@Onkel F
Det är verkligen som du säger. Det här med att bryta mönster och skapa nya vägar och rutiner. Det är nåt jag måste jobba vad gäller mina fredag och lördagskvällar på sikt. Nya kvällsrutiner för helger. Har en plan och många idéer men jösses det gäller att verkligen praktisera dem...

Kram

Godmorgon!

Allt vad jag skrev i mitt inlägg i tisdags stämmer fortfarande..att längta efter en klar hjärna, längta efter ett friskt liv mm mm...men att längta...ger ju inte resultat utan att göra... så man kan undra varför jag ändå har druckit när jag hade tre bra dagar utan alkohol. Min kurator på rådgivningscentrum har sagt till mig (tror att jag har skrivit detta tidigare) att även om min styrka är att analysera så hjälper det inte mig så mycket just nu utan nu handlar det om att GÖRA. Fast det är klart att det är bra att veta vad som triggar...i den behandlingsmetoden som vi kommer att jobba med när jag har kommit över puckeln är det just att se vad som satte igång suget...hur länge varade det...och vad gjorde jag för att stå ut..att inte välja alkoholen.

@Onkel F du frågade mig om det var under några speciella omständigheter som jag väljer att falla....jag har funderat mycket vilket jag alltid gör...men det finns nog inte endast ett svar på den frågan utan flera. Jag tänker att först och främst har jag ett beroende vilket ligger i grunden....men så tänker jag vanan...så mycket är vana. Jag klarade det bra förra fredagen och lördagen när vi var på konsert. Innan jag började min semester pratade jag om att under semestern skulle jag öva mig på att umgås med mig själv, att trivas i mitt egna sällskap. Jag har inte börjat öva på det ännu för jag har valt alkoholen som sällskap...jag pratar inte med så många fler än min familj...och det känns som om jag är i en egen liten bubbla...och det är där jag ska öva mig på att trivas...att vara nykter för att känna efter vad vill jag, vad kan jag osv. Ska börja öva idag igen......!!

Nu hundpromenad, dusch och träffa dottern. Denna vecka har hon jobbat måndag tom onsdag 8 - 21 igår 8-15 för att sedan gå på igen 18.30 och gå av idag 13.00 samt 8-21 lördag och söndag. Så igår lagade jag massa matlådor till henne för hon är verkligen helt slut. När hon har slutat jobbet idag ska vi åka t en fd kollega..vi satt i samma korridor när jag jobbade inom Socialtjänsten....hur som helst vi ska åka dit och kolla på kattungar. Min dotter ska skaffa katt vilket jag tänker att hon kommer må väldigt bra av. Ska även åka hämta grönsaker på en gårdsbutik som jag beställt ligger ca en mil utanför stan. Så himla fina grönsaker.

Nu gäller det att stänga av förhandlingshjärnan direkt för att den inte ska vilja vila genom att dricka alkohol.

Ha en fin fredag!

Kram

Hej! Din kurator satte nog huvudet på spiken när hen sa att det är ”dags att göra” istället för att tänka/analysera/förhandla..

Kan själv längta efter den dag då alkohol blir en icke-fråga, varken för eller emot s.a.s

Ibland säger jag NEJ högt till mig själv. Önskar dock att jag sa det lite oftare :)

Ha en jättefin dag ☀️

VaraFrisk, du har skrivit det förr att din Kurator har något du ska jobba med NÄR du kommit över puckeln. Men finns det ingen strategi för hur du ska komma över dit? Det är lättare sagt än gjort att det gäller att GÖRA när man har så invanda mönster och som det är nu så kanske du behöver hjälp med strategier för att låta bli att dricka. Jag tänker att du behöver undvika att hamna i lägena där autopiloten går igång. Att säga nej högt är ett alternativ, men just det där tänker jag att du behöver stöd i. Konkret stöd. Jag vet hur frustrerande det är när ens förnuftiga del av hjärnan återigen har kapitulerat för impulsen att köpa och dricka. Hjärnan tar till väl invanda mönster. Det är egentligen inte det minsta konstigt. Så vad säger kuratorn om strategier för att komma över puckeln? Hen har säkert rätt i att du analyserar mycket och bra och du har ju många tankar i huvudet. Det märks ju även här. Det är knepigt att trivas i sitt eget sällskap beroende på vilka tankar som finns där.det bästa vore säkert att hitta nån utmaning där huvudet måste vara fokuserar. Det är såklart väldigt mycket lättare att få syn på sina egna ”triggers” om man inte dricker. För mig är det främst när jag kör på överväxeln. När jag blir för trött. När det är för många tankar och oro för framtiden. Det är lättare att bryta tankemönstren när man inte dricker. Det är lättare att avleda. Jag är helt övertygad om att du kommer att lyckas bra när du har brutit. Att du inte kommer att hamna i gamla ovanor igen. Nåt enstaka felsteg kanske men aldrig ruta 1. Men själva brytandet behöver du kanske mer stöd i nu ändå har tillgång till. KBT, eller nåt annat bara det blir stopp.

@Varafrisk Kan det vara något för dig att göra små, små ändringar på dina vanor? Någon här, och någon av admin, har skrivit om mikrovanor. Jag vet inte om de är inspirerade av boken Atomic Habits av James Clear, men den är läsvärd. Att göra små, små förändringar av ens vanor och sedan hålla fast vid dem verkar vettigt. När man har etablerat en ny vana kan den vara ett avstamp för ännu en liten förändring.

@Allegra skrev:"Hej! Din kurator satte nog huvudet på spiken när hen sa att det är ”dags att göra” istället för att tänka/analysera/förhandla.." Jag tror att @Allegra har helt rätt. Men du behöver inte satsa på att förändra ditt liv totalt här och nu. Det kan bli övermäktigt och kontraproduktivt. En lite förändring i taget, men hållfast vid den! När den nya förändringen "sitter", ta dig an nästa!

BTW, du har triggat ett sug hos mig! KATTER! Under mina första 19 levnadsår, när jag bodde "hemma" hos mina föräldrar fanns det alltid katter i hushållet, 4- 5 stycken minst! Små pälskorvar som spinner och "bakar bröd" när de mår bra! Underbara djur. jag saknar dem.

Så skönt att skriva här och så skönt att det är söndag! Så bedrövligt trött på mina invanda alkoholvanor och extra trött på dem under veckan som gått. Dagarna har varit bra. Vår son med sambo var här i fredags och vi grillade. De har lånat vår ena bil och åkt iväg på semester idag. Hans sambo/vår svärdotter är verkligen någon att se upp till, hon är beundransvärd! Vid 14 års ålder drabbades hon av ulcerös kolit, en tarmsjukdom. Hon har fått alla följdsjukdomar som man kan få som ledgångsreumatism, leversjukdom (kommer att få transplantera levern så småningom), extrem klåda, får ofta cystor mm. Hennes arbetsförmåga är nedsatt till 50%. Hon fyller 31 år i år. Denna unga kvinna som varit sjuk över halva sitt liv är alltid så positiv. När hon blev sjuk bestämde hon sig för att aldrig förlora den glada person hon är och att alltid kämpa oavsett hur tufft det än blir. Och, som hon säger att självklart har det varit stunder som hon inte orkat mer men ändå fortsatt att kämpa. Min son hade en tuff tonårstid/ungdomstid inte med sjukdom men med andra saker. Fixade en traditionell snickarlärlingsutbildning. Har varit tillsvidare anställd på ett byggföretag under fem år men har nu fått anställning på ett större företag som han önskat. Och så vår dotter som jobbar som en tok nu under sommaren för att kunna bygga upp sin ekonomi igen. Som tar ett antal olika mediciner varje dag för att klara sin vardag. Har inga nära vänner att lita på. Men, kämpar och ger aldrig upp hur tufft hon än har det. Så det vore väl sjutton då om jag inte skulle kunna bryta med alkoholen, göra slut med det gift som bara påverkar mig negativt. Om jag har tre unga människor som kämpar i sin vardag och min man som kämpade mot sin sjukdom och nu lever och tar vara på sitt liv....ja jag har mycket att lära av min familj men har väldigt lätt att glömma det!

@Sisyfos ...vad kuratorn brukar säga till mig är att be Sinnesrobönen, gärna flera gånger om dagen, gärna högt, tänka på HALT, se youtubeklipp med Kay Pollak som handlar om glädje eller klipp av Peter Virbing annars brukar det inte direkt vara några andra råd. Jag har märkt att ofta krävs det att man har varit nykter några dagar för att kunna gå in i behandling. Det kan jag visserligen förstå men det är ju just det där med att bryta sin vana...

@Onkel F Jo..det är nog klokt det där med små förändringar....så brukar jag försöka tänka när det gäller träning men ändå går jag in med större planer och så blir det ingenting. Beträffande alkoholen måste jag göra en stor förändring...SLUTA. @vår2022 skriver ju ibland om sina vanor som hon hade med vindrickandet...som att rensa svamp och dricka vin. Så jag behöver tänka över när och var jag dricker alkohol för att kunna göra något annat vid de tillfällena. Fast grejen är inte endast att göra något annat utan det handlar ju om att inte åka till Systembolaget.

Jag har märkt att jag behöver vara lite mer aktiverad när jag har semester dels för att jag lätt hamnar i tankebanor av att känna mig ensam dels för att jag lätt blir rastlös och dessa känslor leder lätt till sug. Eftersom jag har ägnat så mycket tid av min fritid till att dricka alkohol så vet jag inte alltid vad jag ska hitta på såvida jag inte läser eller pusslar. Jag skrev om det i @Se klarts tråd att jag behöver öva mig på att vara mer aktiv och då menar jag inget avancerat fast i och för sig...vad jag behöver öva mig på är även att bara vara....att det får vara tråkigt...att stå ut i dessa känslor. Jobbiga känslor är också något som triggar suget oerhört mycket!

@Onkel F...ja, det var så fina katter. Jag är egentligen ingen kattälskare ...känner mig ofta lite obekväm i deras närhet vilket jag tror beror mycket på deras sätt att vara. I mitt föräldrahem fanns det alltid hundar närmare bestämt jakthundar drever och hamiltonstövare för min pappa var jägare. Tror att vi hade katt när jag var ganska liten, kommer ihåg det väldigt svagt men det fanns gott om vildkatter. Men, jag tänker att det här kommer betyda mycket för min dotters mående och hon är en sann djurvän. Hon har ett särskilt handlag med djur. Så jag tänker att jag ska lära mig att umgås med hennes katt, att lära mig att förstå hur katter fungerar.

Idag är det mulet hos oss känns som en typisk lugn söndag. Vår dotter har haft tur att få ledigt i eftermiddag så hon ska följa med min man och mig till ett ställe för att äta vedugnsbakade pizzor. Min man och jag firar förlovningsdag. Idag är det 34 år sedan vi förlovade oss i Stockholm. Några dagar innan förlovningsdagen var vi på Öland och kollade på Badrock med Björn Skifs m.fl. Hade varit inbrott i bilen när vi kom ut från konserten. I bilen låg vår ringar men som tur låg de kvar. Så vi ska fira lite med pizza därefter hem till oss för att se när Sveriges damer möter Portugal i fotboll.

Ha en fin söndag! Kram:)

Hej @varafrisk
Ja ”dina” ungdomar är beundransvärda. Jäklar vilka kämpar.
Jag har inga råd att ge men jag läser om dina strategier och vad göra istället för… om nyktra dagar och återfall.

Det blir lite som de där som min kloka konsult i förändring brukade berätta om.
De som vill bygga muskler och köper träningskort, kläder, läser på, äter tillskott.
Men kliver inte in på gymmet.

Har man köpt träningskort och kläder och det har funkat rätt bra (förutom att muskler uteblir) så finns inget tydligt incitament för att börja lyfta de där jäkla vikterna.
Du har helt enkelt testat allt- förutom att ta ett avgörande beslut att inte dricka.
Jag vet att saker händer på sikt, förändring sker inte över en natt.
Samtidigt är det precis så- konkret förändring måste ju till. Fokus. Göra.
Inte tankar på att göra. Tankar kan användas till vad som helst. Tankar kan distrahera. Tankar kan ge en skäl att skjuta upp. Tankar är inte verkligheten, och inte sanningen heller.
Jag tror att du kommer att fixa det här men jag tror att en annan strategi behövs.
Du har köpt alla tillskott för muskeltillväxt, prenumererar på tidningarna, träningskortet ligger där. Kläderna inköpta.
Vad är det som är så läskigt med att kliva in på gymmet och börja jobba?
Kram 🥰

majken_r

@Varafrisk unga människor tycker jag ofta är kloka. De mycket mer reflekterande och smarta än jag i samma ålder.. Fint att läsa om de som finns nära dig! Tycker du kämpar på så bra. Känner igen mig lite i det där med att komma till skott. Att bara göra. Det är svårt. Terapi har hjälpt mig mycket. Att förstå vad min tvekan bla handlade om. Har blivit mycket bättre nu. Önskar dig en fin söndag! 🌱

Tittar in som hastigast. Tror det var @2022 som la ut en länk i någons tråd kanske med Peter Virbing gällande hjärnan. Det kan hända att det är den som jag tittat på (även om jag kan titta på den igen) men är lite nyfiken på att titta. Men jag minns inte i vilken tråd, någon som kan hjälpa mig?

Kram

@Se klart Kul att du tittade in hos mig:) Ja du...jag håller med dig i allt vad du skriver..och ja...vad är det som är så läskigt att kliva in på gymmet?? Varför är klivet läskigt???@

@majken_r Å kul att du tittade in:) Ja det där med att komma till skott....Jag har ju skrivit här i ca 2,5 år...ibland tänker jag....skulle jag väntat med att skriva här på forumet och bara läst först...börjat skriva här när jag var på dag 5 .....jag vet inte...kanske är det här mitt sätt...men nog sjutton hade det varit bättre om jag hade varit mer målmedveten...fast jag har inte gett upp!

@vår2022 Tack för länkarna! Har sett båda klippen och tycker att de är väldigt bra...ska titta på dem tillsammans med min man en dag.

Kram

Snart ska min man och jag åka iväg till ett bad som ligger några mil från där vi bor. Det är också Vänern men en bit bort. Badet brukade vara en söndagsutflykt en gång på sommaren när jag var barn tillsammans med mina föräldrar och med sommarbarn. Det var det samma för min man när han var barn skillnaden var att i hans familj hade man inte sommarbarn. Det var på den tiden då det inte var lag på bilbälte. När man kunde sitta fyra, fem barn i baksätet. Jag minns att det fanns små sånghäften som vi tog med oss under bilturen. Sjöng schlagers. Det var riktigt kul!

Mitt stämningsläge är ganska lågt men jag försöker att hålla modet uppe. Självklart beror mycket på alkoholen. Mina ensamhetskänslor har inte funnits under hela mitt liv men dykt upp då och då. Fast...de började dyka upp mer efter att min syster dog....men även efter att min man hade haft cancer. Har nog i hela mitt liv varit rädd för att bli ensam...fast som barn var jag väldigt van att vara ensam...långt till lekkamrater. Så min fantasi utvecklades och jag lekte lääänge med dockor...de var som mina kompisar..låtsaskompisar.

Jag känner stress...för jag skulle ju vara nykter den här semestern...skulle gått ner i vikt till min brorsdotters bröllop...känner stress för att det är ju under semestern som man ska åka iväg någonstans...passa på att se sig om i Sveriges långa land.....vill ha miljöombyte...behöver miljöombyte....är ju hemma så mycket.....

Men...samtidigt är det något inom mig som säger...släpp taget...du har halva semestern kvar...så låt resten av semestern bli nykter...du behöver inte åka iväg....men jag vill ju åka iväg....men vad du kanske behöver just nu är att bara försöka finna lite ro...och ron finner jag inte i alkoholen...att börja ändra vanor på hemmaplan istället för bortaplan...

Det var länge sedan vi kunde åka iväg en hel vecka under sommaren...eller det är klart att vi skulle kunnat men vi prioriterade att vara hemma nära tonåringar, nära vuxna barn som inte mår bra och vi behövde vara hemma när min man genomgick sin cancerbehandling....eller ja...då vi var vi väldigt ofta på Sahlgrenska i Gbg. Det finns så starkt inom mig att man ska åka iväg på semestern dels för att jag tycker om det men dels för att man ska hitta på någonting. Fast det viktigaste med semestern är väl ändå finna ron....och om jag lyckas med att åka och blåsa, gå till gymmet (som jag gjorde i måndags) och avstå alkoholen...det är ju liksom högsta vinsten...allt annat är bara bonus!

Ha en fin onsdag i värmeböljan...kram:)

@Varafrisk Jag känner också paniken, jag skulle ju vara nykter hela semestern… tagit återfall i två dagar. Så besviken på mig själv. Har nu hällt ut all alkohol och nu får det vara nog. Har du tagit beslut att vara nykter idag? Vi gör det tillsammans. Jag har också kämpat länge och håller med att det viktigaste på semestern är att hitta ro och lugn. För egen del kan jag inte göra det om inte alkoholen raderas ur mitt liv. Låt denna dag bli starten på det nya så kämpar vi här tillsammans.

@Varafrisk Jag känner också paniken, jag skulle ju vara nykter hela semestern… tagit återfall i två dagar. Så besviken på mig själv. Har nu hällt ut all alkohol och nu får det vara nog. Har du tagit beslut att vara nykter idag? Vi gör det tillsammans. Jag har också kämpat länge och håller med att det viktigaste på semestern är att hitta ro och lugn. För egen del kan jag inte göra det om inte alkoholen raderas ur mitt liv. Låt denna dag bli starten på det nya så kämpar vi här tillsammans.

@Varafrisk skrev:" Jag känner stress..." Ja, det är ju så mycket som "skall" hända när man har semester, och man sätter upp en massa mål som är smått omöjliga att uppnå. Är det därför vi tar till alkohol, som för att förstärka upplevelsen av det vi gör?
Att släppa alla planer de sista veckorna tror jag skulle vara bra. Att försöka finna ro på hemmaplan. Att åka iväg någonstans ökar förväntningarna på upplevelsen, och det är lätt att man tar till lite Alkohol för att ge den lite guldkant.
Nej, alkoholen ger ingen ro. Skall du försöka vara nykter resten av semestern? Om inte det fungerar så kan du se till att det blir fler dagar utan än med alkohol? Det har ju fungerat tidigare. Varje dag nykter är en liten seger som tar dig framåt.

Kämpa på!

Vill bara titta in och skicka en hälsning! Kram och kämpa på! Vem vet hur morgondagen tre sig?🌸💪🏻💕

Godmorgon
Jag kom att tänka lite på det här med ensamhetskänslor.
Många på forumet är ensamma med sin hemlighet att de dricker. När man går ut på stan eller till jobbet så när man en skamfylld hemlighet. Det blir man ensam av. Att vara en sån som dricker är också att vara något av en opålitlig vän/mamma/partner. Man kan bli arg för oväntade saker. Irriterad (om man kämpar med sug). Ja, en som dricker är inte den bästa versionen av sig själv. Men jag tror kanske ännu mer att man skapar ensamhet kring sig för att få vara ifred- med sitt drickande. Hemskt men sant.
Jag vet att din man är involverad i all din problematik. Jag gissar att han inte dricker när du inte dricker. Man kan också ha ett gemensamt projekt att inte dricka på en månad och kunna peppa varandra.

Att kliva in på gymmet första gången är läskigt- man vet inte säkert vad som väntar- så mod krävs. Ta med din man och håll i handen.
Du är lika utsatt nu som när han hade cancer, så det är inte mer än rimligt att han aktivt ställer upp och hjälper till och hugger i.
Ha en fin dag!

Tofu på besök

Ja, hela grejen när man dricker är väl att man dövar bort sinnen och blir mer inkapslad?

Jag har funderat på skillnaden mellan glädje och frihet. Glädje är lixom nivån innan frihet. Om man tänker i termerna av frihet vilka tankar kommer då? När man är där tror jag det blir så mycket lättare att bjuda in andra för man är öppen för intryck.

Jag säger egentligen bort med massa måsten och in med det som skapar frihetskänsla. Att gasa land och rike runt i jakten på fina stillbilder kanske inte är frihet under semestern. Frihet kanske är att kliva ut med en kopp kaffe och lyssna på fåglar?

Tack alla som tittar in och skriver! Det värmer så otroligt mycket!

@Ny dag Förlåt för att jag inte svarade dig igår. Jag ville men jag fegade ur men idag är jag med dig om du vill:)

@Onkel F Jag tänker att jag ska vara nykter resten av semestern. Jag mår bara så himla dåligt när jag dricker...det blir ett så stort misslyckande som drar ner mig och som gör att jag dricker igen. Jag behöver det där lilla lilla...men känna att jag lyckas!

@Inombords Din hälsning värmer mig:) Du skriver ju under rubriken Vara alkoholfri nu så jag brukar påminna mig att även gå in där och läsa. Det gläder mig att det går så bra för dig men du är också väldigt medveten!

Bästa @Se klart:) Du är en av mina "äldre" vänner här på forumet och jag är tacksam för att du finns med. Du är en av mina förebilder. Så klok och så grundad!

@Tofu på besök Tar till mig vad du skriver! Så rakt och så klokt!

Idag kliver jag in på gymmet för här ute i sörjan kan jag inte vara längre, det tar kål på mig. Den här sörjan gör mig till en mycket sämre version av mig själv. Jag är värd så mycket mer! Jag kan och jag är en klok kvinna...för klok för att stanna kvar här. Mina resurser mina förmågor försvinner bort. Det blir ett fullkomligt slöseri på livet! När jag dricker njuter jag i princip ingenting...blir bara irriterad...för att det är ett sådant misslyckande...och jag är så rädd för min hälsa. Oron för min hälsa ger mig ångest vilket triggar suget. Men suget vad är det?? Något övergående ..för det vet ju ni som har varit där...ni har klarat det...och jag ska klara det. Visst, kan jag vara orolig för abstinens men jag är ännu mer orolig för vad alkoholen redan har gjort med min hälsa på sikt. Min kurator har sagt att om jag blir riktigt dålig då måste jag söka vård, och det kommer jag göra i så fall.

Innan jag slutar att skriva idag vill jag bara nämna lite kort det där med ensamhetskänslor...absolut att drickandet när ensamheten....och att hemligheten att jag dricker är tärande. Min längtan är mer att en vän eller min bror...bara skulle lyfta luren för att säga hej...ibland finns känslan där att jag vill bli efterfrågad inte att alltid vara den som frågar....men jag övar mig på att hantera den känslan...att inte fara iväg ändå..att ta kontakter som jag kanske inte vill...utan öva...Nu under semestern känns det som om jag och min man är i vår lilla bubbla och emellanåt el ganska ofta kliver någon av barnen in i bubblan.

Min man finns vid min sida men jag är definitivt inte lättledd...men han finns där...och nu är han på gymmet och därefter ska vi åka till en badplats i närheten. Jag berättade igår att vi skulle åka till en badplats lite längre bort men det fanns inte en parkeringsplats att uppbringa som tur var kände vi till en badplats i närheten så där spenderade vi vår eftermiddag men det var också Vänern.

Idag kliver jag in då....på gymet...

Ha en fin dag Alla:)

majken_r

@Varafrisk jobbar och hinner liksom inte svara så långt. Men, det är fint det du delar. Följer dig. Önskar dig en riktigt bra dag!☀️