"Jag vill i framtiden vara fri från alkoholen, inte ha ett liv där jag dagligen måste kämpa mot alkoholen."

Vilken bra sammanfattning på hur många av oss vill ha det.

Grattis till dina dagar, du jobbar på så bra 🙌

Jag fick höra en sådan klok och träffande liknelse idag som jag gärna delar med mig. Jag har tidigare ofta tänkt att jag inte är en "riktig" alkis. Jag har fru, barn och ett bra jobb och inget av detta har jag supit bort (än så länge iaf).

En "riktig" alkis har sjunkit mycket längre med uppsägning från jobbet, åkt på behandlingshem, fått ultimatum från familjen etc...

"En eldsvåda kan alltid någon gång släckas med ett glas vatten..."

Jag är en alkoholist, kanske mest bara har haft tur att jag lyckats inse det lite tidigare än vissa andra. Därav har jag inte hunnit drabbas av de värsta konsekvenserna.

@Svart kråka Precis så är det för mig också. Det enda jag har supit bort är min egen värdighet typ, allt annat finns kvar.

Jag brukar säga att jag nådde inte botten, istället backade jag från stupet. Min pappa söp dock ihjäl sig, så han nådde botten för oss båda. Jag valde att inte gå i hans fotspår mer. Jag visste vart vägen skulle leda mig.

Kram 🐘

@Svart kråka Håller med. Tur att jag insåg och erkände att jag är alkoholist innan det hade slutat illa. Att jag insåg att den enda utvägen som finns och gäller är att sluta dricka helt. Det finns ingen annan väg. Att jag kan njuta av den nya sköna tillvaron och livet som nykter och vara tacksam för att det ändå gått så bra. En andra chans i livet❤️

@Svart kråka Intressant liknelse med eldsvådan, min behövde nog en kanna… men nu är den förhoppningsvis släckt för alltid men jag behöver vara vaksam på att den inte självantänder igen.!

@svart kråka - Samma här. Är en ”högfungerande alkis”, sjukt ord för fungerande inuti är jag inte. Har också kvar allt och har inte haft för svåra konsekvenser . Glad att jag insett att jag är alkis i tid.

Mun eldsvåda var som en glödbrand. Låg och pyrde men kunde blossa upp till en storbrand på ett kick. Utåt sett har allt verkat ok, men inombords har det varit ett kaos. Så, kanske "välfungerande " alkis utåt sett men jag har inte varit väl fungerande inombords. Ett ständigt skådespeleri.

@Kebne1, jag tror "mörkertalet" är väldigt högt. Att vara så kallad "högfungerande" gör nog att det blir svårare att själv komma insikt. Det kräver oftast att man erkänner för sig själv att man är alkis innan omgivningen börjar oroa sig.

Idag ska jag fira 50 nyktra dagar med att träffa min sponsor och försöka mig på steg 2 i 12-stegsprogrammet.

Ha en fin söndag!

@Svart kråka Håller med dig om att det säkert kan vara svårare att komma till insikt när man är ”högfungerande” jag tyckte också det var svårare att komma till insikt då jag är relativt ung, man studerar, är ute och festar, tänker att äsch detta kanske bara är en period i mitt liv som är såhär. Jag klarar ju av universitetsutbildning, vänner och extrajobb fastän jag super skallen av mig med minnesluckor, blåmärken och ångest som konsekvens. Är ju så lätt att skylla ifrån sig, jag kan ju inte vara alkoholist som bara är 24 och studerar, jag dricker ju inte BIB och är arbetslös liksom. Som du säger så kom jag själv till insikt före omgivningen, har väl fått pikar om att jag blir väldigt full väldigt ofta men ingen som riktigt vetat omfattningen av det.

Lite läskigt att tänka på egentligen, vad som skulle ske om vi inte var här. Vägen från högfungerande till gatan känns spikrak om vi hade fortsatt supa.

@less12 Så har jag tänkt också. Samma sak när jag var deprimerad och oförmögen att nätt och jämnt kunna betala min räkningar. Kass ekonomi och kasst kom-ihåg kan snabbt leda till betalningsanmärkningar osv. Läskigt snabbt kan det gå 😢

Kram 🐘

Här kommer en liten uppdatering från mig. Jag är nykter, jag mår bättre, jag har mer framtidstro och jag ältar mindre.

På fredag ska jag fira 2 månader och har beställt en medalj:). Känns som födelsedagar när jag var liten.

Jag vill verkligen rikta ett stort tack till er som läser och kommenterar. Det ger mig styrka.

Och återigen, jag är oerhört tacksam för det stöd jag fick under några väldigt skakiga dagar i slutet av Juli.

Jag arbetar aktivt med 12-stegsprogrammet och har idag "klarat av" steg 3:).

Hej,
Vad härligt att höra att det går bra! Själv lutar jag mig tillbaks i soffan efter en nykter helg med mycket umgänge och konstaterar att jag inte saknat alkohol alls. Känner stor tacksamhet över att vara nykter, att jag såg möjligheten och vågade hitta ett annat sätt att leva.

Hej alla fina här på forumet. Här kommer en liten uppdatering från mig på min 2-månaders dag.

För 2-månader sedan var mitt liv nattsvart (det var inte första gången men kanske den tuffaste). På bara 2 månader har mitt liv tagit en vändning jag aldrig trodde var möjlig.

Jag känner en sådan tacksamhet att jag fått leva nykter i 2 månader.
Sven Melander sade en gång, "Om allt blir bättre när du slutar med alkohol, då har du problem med alkoholen".
Allt, verkligen allt har blivit bättre för mig. Kan nog bero på att jag är en fullblodsalkis:), även om det tog ett tag att erkänna.

Dessa 2 månader har gått mycket enklare än vad jag trodde. Anledningen till det är enligt mig att jag kapitulerat inför alkoholen (mycket tack vare er), gått på många AA-möten och börjat arbetet med stegen.

Idag ska jag inte ta det första glaset. Även denna fras har hjälpt mig mycket. Blir så mycket enklare att fatta det beslutet varje dag än att lova mig själv att aldrig mer dricka i hela mitt liv.

Tack till er alla!

@Svart kråka Hej! Åh, vad jag glädjs med dig😁 att livet fått en sådan helomvändning från nattsvart till ljust. Sven Melander var riktigt klok han. Ja, att kapitulera gjorde jag också och det ledde till att ta helt nytt grepp och nya tag kring alkoholdrickandet, att sluta helt. Det enda vägen ut och den enda möjligheten till ett bra liv. Det som är överraskande tycker jag, är att jag trodde att alkohol var livsförhöjande och att livet skulle bli tråkigt och grått utan. Och att det skulle vara nästintill omöjligt att sluta. Så fel jag hade, livet har istället fått nya färger och ny mening och det var inte omöjligt att sluta. När jag väl hade kapitulerat, så kom motivationen och nya värderingar på hur jag ville att mitt liv, tillsammans med min man, skulle se ut och det är på den vägen jag vandrar, nykter och fri😁.

Kul att du trivs med AA och arbetet med stegen. Fortsätt med att lova dig varje dag att inte dricka, det ger livet åter.

Grattis till två månader!🥳🥳🥳 så strongt jobbat!❤️