Hej.
Jag har läst i stort sett alla kommentarer i detta forum och känner så väl igen mig i allt ni skriver. Har druckit väldigt mycket sedan tonåren, men nu har det börjat skena. Är 38 år nu och det blir bara värre och värre. Två nyktra dagar på en åtta veckors semester säger väl allt. Kan inte fungera riktigt utan alkohol och mår egentligen bara bra efter tre-fyra glas vin... sen blir det bara mer! Allt detta planerande, smygande, ångest och alla lögner börjar bli allt för jobbigt. Har förlorat både delar av min familj och bekantskap. Men jag kan inte sluta. Ett glas blir alltid minst tio och jag förbereder alltid ett par PET-flaskor med vin i kassen vart jag än ska. Innan var det bara på helger, men nu dricker jag nästan varje dag. Gärna själv, då är det ingen som ifrågasätter. Vill inte ha det så här, men vill inte heller sluta. Som sagt, mår ju bara bra när jag kan dricka. Ville bara skriva av mig och hoppas få lite råd och tips. / Lette i mörka Malmö

Hej @Lette ! Känner så väl igen mig i det du skriver!
Jag är här inne för andra omgången och den här gången har jag bestämt mig på riktigt. Känner i hela kroppen att det är nu eller aldrig. Och börjar för första gången på länge tro på mig själv.
Jag signade upp mig på 10-veckors programmet här för 8 dagar sen och inledde alltså idag min andra vecka.
Tycker du gör helt rätt som är här inne och läser om andras resor och nu har du en egen tråd!
Kanske kan du börja skriva ner saker som du läser i trådar och forna din egna plan / strategi? Det tyckte jag var hjälpsamt.

Kom igen nu - mot en nykter höst, vi peppar varandra!! 🙌🙌🙌

Tusen tack för dina tankar och pepp. Haft ett par helvita dagar nu. Det funkar ok. Men blir så otroligt rastlös och tycker inget är roligt. Tänker trappa ner och sluta dricka i veckorna till en början i så fall. Bra kämpat av dig. Hur går det?

@Lette Välkommen hit! Du beskriver ditt drickande och fördelar bra men skriver inget om varför du funderar på att göra ett uppehåll/sluta? Jag föreslår att du börjar med att formulera tankarna kring vilka nackdelar du ser med din alkoholkonsumtion och därefter sätter ett mål med vad du vill uppnå.

Jag har varit nykter i 2,5 år nu och kan säga att det är mitt livs bästa beslut. Saknar inget av det gamla. I början av min resa (som kräver fokus 24/7 i princip ägnade jag mig jättemycket åt att läsa om alkoholens effekter och andras erfarenheter. På youtube hittar du mycket information om du t.ex. söker på alkohol och hjärnan. Jag bestämde mig direkt för att aldrig mer dricka. Andra har uppehåll på tre månader för att sedan ta ett nytt beslut. Har sett att flera efter de tre månaderna bestämmer sig för att fortsatt vara vita - en dag i taget. Det är lite tungt inledningsvis. Man kan sova dåligt och signalsubstanserna beter sig hejkon bejkon vilket leder till att man kan bli både trött och på dåligt humör. Jag överlevde sug genom att dricka mängder av bubbelvatten och äta jordnötter. Att inte gå hungrig är viktigt så att samtidigt börja på någon form av diet eller sockerstopp kan vara lite vanskligt. Rastlösheten behöver man ha en plan för med sysselsättning som är planerad eller som kan tas till för stunden. Allt för att mota tankarna. Redan efter ett par veckor kommer du att uppleva att du mår så mycket bättre och därefter blir det bara bättre och bättre (med ups and downs så klart).

Alkoholkonsumtion driver på ångest, oro, utmattning, depression o.s.v. Den hjälper INTE i något av de tillstånden.

Fortsätt skriv här!

Kram!

En sak till. Förutom att jag motade sug med bubbelvatten och jordnötter så levde jag mycket för att vakna morgonen efter. Det var så underbart att få vända på dagarna till att morgnarna blev den stund på dagen jag kunde njuta av min nykterhet och kaffet smakade så gott (eller te i mitt fall) i stället för att vakna svullen, outsövd och må lite tjuvtjockt. Dessa tankar bidrog till att avhålla mig bland mycket annat.