@BjörnOtto Har läst både Carr och Grace. De är ganska lika i sitt sätt att tänka och argumentera, Båda har mycket som är tänkvärt och användbart. Rekommenderas!
Annie Grace har också The alcohol experiment, ett gratis motivationsprogram under 30 dagar på webben. Bra om man vill bomba hjärnan med fakta.

Ja, då har jag läst Easy way to control alcohol av Allen Carr. Riktigt bra tyckte jag! Kanske framförallt att det handlar om att bli FRI, och att känslan av förlust eller behov av viljestyrka inte behövs. Har även börjat The Alcohol Experiment, som verkar lovande (Annie pratar väldigt fort, men han den andra är ju rena motsatsen :-).

Räkna dagar? Funderar på det här med att räkna dagar sedan beslutet att bli alkoholfri. Nu är jag uppe på 10 och det känns bra att varje morgon kunna bocka av en till dag. Samtidigt kan jag tänka att om jag menar allvar med mitt beslut så är det ju inget att räkna eller följa. Det är ju den nya verkligheten. Någon som haft liknande tankar?

@BjörnOtto Det där med att räkna dagar kommer upp då och då. På forumet tycks det finnas en ganska stor oenighet och jag har sett åsikter i spannet från att de som räknar dagar är patetiska, till att det är väldigt hjälpsamt för nykterheten.

I slutändan så gör man väl själv som man vill. Tycker man att det hjälper eller att det är roligt, så kör på. Tycker man att det är stressande och gör det svårare ska man ju absolut låta bli.

Jag var precis som du tidigt besluten om att jag ska aldrig dricka mer, men personligen tycker jag ändå det är roligt när en jämn tid har passerat. I början var det kanske kortare tidsperioder, men nu är det väl de större som är roliga. Igår hade jag 700 dagar eller 100 veckor. Kanske hjälper det mig inte längre, på det sättet, men jag tycker ändå att det är roligt när sådana dagar dyker upp. Det är ju ändå ett kvitto på att jag gör något bra. Det är väl det enda sättet jag vet att kvantifiera det egentligen.

@BjörnOtto Härligt med 10 nyktra dagar!💪. Jag räknar dagar, eller min app håller numera koll på mina dagar. Mitt beslut var också att vara nykter för gott, men jag gillar att räkna dagar ändå. Det jag gillar är att räkna hur många dagar det gått från att jag tog mitt beslut att bli nykter. Att varje dag är en dag ifrån mitt drickande och en dag emot mitt nya nyktra liv. Jag gillar också att sätta delmål och att nå dem, 3, 6, 9 och 12 månader, därefter 1,5, 2 år osv. Att få känna sig stolt och nöjd över att nå varje delmål.

När jag tidigare hållit upp har jag räknat dagarna tills att jag får dricka igen. Om beslutet tex har varit att hålla uppe 2 veckor, då har jag räknat dessa dagar som dagar tills jag får dricka igen, fokus har varit på att stå ut nykter tills jag får dricka igen. Inte fokus på att vara nykter. Så idag är fokus på antal dagar som jag kommit IFRÅN mitt drickande och att skapa en ny livsstil som nykter, en helt annan mindset för mig och min hjärna😁

@vår2022 @TappadIgen Tack för input! Ni ligger långt före mig, så det är värdefullt. Jag har ingen brådska att bestämma något men räknar för tillfället vidare, ungefär som ett stegräknare. Avståndet till det jag lagt bakom mig... Sedan blir det väl naturligt med tiden att intervallen blir större (månad, kvartal, år). Ser fram emot det!

@BjörnOtto Annie Grace pratar helt galet fort! Men man vänjer sig efter ett tag. Jag rekommenderar hennes bok ”Tänka klart” på svenska. Den läste jag fyra gånger i sträck min första nyktra tid. Jag tror på det jag kallar ”faktametoden”, att verkligen hjärntvätta sig själv med nyktra fakta. Repetera, repetera, repetera. Tills det verkligen sitter. Tills man kan rabbla det i sömnen.

En annan av mina husgudar heter Craig Beck. Sök på ”StopDrinkingExpert” på youtube. Han pratar mycket tydligare engelska än Annie. (Han är gammal radiopratare.) Själv firar jag 2,5 år som nykter den 9/8 och alkohol är en icke-fråga för mig sen lång tid tillbaka. Jag håller till under fliken ”Det vidare livet”.

Kram 🐘