Det är så konstigt. Jag har klarat julhelgen, skidåkning i alperna, påsk och allt däremellan utan större problem utan A. Men nu: sommar, sol, grill och allt skönt häng... Gud, vad kämpigt det är! Jag tycker allt är trist utan A. Kan jag vara säsongs-alkis? Någon som känner igen sig??? PS jag är ff nykter men upplever en större kamp...DS

@Kebne1 Tänker att jul, påsk, skidsemester är ganska korta tidsperioder och därmed lätta att ställa in sig på mentalt. Företeelsen sommar är ju så mycket mer. Längre i tid, en rad olika situationer där man är van att dricka A. Gäller väl att äta denna elefant i små bitar, dvs situation för situation, och varje gång påminna sig om varför man valt att inte dricka. Tycker oxå det känns lite trist, största farhågan just nu är midsommar.
Önskar dig en fin lördag ☀️

Hej, län er igen tankarna. Är på väg mot min tredje nyktra sommar och vill bara säga att det blir lättare och lättare. Välkylt alkoholfritt och snacks gör susen tycker jag.

Ja@Tikka. Men vi ger oss inte, eller hur?!?! Bara är i tanken att det vore gott med en kall med A och så fortsätter vi med livet utan det fanskapet. Jag blir nästan lite förbannad att helvetet ska pocka på uppmärksamhet fortfarande! Alltså så starkt.
Kämpa på kompis! Vi vet ju att inget blir bättre med a...

@Kebne1 vi ger oss inte!
Eller hur, jag kan ju inte ens starta grillen,, suget på en pilsner blir för jobbigt.
Fick steka köttet idag,, det var nog jobbigt utan glaset i näven!
Kämpa på😘

@Tikka @kebne Ni håller på att jobba in de nyktra vanorna nu.😅 Det går precis lika bra att grilla, eller något annat där man förr alltid drack öl. Men det måste tränas in. Det sitter så jäkla djupt förankrat bara. Försök att vara positiva i stället. Vakna pigg och glad i morgon tex och kunna utnyttja hela dagen till att hitta på något kul. Eller dra i väg på något spontant kul sent i kväll. Fiska en sväng tex. Själv funderar jag på att trolla lite gös i natt 🤔 Det hade varit helt omöjligt förr i tiden. Gick inte att traila någon båt, dessutom hade jag missat huggen pga en förgiftad hjärna! 😖 Ni missar inget av att inte dricka, det finns bara vinster. 💪

Ja, positivt tänk! Jävlar i havet, jag har tappat det i sommarvärmen. Sprungit lång med doggen på vackra skogsstigar idag. Grillade god middag, drack iskall cola.
Tack för dina kloka råd!!! 🙏🏼@Torn

En insikt jag har fått nu är att det jag hållit på med fram tills nu är att bryta tillstånd. När mrA knackat på har jag haft en arsenal med strategier för att bryta tillståndet. Allt från isbad till hjärngympa. Sommaren kommer bli en utmaning för mig men jag ska bara acceptera att så blir det! Igår när jag stod vid grillen (jo, det är jag som står där🙈) och A knackade på dörren högt och ljudligt så kände jag bara att "jaha, där är du. Och du kan dra åt helvete". Inget mer med det! Idag ska jag sparka av mig strumpor och skor och dansa på verandan som jag gjort såååå många gånger förr (med a i blodet) till urskön musik.
Kämpa på alla fina här inne. Livet utan alkohol är ju bara bäst!🙏🏼

@Kebne1 Jag har bett alkoholdjävulen dra åt helvete många gånger och nu vågar den fan inte närma sig mer😈. Han flashar förbi ibland, vid gamla vanor som gör sig påminda, men sticker snabbt igen för han vet att om han kommer inom skotthåll för min hagelbössa är det klippt! Jag är dessutom en rätt bra skytt😂.

Saknar du A någon gång? Eller kan du direkt känna att den kan dra dit pepparn växer? Jag kan känna ren saknad men det är ju också en känsla att bara vara i. @vår2022

@Kebne1 Jag vet faktiskt inte. Det beror nog på att mina känslor domineras av hur skönt det är att slippa A. Jag far inte iväg i tankarna om hur gott det skulle vara med ett glas, i solen och koppla av. Jag far inte iväg i tankarna om att jag inte får dricka eller att sakna att få ta ett glas. Det som kan hända är att jag påminns om att i vissa situationer drack jag och det skapar någon slags känsla av tomhet eller att något fattas, om jag tex vill fira eller sörja något. Jag förstår snabbt vad det är och registrerar det och tänker sedan, ja förr drack jag i denna situation, sedan passerar det. Brukar då också tänka hur det hela slutade, flaskan var tom och på morgonen kom ångestpaketet med posten. Då känner jag mig så nöjd, frisk och fräsch över att jag inte längre dricker och slipper allt det hemska som det medför.

Det är nog lite mindfulness över hur jag gör. Tankar kommer, jag registrerar det, är i känslan, förstår den och vet hur det alltid slutar och det passerar. Men det som hjälpt mig mest är mitt motto ”dit uppmärksamheten går, sker det tillväxt”. Att jag uppmärksammar hur skönt och positivt det är att vara nykter och då sker det tillväxt hos mig i min hjärna som dominerar tankar på saknad av A. Vid tidigare försök att sluta/minska, har min uppmärksamhet gått till att längta och sakna att få dricka och tillväxt på dessa tankar i hjärnan har skett, med efterföljande sug. Har en nära vän som är psykolog som jag ofta samtalar med och han var den som fick mig att förstå hur detta fungerar. Ju mer du göder, fokuserar dina tankar med något, desto mer ökar kraften i dessa tankar. Sedan är ju tankar bara tankar, men ofta tror vi att det är rena sanningar, och tankar skapar känslor. Vad jag menar är att ju mer tankar på alkohol desto mer känslor av sug skapas, dessa tankar och känslor av sug tror vi är sanningar, men kan det vara så att det är något annat som finns bakom suget? Vår hjärna är inprogrammerad och har lärt sig att vi ska dricka för att slappna av, få glädjerus och när sommaren kommer påminner hjärnan oss extra mycket om hur vi brukar göra för att chilla, roa oss mm. Det tar sin tid att få denna inprogrammering tyst och stilla. Programmet kommer alltid att finnas där, det kan inte raderas ut, men om den inte får alkohol och om våra tankar på alkohol minskar aktiveras det inte. Om man istället matar på med positiva tankar och vilka värden som är viktiga i ens liv, aktiveras hjärnan av dessa tankar och likaså känslor om detta. Om du vill läsa skriver jag, om min värderade riktning, i mitt första inlägg i det vidare livet.

Ha det gott!🌞❤️

Måste bara få säga att detta forumet hjälper mig så mycket! Att klä tankar i ord, att få kloka svar och input från andra: ovärderligt!
Just nu känns det som att det vänt för mig. Känner mig sådär "hög" som jag gjorde efter abstinens lagt sig.
Livet, livet 🙏🏼

@Kebne1 Härligt med gäddan! 😍 Jag tog en sväng med båten nu i natt, och det small på en Gös på 5,5 kg när jag minst anande det.😀 Det är så gött att kunna njuta av allt på riktigt nuförtiden. Att slippa den förbannade alkoholen som trubbade av alla sinnen och förstörde allt.

@vår, ett otroligt bra inlägg du skrev här ovan! Verkligen klockrent, och jag känner igen mig i princip allt som du skrev. 🤗

Ha det bra!

Oj, gös! Så gott. Och en baddare dessutom. @Torn 🎣Inlägget från @vår2022 ska jag spara i minnesbanken och plocka fram varje dag. Positiva tankar föder fler positiva tankar. Mitt mantra! 🙏🏼

@Kebne1 @Torn Grattis till er fiskelyckor! Härligt att höra Kebne att din känsla är att det vänt och att du känner dig hög. Tankens kraft är enorm och förstå vad mycket bra energi det kan alstra. Jag använder mig mycket av det i vardagen, att om jag fastna i negativa tankar om något, så påminner jag mig själv om att detta negativa kommer att öka och blända mig från att se saker ur ett annat perspektiv. Det är väldigt effektfullt och stoppar negativa tankar och man slipper att ödsla med massa onödig energi på något som gör en låg.

Ha det gott!😁💕