Fortsätta trots konsekvenser

Profile picture for user Wind

Om man fortsätter dricka trots att det hänt allvarlig konsekvenser, är man alkoholist då? Eller riskbruk?

Jag dricker inte ofta... Ca 4 gånger per månad men trots senast ( hänt allvarliga konsekvenser) så vill jag ändå försöka mig på att ta nån öl och prova lära mig att minska mängden vid tillfälle.

Profile picture for user Rosette

Hej Wind!

Du har varit här på forumet tidigare och jobbat med en stor förändring. Nu beskriver du att alkoholen finns kvar och funderar över detta med de negativa konsekvenser som uppstår när du dricker.

Även om det inte är ofta låter det som detta tar mycket energi från dig och du har tankar om det kan handla om ett beroende eller ej.

Det låter som det för dig, oavsett om det är beroende eller ej är ett bekymmer och det kan absolut vara en idé att jobba vidare med för att få det annorlunda. Klokt steg att skriva här!

Ett tips, om du vill är att fortsätta skriva i samma tråd så vi kan följa din resa, samtidigt kanske du ville dela upp det lite då du är på en annan plats idag än när du var här sist.

Hoppas du får flera svar och att du hittar mycket här som blir hjälpsamt för dig!

Varma hälsningar
Rosette
Alkoholhjälpen

Profile picture for user Wind

Tack för ditt svar

Ja det tar dagliga tankar och energi. Det har hänt allvarliga konsekvenser och ändå fortsätter jag trots faran som lurar runt hörnet. Jag tror det behövs en insikt i mitt problem 🙄
Jag har ju alltid tagit hand om männens problem med alkohol och blundat för mitt!!!
Sen att jag drogat min hjärna har nog bara satt igång beroendet av belöningcentrum större än vad jag förstår. Jag är nog sjuk

En av mig bryr sig inte vad som händer. Den lockar mig in i saker som förstör, men den skiter i allt, den känner inga problem

Jag kanske bör förstå att jag är missbrukare 😶

Profile picture for user Wind

Igår var jag ute o drack trots att jag ska åka till jobbet idag. Visst
De va skit trevligt men i slutet kom mon hjärna på att vilja ha droger. Som tur är så tog jag inte det.

Min så kallade dumma sida, den som vill dricka, ligga runt, ha "kul" den förgör mig 🙄😰
Jag är så svag mot den när den börjar prata med min andra sida. Min sida som är ledsen, orolig, skäms, har skuld. Den dumma sidan känner INGET. Och då menar jag INGET
Den lever, får som den vill, det är den som drar åt sig alls möjliga människor den ser ut som den äger hela världen då! Vacker, hämningslös, farlig, smittar av sig skratt lever för stunden och sliter totalt i alls konsekvenser som finns runt hörnet. Jag har ingen chans när hon sätter igång.

Klär på sig vackra kläder, folk som vänder sig om, en del bilar stannar in för att titta när jag går med högg huvudet och bara ler med hela mitt väsen.... Den styr då, det är dens dag/kväll och inget stoppar henne

Hur ska jag vinna mot den där 😰

Profile picture for user Wind

Inget går bra

Jag frågar efter droger nästan varje gång jag dricker, det slutar med att jag inte tar, får tag på de, men ändå...

Varför fortsätta dricka när jag inte klarar det?!
Dumma ursäkter som ähhh jag jobbat ju sen o inte dricker på över en vecka, eller att vadååå
Jag dricker ju inte vin längre så....

Minnesluckor, gör av med pengar på dricka och sen dan efter köper ja skitmat o godis och då får jag för mig att jag går upp 5 kilo.

Det gick ju bra då jag va utan i 2 månader. Va ju mer social, gick ut ändå o hade kul, mådde bättre. Men de va för att få bort drogtankar, inte för alkoholen.
Nu handlar det om alkoholen och det va ja inte beredd på!!! Kanske det tar ett tag att acceptera att jag faktiskt har alkohol problem med

Profile picture for user Allegra

Hej @Wind ! Min erfarenhet, endast min egen, är att det tog mig många år att förstå att jag måste ta tag i mitt missbruk av alkohol. Det är säkert olika för alla. Men läser man i trådarna härinne så framstår det så tydligt att alkohol är ett oerhört komplicerat gift att bli av med!

Alkohol genomsyrar hela samhället, från vaggan till graven. I Sverige är det ju t.o.m. så att det är staten som har monopol på skiten.

Du förväntas dricka, i tid och otid och överallt. Om man då har utvecklat ett vanedrickande så blir det oerhört svårt att stå emot!

Med det sagt så kan det vara en idé att ta hjälp utifrån (förlåt, har inte läst hela din tråd och vet inte riktigt om du redan sökt hjälp). Det kan hända att det räcker med en samtalskontakt, annars finns det ju olika medicinska preparat.

Jag insåg tyvärr alldeles för sent att jag utvecklat ett farligt missbruk av alkohol och nu är jag faktiskt chockad över hur svårt det är att ta/återfå kontroll.

Ta nu hand om dig, kram ✨✨✨

Profile picture for user Wind

Tack för ditt svar 🌟

Jo jag ska börja med att ha kontakt med en som arbetar med olika missbruk, så jag hoppas att nåt kan hjälpa mig där

Jo det är verkligen satt i hela samhället. Synd att det är så accepterat med alkohol. Man känner sig som ett ufo om man inte dricker, och som att livet tar slut på nå sätt.
Dricker man cola eller vatten istället så måste man nästan ha en ursäkt

Profile picture for user Wind

Ju mer jag ser hur jag är när jag dricker ju mindre vill jag vara den. Jag är ledsen, ont i kroppen, helt utmattad och inte alls utvilad för att arbeta.
Detta är dock ett minne blott när jag mår bättre och har arbetat några dagar och ska va ledig, då glömmer jag att jag mått så här 😰
Då är de semester och allt är fantastiskt 🙄

Profile picture for user Allegra

Gör gärna en lista @Wind , på allt du inte tycker om med alkohol, på allt som du blir när du är berusad som du inte vill vara. Läs igenom listan varje dag och påminn dig om varför du vill vara nykter. Kram✨

Profile picture for user Allegra

Vad bra @Wind 😊 Jag tycker själv att det hjälper, att påminna mig ofta, om de värsta sakerna som hänt på fyllan. Sen är det också bra att försöka formulera vem/hur man vill vara utan alkohol! Skaffa en slags inre bild av sitt bästa jag. ☀️

Profile picture for user Itsmenow2

Hej!
Jag drack väldigt "sällan", cirka 1 gång i månaden men när jag väl drack så fanns det inget stopp ända tills jag rent av däckade. Jag tog aldrig några återställer och inte heller drack i flera dagar. Konsekvenserna mitt drickande förde med sig var förödande. Jag gjorde saker som jag i nyktert tillstånd aldrig skulle gjort och ångesten var inte att leka med. Precis som dig så associerade jag alkohol med "roligt" - men det är ju aldrig riktigt det.

Din "dumma sida" skulle jag vilja kalla för beroendepersonligheten. Den är farligt stark och den kommer att vinna varje gång om man inte aktivt och dagligen gör sig påmind om hur lömsk den är. Ett sätt för mig att göra det är att gå på möten samt att läsa så mycket jag kan för att förstå sjukdomen.

Jag valde att ta till mig AAs program, skaffade en sponsor, lever i stegen och går på möten så ofta som jag kan. Idag känner jag sinnesro och mår bättre än jag någonsin gjort! Programmet har lärt mig att vara uppmärksam på de känslor som uppstår, varför och hur jag ska hantera dem (i vanliga fall hade jag förr eller senare druckit på dem). Det har också lärt mig att ta ansvar för mina handlingar men framför allt så har programmet lärt mig ärlighet, acceptans och kärlek. Jag hoppas att du finner din väg till nykterheten (med eller utan AA).

Profile picture for user Wind

Det är rörigt i huvudet
Det är det pga att nya tankar och personen som ska hjälpa mig kliver in i mitt. Det är bra, vi kommer va ett team hon och jag 🙏
Förut va det mindre rörigt, då gav jag ju efter tankarna och gjorde slag i saken, drack och gjorde bort mig. Nu blir det svårare för den dumma sidan att få som den vill.
Den är inte glad nu, men jag är 😊
Jag har/kommer ha många fighter med den. Beteendet ska förändras.

Sist jag drack kändes redan annorlunda. Jag har ju min gräns på 3 starköl, efter det så spårar det med minnesförlust, sexuella handlingar, gör bort mig, kan hamna i trubbel mm.
Jag Han stoppa mig, jag tänkte till, jag ville tänka o inte falla i mönsret.
Jag mådde helt ok dan efter, lite seg men inge ångest över saker jag brukar göra. Och åter igen så hade det gått över en vecka emellan drickat, vilket är normalt för mig.

Det har vart småtjat om att dricka efter den dagen 3 dagar nu men inget jag lyssnat på, snarare tyckt den är trög. Vad ska du dricka för frågade jag den dumma när den satt igång , jag vill bli frisk från halsfluss så låt mig va, och föresten vill jag träna mm.

Den va tysst en stund sen började den igen... Mm jag hör dig men skiter i dig, så du kan hålla på men jag kommer inte göra de du vill...
Och så där håller vi på varje dag nu

Profile picture for user vår2022

@Wind Vad bra att du lyckas vara starkare än den dumma sidan och skita i vad den säger. Du blir allt starkare för var gång du vinner över den. För att slippa snacket varje dag så skulle det ”enklaste” vara att vara nykter en längre tid. En rekommendation är att vara nykter minst tre månader så att hjärnan kan återhämta sig och få balans. För det är ju i hjärnan den dumma bor och hålls vid liv om den får alkohol emellanåt.

Kämpa på! Du gör det bra!💪💕

Profile picture for user Allegra

Hej @Wind , jag känner igen mig, det blir rörigt i huvudet när man tar upp kampen mot alkohol! Beroendehjärnan är manipulativ och påhittig, den är hungrig och vill ha näring. Så himla bra att du har ett stöd, en person att bolla med!

Allt gott🍀

Profile picture for user Wind

Igår drack jag
Jag ville ha nån sista dagen innan mitt uppehåll som kan vara i månader pga behandling.
Fy fan så kvällen va. Tycker den va dum men vet av erfarenhet att det har vart mycket värre. Men jag har minnesförlust och sagt några saker jag inte skulle gjort men som sagt inget som skadat nån annan.

Jag ska iallafall börja behandling nu och då menar de jag behöver vara nykter under en längre tid för att komma åt mig. Att inte föda beroende delen.

Jag kunde lika gärna vart utan igår men men inga större skador än lite ångest o skam som kommer gå över

Profile picture for user Allegra

Oavsett vilken slags behandling du ska påbörja @Wind så verkar det vara något som kräver nykterhet och det är ju skitbra! Nu kanske du slipper kämpa så hårt med förhandlingar och sånt.

Det är otäckt med minnesluckor. Jag får det varje gång jag dricker nuförtiden, som om man utvecklat en slags allergi mot alkohol.

Men även om gårdagen var dum så var det den sista på ett tag, försök att njuta av att du slipper dricka!! Ta hand om dig✨✨

Profile picture for user Wind

Jo det blir ju inte några förhandlingar så det försvinner.
Och jag hade 2 dagar nu som jag inte är stolt över. Så nu ligger jag hemma med skam

Jag är rädd för att det här med uppehåll ska sätta igång min dumma sida
Det jag tänkte på är just förbud, och sätta en tid... Är orolig att jag ska räkna ner dagar som tex sätta 3 månader
Som att jag tänker att åhhh nu är det snart bara 1 månad kvar o då kan jag dricka
Eller att inte sätta nån tid utan bara säga nu hålla mig nykter under min behandling.
Jag vet inte men det jag vet är att ju mera krav på mig ju mer trotsig blir jag

Profile picture for user Wind

Varning för elaka ord mm

Jag är piss arg
Är så jävla less på mina så kallade fucking vänner 😖
Jag har försökt vart öppen o ärlig, sträckt ut en hand till flera och blir bara lämnad med tomhet och setat och väntat på flera som sagt de vill göra nåt, eller sagt de saknat mig

Jävla skit snack
Nu orkar jag inte mer. Jag tänker sluta säga att hur det är för det är ändå ingen som lyssnar. De är för upptagna med fester, fikan mm
Jag blir bara ledsen.
Jag får ändå inget. Vad ger de mig
Ett gäng kan sitta vid samma bord o planera precis sånt som jag jätte gärna vill med på och vet jag hör deras planer o bjuder aldrig in mig. Det har sårat mig så oerhört många gånger nu. Och den ena är mitt ex som säger han bryr sig och tycker om mig o ändå så gör han inga ansträngningar för att jag kan följa med, lika så en annan i det gänget.
Jag har slutat träffa vännen pga detta.
Han tyckte de va konstigt att jag ville flytta
Jasså vadådå frågade jag
Ja men du har ju vänner här
Jasså vart då sa ja!!!
Då vart han tysst

När jag börjar ställa krav och genom det slutat angagerat mig i att ens dyka upp som alla vant sig vid händer inget alls
De ända jag får är några fylle samtal
O nån som påstår de saknar mig o vill ses men inget händer

Profile picture for user Wind

Såg nyss en bild på social media där flera av de jag umgåtts med sitter ihop och har haft jätte trevligt i helgen och jag har inte fått hört nåt om det eller någon inbjudan
Blir helt förtvivlad o ledsen o vill bara gå ut o dricka öl just nu 😰

Profile picture for user Kennie

Hmm, du kanske behöver nya vänner? Som du inte har en massa kämpig historia med. Det känns kanske svårt, men det går. Börja med nykterheten och hitta balans, så kan du sen fundera på i vilka sammanhang du kan lära känna nya människor.

Profile picture for user Wind

Hur skaffar man det vid 40 plus
Tänker jag.

Ja jag har tråkiga historier med allt för många i stan, så en flytt vore nog en bra ide. Jag blir påmind om för mycket här hemma

Det ska börjas med nykterhet, kan ju hända en del då

Profile picture for user Wind

Ok
Då har jag fått reda på att jag är sjuk.
Beroende sjukdom.
Jag ska hålla mig nykter på både droger o alkohol och även sex
Helst socker med men det får vara just nu för det blir för mycket annars

Profile picture for user Allegra

Hur känns det @Wind , att ha fått ett ”utlåtande”? Kan du relatera till det och använda det till något bra - eller blir du arg, ledsen, besviken? Kanske är det för tidigt att tycka/känna något ö.h.t!?

Oavsett så är det superbra att du är här inne och skriver. Ibland är det skönt att byta några ord med människor man inte vet nånting om, annat än att de också har ett missbruksproblem.

Ta hand om dig!✨

Profile picture for user Wind

Hej

Just idag har jag känt att jag mer accepterar det. Att det känns ok att säga jag är sjuk. Att det är nåt som är svårt då att hantera själv.

Men ja känner mig inte besviken idag iallafall, lugn på nåt sätt. Förstår mer mig på nåt sätt och tänker ok
Om jag nu är sjuk då blir det sämre med att fortsätta med saker som gör mig sjukare, på så sätt kan jag använda det till nåt bra

Ja jag kan tycka om att skriva här ibland

Det känns inte lika ensamt då

Ta hand om dig med 🌹

Profile picture for user less12

@Wind funderade på det där med att skaffa nya vänner i vuxen ålder, tänker såhär, finns massvis med olika sätt att träffa nytt folk. Sök ett nytt jobb, få nya kollegor du kan umgås med, gå med i AA, börja med någon aktivitet typ fallskärmshoppning eller virka, gå med i hemvärnet eller din lokala lottakår. Är ju såklart lite läskigt att ge sig ut och försöka hitta en ny gemenskap men det går!

Profile picture for user Wind

Ja det var bra du skrev olika föreningar mm. Jobb har jag bytt så det har hjälpt lite, ska se när jag fått lite mer lugn o ro och kommit in i nyktert hur vida jag tar kontakt med folk

Tack för svar 🌹

Profile picture for user Allegra

Låter ändå bra @Wind , både att du har fått ett utlåtande (vet inte om det kallas diagnos) och att du känner en stilla acceptans. Du ville ha en förändring och på något sätt kanske det blir lättare att förändra då du har fått djupare insikter om dig själv. Kram✨

Profile picture for user Wind

Ligger o tänker på mina relationer. O nu ringde en som bara ringer på fyllan. Annars ser jag han umgås med andra men mig passar de o ringa kl 2 till 3 på natten. Jag svarar inte längre.

Jag vill inte vara sista prion eller duga på fyllan när nån känner behov av att prata, eller ha sex. Är så trött på de jag har runt omkring mig. Jag accepterar inte det här längre

Profile picture for user Andrahalvlek

@Wind Helt rätt. Du är värd mycket bättre. Det första du ska göra är att vara snäll mot dig själv. Allt som har hänt har hänt, och inget kan göras ogjort. Men idag kan du göra annorlunda. För ditt eget bästa.

Kram 🐘

Profile picture for user less12

@Wind wow vad fint ändå, låter som att du har insett ditt egenvärde, du är värd det bästa detta liv har att erbjuda. Du kommer först, din egen lycka och dina egna mål.

Profile picture for user Allegra

Det låter som ett stort steg @Wind , att inte svara när någon ringer på fyllan. Det är ren självbevarelsedrift! Och den sätts helt ur spel då man dricker. Har varit nykter en vecka idag (med nedtrappning hela sommaren) och jag märker redan att jag blivit bättre på att sätta gränser, både hemma och på jobbet. Ta hand om dig och fortsätt kämpa✨✨✨

Profile picture for user Wind

Jag fick återfall igår. Var som vanligt nykter 1,5 vecka (inget ovanligt)

Hade olika dialoger mellan den friska och sjuka delen ( tror inte jag inser att jag är sjuk)
Den sjuka tog över från att lockat med BARA 2 öl till att kvällen innehöll 8 starköl och sex med ny kille som jag känt länge. Tur att inge kokain fanns under kvällen men tanken kom upp på det, men inget som jag fixade fram.

Jag har minnesförlust av delar efter ca 3 öl.

Jag är besviken idag och skrivit till min terapeft att jag har haft återfall.

Jag är just nu i en situation där jag är förvirrad, orolig, över att är jag sjuk??? Hur vet de att jag är osv, är de verkligen så jävla farligt att dricka alkohol ca 3 dagar under 1 månad osv osv...
En Svensson dricker ju fred o lörd varje vecka, så varför är de inte sjuka då.... Sånna frågor snurrar runt nu 🙄😑

Profile picture for user Wind

Idag ska jag till terapin KBT för beroende.
Har försökt pratat med sjuka delen (kallar det för det)
Den bryr sig inte ett skit

Det låter så här.
Vet du.... Jag kan få dig hur jag vill o när jag vill, och dör du på kuppen så får de bli så.
Jag!! Så du bryr dig inte alls
Sjuka.. Haha nä varför skulle jag. Jag bestämmer allt
Jag! Så varför är du nykter igår o idag
Sjuka! Öhhh för jag inte har nån lust, du ska inte tro att du lyckas hållas nykter pga dig 😁🤣🤣🤣 det är ju för att jag inte vill nu.
Jag 😯😔😔😔😰 du gillar nog inte att jag går o pratar
Sjuka. Ähhh njae sitt du där
Men i slutändan så vinner jag iallafall, för du kan inte bestämma över mig

Profile picture for user Allegra

Det låter som ett superbra upplägg för terapin @Wind ! Du ger en helt autentisk bild av hur beroendehjärnan funkar. Hoppas du får med dig några verktyg från KBT:n. Kampen går vidare, kram✨✨✨

Profile picture for user Wind

Jag va på terapin
Berättade mina dialoger
Sa hur mina tankar vart efter första mötet när hon pekade på att ja va beroende. Jag talade om att jag förstår nog inte riktigt. Hur vet vi om jag är det osv

Hon hämtade några papper med text och man kunde kryssa för, slags kriterier... Har du 3 av 7 så har du osv
Det var ett för missbruk och ett för beroende.
Jag hade båda två 🤔🙄

Jag går i försvar
För även om jag ser på pappret så tvekar jag.

Profile picture for user Wind

Skriver ner tankar

Varför jag tvekar till att jag är sjuk är pga min starka, målinriktade, sida syns när jag tränar och gör det jag tycker om och gör att jag ser fräsch ut.

Då låter det så här

Sjuka! Ska vi ta nån öl för o fira
Den fräscha! Vore skit kul men nä jag har tränat och imorgon ska jag ut och gå powerwalk. Vill göra det o de går inte om det blir öl
Sjuka!! Ok

Känner en frestelse ca 30 min men väntar ut den o sen är det borta.
Det blir ingen diskussion som med min svaga osäkra sida.

Det är likadant om någon vän lockar, det funkar inte, jag kan säga ifrån stora fester, där jag får allt gratis en hel kväll, finns droger o sex mm
De skiter jag i, då går jag dit nykter

Så då undrar iallafall jag, hur sjuk är jag då???

Jag beter mig inte 100% som en beroende

Profile picture for user Allegra

Frågan är om det ens finns ett objektivt sätt att se på beroende @Wind ?

Obs! Nu spekulerar jag bara, har nog aldrig tänkt på detta förut.

Men jag tänker att det handlar om de _problem_ man får av att missbruka. Hur mycket man _lider_ av det. s.a.s. Annars skulle man kanske kalla det ett bruk och inte ett miss-bruk?

Att du har letat dig hit och skriver här, tolkar jag som att du upplever att ditt (miss)bruk skapar såpass stora problem i ditt liv att du vill göra nånting åt det.

Vården har kanske satt en ”stämpel” på dig som du inte är bekväm med? Tycker du skall prata om det med dem. Att du kanske hellre ser det som en beteendeproblematik och inte en beroendesjukdom!?

Till syvende och sist är ord ”bara” ord. Det är handling som gäller! Kram 🌻

Profile picture for user Wind

@Allegra
Jag förstår hur du tänker

Jag är helt med på att jag får stora problem med alkoholen. Det är inga tvivel om det

Men att jag är sjuk i beroende och missbrukar det är svårt att ta in. Jag trodde jag skulle acceptera det, men jag går i försvar. Jag vet inte när jag kan acceptera det, det får tiden utvisa.
Jag var inte beredd på att det skulle bli så här allvarligt
🌹

Profile picture for user vår2022

@Wind Du säger att du går i försvar och inte kan acceptera att du skulle vara sjuk i beroende och missbrukar. Och att tiden får utvisa om du kan acceptera det. Att förneka är som du säger, en försvarsmekanism då det är för obehagligt att acceptera det som sagts till dig. Du avvisar det och insisterar på att det inte är sant trots att det finns det som talar för att du har stora problem med alkohol och sug på droger när du druckit. Det säger du också, att det finns inga tvivel om detta. Det som blir svårt är att det kan stänga ute din motivationen att bli drogfri och frisk genom att du förnekar att det är ett problem, en ond cirkel. Kanske att det känns som att det inte tycks finna någon väg att ta dig ur detta?

För egen del hade jag också svårt att acceptera att jag var beroende, ville inte att det skulle vara sant. Det skulle ju innebära att jag inte kan dricka mer och få en kick, bli berusad. Till slut gav jag upp och accepterade att jag är beroende . Jag slutade ljuga för mig själv och se sanningen som den var, jag är beroende. Jag orkade inte med all skit som alkoholen medförde och jag mådde inte bra. När jag till slut accepterade, kände jag en slags befrielse, jag var sann och ärlig mot mig själv. Jag fick motivation till att sluta dricka och vara nykter. Det är över 10 månader nu. Jag ångrar inte en sekund, mitt liv har blivit så mycket bättre och jag mår så bra på alla plan. Det enda jag ångrar att jag inte slutade tidigare. Så skönt att aldrig mer vara full och göra tokiga saker och vara bakis med ångest och skam.

Ha det gott!💕