@vår2022 Ja det är väl så såklart, att man inte kan vara på topp hela tiden, men tror det var extra jobbigt för mig nu när jag hade så dåligt med energi under mer än två veckor, det är lättare att hantera när det är mer energi ena dagen och mindre andra men jag ska lära mig att bara lyssna på kroppen och försöka acceptera❤️ Jag är så kär i min nykterhet och ska vara mer tacksam över hur bra det går och för allt det positiva i mitt liv❤️

Reflektion.

Jag mår som JAG gör, jag mår såhär. Det går upp och ner och så är det för alla men jag har skyllt allt på alkohol. Eftersom jag bara varit nykter sön-fre (eller mindre än det) har jag under så många år alltid känt mig lycklig två dagar in på nyktra veckan och sedan två till för att jag inte druckit sen har jag känt mig lite nere och då köpt något alkoholhaltigt så mår jag bra igen sen mår jag dåligt dagen efter för jag misslyckas med att inte dricka sen må bra för jag dricker sen dåligt o.s.v.

Nu är jag lycklig när jag är lycklig, nere när jag är nere och det bara är så, så är det inte bara för mig och för att jag druckit eller inte druckit.

Nu är allt bara som det är för en människa. Idag har det gått väldigt upp och ner.

Bästa på dagen var umgänget med sonen, vi har skrattat hjärtligt, pratat och jag har hjälpt honom att plugga inför kommande prov! Det gjorde mig oerhört lycklig och jag fick tankat energi och kärlek.

På jobbet är det bara tråkigt, tråkigt och tråkigt! Så oerhört tråkigt!

@Himmelellerhelvette Det är så förbannat många olika känslor som vi tidigare har druckit på. Ilska, sorg, trötthet, glad, upprymd - allt har vi hällt alkohol på. Och alkohol är en slags lätt narkos, så det är inte så konstigt att vi inte är vana vid att hantera känslor på riktigt.

Själv minns jag att ilska var svinjobbigt i början. Jag kunde bli skogstokig på jobbet, skälla ut folk i parti och minut. Jag kunde också börja störtböla över ett sorgligt minne eller en gripande film på tv. Jag minns också att jag skrattade mycket hjärtligare, jag kunde skratta så jag kiknade åt en komedi på tv.

Allt man övar på blir man bättre på. Jag blir inte skogstokig längre, tvärtom är jag oerhört mycket mer tolerant både för andras och egna misstag. Och alla mina känslor går på djupet mer, samtidigt som jag är mer grundglad och grundnöjd generellt.

Vid kortare alkoholstopp märker man inte av den här förändringen så mycket. Man biter ihop och räknar dagar tills man får dricka igen. När man tar ett lite längre alkoholstopp (3-6 mån) märker man stora förändringar, och då bli man mer motiverad att fortsätta den nyktra resan. Vad kan mer finnas där framme? Min erfarenhet är att det bara känns bättre och bättre för varje månad.

År 2 som nykter är häftigt, för då har man gått igenom de flesta situationer (fester, högtider, aw etc) nykter, så då kan man helt slå det helt ur hågen och fokusera på annat. Då blir alkoholen en ickefråga, som man knappt ens tänker på.

Kram 🐘

Det är så sant detdär med tiden @Andrahalvlek! En vit månad som jag kört så många gånger tidigare är inte mycket annat än en väntan på att månaden ska ta slut, man hinner inte lära sig så mycket om sig själv på den tiden.

Jag ser varje framtida dag som mer och mer positiv, jag är så obeskrivligt nyfiken på att lära känna mig själv igen, jag kan likna känslan med när man träffar en ny människa som man fäster sig vid och verkligen vill umgås med och lära känna på riktigt för en livslång vänskap för människan verkar så himla glad, energigivande, stark i sig själv, en sån där härlig människa man bara inte kan låta bli att tycka om.😁

Vad fint att läsa ditt inlägg @himmelellerhelvete, och jag håller med om att det var stor skillnad att byta perspektiv från en månad till tre. Sedan måste man- som du gör-förvalta den nyktra tiden. Inte dra sig fram på hörntänder-knogar. Det måste klicka till i hjärnan på något vis! Då lossnar det, dammiga väggar rasar ihop och man får en chans att se vad som finns där bakom. Det är ganska mäktigt även om vissa enskilda dagar kan vara både långsamma och tråkiga. Men processen är något stort och viktigt- att bryta vanor som sitter så hårt, och sedan så lång tid. Heja dig, kram 💞

Tack @Se klart💗
Det är så galet att vanorna suttit så hårt, det är så konstigt, hur sjutton kunde jag hamna där och tro att alla dricker väl varje helg och alla semesterdagar?
Även om många gör det så dricker dom inte som jag gjorde, dom blir inte bakis eller häller i sig!
Vanan skapades så tidigt att jag ofta kunde tänka att det var typ konstigt med folk som inte drack och tråkigt med de som bara tog ett glas.
Usch och fy!

Har skrivit det förut och skriver det igen: Älskar mitt nyktra liv! Jag slipper att dricka!

@Himmelellerhelvette Ja, känslorna är riktiga när man är nykter och det är lättare att nå dem. Man mår som man mår, men det är äkta. Det är en spännande resa att nyfiket utforska och lära känna sig själv igen som stadigt nykter. Självkänsla och självförtroende som växer och man kan mer än man trodde😁. Nya tankar och nya planer i livet. Jag vågade byta jobb och klippa navelsträngen till mitt gamla jobb, där jag inte trivts på många år. Vad som helst kan hända!

Ha det gott!❤️

@vår2022 Tänk att jag aldrig kunde gissat hur jag kunde må när alkoholen inte har någon makt över mig!

Trodde aldrig jag skulle känna att jag kanske inte dricker något igen men den tanken har slagit mig många gånger, det var inte längesen som jag tänkte att jag kommer ta ett haft glas då och då men nu stressar den tanken mig för det halva glaset kan så oerhört lätt leda till ruta 1 igen.

Nu ser jag mer fram emot att möta alla tillfällen då alla dricker och inte dricka och lära mig omprogrammera mig till att man faktiskt inte behöver dricka😊
Som jag känner just nu blir nog mina tre månader sex månader till att börja med🥰

@Himmelellerhelvette Håller med. Jag kan forfarande överväldigas av hur mina tankar var så otroligt annorlunda för över 10 månader sedan. Jag kunde inte tro att man kunde må så bra av att vara nykter, det är bra mycket över mina förväntningar. Att ångest, skuld och skam knappt finns är en sådan befrielse. Det är verkligen svart på vitt hur alkoholen förvrider, förgör och kör över en som en ångvält. Jag är så oerhört glad och tacksam över att komma ur alkoholdjävulens klor och fängelse. Jag skulle aldrig ha haft mitt nya jobb som jag trivs så bra i, om jag fortsatt att dricka.

Nä, det är bra att ta en sak i sänder. Jag var arbetslös 5 månader innan jag fick detta jobb och kunde på sätt och vis lägga mycket tid och energi på min nykterhetsresa och träning. Det är jag också mycket tacksam över, det tar energi i början av nykterhetsarbetet. Så var sak har sin tid🥰

@Himmelellerhelvette Vad härligt att läsa om tankarna på att fortsätta resan längre än tre månader innan utvärdering. Tror precis som många skriver här inne att mindset ändras efter längre tid nykterhet. Jag är nyfiken på att få uppleva det välmåendet, nyfiken på vad livet utan alkohol har att erbjuda. Och genom denna resa kommer jag lära om mig själv på vägen och förhoppningsvis reda ut alla skav som gjorde att jag en gång började. Jag vill vara hon, den fräscha och roliga som inte dricker och som duger som hon är. ❤️

Jag blir så glad @Ny dag när jag får sådana pushande kommentarer🥰💗Tack💕

Jag vill också vara hon den fräscha och roliga som inte dricker och duger som hon är❣️

Tänk tanken när man är på en fest och någon plötsligt behöver skjuts hem (barnet har blivit sjukt och barnvakten ringer tex)
och du kan säga:
- Jag kan köra hem dig!
Och såg kommentaren:
-Va! Har du inte druckit!
Och folk tycker att du som är så härlig, rolig och stålande, som var säkra på att det var för att man druckit men man bara är sån, har den utstrålningen och sprudlande energin😍

@Himmelellerhelvette Hej! Från att ha känt dig tvingad av läkaren till att ta ett uppehåll, till detta. Du slipper ju dricka! 🤩 Riktigt bra jobbat. Du har gått från: Får inte dricka ——-> Ska inte dricka ——-> Vill inte dricka ——-> Slipper dricka. Många fastnar i ”får inte” eller ”ska inte” av olika anledningar. Så länge någon är kvar i de tankebanorna så sker ingen större förbättring av måendet. Utan då är man nykter på sk ”vita knogar”. Genom att du har varit väldigt aktiv här på forumet, lyssnat på andras erfarenheter och läst på fakta så är du där du är i dag.

Och det bästa är, att du kommer bara må bättre och bättre ju längre tid du är nykter, din resa har just börjat! 🤗