@Natalia ingen fara! Bara vinning då de är de nyttigaste du kan äta och du får i dig Alla näringsämnen som kroppen behöver. Jag äter 50 för att det är nyttigt och svårt och jobbigt att få i mig 1 kg grönt om dagen.

@Natalia det var så lite! Hoppas du sovit bra ! Jag preppar inför årets första utomhus simning. Massa strul med affärer jag är involverad i så måste rensa huvudet och inte med hjälp av vin ...

@Natalia Japp känner mig rastlös så skall snart i väg . Redan simmat 6.5 timmar denna vecka så en stor ökning från förra månaden då jag körde 2 timmar i veckan så nu börjar jag se stora effekter av minskning av alkohol ..

@Natalia och @Suburra , roligt att ha en liten diskussion om näring. Jag har själv ett lekmannamässigt intresse i näringslära som stannade vid att jag läste en kurs på universitetet, men gick istället mot riktningen matematik och till slut datavetenskap istället.

Jag tycker väl egentligen att näringslära kan vara något vanskligt. Som väl de flesta har märkt så förändras ju en del råd över tid och som vanlig konsument kan man ibland undra vad de egentligen håller på med. En vecka ska man inte äta ägg och nästa ska man äta många. Det beror väl egentligen på åtminstone fyra faktorer som jag kan identifiera.

1. är ju ekonomiska intressen som kan förvanska forskning beroende på hur det gynnar en särskilt industri. När man ska ta reda på hur nyttigt något är för människan så vore det ju önskvärt att det var sanningen som var målet i forskningen, men om sanningen tros ha en negativ påverkan på kassan så kan det överväga.

2. är ju sensationaliseringen i media. Att skriva att ämne x i en lite studie som behöver reproduceras och verifieras visade på en svagt cancerhämmande effekt blir till rubriken "Cancerdödaren är hittad. Ät och du lever till du bli 200".

3. är svårigheten i sig med att utföra studier på hur 1 variabel påverkar människor. Det vi brukar titta efter är hur en hel kost eller enskilda råvaror påverkas hälsan i stort eller specifika hälsovariabler som hjärta och kärl/cancer etc. Svårigheten är ju att isolera effekten, eftersom människor är komplexa varelser och en hjärtattack är ju oftast inte ett resultat av en enskild variabel utan en samverkan av kost/sömn/gener/fysisk aktivitet/stress och en rad andra saker vi kanske inte ens känner till. Man kan såklart göra sitt bästa och ha kontrollgrupper samt kontrollera för vissa variabler(t.ex. det att en 80-åring har en högre grundrisk att få hjärtinfarkt än en 20-åring) men det är väldigt svårt att kontrollera för allt. Jag tänker på en stor studie på var det 70/80-talet någon gång som kom fram till att vitamin E tillskott främjar hjärthälsan ganska kraftigt. Detta sa man sedan ganska länge, tills man upptäckte att när man försökte göra om studierna fick man inte samma resultat. Lite förenklat visade det sig bero på att i studien fick man själv uppge om man tog Vitamin E tillskott eller ej och det som hände då var att dessa personer hade mycket riktigt färre problem med hjärtat, men de som självmant tog Vitamin E var också på andra sätt mer måna om sin hälsa och idrottade/åt bättre och tog generellt bättre hand om sig själva. Många menar ju på att tillskott inte har någon effekt, men som jag förstår det finns det ingen riktig konsensus idag. En del tror att det kan hjälpa vissa människor, men det tycks inte finnas någon seriös forskare längre som ger någon generell rekommendation att alla ska ta tillskott av Vitamin E. Men det kanske finns om man letar.

4. är ju den generella extrapoleringen. Just med vitamin E t.ex. så kan man ju se vilka mekanismer som ligger bakom som borde skydda hjärtat, men det är ju inte säkert att ett tillskott fungerar bara på grund av det. En annan sådan som ni kanske har hört är att man ska äta morötter för att förbättra synen? Sedan kanske några av er också har hört att det är en myt. Vad är sant egentligen? Morötter innehåller ju betakaroten som är en analog av retinol, det form av Vitamin A som man känner till är viktigt för ögat. Så morötter är ju säkert bra för ögat på så sätt att de hjälper till att få tillräckligt med vitamin A. Men det gör i sig inte att man får en bättre syn. Däremot kan man nog argumentera för att den hjälper till att skydda så att synen inte försämras.

Sen finns det väl en del andra saker i kategori 4, extrapoleringen, som en sak som jag inte har belägg för men misstänker att det är så. Har ni någon gång läst en sådan artikel där det står "Ät X för det skyddar mot A, B och C och du får bättre Y." I en sådan artikel hittar jag i princip aldrig några referenser till någon studie. Det jag misstänker är att det inte finns någon specifik studie där man har låtit människor äta X, som skulle kunna vara vad som helst men är väl ofta en frukt eller grönsak för att se hur det påverkar. Det man nog har gjort istället är att man har tittat på råvaran, säg att det är någon nöt som hasselnöt och sett att en näve sådant innehåller någon bråkdel av den Vitamin E man rekommenderas äta på en dag. Just hasselnötter innehåller väl ganska mycket Vitamin E, vill jag minnas. Men i alla fall, så vet man Vitamin E har en mekanism vi känner till som skyddar hjärtat. Hasselnötter innehåller Vitamin E. Slutsats: Hasselnötter skyddar hjärtat. Nu tror jag ju förvisso att nötter generellt är bra för hälsan, men jag tror inte att man alltid kan göra den extrapoleringen och dra den slutsatsen. Det skulle ju kunna finnas något annat i hasselnöten som vi inte känner till som motverkar den effekten eller som påverkar biotillgängligheten på vitaminen i sig eller något annat.

Kanske en femte punkt också är att ibland när man hittar en specifik kosthållning, som ofta till viss del har stöd i forskning kan vara hälsofrämjande på olika sätt, så lyfter man sedan upp just den hållningen till att vara lösningen och svaret på allt. Svaret med stort S och plötsligt har kosthållningen blivit till en sekt och dess grundvalar får längre inte ifrågasättas. Som LCHF i Sverige just nu t.ex. Det här är alltså inte en kritik mot kosten i sig eller att jag menar på att den inte har hälsofördelar. Det är när det blir till dogma som det blir problem, och man kan inte längre lita på vad som sägs om forskningen inom det, när många intressenter redan bestämt sig för att det inte kan finnas några negativa aspekter. Då letar man inte längre efter sanningen. Då har man sanningen framför sig och justerar forskningen och resultaten till att passa den. Det är såklart inte vetenskap.

Så när jag skriver om vitaminer och mineraler här på forumet så är det ändå med den grunden att B-vitaminer och Magnesium generellt är sådant man har brist på efter en lång tid av hög konsumtion av alkohol. Det jag känner är att när man slutar med alkohol så är man ofta väldigt orolig och har mycket ångest. Det bästa man kan göra då är att ta hand om sig själv på det bästa sättet man kan och sen överlåta resten åt tiden att lösa. Vi blir ofta oroliga för sådant vi inte kan påverka eller göra någonting åt. Därför tycker jag det är bra att fokusera på det man kan göra något åt. Det var precis vad jag gjorde och det bästa man kan göra är alltså att äta nyttigt, dricka mycket vatten och sova mycket. Sen kan man ju också då tillföra vitamin B, framförallt B1 och B12, samt magnesium som det ändå finns fog för att tro att det hjälper till i återhämtningsprocessen. Ännu viktigare än tillskotten är dock de andra faktorerna. Jag skulle säga 1. Låt bli alkoholen. 2. Få till bra sömn och en god kost 3. Kosttillskott. När man dricker alkohol så hämmar ju det upptaget av en redan näringsämnen och det är just B1-brist som man i princip endast ser hos högkonsumenter av alkohol idag. Annars får man det inte eftersom det finns i så mycket mat.

Så när det kommer till tips om övriga kosttillskott så är egentligen mitt bästa tips att försök att leva på ett sätt så att kosttillskotten inte behövs. Det hjälper ju inte alltid fullt ut för vi kan ju få brister av andra anledningar. Här i norden kan vi ju lätt få brist på Vitamin D, framförallt om vi håller oss inomhus, så det kan ju vara en sak, men det kan man också lätt kolla om man har en brist. En generell multivitamin kan ju också vara bra om man känner att det behövs, men en allsidig kost är ju bättre.

Men visst kan även andra kosttillsskott vara bra för olika saker, men ingen av dem är ju någon slags mirakelmedicin. Chlorella kan säkert fylla en funktion för en del, men som t.ex.

@Suburra skrev:" Bara vinning då de är de nyttigaste du kan äta och du får i dig Alla näringsämnen som kroppen behöver. Jag äter 50 för att det är nyttigt och svårt och jobbigt att få i mig 1 kg grönt om dagen."

Det säger väl egentligen sig självt att det inte innehåller alla näringsämnen som kroppen behöver. Hur många gram är det egentligen i 50st? Anledningen till att man ska äta mycket grönsaker och frukt är ju inte endast för att det innehåller vitaminer och mineraler. En annan stor anledning är ju fiberinnehållet som du ju tappar med tillskott. Jag kan inte se hur Chlorella, eller någon annat tillskott för den delen skulle kunna ersätta intaget av grönsaker och frukt.

Därmed inte sagt att det inte kan vara ett bra tillskott. Är man medveten om att man inte får i sig tillräckligt med grönt så kan det nog hjälpa till, men det blir ju aldrig i närheten av en fullgod ersättning utan snarare en litet stödhjul. Själv äter jag aldrig under 1kg grönsaker på en dag. Jag äter också ibland Bjäst forfarande som har högt B1, även om det kanske inte är helt nödvändigt, men det är gott också, samt så tar jag en magnesium/zink-tablett. Jag blev ändå intresserad av att läsa lite om Chlorella. Kanske blir något att testa. Men om det drar ur metaller ur kroppen, finns det ingen risk för att man får brist på Järn och Koppar och sånt?

Hej @TappadIgen!

Man ska alltid vara källkritisk. Och vad gäller tillskott finns ju ett enormt utbud. Tycker att det är svårt att välja och veta vilka som också ska vara bra produkter. Försöker få i mig via kost så långt det går men vet att vissa delar brister. Framförallt har jag haft brist på omega 3. Där kör jag helt klart tillskott. Ett tag hade jag påtaglig järnbrist och körde tillskott medan jag lade om kosten som just där och då var bristfällig.

Är bra på att äta grönsaker men istället dålig på att äta frukt. Brukar se till att koka citronshottar och köpa typer av bra råsaft med blandat innehåll istället. Tänker att det är bättre än inget. Nu i värmen är det lite extra gott att dricka lite svalkande typer av sånt 🙂
Drack just ett glas av en som innehåller rödbeta, citron, apelsin, äpple och ingefära. Jättegott 🍹

Men också så himla individuellt det här med vad man upplever sig må bra av just vad gäller kostväg.

@TappadIgen Hej! Kan hålla med dig! Jag personligen har inte haft en förkylning sedan jag började med chlorella för 3 år sedan ( var ofta förkyld före det ) kan säkert finnas andra förklaringar . Jo de finns endel i Asien som bara lever på chlorella. Varför jag började var att jag var jättesjuk hela mitt system var i botten och har / hade en kopparförgiftning. Varför jag tror på alger kontra multivitsminer är ju att det är en stor industri där man tjänar stora pengar på att folk köper vitaminer man kan få i sig i maten. Chlorella är som mat inte en vitamin. Jag blev vegetarian för 3 år sedan och som du äter mängder med grönsaker men jag fick grav B12 brist och har nu börjat med kyckling och kalkon och jag verkar tåla det. Jag har som sagt upplevt många förbättringar som jag kopplar till chlorella jag kan inte äta kemikalier mat .. Jag har fått tillbaka mitt hår ( tappade väldigt mycket ) min anemi är borta och många andra saker så jag tror alger kommer bli framtidens mat . Intressant att diskutera inte många som är insatta och framförallt inte läkare som tycker att Lchf är en bra idé... Japp man kan.säkert gå ner i vikt .. min kollega körde det och gick ner i vikt han åt rött kött feta såser och drack stora mängder sprit. De tar 3 dygn för tarmen att göra sig av med kött. Intressant är game Changer om du sett den på Netflix om primär och sekundär proteiner.. sevärd! Och Arnold Swarchneger är vegetarian. Långt inlägg men jag har som sagt varit väldigt sjuk och hade nog inte börjat med chlorella annars.

@Natalia Det är absolut inget fel med att köra på det man kan. Det går aldrig att äta perfekt och en del tillskott kan säkert hjälpa till. Men det är ju också som du säger svårt att veta vad som är bra och inte i den stora mängs produkter som finns.

@Natalia skrev:"Men också så himla individuellt det här med vad man upplever sig må bra av just vad gäller kostväg."

Här också kan det vara svårt eftersom måendet ju naturligen går upp och ner. Tänk dig att du börjar äta granatäpplen en vecka och några dagar senare är din sömn bättre. Är det på grund av granatäpplena eller något helt annat? Tror man att granatäpplena har en sådan effekt så kommer man ju garanterat tillskriva dem den effekten. Vi är ju mönsterletande varelser, men vi är också otroligt duktiga på att finna mönster där de inte finns.

@Suburra skrev:"Jo de finns endel i Asien som bara lever på chlorella." Ja, men det är ju inte en särskilt bra idé. Många bristsjukdomar tar ju tid att visa sig såklart. Med sin relativt stora bredd så klarar man sig nog bra länge. Det finns ju de som testat att leva bara på potatis t.ex. ett år och klarat sig bra. Sen har du säkert stött på dem som när de äter petar bort varje grönsak som råkar läggas på deras tallrik. Det tar tid innan påföljderna av ett sådan leverne dyker upp. Bristsjukdomar kommer att komma till de som enkom äter Chlorella också, vilket ju borde vara uppenbart är en tokig idé-.

Sen tror jag som sagt absolut att Chlorella kan vara bra. Funderar på att prova det själv. Jag har ju själv inte ätit kött/kyckling sedan 1998 men ätit mjölkprodukter och sedan 10 år tillbaka även fisk. Jag har aldrig haft någon B12-brist, men jag har ju fått i mig genom mölkprodukter. För veganer vore ju Chlorella riktigt bra både på grund av B12 och sen aminosyraprofilen.

Jag har inte sett The Game Changers, men tillgodogör mig ju redan växtbaserat protein till stor del, med förvisso då tillägg av fisk, mjölkprodukter ägg. Jag äter nästan aldrig halvfabrikat dock, men mycket bönor t.ex.

Angående just LCHF så finns det som sagt fördelar och nackdelar med den som med all slags kost. Jag menade inte på att kritisera kosten i sig dock utan snarare den väckelserörelse som uppstått med den. Annika Dahlqvist var ju för LCHF vad Ulf Ekman var för Livets Ord. Problemet uppstår när man hittar ett svar och sedan blir det dogma.

Ibland diskuteras det en del angående att vi är så olika och därför finns det inte en mall på hur man går tillväga för att få stopp på ett destruktivt drickande och det finns inte ett facit på hur livet ser ut efteråt. Det är ju inte så konstigt egentligen, eftersom alkoholen endast är en faktor och de förutsättningar man har utan den skiljer så mycket från person till person. Samtidigt är det så mycket jag känner igen mig i vad andra skriver om. Det kan vara saker som jag trodde jag var ensam om men som jag upptäcker att många andra känt något liknande. Så finns det ju såklart andra saker som jag inte känner igen mig alls i. Jag har tidigare nämnt flera gånger det där med att man ibland säger att man måste tänka 1 dag i taget, men så är det inte alls för mig. Nu har jag funderat lite på en annan sak. Jag läser ibland om att livet skulle bli tråkigare på andra sidan. Det känner jag inte igen mig alls i.

Min erfarenhet just nu är att tiden inte räcker till för alla saker som jag vill göra och jag måste prioritera. Nu ska jag börja studera igen till hösten också, samtidigt som jag arbetar, så jag måste prioritera bort lite andra saker. Det blir nog inget försök till odling på altanen nästa år t.ex. Jag försöker hinna läsa ut några böcker och försöker prioritera fram de jag vill läsa allra helst innan studierna börjar, för då tänker jag att det inte blir så mycket tid för rekreationsläsande. Men trots att jag har en hög med böcker här hemma så sneglar jag på några jag vill köpa och läsa som Richard Dawkins The Selfish Gene.

Jag skulle också egentligen vilja skriva mer här. Jag skulle gärna återuppta min stickning igen, som jag inte gjort på länge. Lever jag ett genomsnittligt långt liv så har jag ju redan avverkat halva och det finns så mycket mer jag vill göra att jag känner att jag måste välja det jag verkligen vill göra. Att ha tråkigt känns så oerhört avlägset, på något vis. Jag kan inte minnas senaste gången jag upplevde att jag hade tråkigt. Sen vet jag inte hur mycket det har att göra med min personlighet och hur mycket det är på grund av mina förutsättningar. Jag jobbar ju t.ex. med något som jag tycker är roligt, utmanande och engagerande.

@TappadIgen Jag håller med. Att livet skulle bli tråkigare på andra sidan är något som jag absolut inte upplever. Tvärtom, tiden räcker inte till för allt som jag vill göra, och uppleva. 😍 Något som gjorde mitt ”förra” liv så tråkigt var att min motivation till att göra roliga saker blev starkt rubbad. På kvällen med ett antal öl i kroppen, så kunde jag planera för tex en fisketur dagen efter, och var riktigt taggad. Men på morgonen så var motivationen som bortblåst, och oftast så slutade det med att jag ställde in fisketuren. Jag orkade inte, och stannade hemma och drack i stället. Numera är motivationen ständigt närvarande, och det behöver inte vara några större grejer. Att bara gå runt och småfixa på tomten en hel dag skänker mig glädje så det räcker gott och väl.😀 Det gamla talesättet: ”Det blir inte roligare än vad man gör det till” tycker jag är bra. Och att vara bakfull, trött och abstinent gör att motivationen tryter, så man inte gör något roligt. Nu när alkoholen är ur bilden så är det inget som hindrar mig från att ha hur kul som helst, när som helst!

Ha det gött!

@TappadIgen Håller också med. Mitt liv har blivit så mycket roligare, trevligare, mysigare och tiden räcker knappt till för det man vill göra. Jag tror en dag i taget kan vara en bra tanke, att man tar en dag i sänder, här och nu. För mig var det inte en dag i taget som gällde ang att bli nykter. Min ambition var att bli nykter för gott och jag stakade ut en riktning efter det. Det viktigaste är att hitta ett sätt/tankar som passar ens person.

Du verkar verkligen ha fullt upp med massor av roliga saker du vill göra😁

@TappadIgen Och för mig är nykterheten en förutsättning att kunna göra det jag vill göra! Förr tvingade jag mig upp tidigt fast jag hade druckit, led mig igenom det jag hade planerat. Nu har jag full behållning. Livet är absolut intevtråkigare, helt tvärtom!

@Torn @vår2022 @Sattva Roligt att ni delar med er av era erfarenheter och det känns ju som att ni till stor del känner likadant som jag. :)

@vår2022 Angående det där med en dag i taget. Men jämna mellanrum tas det ju upp att det är alldeles för svartvitt och hur man inte får göra som man vill, trots att det inte är någon som berättar för någon annan hur det måste göra. Det handlar väl säkert lite om språkbruket. Jag skrev just om detta någon gång i början på min tråd och det är väl säkert ett och ett halvt år sedan nu, att jag också har upptäckt att man ibland skriver lite allmängiltigt om vissa råd t.ex. att man måste tänka en dag i taget samtidigt som jag upptäckt att det inte gäller för mig

Det som hjälpte mig mentalt var tvärtemot att inte sätta en tidsgräns. Jag bestämde mig ganska tidigt för att aldrig dricka igen och det är jag säker på är en del av mitt framgångsrecept. Nu kan jag ju inte utföra experimentet för att se, men jag misstänker att om jag tänkt en dag i taget så hade alkoholdjävulen förberett för att "Se, nu klarade du ju den här dagen, så nu kan du dricka igen, du har ju inget problem". Men utan tidsgräns på mitt mål så fanns det inget förhandlingsbord för alkoholdjävulen att sätta sig vid. Därför fungerade det så bra för mig. Det känns som att det var något liknande för dig? Jag vill minnas att @Torn också upplevde något liknande. Men, känner man att en tidsperiod som en dag i taget fungerade bäst, så ska man ju absolut köra på det. Det tycks ju till och med som att de flesta föredrar just den metoden och det har jag egentligen inga synpunkter på.

Samtidigt tycker jag att det är bra att man berättar om sina egna erfarenheter, även om de skulle skilja sig från andras. Det är ju inte att säga att de andra inte får göra på sitt sätt. Ibland är det även på sin plats att berätta för någon på forumet att de kanske borde ompröva något beslut, beroende på situation, men det är ju inte heller något tvingande. Men nu kanske vi hamnade en bit utanför ämnet.