@TappadIgen Jepp, jag hade bestämt mig för att aldrig dricka mer från dag 1. Men typ de två första veckorna tog jag det ändå lite en dag i taget, på det sättet att jag lyfte varje dag som jag hade klarat till skyarna. Men hela tiden med undertanken att absolut inte dricka, för då var ju aldrig mer kört.😅 Svårt att förklara, men allt handlade om att jag hade bestämt mig så enormt kraftigt den där gången.

Man har ju sett en del som kör stenhårt på en dag i taget även efter en lite längre tids nykterhet. Om det visar sig att man trots allt tar återfall med den metoden, så kanske det kan vara bra att testa ”aldrig mer” metoden i stället. 🤔

Jag kikade på dokumentären om George Carlin igår på HBO. Han kanske inte är bekant för alla, då han kanske aldrig blev så stor i Sverige som i landet jag bodde i ett decennium. Han var en rolig, smart och fyndig samhällskritiker och ståuppkomiker. Han gick bort 2008.

Dock hade både han och hans fru missbruksproblematik. I hennes fall var det väl endast alkohol, men i hans fall var det främst kokain, även om han säger sig också ha missbrukat alkohol och lite annat också. I dokumentären pratar de med hans dotter om situationen innan det kulminerar. De åker på semester till Hawaii och en kväll drar hennes mamma en kniv mot hennes pappa och där och då känner hon att det inte håller längre så hon går emellan och skapar sedan något slags fredsavtals dokument där undertecknande förbinder sig att inte snorta någon mer kokain eller dricka mer alkohol under semestern som hennes föräldrar får skriva under. De säger ju inte hur gammal hon är men man får intrycket av att hon förmodligen var i tonåren men ännu inte myndig.

Hennes mamma går ner sig ännu mer och håller på att dö innan hon till slut tar hjälp och slutar, men det dröjer några år innan hennes pappa får en hjärtattack innan han slutar med kokainet. Om jag förstår det rätt så missbrukar han väl senare i livet igen, men här var båda föräldrarna rena och dottern beskriver det som att de har en lång smekmånad och lär känna varandra och det finns mycket kärlek där. De som hade konstant bråkat innan.

Tänk att växa upp som dottern. Nu är ju båda hennes föräldrar döda, men det hade varit intressant att höra hur de såg på det. Man undrar i vilken utsträckning de egentligen förstod vad de utsatt dottern för.

Tid har förlöpt och dagar har gått. Idag är jag inne på 23 månader som nykter. Det känns både stort och litet, på sina vis. Stort för att det oavsett hur jämn tiden framstår när den presenteras med en specifik måttenhet så är det ju en ganska lång tid. På det viset är ju 23 månader och 1 dag bättre än 23 månader. Sen är det kanske litet också, på det vis att 23 månader inte ser så jämnt och fint ut som tal. Det är ändå jämnare än 23 månader och 1 dag, kan man tycka, men just 23 månader och 1 dag i mitt fall går att representera på ett annat sätt, nämligen som 700 dagar, eller för den uppmärksamme som noterat att det går 7 dagar på 1 vecka, 100 veckor.

Nu går ju inte månader och veckor/dagar jämnt upp på samma sätt, så för AndraHalvlek som ligger precis 6 månader framför mig, så sammanföll hennes 23 månader, 100 veckor och 700 dagar i vintras. För mig blir det alltså inte så, och det beror såklart på vilken månad man blev nykter och huruvida en av dagarna som räknas in är en skottdag eller ej. Den lättroade kan som en matematisk exercis räkna på för vilka nykterhetsdagar som de 100 veckorna och 23 månaderna sammanfaller.

Men visst kommer det väl kännas större om 1 månad när det blir 2 år. Samtidigt, längtar jag som vanligt inte dit. Jag har så mycket jag vill uppleva innan dess.

Hela återstoden av mitt liv ligger ju i framtiden, så det får jag ta när det kommer.

@Sattva Tack! Jag kom på att imorgon så kommer jag ju gå om @Se Klart och @Torn i nykterhet för de firade precis 30 månader, vilket är 60 månader tillsammans. Men 100 är ett högre tal än 60.

Grattis från mig med- känner mig mer än bortkollrad av dessa beräkningar men inte desto mindre hoppas jag du är stolt, glad och känner ett litet mäktigt skutt på insidan över vad du åstadkommit i tid- och liv! Kram 🥰

Jag har missat att tacka er alla @Geggan @Varafrisk @vår2022 @Se klart och @Torn för gratulationer. :) Som Torn säger är ju 2 år alldeles runt hörnet och det kanske är häftigare än 100 veckor på något sätt?

Igår var jag och min blivande fru på en indisk restaurang i kvarteret där jag bor. Ägaren kom fram och pratade lite. Han ställde faktiskt frågan. Du dricker inte öl längre? Jag sa nej, det gör jag ju inte och han fortsatte "Innan, du drack många" vilket ju är ett krasst konstaterande. Han frågade också hur längesedan och jag gav det korta svaret "2 år" varpå han svarade "Om man vill, man kan allt" med betoning på allt. :)

@Sattva Ja, det var roligt! Han har nog tjänat mycket pengar på mig! Jag har förvisso aldrig varit där för att enkom dricka öl utan jag har alltid ätit där. Men sen hade jag en förmåga att få i mig mycket vätska på en kort tidsrymd.

@TappadIgen Härligt! Han bara frågade rakt av, och konstaterade att det var bra gjort av dig.😃 Även om han har förlorat en del pengar pga ditt ickedrickande.😂

@TappadIgen Grattis till 23 månader som nykter 🥳🥳🥳 Den 9/8 firar du 24 månader som nykter och jag firar 30 mån som nykter, eller hur? Matte är min starka sida 🤣

Kram 🐘

PS. Jag är lite orolig för dig, du har jobbat för mycket. Lova mig att ta det riktigt luuuuugnt nu när du går på semester! Och kvällsdopp är bra för själen 😍 Stickning också! Jag började nu i veckan på min virkning igen, en trekantssjal som min äldsta dotter ska få. Jag alternerar mellan att sticka och virka. Äldsta dottern broderar. Handarbete är bra för själen.

Grattis till 2 nyktra år 🥳🥳🥳🥳 Så jävla mäktigt! Och det har varit en fröjd att följas åt på den här nyktra resan. Din vänskap betyder oerhört mycket för mig 🥰

Kram 🐘

Vill inte störa i denna tråd men skulle vilja följa den, den är inspirerande.
Ser ingenstans att man kan trycka på ”följ” är helt ny på alkoholhjälpen men antar att om jag skriver en kommentar här så kommer tråden upp i ”mina aktiviter” så kan jag fortsätta att läsa om era resor ❤️

@Himmelellerhelvette Hej och välkommen hit. Det gjorde den tydligen så nu har du redan lärt mig något nytt :). Jag kan klicka på mitt konto och sedan aktivitet och se de trådar som jag skrivit i, antar jag att det är. Så om man skriver i trådar så dyker de upp där och det kan vara ett sätt att hålla reda på aktivitet i de trådar som man är intresserad av.

Jag brukar alltid läsa på "Senaste kommentarer" bara och sen är det något som jag vill svara på så klickar jag på det inlägget och så kommer jag ju in i den tråden. Där är ju kommentarerna i ordning så jag brukar scrolla tills jag kommer ner till där jag läst sist eller om jag inte varit inne på forumet ett tag så läser jag kanske inte ikapp. Men det är väl som du säger också att alla diskussioner är man kanske inte intresserad av, så mitt sätt är kanske inte det effektivaste, men samtidigt så blir jag ju också kanske utsatt för lite andra funderingar. Även anhörigforum finns ju här och de kanske jag aldrig skulle läsa i annars, men ibland är det intressant att se det perspektivet också.

Om du vill börja med att läsa så kan du såklart göra det men när du känner dig mogen kan du ju starta en egen tråd. Det finns inga regler egentligen men det brukar bli bäst om man väljer ut vilken forumdel som passar en bäst och sedan skapar en tråd och skriver där i. Jag har funnit det mycket hjälpsamt att skriva om mina tankar för det reder samtidigt ut dem, men jag förstår också att de kan kännas utlämnande även om man är anonym, så du väljer ju själv hur du gör. Programmet här kan jag också rekommendera. Lycka till!

@Andrahalvlek Tack så mycket! Det betyder så oerhört mycket för mig att en sådan som du tänker på mig som en vän. <3 Nu har det ju redan gått ett par dagar sedan det blev 2 år, men det känns bra. Jag har ju inte varit inne och skrivit något igen här nu när jag har semester så jag missade ju att skriva här själv på 2års-dagen men jag har lite reflektioner som behöver komma ut så det kommer. Det känns så fantastiskt att ha det här forumet för det har hjälpt mig att bena ut så många funderingar och det finns så många kloka människor här. Men ibland får man prioritera annat helt enkelt.