Svårt med mängder

Min sambo dricker numera väldigt sällan, då jag själv knappt dricker alls. Men när han väl dricker så blir det alltid för mycket, han blir även väldigt annorlunda i beteendet nästintill korkad, aldrig elak. Mer att det är så viktigt att ha roligt och vill man gå hem eller få honom att sluta dricka så blir han grinig som fan.

Hans familj har en ganska lång historia av alkoholism, vilket oroar mig. Vi har pratat om detta många gånger och det blir liksom inte bättre. Det är fortfarande väldigt sällan, men de få gånger så mår jag så dåligt och skäms oftast då han blir så rätt ut sagt korkad och trög.

Vad vill jag med detta? Jag behöver nog mest skriva av mig och kanske få lite tips på hur jag ska tänka eller vad jag kan göra. Han är annars otroligt smart, trevlig och kärleksfull och kärleksfull ät han alltid.

Profile picture for user Åsa M

Jag tror det är svårt att komma åt andras beteenden. Man måste börja med sig själv. Om det är jobbigt för dig när han dricker så kan du kanske fundera på varför. Kan du acceptera att ni har olika syn på vad som är "roligt"? Eller är hans drickande något du inte kan, eller vill, acceptera? I så fall behöver du fundera på vad som gör att du ändå tolererar att leva med det. Det är bara han som kan göra något åt sitt drickande. Och vill han inte så hjälper inga samtal om det. Alkohol och rätten att bli full är något som många människor försvarar med näbbar och klor. Trivs man inte runt folk som gillar att bli fulla så får man aktivt se till att inte ha sådana människor omkring sig, tyvärr. Man kan inte ändra på dem. Det är min erfarenhet i alla fall.

Profile picture for user Tröttiz

@Åsa M
Håller med här. Hot, gnäll lönar sig inte. Vill någon festa/dricka gör de det. Om man vill ta upp drickande så ta upp ur ens eget perspektiv t ex, "då du .. upplever jag".
Fortsätt skriva av dig. 🌹