Ännu en nykter morgon, härligt att vakna nykter! Gårdagen bestod av fruktansvärd huvudvärk (ej alkoholrelaterad)… Huvudvärken sitter fortfarande i och jag är så tacksam att jag iaf är nykter… idag fortsätter jag att vara nykter!

Ännu en ✅ dag, känns så skönt. Hyfsat lugn i kroppen och mycket trött. Fortfarande orolig över framtiden, nytt läkarbesök inbokat efter midsommar. Sedan sommaruppehåll, det känns sådär… nu med Skype som alternativ borde också vården hänga med…. Vår sjukdom tror jag ju har sin peak just på sommaren. Blir lite matt över vårdens fyrkantighet när man (jag) kommer behöva stödet som mest.

@Ny dag skönt att du får sätta en ✅ idag igen. Du gör det så bra.
Sommaren kan nog vara jobbig för många av oss. Men tänk när vi lärt oss att njuta av sommaren med hela vårt sinne, vilken ynnest det kommer bli. Vi kommer dit en dag. Vi är på väg. Du gör allt så rätt 💕 hoppas du kan få det stöd du behöver från vården.

Hoppas du får sova gott inatt 🤗

@Ny dag Bra jobbat och härligt med ännu en nykter dag. Det är verkligen synd att det ska vara så svårt att få en tid inom rimliga gränser hos vården. Vi får hjälpas åt så gott vi kan här och att du ska må allt bättre ju mer tid du får som nykter. Ta egenstunder som du berättat om är viktiga för dig och promenader som ger måbra hormoner.

Sköt om dig❤️

Redan ett par möten avklarade, morgonkaffet smakade 👍 som det gör när man vaknar nykter! Tack detta fantastiska forum!

@vår2022 @te @Argbiggan Varje nykter dag är en framgång och seger oavsett hur länge man varit nykter tänker jag. I varje nykter dag har man ju fått livet tillbaka. Idag tänker jag redan nu ✅ för jag ska köra bil ikväll… Har mkt att göra på jobbet vilket kräver nykterhet även då jag är ledig för att orka. Tack för att ni finns och stöttar 🥰

@Ny dag Absolut, jag tickar också i grönt idag. Bil ikväll för min del me’. Jag har en stor grej nästa vecka med start på Måndag då jag måste vara mitt bästa jag, se hyfsat fräsch ut och lukta gott. 🎬
Det motiverar mig att avstå och känns som något av en räddningsplanka fram till Midsommar. Just nu känns det stabilt, men osvuret är bäst - jag tar det dag för dag. Jag är så tacksam för forumet. Det här klarar vi tillsammans! ✅

Idag är jag nykter. Har läst genom min tråd sedan jag började mina ansträngningar mot ett nyktert liv och nu får det vara nog. Jag håller i ett par tre veckor, återfall och sedan nytt försök till nykterhet. Jag mår ju så mycket bättre på alla plan utan alkohol, jag dricker numera bara alkohol i min ensamhet vilket ju är helt absurt och galet sjukt. Nu måste jag hålla i mina nyktra dagar för jag vill så färna kunna tänkta tillbaka på sommarn 2022 i nykterhetens tecken och som en definitiv startpunkt för ett liv utan alkohol. Giv mig kraft och styrka att klara detta! En dag i taget!

@Ny dag God morgon till en skön nykter dag! Vilken dag är det för dig idag, alltså nyktra dagar? Tänker att det nog är bra om du skriver här hela tiden när den kritiska perioden närmar sig och det brukar bli återfall. Att du inte funderar i din ensamhet kring om du ska dricka, att du inte gömmer dig utan träder fram här. Vi kan då hjälpas åt att ge dig kraften att stå ut. Hjälps åt att ha positiva tankar om hur skönt det är att vara nykter och en sommar nykter. Få ut din ångest och oro här istället för att kapsla in den i din ensamhet. Det är så verksamt att sätta ord på sina känslor och att försöka beskriva dem så utförligt som möjligt, det påverkar hjärnan, ångesten. Det står att läsa om det i Anders Hansens bok, stresshjärnan, har för mig att du läst/lyssnat på den. Jag har boken och har markerat vissa saker han säger med markeringspenna för att kunna gå tillbaka och påminna mig. Nu kämpar vi för att ge dig en nykter sommar💪. Du kan och du vill!

Ha en fin söndag, du jobbar på så bra!🌞❤️

@vår2022 🙏 för din återkoppling! Ska läsa/lyssna igen på Anders bok, nöta, nöta med en liten anteckningsbok för notering… Jag börjar alltid ambitiöst men sedan…. Nu sitter familjen i bilen på väg på utflykt till havet, jag med ångest men vet att den kommer lätta när vi väl är framme. Jag har 19 nyktra dagar men med helvetisk ångest som nästan är förlamande vid alla möjliga/omöjliga tidpunkter. Hur lyckades du stå ut i början? Har du några tankar på alkohol ännu eller känner du dig befriad? Jag vill verkligen försöka använda forumet för här finns ju alla vi som kämpar mot samma mål!!!

@Ny dag Ja, skriv ned saker i en anteckningsbok, man glömmer lätt. Jag har massor av anteckningar i min mobil också, små noteringar jag tittar på då och då. Min ångest hanterade jag genom att prata om den med min man, min bror, här och hos min psykolog. Jag måste få ur mig mina känslor och prata om dem för att det ska lätta på trycket, ångesten. Bara säga att nu trycker det i mitt bröst, fjärilar i magen, oro. Precis som Anders säger så är det effektiv och påverkar måendet. Jag började också lyssna på mindfulness från en app, olika korta avsnitt 10-30 minuter oftast innan jag skulle sova. Sedan har träning hjälpt mig mycket och att äta sundare. I början åt jag också bjäst tabletter, b-1 och b-12 vitaminer som man ofta får brist på vid alkoholdrickande. D-vitamin, magnesium- och kalcium och en-om-dagen vitaminer. När ångesten kom försökte jag vara i känslan och tänka ”okej, nu är du här, då får det vara så”. Jag visste att ångesten alltid går över efter en topp, och försökte bara vara i den, acceptera den, acceptans. Då blev den inte så stark eller skrämmande. Jag har accepterat att jag får lite ångest då och då och förmodligen få leva med det resten av mitt liv, men måste säga att den mildrats oerhört mycket sedan jag blev nykter. Får jag ångest nu så kan jag hantera den på ett helt annat sätt, den är mer som en obehaglig känsla och jag vet då att det finns något som inte står rätt till eller trycker mig. Jag tar upp den och letar efter vad det är, pratar om den och det lättar. Jag kan hantera min mamma på ett helt annat sätt och när min hund togs bort kunde jag känna äkta sorg och gråta men inte en tryckande, inkapslad ångestgråt. Jag känner mig verkligen befriad från tankar om alkohol och behöver inte kämpa alls mot det. Jag mår så himla bra pga att jag inte dricker, och alkoholen var den absolut största faktorn till att jag mådde så dåligt och utan livsglädje. Alkoholen förstörde och dödade allt. Idag har ett lugn infunnit sig och jag känner livsglädje. Du kommer också att komma dit, jag lovar! En dag i taget och skriv här, vi hjälps åt💪❤️

Sitter i bilen och önskar/tänker. Jag vill aldrig mera dricka alkohol, jag måste/ska klara av att fortsätta vara nykter. Inget blir bättre av att smygdricka i min ensamhet och sedan försöka dölja det för familjen. För jag är ju expert på att bete mig nykter…Varför ska det vara så svårt att avstå? Jag får ju bara fruktansvärda ångestupplevelser efteråt… jag kan inte ändra historian men framtiden. Och även när jag skriver detta just nu finns adjävulen i bakhuvudet…. Så svårt…. Hen vill mig inte välvdes vet jag, hen måste förintas/kväsas för all framtid men hur???? Idag är jag fortsatt nykter!

@Ny dag Försök att byta mindset. Istället för att vara orolig att du inte klarar av det, tänk att du kommer att klara av det. Alkoholdjävulen hakar på minsta lilla osäkerhet. Tro på dig själv att du har förmågan att stå emot, du kan! Det är tufft med du klarar av det! Jag pratade högt och bad djävulen att sticka! Jag sade också till min man att nu har jag sug högt och bara det hjälpte, han stöttade mig och sade att jag klarar av det, suget försvann.

@Ny dag Våga vara öppen med din man, låt honom få komma in och hjälpa dig. Din hemlighet, ditt smygande, din skam, där du är expert på att bete dig nyktert, där dina tankar och kamp mot alkoholdjävulen sker, riskerar att förintar dig. Du behöver spräcka bubblan för att slippa din helvetiska ångest som förlamar i tid och otid.

@Ny dag Jag smög, gömde vin på massor av olika ställen från min man. När jag slutade denna gång (av otaliga försök att dra ned/sluta) berätta jag allt för min man. Då hade jag gömt och smugit i massor av år. Jag visste att jag riskerade att inte kunna gömma mer om jag inte skulle klara av att sluta, men jag tog risken. Jag visste att allt smusslande, ljugande och smygande måste upp på ytan för att jag skulle kunna sluta på riktigt. Han anade något, då han kommit på mig med att vara extra rund om fötterna, som jag så klart nekade till, men hade inte en aning om vidden. Han blev förvånad men tacksam för att jag berättade. Det var en befrielse att berätta, jag litade inte på mig själv, att jag inte skulle fortsätta gömma. Det var verkligen verksamt för mig att få vara helt sann och ärlig om allt. Inga mer hemligheter. Och jag trodde på mig själv, att jag hade förmågan att sluta. Min man var lite orolig för min överiver att aldrig mer dricka, orolig för hur besviken jag skulle bli om jag inte klarade det. Han blev snart övertygad och såg att jag verkligen menade allvar denna gång. Han är så stolt och glad för min skull men även för vårt äktenskaps skull, som blivit så mycket bättre, ärligt och sant❤️

@vår2022 Du har så rätt, jag måste bekänna/berätta för maken att jag fortsatt smussla även om jag har många nyktra dagar denna vår och är på resan mot att be alkoholdjävulen att fara och flyga för gott. Jag måste bara ta mod till mig, invänta rätt tillfälle. Kanske redan ikväll, jag vill ju så gärna klara detta och vill inte göra honom besviken! Vi har fått det mycket bättre och har en mera öppen dialog men jag är ju bara typ 98 % ärlig…. Så 😥, jag måste våga för att inte ha några bakdörrar precis som du skriver! Snart läkarbesök som jag ser framemot också för att jag behöver antidepressiva för så som jag mår ska man inte behöva må. Det är ju extra belastning att också kämpa mot alkoholen som behöver allt fokus om jag ska lyckas.

@vår2022 Känner mig lite starkare nu och ja, jag behöver byta mindset för jag ska ju klara detta. Det finns ju så många förebilder här på forumet, och du är en av dem! Kan ni så kan ju också jag! Jag måste bara hålla ut, fortsätta vara stark när djävulen gör sig påmind! Har iallafall en plan för midsommar som omöjliggör alkohol i smyg (och det är mitt problem, inte att avstå i samvaro med andra). Nu är det bara dagarna fram tills dess - för visst säger djävulen att du är värd att dricka en dag, du har ju varit så duktig och avhållsam… men nej, det ska jag inte! Jag vill inte trilla tillbaks än en gång. Nu får det vara nog!!!

Nu har jag och maken tagit en promenad bara vi två och jag har berättat och förklarat vart jag står och vi har gemensamt stängt mina eventuella bakdörrar inför sommaren, inga gömmor ska finnas och jag ska kommunicera mina sug utan att skämmas. Han finns där för mig därför att han ju älskar mig!💕Tack @vår2022 för att du pushat mig i rätt och ärlig riktning. Det kommer inte att bli lätt ändå men så mycket enklare och så mycket mer förtroende mellan oss! Och alkoholdjävulen får bara dra åt….. och får jag sedan också hjälp med ångesten har jag bara allt att vinna. Min ångest är inte bara pga alkohol, jag har ett grundproblem som jag förvärrat genom att döva med alkohol och när jag nu tagit bort a kvarstår mitt ursprungliga problem, har hjärtklappning bara av att skriva här och nu. Men hursomhelst har jag igen tagit hjälp av maken i kampen så att alkohol inte ska förstöra även denna sommar. Idag✅