Jag tog leverprov sista gången jag hade druckit. Då hade jag över 3 promille i blodet, men levervärdena såg bra ut. Vet att jag fått ont där när jag druckit och mått illa. Sedan jag slutade har jag inte känt något av det. Vad jag har hört så är dom förstörda delarna av levern förlorade, men resterande återhämtar sig fort när man slutar dricka. Jag var ju förvånad över att den fortfarande var vid god funktion. Men då kan det alltså vara så att det är värre än vad provet visade? Man får ju symptom om levern inte fungerar som den ska och det har jag inga.

@BEATNGU Om leverproverna visade bra, du har slutat dricka och du inte har haft några symptom så är du förmodligen ok och du behöver inte oroa dig.

Allt jag egentligen vill säga är att bra levervärden inte garanterar att man inte har några skador. Jag är rädd att folk kan ta prov på fel sätt och fortsätta dricka för man tänker att "det är ju ingen skada ännu" när man inte kan säga det. Men jag har svårt att få fram det budskapet på ett bra sätt, märker jag.

@TappadIgen Det var därför jag blev fundersam. Men den har väl blivit så jäkla impregnerad så den tål vad som helst. Skämt åsido. hade jag fortsatt så hade det nog inte dröjt länge innan den börjat falla ifrån.

@TappadIgen. I länken som du postade så har jag citerat följande: "Decompensating events were identified in 78 (100%) patients. There was no correlation between complications or death and aminotransferase levels."

Ska man tolka detta som att dom tagna proverna visade till 100% att det fanns nedsatt funktion i levern men att prov-värderna inte kunde visa vilka som kommer bli sämre eller avlida.

Eller menar artikeln att man har gjort en vävnadsundersökning eller obduktion vid sidan av blodproverna för att fastställa att det var 100% nedsatt leverfunktion? Detta framkommer dock inte här och man måste betala för att läsa hela artikeln.

"Clinicians should be cautious when interpreting aminotransferases in patients with alcoholic cirrhosis"

I slutklämmen så verkar rådet vara i ett fall där det är fastlagt patienser har levercirros så skall man vara försiktig med att tolka värderna. Det jag undrar är hur man från början identifierade leverskadan?

@Darthgrå Nej, det framgår inte riktigt hur det fastställdes att de har skrumplever, men när du läser om ALAT, ASAT, GT o.s.v. så kan du överallt se att de inte kan användas för att fastställa cirrhos. Guldstandarden har länge varit biopsi för att vara 100%, men man använder också andra sorters scanningar för att se som MRI och ultraljud och sånt.

Med decompensating events menar man alltså att de hade kliniska symptom på leversvikt som gulsot, palmarerrytem, spider navia, ascitesvätska i buk, ödem i ben, esofagusvariceer och så vidare.

Det de kommer fram till är just angående särksilt aminotransferaser ALAT och ASAT inte kan användas för att indikera på huruvida någon har alkoholinducerad cirrhos eller ej och hur allvarlig den är. 1/3 av patienterna dog alltså under de 5 månaderna studien pågick och det fanns ingen koppling mot ALAT och ASAT för överlevnad.

@Darthgrå skrev:"Det jag undrar är hur man från början identifierade leverskadan?"

Som sagt, det framgick inte riktigt, men ofta är cirrhos en sammantagen bedömning och inte på en enskild variabel. Leverbiposis sas vara standard, men om en patient har ascites och gulsot och samtidigt har ett ultraljud som visar på en ohomogen lever med dåligt blodflöde genom vena portae, alltså huvudvenen till levern, så gör man ofta inte någon biopsi för att det känns överflödigt. Vid osäkerhet och färre symptom så kan man göra det istället. Förmodligen har inte alla patienter diagnosticerats på samma vis.

@Onkel F självklart skulle din läkare upplyst dig om du hade tecken på leverskador. Utan tanke på vetenskap vill jag bara berätta om min pappa som drack rejält. När han blev sjuk så visade magnetröntgen på levercirrhos och tumörer i levern. Alla blodprover var dock normala. Med det menar jag inte att det är så för alla utan mer att det kan vara möjligt i vissa fall.🙂

@Annja Tack för ditt bidrag och för att du berättar om din upplevelse. Det är så här jag fört hörde talas om det också, genom anekdoter. Människor som berättade för mig. Det finns ju även en till här på forumet som har konstaterad cirrhos, genom ultraljud åtminstone, som nu har normala nivåer. För mig känns det otroligt att alla dessa människor skulle hitta på allting.

Det finns som sagt inte så mycket ren information om det, mer än att man kan läsa lite i fotnötter att det går att ha normala värden. Och jag har verkligen ingen agenda i detta mer än att jag inte vill att folk ska ta ett bra blodprov som ett kvitto på att där inte finns någon skada alls och fortsätta dricka på den grunden. Det är verkligen allt, så jag förstår inte riktigt hur vi har hamnat i den här debatten.

@Darthgrå :/ Det var inte min mening med att dra upp det här.

Jag tror faktiskt inte att vården är värdelös, men de har tidsbrist och är dåliga på att informera. Man gör nog en sammantagen bedömning baserat på anamnes och provresultat o.s.v. Baserat på allt det där har man förmodligen gjort den sammantagna bedömningen att du är frisk!

Allt jag menar på egentligen är att sannolikt har de rätt. Känner du dessutom inga symptom, är det säkert ingen fara med dig. Men de kan bara inte säga att där inte finns någon leverskada alls.

När man säger att levern är tålig så det för att den är just det. Om man skadar den en bit så gör det egentligen ens inte särskilt mycket eftersom den klarar av sina funktioner fullt ut ändå, vilket jag gissar på är varför det är så svårupptäckt på blodprov. När man upphör med det som skadar levern, som alkohol i vårt fall, så kan skadan läkas, åtminstone så till den grad att vi lever ett fullgott liv och aldrig märker av det igen.

Faran, tror jag(jag får säga tror för det finns såklart inga vetenskapliga studier på detta men med tanke på hur det ser ut och de anekdotiska berättelser jag har är det förmodligen vanligt) att man läser blodprovet som att där inte finns någon skada alls och att man fortsätter att dricka. I det fallet finns det förmodligen de, som då alltså redan har en skada som förvärras i och med att alkoholintaget inte upphör och då så plötsligt har man gått över den där gränsen med skadan som man inte kan komma tillbaka från.

Det är trots allt inte alla som får leverskador, men det är svårt att hitta den där balansen för oron för det.

Jag är inte din läkare och jag är framförallt inte du. Du gör såklart som du själv vill, men jag skulle tro att om proverna såg bra ut, dina läkare inte ser något annat problem och du mår bra, så är det sannolikt ingen fara med dig om du nu har slutat att dricka. Det kan jag såklart inte säga med säkerhet, med avsaknad av medicinsk expertis samt online och baserat på knapphändiga fakta. Men det är så jag skulle tro. Det man inte kan säga med säkerhet är hur det skulle gå vid fortsatt drickande dock. Det finns ju en möjlighet såklart att du verkligen är helt hundra procent med din leverfunktion och du kan dricka varje dag tills du blir 100. Men det är det som jag menar att blodproven inte kan säga säkert.

Hej Darthgrå,

Hoppas det är okej att jag också tittar in här i din tråd, vill hälsa välkommen och hejja på i din imponerande resa. Du har tagit stora kliv och kommit långt i din förändring. Tar hjälp, berättat för nära och kära, gett bort alkohol du fått i present och du skriver och läser här med mera. Bra gjort!

Gällande detta med provtagning och provsvar vill jag bara nämna att oavsett studier, tänker det är kanske till er andra också som pratar om det här i tråden, att studier kan bli lite missvisande, även forskarna själva kan ju många gånger ha svårt att analysera och tolka resultat. Klokast när det gäller just medicinska råd, etc är att alltid ta det med sin behandlande läkare. Det görs ju alltid en helhetsbedömning som inte bara handlar om just svar på prover och den är ju individuell.

Du har ju fått flera svar här i din tråd angående detta och tänker om du känner dig osäker så tveka inte att ställa frågan till dem du går hos, du gör ju såklart som du vill och känner för.

Oavsett så är du här, jobbar på åt det håll du vill med alkoholen och det är fint att se. Hoppas du hittar mycket här inne som blir hjälpsamt!

Varma hälsningar,

Rosette
Alkoholhjälpen

Då kan jag bocka av en månad som nykter. Rent tidsmässigt så har det gått snabbt men när läser mitt första inlägg i den här tråden så känns det som den skrevs för en evighet sen. Då totalt kvaddad av ångest, skam och bakfylla. Den personen känns väldigt avlägsen och svår att relatera till.

Jag har tittat på kontoutdrag från 1:a juni fram till den 16:e när jag slutade. På 16 dagar så hade jag tryckt i mig 65 öl och en flaska whiskey. Det mesta konsumerades på helgen. I dag kan jag inte förstå hur jag kunde göra så mot mig själv. Destruktiviteten blir så tydlig när man har en nykter blick.

Jag vill tacka alla som har skrivit och stöttat mig i tråden. Det betyder mycket för mig.

Nu skall jag ha semester i tre veckor och den kommer bli alkoholfri.

@Darthgrå Grattis till en nykter månad!🥳. Ja, tänk vad tydligt ens alkoholbeteende blir när man är nykter. När man är i alkoholdimman är man som instängd i en bubbla med helt andra tankar. Det är skönt att vara nykter och med klart sinne😁💕

@Darthgrå

Bra jobbat 🙂
Hur upplever att den första månaden känts för dig? Har du upplevt abstinens och hur länge har du isf upplevt att den varit jobbig eller som starkast? Frågar för att jag försöker greppa hur länge den första tidens lite jobbiga abstinensfas håller i sig innan den klingar av och inte upplevs lika jobbig som i början. Trasslar själv med avhållsamheten nämligen 🙂

Önskar en skön lördag och en skön semester!

Kram

@Natalia . Hej, jag har inte haft så kraftiga abstinens. Suget efter alkohol kommer och går dock klingar det av snabbare för varje gång. I början så kunde det hänga i timmar och jag kunde inte koncentrera mig på något. Nu kan jag trycka bort dom tankarna direkt.