Hej! Min mamma har under många år haft problem med alkoholen men lyckats dölja det för mig. Som jag förstår det dricker hon sällan sig redlös men det händer.

Har idag haft ett samtal med henne gällande hennes alkoholproblem och förklarat att jag är orolig för henne. Samtalet gick över förväntan och hon verkade genuint uppskatta "konfrontationen".

Planen var att jag skulle vara på besök ett par dagar till men hon önskade att jag åker hem imorgon så att hon kan landa själv och ta tag i situationen utan att ha någon som vaktar henne. Hon önskade att jag ska försöka lita på henne även om hon förstod att jag helst ville stanna och hålla koll på läget.

Jag vet att det finns en risk för att hon kommer att dricka mer när jag åker, men samtidigt måste jag väl behandla henne som en vuxen människa med egenansvar? Det KAN ju också vara så att hon har en genuin vilja att ta tag i sina problem och att hon behöver göra det själv utan "barnvakt".

Hur tänker ni här? Ska man ge sin förälder chansen att ta egenansvar eller är det mer värt att vaka över henne ett par dagar extra?

Hej Rooten och varmt välkommen till forum för anhöriga!

Du har pratat med din mamma om hennes alkoholvanor då du förstått att hon haft dessa problem under många år men hållit dem för sig själv. Samtalet landade väl som ni hade och hon har själv uttryckt att hon inte vill ha det så här med alkoholen.

Vad fint och omtänksamt av dig att prata med henne, sådant kan vara svårt, också skönt att hon som du skriver uppskattade det. Nu ligger bollen hos henne vad hon gör av det och det känns utmanade att lämna över ansvaret till henne.

Du funderade här på om du skulle stanna ett par dagar till eller åka hem, vet inte hur du gjorde till slut men oavsett kan jag tänka mig att det känns skönt att du tagit detta steg och pratat med henne.

Ibland kan det ta lite tid innan en tråd får fart här inne och det kan vara bra att skriva flera gånger, så om du vill berätta gärna mer hur det går och hur du mår. Det som känns hjälpsamt för dig såklart.

Varma hälsningar,

Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Hej, jag tror det är viktigt att du försöker ha en icke-dömande hållning till din mamma så att hon vågar öppna upp sig och inte dölja sitt drickande. Att hon vågar ringa dig om hjälp och stöd vid en ev nykterhetsperiod och framförallt vågar berätta om misslyckande.

Sedan så är det svårt att klara av alkoholproblem utan professionell hjälp.