Om man fortsätter dricka trots att det hänt allvarlig konsekvenser, är man alkoholist då? Eller riskbruk?

Jag dricker inte ofta... Ca 4 gånger per månad men trots senast ( hänt allvarliga konsekvenser) så vill jag ändå försöka mig på att ta nån öl och prova lära mig att minska mängden vid tillfälle.

Hej Wind!

Du har varit här på forumet tidigare och jobbat med en stor förändring. Nu beskriver du att alkoholen finns kvar och funderar över detta med de negativa konsekvenser som uppstår när du dricker.

Även om det inte är ofta låter det som detta tar mycket energi från dig och du har tankar om det kan handla om ett beroende eller ej.

Det låter som det för dig, oavsett om det är beroende eller ej är ett bekymmer och det kan absolut vara en idé att jobba vidare med för att få det annorlunda. Klokt steg att skriva här!

Ett tips, om du vill är att fortsätta skriva i samma tråd så vi kan följa din resa, samtidigt kanske du ville dela upp det lite då du är på en annan plats idag än när du var här sist.

Hoppas du får flera svar och att du hittar mycket här som blir hjälpsamt för dig!

Varma hälsningar
Rosette
Alkoholhjälpen

Tack för ditt svar

Ja det tar dagliga tankar och energi. Det har hänt allvarliga konsekvenser och ändå fortsätter jag trots faran som lurar runt hörnet. Jag tror det behövs en insikt i mitt problem 🙄
Jag har ju alltid tagit hand om männens problem med alkohol och blundat för mitt!!!
Sen att jag drogat min hjärna har nog bara satt igång beroendet av belöningcentrum större än vad jag förstår. Jag är nog sjuk

En av mig bryr sig inte vad som händer. Den lockar mig in i saker som förstör, men den skiter i allt, den känner inga problem

Jag kanske bör förstå att jag är missbrukare 😶

Igår var jag ute o drack trots att jag ska åka till jobbet idag. Visst
De va skit trevligt men i slutet kom mon hjärna på att vilja ha droger. Som tur är så tog jag inte det.

Min så kallade dumma sida, den som vill dricka, ligga runt, ha "kul" den förgör mig 🙄😰
Jag är så svag mot den när den börjar prata med min andra sida. Min sida som är ledsen, orolig, skäms, har skuld. Den dumma sidan känner INGET. Och då menar jag INGET
Den lever, får som den vill, det är den som drar åt sig alls möjliga människor den ser ut som den äger hela världen då! Vacker, hämningslös, farlig, smittar av sig skratt lever för stunden och sliter totalt i alls konsekvenser som finns runt hörnet. Jag har ingen chans när hon sätter igång.

Klär på sig vackra kläder, folk som vänder sig om, en del bilar stannar in för att titta när jag går med högg huvudet och bara ler med hela mitt väsen.... Den styr då, det är dens dag/kväll och inget stoppar henne

Hur ska jag vinna mot den där 😰

Inget går bra

Jag frågar efter droger nästan varje gång jag dricker, det slutar med att jag inte tar, får tag på de, men ändå...

Varför fortsätta dricka när jag inte klarar det?!
Dumma ursäkter som ähhh jag jobbat ju sen o inte dricker på över en vecka, eller att vadååå
Jag dricker ju inte vin längre så....

Minnesluckor, gör av med pengar på dricka och sen dan efter köper ja skitmat o godis och då får jag för mig att jag går upp 5 kilo.

Det gick ju bra då jag va utan i 2 månader. Va ju mer social, gick ut ändå o hade kul, mådde bättre. Men de va för att få bort drogtankar, inte för alkoholen.
Nu handlar det om alkoholen och det va ja inte beredd på!!! Kanske det tar ett tag att acceptera att jag faktiskt har alkohol problem med

Hej @Wind ! Min erfarenhet, endast min egen, är att det tog mig många år att förstå att jag måste ta tag i mitt missbruk av alkohol. Det är säkert olika för alla. Men läser man i trådarna härinne så framstår det så tydligt att alkohol är ett oerhört komplicerat gift att bli av med!

Alkohol genomsyrar hela samhället, från vaggan till graven. I Sverige är det ju t.o.m. så att det är staten som har monopol på skiten.

Du förväntas dricka, i tid och otid och överallt. Om man då har utvecklat ett vanedrickande så blir det oerhört svårt att stå emot!

Med det sagt så kan det vara en idé att ta hjälp utifrån (förlåt, har inte läst hela din tråd och vet inte riktigt om du redan sökt hjälp). Det kan hända att det räcker med en samtalskontakt, annars finns det ju olika medicinska preparat.

Jag insåg tyvärr alldeles för sent att jag utvecklat ett farligt missbruk av alkohol och nu är jag faktiskt chockad över hur svårt det är att ta/återfå kontroll.

Ta nu hand om dig, kram ✨✨✨

Tack för ditt svar 🌟

Jo jag ska börja med att ha kontakt med en som arbetar med olika missbruk, så jag hoppas att nåt kan hjälpa mig där

Jo det är verkligen satt i hela samhället. Synd att det är så accepterat med alkohol. Man känner sig som ett ufo om man inte dricker, och som att livet tar slut på nå sätt.
Dricker man cola eller vatten istället så måste man nästan ha en ursäkt

Ju mer jag ser hur jag är när jag dricker ju mindre vill jag vara den. Jag är ledsen, ont i kroppen, helt utmattad och inte alls utvilad för att arbeta.
Detta är dock ett minne blott när jag mår bättre och har arbetat några dagar och ska va ledig, då glömmer jag att jag mått så här 😰
Då är de semester och allt är fantastiskt 🙄

Gör gärna en lista @Wind , på allt du inte tycker om med alkohol, på allt som du blir när du är berusad som du inte vill vara. Läs igenom listan varje dag och påminn dig om varför du vill vara nykter. Kram✨

Vad bra @Wind 😊 Jag tycker själv att det hjälper, att påminna mig ofta, om de värsta sakerna som hänt på fyllan. Sen är det också bra att försöka formulera vem/hur man vill vara utan alkohol! Skaffa en slags inre bild av sitt bästa jag. ☀️

Hej!
Jag drack väldigt "sällan", cirka 1 gång i månaden men när jag väl drack så fanns det inget stopp ända tills jag rent av däckade. Jag tog aldrig några återställer och inte heller drack i flera dagar. Konsekvenserna mitt drickande förde med sig var förödande. Jag gjorde saker som jag i nyktert tillstånd aldrig skulle gjort och ångesten var inte att leka med. Precis som dig så associerade jag alkohol med "roligt" - men det är ju aldrig riktigt det.

Din "dumma sida" skulle jag vilja kalla för beroendepersonligheten. Den är farligt stark och den kommer att vinna varje gång om man inte aktivt och dagligen gör sig påmind om hur lömsk den är. Ett sätt för mig att göra det är att gå på möten samt att läsa så mycket jag kan för att förstå sjukdomen.

Jag valde att ta till mig AAs program, skaffade en sponsor, lever i stegen och går på möten så ofta som jag kan. Idag känner jag sinnesro och mår bättre än jag någonsin gjort! Programmet har lärt mig att vara uppmärksam på de känslor som uppstår, varför och hur jag ska hantera dem (i vanliga fall hade jag förr eller senare druckit på dem). Det har också lärt mig att ta ansvar för mina handlingar men framför allt så har programmet lärt mig ärlighet, acceptans och kärlek. Jag hoppas att du finner din väg till nykterheten (med eller utan AA).

Det är rörigt i huvudet
Det är det pga att nya tankar och personen som ska hjälpa mig kliver in i mitt. Det är bra, vi kommer va ett team hon och jag 🙏
Förut va det mindre rörigt, då gav jag ju efter tankarna och gjorde slag i saken, drack och gjorde bort mig. Nu blir det svårare för den dumma sidan att få som den vill.
Den är inte glad nu, men jag är 😊
Jag har/kommer ha många fighter med den. Beteendet ska förändras.

Sist jag drack kändes redan annorlunda. Jag har ju min gräns på 3 starköl, efter det så spårar det med minnesförlust, sexuella handlingar, gör bort mig, kan hamna i trubbel mm.
Jag Han stoppa mig, jag tänkte till, jag ville tänka o inte falla i mönsret.
Jag mådde helt ok dan efter, lite seg men inge ångest över saker jag brukar göra. Och åter igen så hade det gått över en vecka emellan drickat, vilket är normalt för mig.

Det har vart småtjat om att dricka efter den dagen 3 dagar nu men inget jag lyssnat på, snarare tyckt den är trög. Vad ska du dricka för frågade jag den dumma när den satt igång , jag vill bli frisk från halsfluss så låt mig va, och föresten vill jag träna mm.

Den va tysst en stund sen började den igen... Mm jag hör dig men skiter i dig, så du kan hålla på men jag kommer inte göra de du vill...
Och så där håller vi på varje dag nu

@Wind Vad bra att du lyckas vara starkare än den dumma sidan och skita i vad den säger. Du blir allt starkare för var gång du vinner över den. För att slippa snacket varje dag så skulle det ”enklaste” vara att vara nykter en längre tid. En rekommendation är att vara nykter minst tre månader så att hjärnan kan återhämta sig och få balans. För det är ju i hjärnan den dumma bor och hålls vid liv om den får alkohol emellanåt.

Kämpa på! Du gör det bra!💪💕

Hej @Wind , jag känner igen mig, det blir rörigt i huvudet när man tar upp kampen mot alkohol! Beroendehjärnan är manipulativ och påhittig, den är hungrig och vill ha näring. Så himla bra att du har ett stöd, en person att bolla med!

Allt gott🍀

Igår drack jag
Jag ville ha nån sista dagen innan mitt uppehåll som kan vara i månader pga behandling.
Fy fan så kvällen va. Tycker den va dum men vet av erfarenhet att det har vart mycket värre. Men jag har minnesförlust och sagt några saker jag inte skulle gjort men som sagt inget som skadat nån annan.

Jag ska iallafall börja behandling nu och då menar de jag behöver vara nykter under en längre tid för att komma åt mig. Att inte föda beroende delen.

Jag kunde lika gärna vart utan igår men men inga större skador än lite ångest o skam som kommer gå över

Oavsett vilken slags behandling du ska påbörja @Wind så verkar det vara något som kräver nykterhet och det är ju skitbra! Nu kanske du slipper kämpa så hårt med förhandlingar och sånt.

Det är otäckt med minnesluckor. Jag får det varje gång jag dricker nuförtiden, som om man utvecklat en slags allergi mot alkohol.

Men även om gårdagen var dum så var det den sista på ett tag, försök att njuta av att du slipper dricka!! Ta hand om dig✨✨

Jo det blir ju inte några förhandlingar så det försvinner.
Och jag hade 2 dagar nu som jag inte är stolt över. Så nu ligger jag hemma med skam

Jag är rädd för att det här med uppehåll ska sätta igång min dumma sida
Det jag tänkte på är just förbud, och sätta en tid... Är orolig att jag ska räkna ner dagar som tex sätta 3 månader
Som att jag tänker att åhhh nu är det snart bara 1 månad kvar o då kan jag dricka
Eller att inte sätta nån tid utan bara säga nu hålla mig nykter under min behandling.
Jag vet inte men det jag vet är att ju mera krav på mig ju mer trotsig blir jag