Imorgon skall jag söka hjälp. Beroendecentrum öppnar 08.00. Jag kommer att stå där när de öppnar. Jag vill ha antabus. Nu får det räcka… Är det lätt att få det utskrivet? Dela gärna med er om era erfarenheter 🙏🏼

@andesh79 vilka valmöjligheter har man på hur man tar antabus? Kan man ta dom hemma själv eller måste man gå på mottagning och ta dom?
Skönt att läsa att du fått bra bemötande, det är ju en sak man kan va lite orolig för innan man tagit kontakt. Att bli dömd och känna sig utpekad. Eller ja så tänker jag själv iaf. Ska inte blanda in "man" i det 🙈

@andesh79 Vad fint att läsa om bemötandet och att du fått antabus, det vilar ett lugn i ditt inlägg, tro på framtiden igen. Var stolt över att du tog det bra beslutet att kontakta vården👍💪!

Tack alla 🙏🏼☀️💐.

Jag kan inte svara på det @Lina. 2.0, tyvärr. Du lär nog fråga dem (kan du så klart säkert göra anonymt). Eftersom jag läst att Antabus ger klart bäst resultat genom att ta det kontrollerat, sade jag att jag ville ha det så direkt. Men kolla med dem. Det verkar inte finnas något alternativ att få antabus än primärvården. Jag frågade en läkare på KRY om jag kunde få det genom dem men det gick inte.

Jag svarade nog kanske lite väl glatt igår 😂. Det var nog efter jag av glädjeruset att jag nått mitt första mål att få antabus. Jag vet att jag har mycket nu jag behöver ta tag i och många delmål tills jag når mitt mål. Det är att vara nykter, må bra, få tillbaka energi för att få rutiner i mat, liv, arbete etc. Jag har en hel del bollar att ta tag i. Rätt många faktiskt. Men jag måste köra ”skala potatismetoden”, dvs en potatis i taget, och skala färdigt den helt innan jag ger mig på nästa.

Jag vill må bra igen och få tillbaka glädjen till att göra andra saker som jag tyvärr helt tappat efter många år av destruktivt leverne. Jag har lärt mig nu att jag faktiskt kan få det. En sak jag har i tanken var typ som när man var litebn och byggde lego, när man blev helt uppslukad i det och tid och rum liksom försvann. Det är min dröm nu. Men jag vet, en dag i taget, jag är tidigt ute i min nykterhet. Jag har många knutar jag behöver knyta upp. Men nu är jag på väg i alla fall. På ett sätt jag inte varit på många många år, och det är jag så himla glad för 🙏🏼☀️.

Jag får lite dåligt samvete nu efter jag skrivit detta. Jag känner mig egoistisk då jag ”bara” berättar om mig själv, i nu positiva ord, när vet att så många där ute kämpar. Se det inte så, jag menar det inte så. Jag kämpar också, det skall gudarna veta. Jag hoppas genom detta att ni kan finna motivation till en tvärvändning, om ni behöver det. Det jag delar med mig av kanske får någon att ta steget till att kapitulera, om man nu behöver det och är på den nivån. Jag har, för min del, förstått och accepterat att denna sjukdom är något man inte kan läka ut själv hemma på kammaren av egen maskin, utan den är så pass vass och smart att man lär ta hjälp för att få den i schakt.

Må gott allesammans och önskar er en fin fredag 🙏🏼☀️

@andesh79 Du ska absolut inte ha dåligt samvete för att du positiv och glad för att du hittat en bra utväg ur eländet. Du visar vägen för andra och hur du tagit dig an det. Det är hjälpsamt och kan motivera andra att göra likadant. Du har en väg att vandra och kämpa för och du har fått en riktigt bra start! I detta fall måste man vara självcentrerad för att lyckas, fokusera på sig själv, sina behov och uttrycka dem. Man kan bry sig om andra ändå, peppa och stötta.

Så härligt! Lycka till och kämpa på! Det kommer att gå bra💪💕

@andesh79 Klokt att du sökte hjälp och har fått antabus. För varje nykter månad du har i ryggen så blir det bara enklare och enklare. Själv firar jag 2,5 år som nykter den 9/8 och alkohol är en icke-fråga för mig sen lång tid tillbaka.

Jag har ett enkelt mantra: ”Ta aldrig första glaset”. Det första glaset bestämmer du, sen bestämmer alkoholen. Och antabusen hjälper dig att att inte ta det första glaset. Ta antabus livslångt om det behövs!

Kram 🐘

Blir superglad av att läsa dina inlägg @andesch, det finns ingen lag om lidande här- det vet vi alla att det ingår. Och vi vet alla att det är tufft att sluta dricka- eller skala 30 kilo småpotatis.
Läs och skriv här, massor, vi är många som haft forumet som en metod att hämta kraft och igenkänning. Några av oss hittar du i Det vidare livet- där fortsätter resan om man vill.
En dag i taget har varit mitt mantra när det har varit kämpat. Idag klockar jag in 937 dagar nykter, allt blir enklare, bättre. Kram 🥰

Tack @Frolle @Allegra @Se klart & @Andrahalvlek 🙏🏼. Antabusen har hjälpt mig. Jag vet att jag trillat dit annars. Speciellt förra onsdagen, torsdagen och fredagen. Fint väder, värsta abstinensen hade lagt sig efter 2,5v nykter. Jag övertygade mig själv igen… Men, det gick ju så klart inte. Jag skulle aldrig chansa med antabus i kroppen. Känns så himla skönt. Fantastiskt är nog ordet.

Det sägs att det är en bra ”krycka” att ta antabus i början. Jag håller med. Det låter en ta bort fokusen från alkohol så man kan sätta fart att jobba med allt annat.

Det finns även andra bra läkemedel för att ta bort suget. Jag har tackat nej till dem då jag vet att jag inte skulle dricka på antabus.

Enda jag känt är att jag är rätt trött. Normal bieffekt enligt läkaren. Det kan ju också vara för att jag helt enkelt är nykter och kroppen behöver sin naturliga återhämtning. Men han skruvade ner dosen antabus till 200mg (från 400). Känns bra.

Fick även Sertralin. Har fått det förut utskrivet i omgångar men supit på den, för att sedan slutat med den genom eget initiativ, för jag tycker den inte har funkat 😂😂. Skall faktiskt bli spännande att äntligen kunna utvärdera ett läkemedel nykter efter man gjort det man egentligen skall göra 😅🙌🏼 . Tror alkoholen (som man övertygat så många läkare genom åren att man dricker normalt och ABSOLUT inte har några problem med, så man slipper massa frågor kring det) har varit den största boven faktiskt. Man har trott, är det bipoläritet? Är det ADHD etc… Nej, jag tror inte det. Jag tror det är för jag supit så jäkla hårt i perioder som dratt till sig allt skit och mående mm. Men det är ju skönt att försöka hitta något att skylla på. För det är ju aldrig jag som gjort något fel 😂😂.

Må gott och önskar er en fin dag ☀️

@andesh79 Skönt att läsa att du mår under omständigheterna bra. Fortsätt med antabus läääänge.

Det handlar jättemycket om att skapa nya vanor, men det handlar lika mycket om att faktiskt känna äckel inför alkohol. Jag skulle ALDRIG dricka ens ett enda glas. Jag vill absolut inte gynna alkoholindustrin, som fördärvar livet för så många människor. För mig är det lika lockande att dricka alkohol som det vore att dricka bensin.

Nu för tiden (snart 2,5 år som nykter) är jag megastolt över min nykterhet - och jag pratar glatt om min nykterhet inför gud och alla människor, i alla möjliga olika sammanhang. Jag identifierar mig massor med att jag är en person som är nykter i alla lägen. Punkt. Jag bemöts enbart med kärlek från alla håll, och folk är generellt väldigt imponerade. Många säger spontant att de ”också borde göra likadant”.

Kan jag, så kan du. Alla kan jobba med sitt mindset, men det krävs mycket arbete och en enorm envishet. Dock handlar det endast om att ta en dag i taget: ”Idag är jag nykter”.

Kram 🐘

@andesh79 Sertralin är väl SSRI? Ger man det mot A? Det ges ju som antidepressiva tänker jag. Där emot rekommenderas det inte att man dricker när man äter dem (pga massa olika saker).

@Kattskit Jag har ätit dom sen 2008 första gången och alltid druckit på dom. Dom är anti -depp medicin och dom funka bra om man har problem med humöret, ångest och oro tycker jag. Men dom förlorar sin effekt när man dricker för mycket på dom. Har inte fått några men av det vad jag vet men man ska ju aldrig blanda någon medicin med alkohol. Det är alla läkares motto. Den hjälper inte mot alko sug. Då är det naltrexone eller campral som gäller.

Vissa mediciner är ju livsfarliga att blanda och med alkohol bara eller med varandra. Men min lever är bra och blodvärdena också nu för tiden. Så just den kombon är nog inte farlig. Jag bytte till Escitaloprm eller vad den heter för några månader sen. Har hört att man inte går upp lika mycket i vikt av dom och kanske inte är så småsugen hela tiden. Men vill du bli tjock och få matlust ska du ta Mirtazapin. Jag har den för att den är svagt lugnande och för att somna lättare men man blir fan hungrig hela tiden av den. Fick inte blanda den med den nya antideppmedicinen så nu tar jag dom inte längre. Mendet finns dom som går på den som ren anti depp medicin varje dag.

@BEATNGU Jag fick antidepp (SNRI) redan 2007 efter min första utmattningsdepression. Då tog jag paraoxetin. Sen bytte jag till venlafaxin efter några år. Varje gång jag försökte sluta med venlafaxin efter det så blev jag deprimerad igen efter cirka 3 mån. Så efter 4-5 försök att sluta så fortsatte jag med tabletterna.

Efter att jag blev nykter (9/2 år 2020) så trodde jag att jag skulle kunna trappa ut mitt venlafaxin. Under 1,5 år trappade jag ut medicinen yttepyttesakta. Jag tog den sista tabletten i mitten av november 2021. Den 25/1 2022 blev jag sjukskriven i utmattningsdepression igen.

Efter några veckor började jag med venlafaxin igen, men jag mådde bara MYCKET sämre av medicinen, vilket är en vanlig biverkan. Ännu MER ångest fick jag av venlafaxin. Jag har haft ett helveteshalvår bakom mig, med den värsta depressionen som jag någonsin har upplevt. Och jag har varit deprimerad historiskt fler gånger än jag kan räkna, ända sen 14 års ålder.

För 4-5 veckor sedan fick jag Duloxetine. Jag kände inga biverkningar alls. Efter två veckor med 30 mg/dag kände jag lite hopp om livet igen. Sen en vecka tillbaka tar jag 60 mg och jag mår liiite bättre för varje dag. Äntligen orkar jag fylla på med aktiviteter som berikar min själ, som att umgås med nära och kära ❤️

Äntligen har jag dessutom fått träffa en erfaren psykiatriker på dagpsykiatrin i min hemkommun. Jag ska vara sjukskriven på heltid hela augusti och börja jobba 25 procent från september. Det känns bra. Jag känner mig lite taggad inför att börja jobba lite försiktigt två timmar per dag till att börja med.

Jag ska aldrig sluta med Duloxetine igen. Aldrig. Min pappa var deprimerad och självmedicinerade med alkohol i hela sitt vuxna liv. Han dog vid 64 års ålder med helt söndertrasad lever. Sannolikt har jag ärvt sårbarheten både för alkoholism och depression från honom.

Den här behandlingen med Duloxetine, som jag får nu, är livslång. Jag har insett det nu. Enda nackdelen är viktökning, men hellre vara tjock och må bra än att vara smal och må dåligt.

Kram 🐘

@BEATNGU skrev:"Men min lever är bra och blodvärdena också nu för tiden. "

Med risk för att vara tjatig så är det ändå viktigt för mig att vi slår hål på den här myten som fortsättet att propageras.

Det går inte att sätta liktecken mellan

Bra levervärden på blodprov

och

Levern mår bra

Vi pratar en del om forskning och hur den kan tolkas olika, vilket är sant, men i det här fallet är det ju entydigt och inte öppet för någon tolkning. Att sätta likhetstecken mellan dem är en myt.