@Li-Lo
Hej Li-Lo och Annbe!
Även jag blir bara glad över kommentarer och olika infallsvinklar. Annars kan jag ju lika gärna skriva helt för mig själv i stället för i ett öppet forum.
Jag var tvungen att läsa två gånger för att förstå din poäng Li-Lo (sent på kvällen) men sen trillade polletten ner. Håller verkligen med om att det är en viktig skillnad, om jag bara sitter och väntar/längtar efter nästa tillåtna A-dag är nog risken stor att det går utför igen. Bättre att se de vita dagarna som en positiv målbild. För mig har de blivit en slags trygghet, en vila från ett tidigare sluttande plan. Något att hålla i handen.
Men jag har ju som mål fem vita dagar i veckan (i stället för fyra) och där står jag ännu och tvekar vid tröskeln. Har olika ursäkter för att inte bara ta steget och bestämma mig: behöver koppla av från krigs- och klimatångest, vill inte göra vinsugna väninnan besviken, fredagkvällen med maken blir inte lika mysig utan ett par glas vin - etc.
Så för att både svara på din fråga Annbe och försöka ta till mig Li-Lo kloka påpekande: Denna vecka vill jag - och kommer jag - att hålla måndag, tisdag, torsdag och söndag helvita.
Har inte övervägt peth-test Annbe, vet inte riktigt när det är viktigt? Jag var senast på allmän hälsokontroll för två år sen och då var i alla fall levervärdet utan anmärkning. Varför ska du göra ett sådant test? Hoppas du får en bra helg i solen!

Igår gjorde jag ett försök att dra ner på antalet glas under en kväll när jag redan i förväg hade bestämt mig för att jag ville dricka lite vin i en bar. (Eftersom forumet är helt öppet vågar jag inte skriva vad det var för tillfälle som gjorde att jag befann mig ute på stan en vanlig måndagkväll.) Som jag skrivit om tidigare hamnar jag nästan alltid på fem glas fast min mål-maxgräns är fyra. Igår avstod jag från snacks till vinet och köpte ett något dyrare vin än vanligt, som jag sen satt och smuttade på. För en gångs skull räckte ett glas en hel timme. Jag beställde sen ett glas vin till eftersom jag hade gott om tid över i väntan på kvällens evenemang. Även det glaset räckte en hel timme. Sen kände jag mig rätt berusad, vilket är ovanligt för mig efter så pass lite mängd. Var inte alls sugen på mer vin, kände mig nästan lite ostadig på benen när jag lämnade baren.
Kanske har mina ökande antal helvita dagar gjort mig mer känslig för alkoholens effekter. Jag hoppas det. Det var också tydligt att jag dricker mindre om jag hoppar över chips, choklad och annat samtidigt.
Skriver ner detta som en slags dagboksanteckning och en påminnelse till mig själv om strategier som kan göra att mer än två glas vin känns för mycket.
Har även börjat uppskatta kollegor som inte dricker alkohol, i stället för att - som förut - tycka att de är festförstörare. :-)

@Abraxa Dagarna rinner iväg för mig..våren på ingång och det innebär mera jobb i trädgården Jag går på Vc och har fått Campral utskrivet..då vill läkaren att jag regelbundet tar Peth test..liksom för att se att jag verkligen inte dricker för mkt Jag tycker också att det är bra. Levervärden kan vara bra fast Peth förhöjt
Fantastiskt bra av dig att bara dricka 2 glas!!! Applåder verkligen!! Och såklart mumsa onyttighet leder direkt till mer vinförbrukning..utan ngt sådant gott till..är det inte lika gott att dricka flera glas vin

Den sista tiden har det inte gått lika bra för mig..tyvärr. Det är stress inom mig som gör att jag köper vin..det och vanans makt. Men jag är en envis typ så idag låt igen. Ska iväg på resa om ngt dagar och funderar mkt på hur det ska gå..Skulle bli så stolt över mig om jag kunde avstå. Har ju allt att vinna på det

@annbe20 Jag har varit på semester en vecka och då tillåter jag mig själv att dricka vin så ofta jag vill. Vilket tyvärr blev varje dag, känns lite dumt. 4-5 glas. Snacks har jag också klämt i mig. Men nu nya tag igen, åter till vardagen.

Jag hoppas att din resa gick bättre än min.

@Abraxa Nej det gick mkt sämre för mig..räcker inte med 5 glas var dag. Jag är inte hemma än..sedan blir det verkligen nya tag. Bor på verkligen fint hotell med fritt gott vin..så då är det verkligen svårt att inte dricka.
Lycka till nu med vardagen!

Månaderna går, håller mina fyra helvita dagar i veckan. Ännu inte tagit steget till fem dagar - lite osäker på varför jag tvekar.
I helgen ute med två kompisar varav den ena verkligen gillar att festa. Jag sa från början att jag behövde vara fräsch på söndagen, och stannade på en liten starköl och ett litet glas vin. Märkte först en liten besvikelse hos kompisen men sen stannade hon på tre glas och verkade mer än nöjd med det.
En bra kväll! (Fast vi bröt upp redan vid 21-tiden, typ färdigpratat efter tre timmar när ingen ”bensin” konsumerades.)

Hej@Abraxa

Jag har läst hela din tråd och känner igen mig. Har liknande mål. Är i en annan fas i livet (två barn under 5 år). Glad att jag hittat en tråd där den som skriver siktar på måttlighet och inte att helt sluta med A. Jag ska nog starta en egen tråd och ha lite som dagbok. Känner att jag behöver en förändring. Hur går det för dig nu när våren är här? Jag känner ett starkare sug nu när man kan börja sitta ute i trädgården och äta middag etc.

Hej Mollie, vad roligt att du skrivit i min tråd! Jag gick in och läste ditt första inlägg nu.
Ja man är lite ensam här i AH när man inte vill avstå helt från alkohol, och det är förstås begripligt. Men det är lätt att känna sig lite "dålig", även det nog ligger mest hos mig själv. Och jag vet att jag gjort klara framsteg sen jag gick med här i september. Alkoholkalendern är jag noga med att fylla i, där blir det ju väldigt tydligt om jag hållit vad jag lovat mig själv, eller inte. (Det hade ju varit drömmen med en någon slags grafik som tydligare visar hur ens utveckling ser ut, men förstår att det inte finns ekonomi för det.)
Likaså bra att skriva i sin tråd och vara helt ärlig där, samt förstås läsa mycket i andras trådar. Många kloka tankar. Men jag saknar faktiskt tips från andra "måttlighetsdrickare", från dem som verkligen lyckats.
Det ÄR många frestelser nu under vår och sommar. För mig är nog det enda som funkar att planera in veckorna så att det inte blir flera AW:s, middagar, vin hemma än max 3 dagar. Jag räknar alltid veckan från måndag-söndag. En ganska vanlig vecka kan bestå av AW med kompis på onsdagen (3 glas vin), ett par glas med maken på fredag kväll och - just nu - en grillkväll med grannar på landet på lördagen (3-4 glas vin).
Om jag absolut måste gå på någon mer social tillställning den veckan så får jag helt enkelt köra alkoholfri öl/Cola zero med citron den kvällen. Jag brukar säga att jag måste köra bil för att slippa frågor.
I och med att jag satt en strikt gräns för mig själv så blir inte suget särskilt stort under mina vita dagar. Det svåraste är ju om man börjar diskutera med sig själv: "Ska jag/ska jag inte dricka lite vin ikväll?" Då faller jag direkt för frestelsen.
Så inte grunden handlar det väl om motivation och disciplin, hur jäkla tråkigt det än låter.
Av din tråd förstår jag att din familjesituation är ungefär som min - för 30 år sen. :-) Jag fick två barn när jag var i 30-årsåldern. Gillade att fortsätta träffa vänner och dricka vin - tillsammans med andra unga föräldrar - men var också helvit under graviditeterna. Jag har aldrig druckit hejdlöst eller betett mig direkt illa på fyllan, men det har blivit mer som ett sluttande plan. Kvällarna med ett par glas vin framför tv:n har blivit allt fler, och det skrämmer mig. Mest av hälsoskäl men också för att jag inte gillar känslan av att vara lite trött och seg nästa dag. Dessutom vill jag att det ska vara skillnad på vardag och helg, att vinet verkligen ska vara en guldkant och inget mer.
Mitt nästa mål är att landa på två dagar i veckan, men har inte tagit steget ännu...
Vet din man om dina planer på att förändra dina alkoholvanor? Är han stöttande? Min tycker att jag oroar mig i onödan - å andra sidan skulle han nog själv må bra av att dra ner på ölmängden. Men det är hans liv.
Det blir spännande att följa din resa, du är så ung och har massor att vinna på att ta tag i detta redan nu. Bra att du tagit steget in på AH!

Tack snälla för ditt svar! @abraxa Blev faktiskt så rörd att jag gråter en skvätt. Hinner bara skriva kort svar, men känns väldigt bra med pepp. Min man vet ingenting, om planer eller att jag faktiskt (enligt mig själv och även rekommendationer) dricker för mycket/ofta. Pinsamt men sant. Ikväll dricker jag citronvatten och känner mig lugn och glad :)@Abraxa

@Abraxa känner verkligen igen det där med bensin.. Ofta är det ju så att när man är med vänner och dricker så går tiden så fort..dagen efter fattar jag aldrig vad pratade vi eg om?? El jag menar hur kan tiden gå så fort? Jättebra av dig med 4 helvita dagar!!! Tänker nu med hela sommaren framför oss och intensiva maj då allt typ ska ske..då är det nog svårt att ha 5 helvita dagar. Det går väl hyfsat för mig..märker ju på min träning om jag dricker för mkt vin i veckan och det gillar jag inte!! Har kommit igång bra med cyklingen och funderar att boka en cykelresa i Europa i sept/okt. Visserligen med el cykel då det en del dagar är upp till 4-5 mil per dag Sugen på det?

@annbe20 Låter ju perfekt att ha en cykelresa i höst som morot så att du håller i träningen - och därmed måste hålla igen på vinet. Heja!
Själv drack jag igår 6 glas vin (!) tillsammans med en kompis, känner verkligen av det idag. Det var bara fyra "glas" men misstänker starkt att de innehöll mer än 1,5 dl. Så det känns så klart som ett misslyckande. Jag behöver helt klart minska min tolerans, två glas känns oftast för futtigt. Skärpning!

@Abraxa ja men visst är det konstigt att man får så olika mängd i glaset? Har googlat fram att det ska vara 1,5 dl i glaset. På dyrare restauranger är det ofta mätning..exakt..men annars kan man ibland få glaset fullt. Idag har jag gjort en ny struktur för mig ..Kollegiblock med kolumner där jag ska fylla i per dag.tex gån 7 km cykel 10 kcal vin osv..Det ser bra ut tycker jag. Nu blev det vin för mig månd och tis..vi grillade båda kvällarna med samvaro av vänner och det var så underbara kvällar..så totalt blev det hm mkt vin..dock 11.5 procent. så liten tröst. Igår körde jag på utflykt på kvällen..det var trevligt..I kväll blir det nagelfix. Maj är intensiv. My mission idag är rabattarbete dvs ogräsrensning 1 timma..samt baka banankaka
Ja jag har stort förtroende för att jag ska klara av att cykla vare sig det blir i Holland el Tyskland Ha en fin dag

Hej @Milady
Har inte hunnit läsa på forumet på några veckor, bara fyllt i alkokalendern.
Hälla ut vin när man inte är spiknykter är kanske orealistiskt. Vill jag ta ett par glas vin själv hemma köper jag bara en halv flaska. Vill inte ha öppnade flaskor eller boxar hemma, däremot lockas jag inte av öppnade spritflaskor (mannens whisky).
Hur går det för dig?

Så helvita dagar går bra, men det blir fler glas än du tänkt dig när du dricker? Det är det svåra för mig också. Tror egentligen på rådet som ofta ges härinne, att testa tre helvita månader. Men skjuter upp det...@Milady

Nu väntar en utmaning, flera veckors semester i ett land med goda viner. Jag har inga ”förbud” under mina semestrar men vill egentligen dricka mindre än jag brukar denna gång. Har tyvärr ingen bra strategi för att lyckas med det, får se hur det går. Väl hemma igen kommer jag att återgå till mitt ”schema” med minst fyra vita dagar vecka, tanken är ju att höja till fem.
A-kalendern kommer jag att fylla i noga.
Trevlig sommar alla kämpar härinne!