Min fråga gäller en person i min närhet - min brors ex och mamma till deras två barn som de har delad vårdnad om. Hans ex har varit alkoholist sedan 20-årsåldern och har periodvis genomgått behandlingar för detta, bland annat vid Nämndemansgården och med hjälp av privat alkoholterapeut. Men hon trillar dit igen gång efter annan. Min bror skyddade henne dumt nog i många år, men sedan de separerade har hon flera gånger åkt in på akuten berusad och därmed har sjukhuset gjort en orosanmälan till socialtjänsten. De har nu varit föremål för tre utredningar. Alla har dock lämnats utan åtgärd då personen i fråga hävdar att hon inte längre är alkoholist utan kan sällskapsdricka. Eftersom hon inte längre anser sig vara alkoholist har hon slutat med antabus och terapi. När min bror frågade vad de har för bevis för att hon inte längre har ett aktivt missbruk fick han svaret: "Men hon säger ju det själv".
Min fråga är helt enkelt: kan en alkoholmissbrukare verkligen måttlighetsdricka? Jag tänker som så att om det vore möjligt skulle det inte finnas några missbrukare och därmed inget behov av antabus och andra behandlingsmetoder. Men socialtjänsten utgår från vad personen själv säger. Dessutom säger de att när det gäller periodare - som den här personen är - är det svårare att definiera vad som är missbruk. Deras gräns är "den senaste månaden". Vilket är längre tid än vad utredningarna tar. Med andra ord kan personen efter mer än en månad säga: "Jag har inte druckit på över en månad" och då läggs utredningen ner. Sedan är det dags igen, och när utredningen är klar har det återigen gått mer än en månad. Dessutom, säger socialen, blir hon inte aggressiv när hon dricker utan bara trött och somnar.
Anledningen till att orosanmälningar inkommit har varit dels att personen vid ett par tillfällen körts in till akuten medvetslös, och vid ett tillfälle sågs utomhus av ett par grannar när hon raglade omkring, ramlade omkull och verkade helt desorienterad. De gjorde därefter en frivillig orosanmälan då de känner till problemen sedan gammalt. Men oftast sjukskriver hon sig under sina perioder, super och avgiftar sig hemma för att inte hamna i några register.
Jag har väldigt svårt att förstå socialtjänstens resonemang, och undrar om de har skygglappar på sig för att de är överbelastade och underbemannade och försöker avskriva så många ärenden som möjligt. Det kan väl inte vara så att bara alkoholister som dricker kontinuerligt anses ha problem?