@Utmaning2022 Bra inställning! Att vakna en lördag utan bakisångest är underbart, likaså att dricka den första koppen kaffe utan känslan av sandpapper i halsen. Idag är vi nyktra eller hur? Kram t dig🥰

@Utmaning2022 Det är lite extra härligt att vakna nykter på lördag morgon och kaffet smakar lite extra gott också😁. Jag tycker också att denna process tagit mycket tanketid för det blir en sådan stor omställning att vara nykter. Tycker att det är bra att man måste processa sin tankar, provtrycka dem, reflektera över dem och se hur allt hänger ihop. Undersöka om man är ärlig mot sig själv och vad man egentligen vill med sitt liv. Vad alkoholen har för roll i ens liv. Varför alkoholen har betytt så mycket. När man är nykter får man också kontakt med sin äkta känslor och tankar. Det tar en hel del energi men det är nödvändigt för att man ska genomskåda sig själv. Man blir astrött.

Här blir det också lite städ och fix, vi får gäster imorgon. Har berättat för dem att jag inte dricker mer och det serveras ingen alkohol. Det ska bli skönt med en ny typ av ”fest” hemma utan alkohol. Förr blev vi alltid riktigt i gasen och riktigt bakfulla med massor av ångest. Vi kommer att få det så roligt ändå och lägga oss i tid. Jag kan hålla igång ändå och digga till musiken som vi spelar. Vi kommer att vakna upp nyktra och fräscha på söndag.

Ha en riktig fin och nykter helg!💪🌞💕

@Ny dag Tack 🥰 Ja ska bli jätteskönt, kan inte komma ihåg när jag vaknade utan ångest en lördag! Eller vilken dag som helst… men helgerna var nog ändå alltid värst.

@vår2022 Så himla bra du skriver! Tar onekligen mycket tankeprocess och energi och förstår att det är nödvändigt.
Fick just veta att vi också får gäster imorgon… en av våra äldsta vänner och hans två barn kommer på middag. Han är lika glad i alkoholen som jag så det ska bli intressant att se hur det blir när jag öppnar alkoholfritt… eller hur jag klarar att stå emot.

Men - jag är förberedd och har köpt hem massa roliga alkoholfria alternativ!

HEJA OSS OCH ALLA ANDRA SOM KÄMPAR!
Vi klarar den här helgen, kom igen!

Kram 💘

Fan också!
Igår hade vi vår närmsta vän och hans barn hos oss på middag. Våra middagar brukar vara fyllda av god mat och goda viner. Han är nästan lika törstig som jag.
Jag var väldigt bestämd innan att jag ville vara nykter. Hade köpt lite roliga alkoholfria alternativ.

Men maken hade varit och laddat upp med öl och vin… jag bad honom om stöd, en klapp på axeln. Säga att jag var duktig, berättade också att det här verkligen inte är lätt. Oklart om han verkligen fattar.

Efter mina 2 alkoholfria spritz var det liksom inte nice längre. Jag var så avundsjuk.

Gick in i köket smyg-drack en öl. Så jävla dumt!!! Men nu var det gjort. Kände knappt vad den smakade och fick så dåligt samvete.

Dessutom hade maken köpt en flaska Brunello - favoritvinet.
Jag bad om ett glas till matet. Han hällde upp ett litet. Jag njöt till köttet.
Och jag stannade faktiskt där. Sååååå glad att jag lyckades hålla det till det, men fasiken så onödigt

Men klockan 22 var jag sååååå trött! Och började höra både på maken och vår kompis att de var sliriga… tänker på hur jag varit runt våra och andras barn och skäms. Fy fanken.

Sedan har jag knappt sovit inatt. Hjärtklappning, oro, varmt. Oklart om det berodde på alkoholen eller min egen besvikelse på mig själv 😔

Det var så onödigt!

Nästa risktillfälle ska jag ha en mer klar strategi redo!

Hoppas ni får en fin söndag ☀️

Dag 7.
Inget sug idag eller ikväll. Vet inte om jag på något vis fick sån avsmak av att jag sov så sjukt dåligt och blev så besviken på mig själv. Oavsett är det skönt.
Ska snart gå och sova är helt galet trött!
Inte alls redo att jobba imorgon…

Hoppas ni haft en fin helg och mår bra 💕

@Utmaning2022
Hej,
Har läst hela din tråd nu mer eller mindre i ett streck. Du gjorde ju det svåraste av allt som jag tycker, att dricka lite. Sjukt starkt av dig att du inte föll igenom helt. Det kunde ha slutat med hela flaskan men det gjorde det inte och det var tack vara dig själv. Tänk ändå vilken skillnad och vilken helt ny plats du befinner dig på. Tack för att du delar, det hjälper mig varje dag.
Kram

...@Mattan 🤣

"För mig var det räddningen med joggingturer på morgonen när jag hatade små barn. Numera promenad innan frukost lång eller kort beroende av tid"

Jag dööör!
Årets klart bästa 🤣🤣🤣
Där gjorde du min kväll!

Förlåt var bara tvungen och kika in och notera årets bästa felskrivning. Jag gick från deppig till att skratta rakt ut jättelänge. Och bara för att det var så kul passade jag på att läsa meningen flera gånger.
Lika kul varje gång!
Thankyou 😃

Önskar er en fin kväll!
Kram

Dag 10.
Igår drack jag två glas vin.
Mycket som triggar nu, både på jobbet och privat.
Försökte med mina strategier och det funkade inte, så där måste jag tänka om.
Jag var ensam hemma med en av döttrarna, redan frustrerad. Skulle göra lasagne och blev hysteriskt sugen på A. Började svettas, var super irriterad, slamrade med allt.
Smsar min man och frågar vart nyckeln är till vårt vitrinskåp där vi har vin, öl och sprit.
Han svara inte vilket så klart gör mig ännu mer irriterad.

Lugnar mig över middagen och jag och dottern har det fint.

Det är ju här jag borde andas, lyssna på en podd eller ta en promenad. Suget har ändå lagt sig lite!

Men - då gör jag något som jag faktiskt inte gjort förut… vi har en lokal liten bistro ett par 100 m härifrån.
Jag går dit, ensam. Dricker 2 glas vitt. Det var verkligen onödigt. Det var som att jag argumenterade både med mig och min man i huvudet på väg dit. Liksom gjorde det till ha S fel, hur jävla sjukt är inte det?!
”Så hör går det när du inte kan öppna skåpet och bara låta mig ta ett glas vin/1 öl”

Vad är det för fel på mig?! Hur kan jag stå emot mig själv när hjärnan och tankarna spinner på så där och har sin egen röst?! Jag tyckte verkligen att jag hade full koll. Inte känt något sug alls de senaste kvällarna 😔

Hoppas det går bra för alla andra som kämpar ❤️

Hej @Utmaning2022

Det är inte lätt när suget slår på hårt och vin blir svaret. Det blir rent av ofta det enda svaret även om man har väldigt många strategier. Det är nog just det vi behöver öva oss på framöver att ge andra svar. När det känns väldigt jobbigt för mig såhär inledningsvis behöver jag lämna hemmet. Berättade just i min tråd att jag sitter i skogen och har ätit laxsallad. Åkt en sväng i bilen med hög musik och sitter just nu i en annan skogsdunge och dricker kaffe och skriver här. För mig handlade det dock inte om en förhandling ikväll. Mer att abstinenskäbslorna blev påfrestande. Man får nog fundera några varv på sina strategier och kanske framförallt göra något man inte normalt brukar så man lättare skiftar fokus. För mig är naturen rofylld att sitta i. Men jag förstår dig verkligen. Har rent radiostyrt gått till min närmsta servering många ggr under sommaren när vin upplevts vara det enda svaret. Även om jag haft säkert 30 alternativa förslag för vad jag kunde gjort istället.

Är bara på dag 4 och jag hoppas att jag klarar att avleda mig när jag kommer till det du gjorde igår. Just nu känns det som jag ska klara det. Ska klara det. Är så besluten med mitt avslut just nu. Men jag ser inte fram emot den dag förhandlingen mot beroendet kommer, för jag vet att jag inte har mycket övning på att stå emot när det verkligen gäller.

Idag är en ny dag för dig. Hoppas du inte slår så hårt på dig själv. Det är inte helt okomplicerat med beroenden.

Ta hand om dig och försök ha en bra plan med olika distraktioner för helgen. En dag i taget. Och andas fina du ❤️

@Natalia @Himmelellerhelvette
Hej på er och tack för svar och en fråga om hur det gått.
Det gick verkligen inte så bra efter i onsdags…
Min man var bortrest även torsdag och jag inser att det har varit en grej för mig som jag nog aldrig reflekterat över. Det är då jag druckit som mest. I ensamhet. För att jag tyckt synd om mig, ”unnat” mig osv.

Så även i torsdags. Åkte till systemet och köpte en flaska vin som jag hällde i mig när jag lagade middag och fortsatte även efter middagen.

Sedan åkte jag till Göteborg i fredags och mötte upp min man för ett dygn med konsert och hotellövernattning.
Självklart inledde jag med lite rosé redan på tåget och sen fortsatte vi med ett glas champagne när jag kom fram… och så vidare.
Inte så att jag blev aspackad under kvällen men ändå onykter.

Så - får nog benämna det dag 1 igen….

Hur skulle ni göra? Börja programmet från början? Det blir ju lite konstigt?

Besviken över mig själv men ser ändå att jag reflekterar mer över varför och hur det får mig att må och kännas än jag gjort tidigare… alltid något.

Hoppas ni har det bra och kämpar på!!!

@Utmaning2022 Vägen till nykterheten är sällan spikrak. Jag kämpar själv på men upplever att jag kanske äntligen är på rätt väg, dag 34 idag och satsar på att vara/bli hon som inte vill dricka.
Att göra om programmet skulle nog inte jag göra, däremot repetera för att sedan fortsätta. Du är ju på gång, fortsätt skriv här och läs. För mig gäller att göra det varje dag oavsett hur det kommer gå, bara det i sig hjälper tror jag.
När du känner suget/när beroendehjärnan gör sig hörd så försök tänka på nästa morgon och hur det känns när du vaknar. Kan också tipsa om att läsa Annie Grace bok ”this naked mind”/tänka klart. Finns också som ljudbok på engelska. 💪🥰

@Ny dag Haft ett rejält återfall och inte svarat på ditt inlägg. Precis som du skriver vill jag vara hon som inte dricker. Nya tag och ett nytt ärligt försök.
Sett att många tipsar om Annie Grace och ska kolla upp om hon finns som ljudbok.
Tack för dina kloka tips ska tillbaks till forumet och programmet varje dag nu!

@Kennie Tack, ska se om artikeln ligger kvar! Vet inte hur jag ska få in träning just nu bara… jobb minst 100% och barn som ska tas om hand och en man som reser mycket… men jag vet ju så klart hur mycket bättre jag mådde när jag hade träningen i mitt liv 🙏🏻

Nej hörrni det har inte gått så bra för mig.
Är evinnerligt trött på mina misslyckanden. Jag trodde ju att jag ville det här?! Ville få bort alkoholen, må bättre, överleva.
Vet att jag borde försöka analysera varför jag triggats så mycket de senaste 10 dagarna, vad har jag för känslor i kroppen osv.
Men jag är så slut nu. Galet mycket på jobb med en prestations-stress som just nu påverkar mig mycket.

Någon som har något bra pod-tips om beroende eller liknande?

Hoppas det går bra för er andra på era resor vart än ni befinner er på den

@Utmaning2022 Närvaropodden kan jag rekommendera! Den handlar om medveten närvaro, här och nu. Det som stressar oss är oftast saker som skett, eller inte skett, och saker som ska ske. Genom att lära sig vara här och nu blir vi mindre stressade. Stress är tydligt en trigger för dig, vilket det är för de flesta. Alkohol är ett symtom, man måste göra något åt grundorsakerna också.

Jag vet att det är tufft just nu, men viljan att sluta måste komma inifrån och ut. Inget ”borde”, ”kanske”, ”på sikt”. Du måste verkligen vilja sluta dricka. Med varenda por i kroppen. Sen får du ta en dag i taget. Lova dig själv varje morgon: Idag är jag nykter. Distrahera dig på alla sätt du kan, för att förbli nykter.

Läs min tråd ”Behöver all hjälp jag kan få”. Den innehåller en massa tips på poddar, böcker och Youtube-klipp. Den skildrar månad 0-6 i nykterhet för mig. Den andra tråden heter ”Andra halvlek har inletts” och den skildrar mån 7 och framåt. Nu har jag uppnått drygt 2,5 år som nykter. För att hitta mina trådar klickar du på mitt namn, då kommer du till min profil och där syns mina trådar.

Kram 🐘

@Utmaning2022 Bra jobbat! Var stolt över dig själv.

Japp. Bröt foten på fyllan. Kommer inte ens ihåg hur det gick till. Är som du förundrad över att jag inte dött.