Min värderade riktning

Profile picture for user vår2022

@majken_r @Varafrisk
Svarar i min tråd så jag inte kapar massor av utrymme i tråden hos @Andrahalvlek 😁

Har jobbat en del med förändringsledning med att införa något nytt i organisationer. Det finns ofta något slags motstånd till att införa något nytt. Det blir lite oro, splittring i gruppen, konflikter, vi och dom mm. Man kan få hur mycket information som helst om det nya, argument till varför det införs, men det blir svårt ändå att ta emot det. Man måste förstå syfte och mål med det nya, bli motiverad till att införa det nya, att det gagnar en och få positiv feedback på stegen när man lyckas med det nya. Man måste även få praktisera och öva på det nya och bli stöttad när man fastnar. Och förändring tar tid, år, det går inte i en handvändning. Man pratar om att med kunskap, om hur man ska gå tillväga med att införa det nya, så är förutsättningarna goda att förändringen genomförs, utan kunskap är det allt svårare och förmodligen inte implementeras alls.

Det är lite som med att sluta dricka, förutom att man själv ska driva och genomföra förändringen, det är ingen styrningsfråga från en ledning. Man måste själv styra, vara motiverad och ha driv till att genomföra förändringen. Sätta upp delmål, mål och följa upp. Göra om, göra rätt. Lära sig av misstag. Praktisera och öva på den nya ”arbetssättet/nykterheten” och ha en ”helpdesk/forumet/vården/familj” att få stöd av om man fastnar och inte förstår det nya. Att man har kunskap om alkoholens effekter och konsekvenser på hjärnan och förstår syftet till varför det är nödvändigt med att sluta dricka. Att denna förändring tar tid, månader och år. Ett gammalt arbetssätt försvinner med tiden, glöms bort, men hjärnans inlärning och programmering av att ta till alkohol i olika situationer, försvinner aldrig. Så där finns en skillnad, har man ett beroende kan man aldrig återgå till gamla vanor, som sker genom att tillföra alkohol, för då startar det gamla arbetssättet igen och man kastats in i sitt tidigare beroende. Så för att upprätthålla en ny vana/förändring som beroende, kan man inte dricka alkohol. En skillnad är också att för att förändringen ska bli riktigt hållbar över tid, så bör underliggande orsaker till varför man missbrukar alkohol redas ut, så att lösningen på detta inte blir ett eller flera glas vin. Då går startskottet för den gamla vanan igen.

Vad bra att ni får ut något av det jag skriver, det är det som inspirerar mig till att göra inlägg😁💕.

Profile picture for user Ny dag

@vår2022 Vilken bra liknelse med förändringsledning - jag ändrar ju om i ”Ny dags” organisation just nu och tar till mig hela synsättet. Det bli så visuellt som du beskriver det! Idag har jag lyssnat på några kapitel Annie Grace på stranden medans jag avnjöt en kall alkoholfri öl (sällskapet drack såklart också öl med % eftersom det ju är sommar…). Hela tiden fylla på med fakta så att syftet med varför jag inte ska dricka blir ett med mig! Tack 🙏 förvarat du skriver och berikar forumet🌸💕!

Profile picture for user vår2022

@Ny dag Ja, du är VD och ytterst ansvarig för förändringen i ”Ny dags” organisation😁. Koncernchefen är väldigt nöjd med utvecklingen som sker inom organisationen och du kommer att få en mycket bra belöning när implementeringen är genomförd🥰. Att ta till sig och fylla på med fakta och förstå syftet med varför man inte ska dricka, gör ens handlingar och tankar både mycket mer värdefulla och betydelsefulla. Det alkoholfria ölen blir så mycket godare👍💕

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Jag gillade också verkligen din liknelse med omorganisation. Jag har varit delaktig i några stora omorganisationer. Det är ett tufft jobb att få med alla på tåget. Förankringsarbetet är allra viktigast, liksom delaktighet ända ner på individnivå. Faktum är att 40 procent av alla omorganisationer inte genomförs som det är tänkt, för att man inte har fått med sig ”folket på golvet”. De har inte förstått grejen, eller så är allt feltänkt från början. Hade ledningen pratat med varje individ så hade man kanske gjort annorlunda. Polisens omorganisation för några år sedan är ett sådant trist exempel.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Ja, förankringsarbetet är verkligen A och O för att det ska lyckas, samt att ha en implementeringsplan med strategier för hur det hela ska gå till. Att få med sig de som gillar förändringar är ju inga problem, de som är smått tveksamma kommer också att följa med, men att få med sig de som är mycket skeptiska och de som tvärvägrar är knepigt. Tricket är att även få med sig de som är mycket skeptiska, de som tvärvägrar är det ingen idé att slösa tid på. Men som sagt, förankring som måste få ta tid, så att man verkligen förstår syfte och mål samt att det kommer att gagna dem. Följa upp själva implementeringsprocessen för att se om det är fel någonstans i själva processen, som du säger feltänk från början. Att då rätta till det när man upptäcker att tex förändringen inte är riktigt förankrad i organisationen. Det kanske inte är fel på själva förändringen/ny metoden som ska införas, men på ledarskapet och förankringen. Motståndet mot det nya beror ju ofta på att man inte förstår syftet och meningen med det. Jag tror att det största problemet ligger i att de som ska genomföra förändringen inte har kunskap i hur man genomför förändringar. Man tror att information räcker och att förankring bara handlar om att föra ut denna information till alla om att nu ska vi göra på ett annat sätt. Det krävs ledarskap som kan handskas med motstånd, som förstår dessa processer, har uthållighet och ger förankringen och oron tid. Ja, det är verkligen intressant💕

Profile picture for user majken_r

@vår2022 bra liknelse! Det gäller att ta in och förstå syftet med förändringen. I mitt fall har det ändrats sen jag gick med här i forumet.
I början ville jag få kontroll på drickandet, vara måttlig och backa lite från varningsskylten om stup jag började skymta.
Efter långa uppehåll och mycket arbete insåg jag att nä, det är inte måttlig som är modellen för mig.
Mina underliggande orsaker till vindrickande har jag jobbat med (indirekt i terapi) på olika sätt. Löst. Men, hjärnan är det försent att få ordning på. Den älskar vin-effekten. Den ger mig dessutom galet vidriga konsekvenser av vin, även i liten mängd.
Så nu behöver, och vill, jag fortsätta processen mot att leva Hel o fri med än mer tydlig ledning. Utan dig och andra i forumet hade jag aldrig sett skiftet i fokus som jag behövde. Kram och ha en fin lördag!!☀️

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Det märks att du är väl insatt i förändringsarbete på organisationsnivå 🥰 Men håll med om att 40 procent är en skrämmande siffra 😱 Att 40 procent av alla omorganisationer inte blir genomförda som det var tänkt för att personalen på golvet sätter sig på tvären. Det är nästan hälften av alla omorganisationer!

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@majken_r Ja, förändringar tar tid, insikter och att förstå syftet med förändringen tar tid. Som att lära sig ett helt nytt språk, det tar tid, motgång, medgång, träna, praktisera och till slut sitter det. Precis som du säger, hjärnan är det försent att få ordning på, så det man kan ändra på är att lära sig att leva med den hjärnan man skapat och har. Och man kan leva ett hur bra liv som helst med sin hjärna, bara man inte matar den med alkohol. Vi utvecklar varandra här på forumet, hela tiden.

Ha en fin lördag!🌞❤️

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Ja, det är verkligen skrämmande! Socialstyrelsen säger att ”med kunskap om implementering genomförs i genomsnitt 80 procent av det planerade förändringsarbetet efter tre år. Utan sådan kunskap genomförs 14 procent av förändringsarbetet efter i genomsnitt 17 år. Implementering avser de procedurer som används för att införa nya metoder i en ordinarie verksamhet och som säkerställer att metoderna används så som det var avsett och med varaktighet.”

Man svänger med betydelse ”implementering” hur som helst för man har inte kunskap om vad det egentligen innebär. Ett projekt kan ha som mål att något ska implementeras när projektet är slut och innebära en blänkare på intranät. Det går in i ena örat och ut i det andra, snacka om slöseri med tid, pengar och resurser! Kram💕

Profile picture for user Inombords

@vår2022 Vilken toppenjämförelse! Jag ser att ni har mycket erfarenhet kring detta, tänk vad mycket kompetens som finns samlat på detta forum! Och när den stora dämparen A lyfts bort, då tror jag vi kan förändra världen! Nästan i alla fall 😉. Tack för att du skriver så fint, djupt och insiktsfullt. Du sprider verkligen glädje och hopp! 💕

Profile picture for user vår2022

Gäsp! Ja, idag har jag jobbat min första dag efter semestern och känner mig lite trött. Inte för att det har varit massor att göra, det är fortfarande semestertider, inte många på plats och det är lugnt. Mest för att det blir nya rutiner igen efter semesterrutinerna, ja ni vet. Det har varit så otroligt skönt att gå upp tidigt, dricka sitt kaffe i sängen med hunden snarkandes bredvid, läsa nyheter, skriva i forumet och inte ha något att passa. Nu hinns inte detta med, men det får bli en helgrutin som vanligt istället. Har några semesterdagar i slutet av augusti att se fram emot.

Jag önskar att alla tappra kämpar där ute att inte tappar hoppet och att ha en positiv tro på att det går att bli nykter om man vill det. Det viktigaste är att ha en tilltro till sig själv att det går, för det går. Det är den absolut viktigaste faktorn för att man ska lyckas. Så min uppmaning till er är att ni ska tro på er egna förmåga, för den finns där någonstans om man börjar leta eller på andra sätt tar hjälp och stöd att finna den. Jag har många gånger tvekat på min förmåga och då har det gått sämre. Denna gång trodde jag på mig själv och att jag skulle klara av det, och jag har kommit fram en bra bit på vägen. Min app säger 281 dagar nykter idag, kan jag, så kan ni, om ni tror på er själva. ❤️

Ha en fin måndagskväll!🌸💕

Profile picture for user Rehacer

@vår2022
Vill bara titta in och säga hej! Känner att jag inte orkar med forumet helt just nu. Har inte orken att läsa och följa med i allt. Men du finns i tankarna ändå! ❤️
281 dagar är ju fantastiskt!! Hurra för dig!
Jag ligger långt efter men kämpar på och jag har tron på att det ska gå, att även jag ska komma till 281 dagar och fler därtill. En dag i taget. Idag är det ✅ för mig.
Kämpa på imorgon, snart är det fredag!
Kram

Profile picture for user Inombords

@vår2022 Vilket fint inlägg! Märkligt det där med vad man tror man kan. Jag tror tex inte att jag kan sluta snusa just nu, eller att jag kan prestera topp på jobbet just nu men jag TROR (nästan som att jag VET, jag känner det liksom i hela mig) att jag verkligen kan sluta med alkohol. För gott. Det är så häftigt! Det här inlägget kommer verkligen sitta fint om jag faller men det är inget jag visualiserar. Ödmjuk för att det kan hända, och på min vakt men just nu har jag hopp och tilltro. 🌸tack!

Och grattis till mäktiga 281 dagar! Jag har tagit rygg på dig och kommer dit om 233 dagar!

Profile picture for user vår2022

@Rehacer Tack! Vad trevligt att du tittade in hos mig och du finns ofta i mina tankar också🥰. Jag vet att du kommer att komma dit och härligt att du också har tron på det. Ha en fortsatt härlig och vilosam semester, det är du så väl värd. Sköt om dig. Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Inombords Tack! Ja, det är magiskt med att ha tilltro till sin egna förmåga. Det inrymmer en fin kombo av motivation, positiva tankar, styrka, envishet och hopp. Det finns alltid en risk att det inte går bra men risken att det ska gå bra är så mycket större😁. Och det är det man ska ha tilltro till. Ha det så fint. Kram❤️

Profile picture for user vår2022

Det har tagit väldigt mycket energi, att jag reagerade på @Varafrisk inlägg till @Andra halvlek och uttryckte det här på forumet. Så här i efterhand borde jag inte gjort det, för det kan leda vart som helst, utom min kontroll. Min reaktion kom utav min känsla och uppfattning av var gränsen går för min integritet, men jag borde låtit vederbörande själva låtit ta hand om processen, inte lagt mig i. Var gränsen går för vår integritet är olika och jag kan omöjligt veta hur andra känner och reagerar, jag var för snabb. Jag kan heller inte veta det exakta syftet och vad som ligger bakom när jag läser ett inlägg. Jag tolkar jag det utifrån mina referensramar. Jag kan uppfatta det på ett helt annat sätt än vad avsändaren avsett.

Det tar jag som lärdom, att jag inte ska reagera och säga ifrån i något som inte angår mig. På ett öppet forum som detta måste man vara oerhört varsam med att lägga sig i andras frågor och endast uttala sig om det som gäller en själv. Jag har aktat mig noga för att just lägga mig i, men denna gång hände det. Det är tråkigt att utvecklingen blev som den blev och rev upp gammalt som jag inte riktigt visste fanns med i bilden. Jag ber om ursäkt för att jag lade mig i och reagerade i något som inte angår mig.

Kram❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Jag är glad att du sa ifrån å mina vägnar, men jag förstår om det kändes slitsamt. I botten av allt detta vill ingen något ont egentligen, men ibland kan man uttrycka sig otydligt eller onödigt hårt. Sådant händer och man får lägga det bakom sig efter ett tag.

Jag har varit inblandad i några olika ”bråk” här på forumet, och det lugnar alltid ner sig så småningom. Jag är luttrad även på det området, om man säger så. Det ÄR svårt att uttrycka sig i skrift. Man ska aldrig gå i svaromål i affekt, utan mycket hellre sova på saken först.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Hej @vår
Skickar en kram, forumet är fantastiskt- min egen erfarenhet är att ibland är foruminlägg ”toppen på ett isberg” och då menar jag främst att bakomliggande faktorer och framförallt drivkrafter kan vara oerhört starka- och samtidigt svåra att få syn på. Forumets radie är så att säga snävt- eller åtminstone begränsat.
På många sätt kan man vara både stöttande och ”nära”. Inland upptäcker man att inget liksom biter- eller hjälper, det kan ske på olika sätt. Då tänker jag att man kört på ett isberg och jag backar då ut. Det är en acceptans i att veta att man/jag inte vet.
Om du förstår hur jag menar 😍
Jag tycker mycket om att hänga här, jag känner också en - nån sorts lätt/enkel plikt- i att pay it forward.
Jag har kraft- och orkar. Men om man stöter på isberg för ofta så sinar också kraften. Det är viktigt att vara rädd om sig. Det är viktigt att andas först i syrgasmasken.
Jag ”vill” inget med inlägget mer än just det som står här- inget isberg här under alltså 💞
Önskar dig en fin dag och tack för att du finns just här! ☀️✨

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Tack för ditt svar❤️. Ja, det har känts slitsamt. Jag var inte i affekt, men gick på min känsla som skapades, men skulle ha sovit på saken och förmodligen hade jag inte skrivit något då. Att sova på saken är annars något jag ofta tillämpar, just för att då kan man ofta se saken även ur ett annat perspektiv. Och även att det inte är värt att lägga ned energi på vissa saker. Så det är bra att bli påmind om det😁. Kram💕

Profile picture for user vår2022

@Se klart Tack för svar och kram❤️. Jag tror jag förstår vad du menar. Vilken bra beskrivning du gör av att köra på ett isberg och att då är det dags att backa. Att man inte har en aning om vad som finns under toppen av isberget, för man ser bara toppen, och acceptansen i att veta att jag inte vet och inte ska lägga mig i. Så är mitt förhållningssätt, men denna gång gick jag bet och det tog mycket energi. Bra att bli påmind då jag lägger ned mycket engagemang och tid i detta forum. Detta forum är fantastiskt, men det gäller att ge det lagom av sin energi. Kram❤️

Profile picture for user Lillek

@vår2022 Läste tillbaka lite i din tråd (som är ny för mig, har inte varit på forumet på länge) och hittade ditt inlägg om förändringsledning och liknelsen med förändring av alkoholhantering – här kan man verkligen tala om transferable skills! Det var så bra, tack för att du delar med dig! Med det förstår man verkligen vilket arbete som krävs för att bryta ett beroende, där dessutom förutsättningarna kan vara svåra då hjärnans kemi påverkats negativt av drogen. Att hitta stöd i den förändringsprocessen är viktigt, tror jag (även om man är VD), och att det får ta tid. ☀️

Profile picture for user Tofu på besök

@vår2022 Du sätter ju ord på det väldigt bra. Detta med energi. Intressant att läsa att vi är många som tänker att man måste hålla koll så man orkar. Jag känner som du så nu får det bli fokus på ledorden - glädje, frihet & tacksamhet.

Imorgon drar jag och köper riskokare. Måste testa detta med svart vitlök. Har ju skördat min vitlök så ska bli kul att testa detta. 🤗

Profile picture for user vår2022

@Lillek Tack!😁. Jag var tvungen att googla transferable skills, ett nytt ord för mig, förstod andemeningen men så här här står det ”Transferable skills är de färdigheter som inte kommer från en särskild niche, jobbområde eller branch. De är generella färdigheter som kan användas i varje jobb och som du tar med dig till nästa.” Det är faktiskt häftigt! Att använda sig av kunskaper man har till andra områden, det gör vi ju ofta men det blev så tydligt för mig nu när du skrev det.

Ja, det kan verkligen krävas mycket stöd i den förändringsprocessen, att bli av med sitt alkoholberoende, även om man är VD😁. Vad jag menar med att man är VD, är att det är man själv som är den som är ytterst ansvarig för processen, men att man kan behöva massor av stöd för att få bättre förutsättningar att göra en förändring. Sen att det måste få ta tid. Det tar tid att bli alkoholberoende och det tar tid att komma ut ur sitt beroende. Det är många förändringar som måste göras och nya vanor som måste skapas.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user vår2022

@Tofu på besök Ja, vi måste vara varsamma med vår energi. När man som jag, och som jag uppfattar dig, blir engagerad så blir man det massor. Det är lätt att slösa med energin då och rätt var det är så är lyser det rött i tanken och den behöver fyllas på. Kanske är det för långt till nästa mack, så det gäller att vara förutseende och planera sin resa på ett vettigt sätt så tanken inte gapar tom😁.

Du är så påhittig, klurig och med massor av roliga idéer. Det ska bli roligt att höra hur det går med dina svarta vitlökar. Jag har också skördat mina, får se om jag lyckas göra vitlöksflätor av dem eller så kanske jag kokar dem som du😁.

Ha det så gott!❤️

Profile picture for user Tofu på besök

@vår2022 Ja, det stämmer jag blir väldigt engagerad. Kan nästan bli som en låsning och allt fokus går dit. Jag har ju jobbat massor med det för att tona ner den sidan av mig i jobbsammanhang. Nu plötsligt glömde jag allt det. Det kvittar ju om det är forumet eller jobb. Kan ju vara bra att praktisera även här.

I jobb drar jag ju tanken kommer detta leda till glädje, tacksamhet och stillhet? Är svaret nej så tar jag en annan väg. Nu glömde jag allt detta. Folk på forumet betyder visst mer för en än man tror 🧘‍♀️🤗.

Profile picture for user vår2022

Då har första arbetsveckan efter semestern passerat. Den var inte betungande på något sätt och jag har slutat tidigare varje dag. Idag har jag passat på att veckostäda ordentligt och jag njuter så av att det är rent och fint inför helgen. Det ösregnar och åskar emellanåt, så det krävs ingen vattning av mina växter ute, skönt. Min svärmor är på väg och ska sova över två nätter. Vi ska fira ett barns födelsedag imorgon med god middag och efterrätt. Hon kan vara rätt pratsam och energisk i det, ta mycket plats och kommentera mycket. Som jag tidigare berättat var min lösning att dricka för att orka med, men många gånger drack jag mer än vanligt och hade inte superkoll på mig själv. Kunde väl snäsa av i överkant ibland och jag var inte mig själv. Jag tycker ändå att det går lättare att handskas med henne nykter har jag märkt och vi kan faktiskt ha det trevligt ihop. Hon vill väl, men ibland för väl utifrån hur hon vill att man ska göra allt, det enda rätta sättet och så är det. Jag har lärt mig hennes sätt och lägger inte ned så mycket energi i det längre. Vissa saker får passera in genom ena örat och ut i det andra, utan reaktion från mig. Hon uppskattar mig mycket och tycker att jag är så ”duktig” på att städa och andra saker😁. Att prata känslor eller tunga saker är inte riktigt hennes melodi, en motsats till mig, men hon har med tiden fått bättre förståelse för livets psykologi och blivit ödmjukare. Allt är inte längre ”nu prata vi om något roligare” så fort något lite djupare kommer på tal. Jag är så glad att jag är nykter och att jag uppskattar min svärmor så mycket mer än jag gjorde när jag drack. Jag tror säkert att även hon uppskattar mig mer för att jag är nykter. Nu ska jag bädda ordning hennes säng och ha en trevlig helg tillsammans med henne❤️.

Ha en fin fredagkväll!💕

Profile picture for user vår2022

@Tofu på besök Ja, man lär sig hela tiden😁. Jag märker också att forumet betyder mycket för mig. Man får, man ger och man utvecklas. En helt ny vana som jag lagt till med. Att gå in varje dag och läsa vad som hänt/pågår. Jag engagerar mig och vill stödja andra till att komma vidare eller prata om helt andra saker i livet. Det tar en del tid i anspråk men det är givande och meningsfullt. Man lär sig mer om sig själv och om andra. 🤗

Profile picture for user Sisyfos

Skrev ett inlägg till dig igår Vår2022 som jag uppenbarligen inte postade. Vill bara skriva att jag tycker att det är så bra att du är här på Forumet. Du stöttar andra, kommer med intressanta funderingar och synpunkter. Såg att du skrev att forumet tar energi och jag tror att det är viktigt att begränsa. Som AndraHalvlek skrev så har hon börjat skriva när hon känner lust. Det kan vara viktigt att begränsa så det inte blir en plikt.
Nu är det kanske inte alls så för dig, men nr jag skrev aktivt och regelbundet kunde det nästan bli som en fixering. Tog ett lång period utan skrivande och har aldrig kommit tillbaka fullt ut. Hinner inte med.
Hoppas det blir trevliga dagar med svärmor.

Profile picture for user vår2022

Tack @Sisyfos det gör mig glad att du tycker det😁. Det som tagit energi har jag beskrivit och är kort sagt när det blir en ”fnurra” på tråden. Det tar energi även utanför forumet när det sker, men så blir det i mellanmänskliga relationer. Jag är glad att vi har gått vidare och nu lämnar detta, syftet har varit gott, det stökade till sig och ordande upp sig. Jag tycker vi gjorde det bra. När sånt händer får jag tillbaka min energi och det blir lustfyllt att vara i detta forum. Det man får se upp med för att inte ödsla onödig energi, är att ge sig in i diskussioner som inte blir ”meningsfulla”. Jag är glad att du är med i detta forum, med dina synpunkter och din stöttning av andra här. Första kvällen med svärmor gick riktigt bra och vi hade fina samtal😁.

Ha en fin lördag!💕

Profile picture for user vår2022

@Rehacer Jodå, mycket bättre. Ibland får det bli in i det ena örat och ut i det andra. Byta inriktning på samtal och lyssna på P1 sommar en stund😂. Ta lite egna stunder och gå ut med hunden och plocka svamp. Idag hittade jag äntligen ett stort gäng gula kantareller och grannen hade hittat svart trumpetsvamp som hon gav bort. Hon gillar endast att plocka svamp men inte äta den, tur för oss😁. Men det är ändå något visst att hitta den själv, som att leta efter guld. Hjärtat pumpar lite extra och ett glädjerus uppstår. Ha det så gott!💕

Profile picture for user vår2022

En reflektion så här på morgonkvisten. Har först nu, efter 289 dagar, nästan läst ut Annie Grace, tänka klart, som det pratats om så mycket. Blev nyfiken på vad spontan nykterhet är för något och som nämnts här några gånger. Det som känns roligt när jag läst är att det bekräftar så mycket av det jag tänker och känner. Att hon förklarar och benämner sådant jag tänkt tänkt på, men som jag inte riktigt kunnat förklara för mig själv. Jag har mer haft en känsla i min kropp om hur det är för mig och hon förklarar det i teorin för mig. Tänker på tex det omedvetna och det medvetna. Hur det omedvetna är föreställningar som vi växt upp med, det socialt accepterade och som vi införlivar inom oss själva. Föreställningar om att alkohol tex innebär lycka, eufori, socialisering och fest. Att detta är vad alkohol innebär. Det medvetna, som rationellt säger till mig att ”du borde inte dricka så mycket och minska ned” och kanske även att ”du borde sluta dricka, för du kan inte hantera det”. Hon pratar om att detta skapar kognitiv dissonans, man får ett kluvet tänkande, det finns två motsträviga värderingar och man får en inre konflikt. Att jag tänker ” jag borde sluta dricka, för det slutar alltid med en bakfylla, ångest, jag blir en annan person, jag kan inte stoppa mitt drickande”. Vidare tänker jag ”det kommer att bli så tråkigt, aldrig få känna mig glad och uppåt”. En kognitiv dissonans, min vilja matas av och så även min motivation till att sluta dricka. Mina omedvetna föreställningar ställer till det för mig, föreställningarna om glädje och fest som alkohol innebär när det ställs mot mina medvetna tankar om att jag borde sluta dricka för det får mig att må dåligt psykiskt och fysiskt. Det omedvetna är just det, omedvetna tankar som sitter djupt inom oss. För att få till en nykterhet som håller över tid, bör man få upp det omedvetna på ytan och få en insikt i att det inte är sanningen, att det är en illusion. För mig innebär inte alkohol glädje, fest och avkoppling, det innebär misär, olycka och ångest. Men när man blivit beroende så är det oerhört svårt att genomskåda det undermedvetna, beroende är så pass starkt och alkoholen har trängt in sig i märgen och i hjärnan. Den har programmerat om hela vårt signalsystem och signalsubstanserna i hjärnan och det enda som gäller är att dricka för att det är vad beroende innebär. Drick, drick, drick. Det enda fokus som finns när man är beroende och allt, precis allt, kretsar kring när får/kan jag dricka?

Spontan nykterhet innebär att man kan jämka ihop den inre konflikten, att man genomskådat den undermedvetna förställningen om alkohol. Den som säger att vi blir lyckliga och avslappnade av att dricka, men blir vi det? Inte jag i alla fall. Jag har trott att ett glas, som blir minst en flaska, gör mig avslappnad och dämpar min ångest, men det gör det ju inte. Det slutar alltid med ångest på morgonen, bakfull, full av självförakt och ångest. Min jävla undermedvetna föreställning är så falsk som det kan bli. Som att 1+1 = 3, det stämmer ju verkligen inte. Så spontan nykterhet innebär att man genomskådar det omedvetna och den inre konflikten med det medvetna. Man är inte rädd för att sluta dricka pga man ska gå miste om något, för man vet att det falskt, det är inte sant att man blir lyckligare av att dricka, det är tvärtom.

Som hon skriver ”när man fullständigt ändrar sitt mentala medvetna och omedvetna perspektiv på alkohol, skönjer man sanningen om drickandet. Ingen viljekraft krävs och det blir en fröjd att inte dricka”. Det är nog det som hänt mig. Jag behöver inte kämpa mot mina omedvetna föreställningar, för dessa finns inte längre. Jag har genomskådat dessa föreställningar som genomsyrar samhället och det är inte mina längre. Jag har en annan uppfattning och det genomsyrar mig. Jag behöver inte kämpa för att avstå alkohol, det är nu så naturligt för mig att avstå och inte dricka och det är en sådan frihet. Jag bestämmer och min hjärna är helt med på noterna, vi är ett team och vi dricker inte. Vi vet vad som händer om vi gör det och det finns inte på kartan att det skulle hända. Jag går efter min värderade riktning, jag håller tryggt fast mig i den och den leder mig framåt, där kan jag känna lycka och glädje utan alkohol.

Tack Annie för att du satte ord på och förklarade det tillstånd jag befinner mig i, it makes sense. Ville dela med mig för det kanske skulle kunna vara till hjälp för fler att få denna kunskap om att genomskåda det undermedvetna.

Ha en fin tisdag!🌞❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Annie Grace tillhör mina husgudar! Jag har läst boken ”Tänka klart” fyra gånger, i början av min nykterhet. För mig är dock spontan nykterhet att man slutar dricka utan ”hjälp” från AA, mediciner eller annan behandling. Men det viktigaste är dock att man genom att nöta, nöta, nöta nyktra fakta till slut påverkar sitt undermedvetna. Och det är där våra ryggmärgsreflexer och gamla vanor bor. Man omprogrammerar sin hjärna helt enkelt.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Andrahalvlek Ja, spontan nykterhet förklaras också med att man inte tar hjälp utifrån, men poängen för mig är att det handlar om kognitiv dissonans och att man kan jämka ihop den inre konflikten, det omedvetna med det medvetna. Tänker att det kan man göra även om man tar hjälp utifrån. Så att man inte tar hjälp utifrån fäster inte jag så stor vikt vid, viktigaste är att lyckas genomskåda det omedvetna. Något som hände mig innan jag hade så mycket kunskap om hjärnans påverkan av alkohol. Det var detta som gjorde att jag ville ta till mig mer kunskap allteftersom. Det var inte fakta som fick mig att sluta, det var mer psykologisk mognad. Jag förstod att alkohol ackumulerar ångest och om jag slutar så kommer jag att få mindre ångest och att jag är beroende. Faktan jag tagit till mig efterhand har stärkt min motivation och kunskap om hur farligt alkohol är och hur det får mig att må dåligt kemiskt, och psykologin har gett mig förståelse för mig själv och mitt handlande. Så psykologi och vetenskaplig fakta är en bra kombo och går hand i hand❤️

Profile picture for user Torn

@vår2022 Som jag brukar säga: Jag har varit lurad sedan barnsben att alkohol skulle tillföra en något positivt. Till slut avslöjade jag bluffen, och är numera enbart glad för att slippa dricka alkohol. Jag är också väldigt tacksam för att jag hade den förmågan. Det är inte alla som får uppleva den känslan som tex du och jag har. Utan blir då nykter på sk ”vita knogar”.

Kram

Profile picture for user vår2022

@Torn Ja, tänker att vi varit lurade sedan århundraden tillbaka. Vet inte riktigt hur man får förmågan att syna bluffen, men kanske att man var ”all in” på att dricka men även ”all in” på att sluta dricka. Stark motivation och vilja till att dricka som sedan görs på automatik, som övergått till stark motivation och vilja att inte dricka som går på automatik, med glädje och utan ansträngning.

Kram❤️

Profile picture for user majken_r

@vår2022 Men, detta är så intressant! Har inte läst Annie men tror jag ska (fast nu har du i och för sig gjort jobbet😅). Tänker att det är detta som jag kallar skiftet i fokus, det jag inte riktigt kunnat förklara. Att det är något annat som driver mig att leva utan vin numer.
Svårt kommer det bli, sug och beroende är starkt även om det kommer sällan, men jag har lättare att leda mig bort från sug/idén om att vinet kommer ge mig den ultimata glädjen just då. Att faktiskt tro och känna att livet är bättre utan. Även om det kommer att kräva en hel del arbete. Tack!🙌🏼

Profile picture for user vår2022

@majken_r Kul att du tyckte det var intressant. Jag tänkte mycket på dig när jag skrev detta, jag har på något sätt uppfatta att det är det du pratar om och känner, det du kallar skiftet i fokus. Jag har verkligen kunnat sätta mig in i hur det är för dig för det är så lika det jag upplever och känner. Det var så givande att läsa Annies utläggningar om detta, en sådan aha-upplevelse. Har läst en del om dissonans men inte just om detta som berör alkohol. Det var givande att läsa hennes bok och hon skriver en del om måttligt drickande också, att även det kan vara en fara. Med kunskap om beroende, mekanismerna bakom och vad det leder till, gör det än mer motiverande att avstå. Vi kan aldrig bli av med vår beroendehjärna, men vi kan lära oss att leva med den och det blir ändå ett väldigt gott och ännu bättre liv❤️

Profile picture for user majken_r

@vår2022 det känns så bra att du fattar mig, och jag fått hjälp av dig att sätta ord på vad som händer. Tänker lyssna på Annie på ljudbok, Naked mind. Bra?
Det är så stort detta, att poletten trillat ned. Varm kram!!!❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@majken_r ”This Naked Mind” finns bara på engelska som ljudbok. Som bok, ”Tänka klart”, finns den på svenska. Jag läste den boken fyra gånger i sträck under min första nyktra tid. Jag är övertygad om att vi måste omprogrammera vårt undermedvetna. Det är där våra ryggmärgsreflexer och vanor bor. Först då blir vi fria på riktigt 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user majken_r

@Andrahalvlek Ska köpa den svenska och lyssna på Naked mind👌🏼 Är helt med på att omprogrammera hjärnan, har hållit på ett bra tag med det. Gjort massa saker utan vin där vin alltid ingick tidigare. Tex vid matlagningen på helgerna. Eller på aw. Har gjort, och gör, det utan vin nu och det går bra. Berättat för människor i min närhet att jag sällan dricker då min tex sömn påverkas för mycket. Nu blir det omprogrammering till en som inte dricker. Alls. Någonsin. 🍀

Profile picture for user Andrahalvlek

@majken_r Exakt så ska man göra. Ta en situation i taget och genomföra den utan vindrickande. Till slut känns det helt naturligt. Fest för mig är numer förknippat med trevliga samtal, god mat och mycket skratt. En enorm skillnad i inställning!

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@majken_r Ja, det är riktigt häftigt när poletten trillar ned. Det är som att knäcka en kod, tex att helt plötsligt kunna läsa. Man kan inte riktigt förklara hur man gått tillväga för att knäcka koden, det bara sitter liksom. Vad gäller alkoholpoletten tänker jag att det är så många saker som samverkar samtidigt, en slags helhet. Funderingar, tragglande, reflektioner, fakta, kunskap, värderingar, känslor, tankar, erfarenheter, vilja och motivation. En annan dimension. Man får ihop det och det känns så meningsfullt och givande. Man vill göra en förflyttning, ta en ny riktning i livet och undersöka det närmare❤️

Profile picture for user Ny dag

@vår2022 @majken_r @Andrahalvlek Vågar inte lita på min instinkt/känsla helt och fullt ännu men något i mig har förändrats i mina tankar och inställning beträffande alkohol. Är ännu på semester och behöver säkerställa att det är så även i vardagen. Tills dess fortsätter jag nöta/repeaters mera fakta, ska också köpa Tänka klart i bokform så jag kan stryka under etc. Kram till er🥰🥰🥰 som hjälper mig så mkt på vägen.