Stötta en alkoholist som vill bli nykter

Profile picture for user Alltid

Min sambo har varit alkoholist i många år. Efter flertalet halvhjärtade försök att bli nykter har han nu som det verkar bestämt sig för att ”klara det” han kan inte fortsätta för då super han ihjäl sig! Hur kan jag stötta honom på bästa sätt på hans svåra väg mot ett nyktert liv?

Profile picture for user Adde

Det eviga dilemmat....man vill ju så gärna hjälpa till men hela arbetet MÅSTE göras av alkoholisten själv ! Han äger problemet och är den enda som kan ta sig bort från det.
Jag som själv är alkoholist har det lite lättare att visa vägen eftersom jag själv gått den, och går den ff, ingen annan alkis kan ljuga för mig då jag själv använt samma lögner en gång i tiden.
Tipsa om AA där det finns likasinnade och där det går att få stöd om man själv ber om hjälp. Det finns öppna möten där du kan följa med honom den första gången, googla i din stad.

Bränn inte ut dig själv på din hjälpsamhet utan ta vara på dig själv och ditt liv !

Kram !!

Profile picture for user Argbiggan

@Alltid köp inte hem alkohol första tiden til dig själv om du dricker, ha förståelse till ett sämre mående, var en famn att kunna falla i. Lyssna. Kom med tips på andra saker att fylla tiden med. Och det viktigaste av allt, ta hand om dig själv, sätt gränser, var tydlig. Gör inte mer för honom än du gör för dig själv.
I övrigt är det din sambo som måste dra det tunga lasset, göra jobbet själv. Du kan bara finnas där i den mån du själv orkar, inte mer.

När din sambo varit nykter ett tag, om han lyckas, var inte rädd att belöna det. Det ger en positiv knuff att fortsätta. Och nej, det är inte det stora utan det lilla. Köp med hans favoritgodis, köp en blomma, bjud på en favoriträtt. Tänd ljus. Vad som helst. Visa att du uppskattar hans jobb. Det är ett 24 timmars jobb per dygn första tiden.

Så skulle jag vilja att min sambo skulle hjälpa mig. (Jag är också alkoholist)Han gör allt det där förutom första punkten. Men jag har kommit så långt att jag förstår att jag har problem med mitt drickande, inte hans ty det är hans problem. När det varit extra jobbigt har jag bett honom vara nykter och då är han det, och det är nog det finaste han kan göra för mig.