man pratar ibland om att alkohol är en sjukdom, och det håller jag med om, trots att vissa skulle säga att det inte är det. Men till skillnad från vissa andra sjukdomar så kräver alkoholism en insats från patienten. Har du en öroninflammation så kan du få en medicin och tar du den så försvinner inflammationen. Med alkoholism finns ingen behandling som inte kräver en insats från patienten, tyvärr.

Ta över kontrollen nu så fixar du detta.

@TappadIgen Tack för ditt inlägg!
Jag hängde inte riktigt med. Kanske borde jag förstå ordet agens men nej tyvärr. Fast jag förstår vad du skriver och jag vet.

Kram

@Varafrisk Med agens avser jag alltså den egna förmågan att välja. Jag tänker på en taklampa som helt saknar agens. Den är programmerad(konstruerad) på ett sådant vis att när du trycker på knappen vid dörrkarmen så kommer den att antingen tändas eller släckas. Det finns givetvis undantag, t.ex. att strömmen har gått eller att något mekaniskt gått sönder, men den har ingen egen agens att ändra på utfallet.

Människor i sin tur är ju också programmerade av evolutionen att göra val som i stort sätt främjar överlevnad och fortplantning för att på så sätt föra generna vidare. Även om programmeringen kan tyckas vara dålig på att anpassa sig efter förhållandena, t.ex. att det inte i dagens läge är en överlevnadsfördel att frossa i fett och socker, så är människor egentligen de mest anpassningsbara, vilket till stor del förklarar vår framgång som art. "The blankest slate" är ett uttryck som är väldigt talande när det kommer till tabula rasa-teorin angående människor.

I korta ordalag så må vi alltså vara programmerade att tycka om t.ex. donuts för att de innehåller fett och socker som en gång var energi som främjade vår överlevnad, men vår agens gör också att vi kan välja bort och säga "Nej tack" på fredagsfikat trots att vi känner oss frestade.

Tofu på besök

@Varafrisk Igår slog suget till med kraft. Insåg att det egentligen skulle vara lätt att falla för det. Jag stod i situationen med släkt på makens sida som jag defakto inte respekterar. Tråkiga ord men faktiskt sant. Folk som dömmer andra går bort i min bok. Speciellt när de fortfarande inte vill diskutera saken med mig eller låta mig komma tilltals.

Så vad gjorde jag? Tanken gick. Skit samma. Jag kan lika gärna ta ett glas och bli den de anser att jag är. Undrar hur känslan skulle vara? Blir det lättare att hålla avslappnat tal om jag bara tar 1-2 glas? Så gick tankarna. Jag tappade fotfästet. Så tänkte jag på effekten. 1 glas blir snart massor. Dessa två år jag hållit mig på rätt sida och faktiskt mått bra. Nej fy tusan. Gå undan några sekunder istället och ta luft och riv sedan av talet. Så jag gjorde det och det blev ett fint tal. Såg att min son blev berörd. Det landade väl.

@TappadIgen har en poäng. Jag lutade mig mot "agensen" och sa egentligen till mig själv skärp till dig. Tramsa inte bort detta nu. Du ger ju aldrig upp... Visa det och var stolt.

Tack @tappadigen för ett väldigt intressant inlägg. Jag tänker ofta på strukturellt- individuellt. Att strukturer ju präglar oss, klass, kön. Men hopp och tro- har jag till slut landat i - är knutet till individen, det egna valet.
Sedan påverkas vi i allt vi gör och tänker och hur vi lever, av klass, kön, gener. Men att det även i de mest kompakta strukturella mörker finns ljus och det är: det här är mitt liv, över detta enda har jag makt att bestämma.
När jag pratar om det på jobbet brukar jag säga att man ska ”ta hem problemen till sig”. Ta dem i knät. Vänd och vrid på.
Problem som står ute på en åker- de växer, ibland oöverstigligt.
Förlåt för kapning av tråd @varafrisk. 😍
Tack också @tofu för ditt inlägg. 😍Spännande. Och var stolt! 💪🏻🌱

@TappadIgen @Tofu på besök @Se klart
Helt ok att ni skrev.

Jag tycker om djupa diskussioner, diskussioner om det existentiella. Men för att ta del av denna diskussione
så kanske det är enklare för en person som kommit lite längre i sin nykterhet än vad jag har gjort. Jag fattar dock budskapet …ta kontroll över ditt liv! Och även om jag inte har tagit kontroll över mitt liv ännu så vet jag mycket väl att det är jag och ingen annan som måste göra det!

Så med en väldigt kort mening och få ord så handlar det om …drick inte…åk inte t Systemet…ta inte första glaset!

Ja, sammanfattningsvis är det precis det det handlar om. ”Drick inte, åk inte till systemet, ta inte första glaset.” Sen är alla de sakerna lättare när man inte ideligen slår på autopiloten. Jag hade också en riktig skitdag igår och tanken kom. Hade egentligen verkligen behövt dränka tankarna igår för de pockade på hela kvällen. Men efter en god natts sömn så är problemet mindre istället, tänker att det blir så också för Tofu, tänk om hon hällt i sig två glas (eller fler) och sen hållit talet.
Undrar om sonen blivit rörd då?
Att stänga av autopiloten är svårt. Det vet jag. Skapa optimala förutsättningar är en viktig del. Jag tänker att du kan ta fram det din handledare sa om dina positiva egenskaper. Låt dem sjunka in ordentligt. Det är någon som har sett dig ordentligt som ger den där återkopplingen och jag tänker på att du bara skriver om det. DET är positivt. Du hörde vad hon sa om dig och jämförde inte. Du tog emot. Bra jobbat!!! Det är faktiskt svårt att ta emot beröm också.
Autopiloten då - stress och trötthet bidrar definitivt till att det är lätt att slå på den. Känsla av maktlöshet, behov av att stänga av. Men vad händer då? Om man nu rationell försöker se om att dricka löser det jag vill att det ska lösa så säger jag NEJ. Grubblerierna blir dämpade men värre, oron och ångesten dagen efter är större, ältandet värre. Det är bubblan jag söker, men just den är en illusion. Jag vill ha bubblan för att slippa vara med, men jag vaknar alltid upp ur bubblan. Och jag vet att det är roligare att vara med.
Jag har verkligen analyserat det här mycket och insikten om att alkohol inte hjälper är stundtals rätt trist för det finns ingen annan medicin heller. Ingen Quick fix! De gånger jag har medicinerat med alkohol sen jag ”slutat” landar jag återigen samma insikt och de negativa effekterna är värre om man sällandricker. Alkoholens positiva effekter är oerhört kortvariga. Att nyktert sova på på problemen istället ger långsiktigt bättre effekter. För mig är det lättare att ta till autopiloten när jag har dåliga blodvärden. Jag tänker att det är en strävan att nå balans som man också söker med alkohol. Belöningssystemet och även de kroppsliga effekterna av alkohol. Så att optimera förutsättningarna med kost, motion, vila och sömn kan inte nog betonas.
Jag tänker att det TappadIgen skrev är väldigt intressant och att det inte är skuldbeläggande utan värt att tänka på. Jag har ju också vid flera tillfällen själv druckit trots att jag varken velat eller planerat att dricka och visst hade jag kanske kunnat hejda mig innan. Men helt ärligt har det inte alltid känts så, samtidigt så är jag allergisk mot tanken på att vi är maktlösa mot alkoholen. Så jag landar i förutsättningarna. Se till att det är möjligt att fatta bra beslut. Analysera och reflektera över alkoholens positiva effekter. Vad vill du ha? Får du det? Själv känner jag mig lurad och den insikten är viktig för mig.

@vår2022 Tack🥰@Sisyfos Tack för att du skriver men vet inte riktigt vad jag ska säga så jag låter bli just nu. Tar inte heller TappadIgens som skuldläggande.

Ligger i soffan. Är sjuk. Hosta. Täppt i bihålorna. Trött. Är i princip aldrig sjuk. Men nu har mannen smittat mig som i sin tur blev smittad av dottern. Det är ngt som inte stämmer m dottern. Känner att hon mår inte riktigt bra.

Solen skiner. Jag vill inte ligga i soffan men orkar inte mer än det. Skulle träffat socionomvänner fr Högskoletiden idag. Eftersom jag inte kunde komma ställde övriga in träffen så det var ju snällt så att jag får träffa dem. Skulle berätta om mitt alkoholberoende. En av dem vet men inte övriga två.

Om två veckor ska jag se Jesus Christ Superstar. Är dåligt insatt i berättelsen frågade då den diakon som jag träffar ibland om hon kunde berätta var jag kan läsa för att få en förförståelse. Fick en liten ny bok med Johannesevangeliet som jag tänkte läsa idag.

Just nu känner jag inget sug …tror att det kommer öka när klockan närmar sig tre. Idag ska jag inte åka dit. Vill inte. Alkoholen tillför i princip inget alls….det är tanken som lurar mig att komma ihåg hur det var när jag inte hade ett beroende.

Ha en fin lördag☀️

@Sisyfos skrev:" Jag har ju också vid flera tillfällen själv druckit trots att jag varken velat eller planerat att dricka och visst hade jag kanske kunnat hejda mig innan. Men helt ärligt har det inte alltid känts så, samtidigt så är jag allergisk mot tanken på att vi är maktlösa mot alkoholen."

Här hamnar du ändå i kärnan av mitt budskap. Jag menar ju inte på något sätt att det är enkelt och bara att göra, men det är ju den sista line-of-defense man har att ta till. När alla knep man har tagit har varit förgäves om man har satt sig i bilen på väg till bolaget, det är då man kan lägga in vetot och ta kontrollen och tänka att man inte alls är maktlös och så kliver man ur bilen igen och går och gör något annat.

@Varafrisk skrev:"Just nu känner jag inget sug …tror att det kommer öka när klockan närmar sig tre. Idag ska jag inte åka dit. Vill inte. Alkoholen tillför i princip inget alls….det är tanken som lurar mig att komma ihåg hur det var när jag inte hade ett beroende."

Du fixar detta! Om du är på väg mot bilen, gå tillbaka och läs det du skrev som jag citerar här.

@TappadIgen Nej det är inte enkelt. Jag ska bli nykter men det känns som om jag gör väldigt lite motstånd. Frågade kuratorn på Rådgivningscentrum om hon hade varit med om det beteende som jag har att när man ska sluta så ökar man istället. Hon svarade ja. Skrev om detta i ett tidigare inlägg.

Känner mig ledsen idag vilket beror på olika saker bla att jag fortfarande inte har brutit m alkoholen, att jag är sjuk idag när jag vill vara ut, vill hälsa på min dotter. Helt plötsligt kom tårarna….

Tänker att det handlar väl om acceptans…att så får det vara idag….ta av offerkoftan… men det är svårt.

Tittar på Tv…Stockholm maraton…härligt väder☀️Minns när min man sprang …vilken stämning!

Kram💕

Vill även skriva…nästa vecka ska jag träffa kuratorn och socialsekreteraren, ta blodtryck och prover för att veckan därå träffa blodtryckssköterskan och tandläkarbesök i veckan som kommer. Då kommer den där skamkänslan igen….fy farao…vad den är jobbig.

Klockan är 14.45 och jag sitter hemma och väntar på mannen och sonen som kommer snart m mat fr Donken. Inget som jag äter ofta men det fick det bli idag. Bättre än alkohol iaf. Ingen alkohol idag 💪🏻

@Varafrisk Hoppas att du vaknar frisk och kry imorgon. Synd att du känner dig sjuk, men ibland får man ta det bra med det dåliga.
Om du somnar nykter ikväll så vaknar du naturligtvis nykter imorgon. Tror du att du kan stanna kvar i känslan av att vakna utan att ha druckit alkohol kvällen innan? Försök!
Jag vet inte om du fungerar som jag, men för mig är dag 5 - 7 de värsta när jag försöker sluta dricka. Om jag faller tillbaka inom den tidsperioden så mår jag maximalt illa hela tiden. Tar jag mig bortom de dagarna så börjar jag må så mycket bättre både fysiskt och mentalt. Jag älskar att sitta och äta fil och müssli i "svinottan" och se solens strålar leta sig uppför kullen utanför mitt köksfönster!
Tror du att du kan hålla kvar nykterheten? Jag tror att du kan om du vill.
Det du behöver göra är att sluta prata / skriva om skam! Jag förstår inte varför du är så fixerad vid den känslan. Du behöver acceptera vem / vad du är och agera utifrån det. Om någon annan inte är bekväm med vem du är så för dom rikta blicken åt något annat håll!

God natt och sov gott!

Vyssan lull...

Onkel F