@Andrahalvlek Att vara transparent med psykisk ohälsa är strongt, jag själv är förhållandevis öppen med att jag lider av psykisk ohälsa och att jag gjort det sedan innan tonåren. Däremot berättar jag inget för någon om mina alkoholproblem för jag skäms så. Jag har ju orsakat/skapat beroendet. Min psykiska ohälsa har jag levt med typ hela livet och ändå lyckats (på ytan) väldigt bra så då är det inte lika problematiskt så att säga. Jag har skrivit det tidigare och gör det igen… du borde skriva en bok i ämnet också kopplat till alkohol. ❤️

@Ny dag Jag berättar inga detaljer om mitt alkoholmissbruk IRL. Jag berättar bara att jag har slutat dricka helt, för att jag märkte att min tolerans hade ökat, vilket är sant. Och att jag märkte att jag drack fler dagar än just fre-lör, vilket också är sant. Tänker att just det nog väcker igenkänning i min omgivning.

Plus att jag berättar att min pappa söp ihjäl sig, och att jag inte längre vill traska i hans fotspår. Visst är drickandet delvis egenförvärvat, men det är en sjukdom, som dessutom är ärftlig. Alkohol är en drog som alla blir beroende av mer eller mindre, och jag och du tillhör dem som blev mer beroende. Men framför allt - vi tog ansvar för det och såg till att sluta innan katastrofen inträffade. Heja oss!

Någon gång blir det kanske en bok, jag har åtminstone skrivit tillräckligt många tecken här på forumet för att det ska räcka till en bok. Krävs otroligt mycket redigering bara. Det är ju bara mina inlägg som ska vara med i boken, och jag får rensa bort delar av de privata bitarna som handlar om jobb och närstående. Boken ska ju i så fall handla om min nyktra resa i huvudsak. Men en dag kanske 🤔

Kram 🐘

Igår hade min chef ett samtal med mig och min närmaste kollega. Jag trodde att det skulle handla om min sjukskrivning, men tji fick jag. Det handlade om att koncernen vill skapa ett gemensamt nav för just det vi håller på med, redigering. Alla koncerntidningars sidor ska finnas för alla redigerare att göra liksom. Det lokala bestämmandet över vad som ska publiceras på olika sidor ska dock finnas kvar på respektive tidning.

En gemensam chef ska styra över alla koncernens redigerare, och detta kommer att göra att rekryteringen underlättas markant. Vi har de senaste somrarna haft en sommarvikarie som jobbat hela sommaren. Det här var hennes sjätte eller sjunde sommar, men hon är pensionär så hon vill förstås inte jobba för evigt. Hon har vikariat på heltid året ut, som ersättare för mig.

Hur det blir nästa sommar står i stjärnorna. Jobbet är så oerhört komplext och innehåller så många moment att det är i princip omöjligt att lära upp nya vikarier, ens om man hade två veckors upplärning på heltid. Vi jobbar ju dessutom under stark tidspress och eftersom vi bara är två är det svårt för någon att ”jobba bredvid”. (Allra helst i coronatider då vi har jobbat hemifrån.)

I förslaget finns enligt min chef inget besparingskrav. Syftet är att frigöra reporterkraft för att enbart skriva (idag redigerar tex ledare och nöje sina egna sidor). Syftet är också att enkelt återanvända material mellan tidningarna. Syftet är också att göra redigeringen på varje tidning mindre sårbar.

Om alla redigerare kan redigera alla tidningar i koncernen så blir vi inte lika sårbara, och det blir dessutom enklare att rekrytera nya redigerare och lära upp dem på den enhet där det finns störst möjlighet att lära upp nya.

Min närmaste kollega är som vanligt skeptisk. Hon ser endast farhågor. Kommer det här att sudda ut vår lokala prägel? Kommer vår tidning att göras med mindre kärlek? Och jag kan hålla med henne - och därför är det viktigt att vi två står upp för just de två kriterierna.

Är man anställd av vår tidning har man hjärtat i den produkten. Vi vill göra bästa möjliga produkt till våra kunder - läsarna. Vi har dubbla lojaliteter - mot våra chefer och mot våra läsare. De är faktiskt papperstidningsläsarna som fortfarande betalar våra löner. Samtidigt som vi vet att den digitala överflyttningen pågår konstant och på webben är nu, nu, nu, nu viktigast.

Jag är chill. Jag har varit med om många omorganisationer. Jag känner mig trygg med att båda våra tjänster blir kvar lokalt på tidningen och att vi verkligen behövs, men det känns tryggt att vi kan bli avlastade med vissa saker - och att det finns en backup vid behov.

Som det är nu kan vi knappt vara sjuka. Att vi har en vikarie på heltid för mig nu är enbart en lyckosam tur. Jag kan vara fortsatt sjukskriven på deltid med gott samvete, utan att behöva tänka på att min närmaste kollega jobbar ihjäl sig.

Jag ser fram emot att bidra med min kunskap och erfarenhet i det gemensamma navet, när jag väl börjat jobba hundra procent och kan vara chef igen. (Just nu är min närmaste kollega vikarierande chef.) Även om vi byter anställningsställe i budgeten så gäller LAS-listan på respektive tjänsteställe. Så risken att någon av oss ska få sparken vid en eventuellt neddragning framöver är minimal.

Jag har ju dessutom jobbat för två tidningar när jag jobbade med personalbiten, så den saken är plättlätt för mig. Jag har inte längre en urstark lojalitet enbart till just vår tidning, som min närmaste kollega har. Medarbetarna på de andra tidningarna är också kloka och trevliga. Men det får hon upptäcka själv, hon får sova på saken och fundera vidare. Navet ska sjösättas någon gång efter nyår.

Kram 🐘

Idag är det fredag och jag känner mig inte lika slut som förra fredagen. I alla fall inte nu när jag precis har vaknat 🤣 Förra veckan var jag så trött att jag knappt kunde gå, för av någon konstig anledning får jag värk i hela kroppen när jag är så trött. Det är säkert kroppens sätt att säga ”Ta det lugnt för bövelen jävla människa”.

Vis av förra hela jobbveckan har jag varit sparsam med kvällsaktiviteter den här veckan. Jag åkte hem till ex-svärisarna i måndags direkt efter jobbet och i onsdags hämtade jag yngsta dottern några timmar. Men eftersom jag slutar kl 15 blev det ändå inte jättesent, utan jag var hemma vid 18-tiden.

I måndags träffade jag min psykolog kl 11, innan jobbet, och i onsdags lunchade jag med en kompis innan jobbet. Två innan-jobbet-aktiviteter och två efter-jobbet-aktiviteter per arbetsvecka känns som en rimlig nivå. Just nu. Där ska jag ligga kvar ett tag. Jag behöver funka bra på jobbet hela jobbveckan, men jag behöver också umgänge och fylla på med positiv energi. Men jag behöver framför allt hitta en rimlig balans, och sen får jag försöka utöka min komfortzon efterhand.

Jo, i tisdags kväll var det videomöte med tjejjouren också, vilket förstås tog en del energi också. Men jag är ändå inte helt slut idag - och jag hoppas att den känslan håller i sig hela fredagen och resten av helgen.

På lördag ska jag på teater med en vän som har potential att bli en riktigt bra kompis. Jag initierade en träff med henne i somras, vi åt ute på restaurang och hade det jättetrevligt. Hon är liksom jag inflyttad till stan sen 30 år tillbaka. Vi har barn i ungefär samma ålder. Vi har båda åldrande mammor som flyttat till stan på senare år. Vi är båda ensambarn. Vi är båda singlar. Och hon liksom jag gillar teater och musikevenemang. Vi kan nog som sagt ha väldigt kul ihop. Efter teatern har jag bokat bord på indiska restaurangen i stan.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Vad skönt att de två första jobbveckorna fungerat och att du känner dig piggare denna veckan än förra. Jag tycker du tänker så rätt när du varvar jobbet med aktiviteter. Att läka från utbrändhet är tufft och hela livet måste hänga med inte bara jobbet för då är man snart sjuk igen. Det gäller att skynda långsamt för att också hinna pausa och vila. Som jag ”känner” dig kommer du lyckas också med viktnedgången och därefter också hålla vikten. Även här, skynda långsamt. Har själv i många år levt med bulimi och även bantat i perioder. För varaktig förändring krävs även här att man ändrar sina vanor vilket egentligen liknar kampen mot alkohol. Kram till dig! ❤️Mysigt att träffa den nya väninnan och hoppas det utvecklas till nära vänskap. Häftet att i vår ålder lära känna nya vänner! 🥰

@Ny dag Ja, det är minsann inte lätt att hitta nya vänner i medelåldern. Men jag hoppas att det här kan bli en vän som vill följa med mig på kulturella aktiviteter. Jag brukade bjuda med äldsta dottern på sådant, men nu bor hon för långt bort.

Jag mår bra ikväll också. Mycket piggare idag än förra fredagen. Jag har idag meddelat min närmaste kollega att jag kan göra vissa arbetsuppgifter nästa vecka. Uppgifter som går att göra när som helst nästa vecka när tid finns.

Det som jag gör nu fyller inte två timmar dagligen. Och kan jag avlasta henne med tråkiga arbetsuppgifter som ändå måste göras så gör jag väldigt gärna det. Hon svarade att det måste gå via vår chef. Det är endast chefen som får okeja mina arbetsuppgifter.

Och det är nog klokt, min kollega vill förstås inte belasta mig. Det känns som om jag har synnerligen förstående kollegor omkring mig, så det ska nog bli en hållbar återgång det här. Jag känner gott hopp om det.

Om två veckor ska jag och läkaren bestämma den fortsatta hastigheten i upptrappningen. Möjligen börjar jag jobba 50 procent den 1/10, eller så väntar jag till den 15/10. Det beror på hur det känns kommande två veckor.

Kram 🐘

Jag märker stor skillnad på gympan, jag orkar mycket mer och svettas inte lika mycket. Förra veckan fick jag avstå från gympan tre dagar (fre-sön) för att ryggen gjorde för ont. Den här veckan satte ryggen bara stopp två dagar (mån, fre).

Jag gör sen i måndags 2 x 10 svingar mellan benen med 8 kg kettlebell, jämfört med 1 x 10 veckan innan. Det gör jag direkt efter 20 min gympa med SVT-Sofia. Tanken är att utöka med 10 svingar per vecka, om inte ryggen sätter stopp. Svingarna stärker mina nedre ryggmuskler, och det är dem som beklagar sig eftersom de är en spillra av sitt fornstora jag.

Jag har skött maten bra i snart två veckor - och jag har framför allt nollat choklad och glass, tjoho! Det känns som jag kan behålla de här vanorna länge, och det är det som krävs. Jag vill inte ens ”unna” mig choklad och glass på helgen. För mig är det likadant som med alkohol, lite väcker mersug. Så igår kväll blev det en tallrik med chark, brieost, grönmögelost, vindruvor, päron, passionsfrukt och oliver som fredagsmys istället. Mums 😋

Idag ska jag på teater här i min hemstad, och efter det blir det ett besök på den indiska restaurangen. Min vän som följer med på teatern är inte så förtjust i indisk mat så jag tänkte omvända henne.

Kram 🐘

Jag har upptäckt att det funkar bra att göra lite nytta direkt efter gympan. Då jag ändå är upp i varv och redan svettig liksom. Igår städade jag skafferiet. Idag ska jag dammsuga och städa badrummet. Det är bra att bestämma innan man ens börjar gympa vad man ska ta tag i efteråt.

Jag har en kompis som har varit utmattningsdeprimerad. Hon bröt ner alla hushållssysslor i småbitar och gjorde lite varje dag istället för att göra mycket en dag i veckan. Jag anammar nog hennes tänk litegrann.

Idag står det dessutom veckohandling och matlagning på mitt ”schema”. Men jag fyller nog magen med käk från frysen den här veckan också. Bland annat grönkålssoppa som jag ska koka ägg till. Jag har väldigt mycket i frysen, jag behöver verkligen tömma den på mat. En massa äppelmos bland annat. Ska kanske sikta in mig på grötfrukost med äppelmos kommande vecka 🤔

Kram 🐘

@Andrahalvlek När jag tränar hemma brukar jag springa runt lite vid varje paus, jag kör ju styrketräning, typ 3-4 rep av varje sak o då blir det en minut här o där. När jag är klar har jag ofta allt "rat" / "kaffekoppar" osv undanplockade och lägenheten är fräsch igen :-)

Ha en fin dag o kommande vecka!

@Vjlo Supersmart! Lite likadant gör jag, men jag gör det direkt efter gympan. Då är man ju ändå svettig. Det är förvånansvärt hur mycket man kan svettas av att dammsuga har jag märkt 😅

Kram 🐘

Färdiggympad och färdigdammsugad. Toaletten får vänta till imorgon, orken tröt. Det gäller att hitta maximal nivå av lust och ork för att få optimal effekt. Låter avancerat 🤣 Jag slutförde skurandet av filtret till köksfläkten istället, som jag påbörjade igår av bara farten efter städningen av skafferiet.

Jag blir så glad och nöjd när jag orkar ta itu med den typen av surdegar, men jag måste vara vaksam och förvalta min ork noga. Och jag får inte stirra mig blind på allt jag inte har gjort - utan det ska vara fullt fokus på det jag faktiskt HAR gjort. Bara öppna skafferiet och njuta 🥰

Snart börjar körsången igen, den 29/9 är första torsdagen av nio. Jag betalade i våras men jag deltog inte en enda gång, så det blir nystart för mig. Nu vill jag träna på de två låtar som vi har fått inför körstarten. Om jag tränar på låtarna innan så har jag mycket större utbyte av den 1,5 timme som vi träffas varje vecka. Så har jag inte tänkt innan - då har jag bara gått dit och knappt tänkt på vad vi ska sjunga innan. Helt oförberedd liksom.

Min plan är att dagligen fram till den 29/9 sjunga varje låt tre gånger. Vi har hittills fått två låtar: ”Gabriellas sång” och ”Better than the universe”. Båda låtarna är jättefina 🥰 Via appen kan jag härma körledaren när hon sjunger ”min” stämma, alt 1. Låtarna är ju körarrangerade och fyra olika stämmor sjunger helt olika. Alt 1, alt 2, baryton (män), sopran. Det är svinkul! Plus att sången är en typ av meditation, det går liksom inte att släppa in andra tankar medan man sjunger.

Så nu ska jag implementera den här vanan bland alla andra vanor som jag har skapat sen jag började tillfriskna. Det funkar inte att säga svävande ”jag ska träna varje dag”. Då blir det inte av hälften av dagarna. Jag har blivit starkt influerad av boken ”1 %-metoden” och tänker därför göra så här:

1) Innan jag äter middag ska jag sjunga varje låt 3 gg i sträck. (Stapla en vana på en redan etablerad vana.)
2) Jag har lagt textpapperna på en köksbänk så att jag ser dem. (Synliggör så att du påminns.)

Äter middag gör jag varje dag, och eftersom jag lagar mat på söndagar och äter matlådor under veckorna så hinner jag sjunga 15-30 min innan jag ska äta. (Det är bara tv-tiden som minskas.) Papperna ligger väl synliga på en köksbänk - och det är vid diskbänken jag står och sjunger för att få bäst ljus och få in mest luft i lungorna.

”Bigger than the universe” är verkligen en prövning. Det är Anders Bagges bidrag till senaste mello. Det är MÅNGA ord och få tillfällen att få in luft. Så det krävs en hel del träning för att få till det bra. Och det är så himla roligt 🥰 Och ännu roligare blir det om jag känner när jag står där mitt i kören att jag hänger med bra, att det låter helt okej när jag sjunger. Att jag är en liten del i något enastående häftigt.

Kram 🐘

Avundsjuk på dig För kör @Andrahalvlek ! Inte kommit så långt. Gick musikteorikurs förra hösten men har sen inte hunnit tillämpa mkt. Så hoppas att det blir pianoklink i höst!

@Andrahalvlek Jag funderar lite lite granna på att börja sjunga i en kyrkokör... alltså jag kan inte riktigt hålla tonen, känns det som, men det är säkert en övningssak, ska prata med hon som leder kören jag funderar på, för de som är med verkar ha riktigt kul ihop ibland...

Att förändra sitt liv i små steg är rätt väg att gå, i små steg, och inte ge upp om man råkar missa det man föresatt sig en dag.

@Vjlo Det låter jättekul! Allt man övar på blir man bättre på, även på att sjunga 🤗 I början sjöng jag rätt så tillbakadraget. Numer sjunger jag för fullt, allt vad jag orkar. Att stå där i mitten av kören och tillsammans skapa något så fantastiskt är magiskt 🥰

De olika stämmorna gör det till en helt fantastisk upplevelse, som man dessutom får dela med så många andra. Och vi vill alltid ha ett eller flera uppträdande i slutet på varje termin - så vi får visa ännu fler hur kul vi har ihop.

@Geggan Googla på Joyvoice. Har du tur så finns det en sådan kör där du bor också 🤗 Det kostar en hel del, men är så väl värt varenda krona. Vi ”sparar” ju en del nu när vi inte dricker dessutom.

Kram 🐘

Vecka 1: 47/56 ✅
Vecka 2: 51/56 ✅

Fortfarande har det inte hänt någonting på vågen. Ett litet minus jämfört med förra veckan, men då hade jag å andra sidan ett lite större plus jämfört med första veckan. Men jag märker att jag orkar med gympan bättre, och jag har haft färre dagar med ryggskottsont i ryggen (pga otränad rygg).

Bäst av allt: Värken i kroppen är mindre, vilket jag tror beror på att den antiinflammatoriska kosten ger resultat, och att gympan inte ger lika mycket träningsvärk längre eftersom kroppen har börjat vänja sig.

Tålamod.

Kram 🐘

@Geggan Jag har satt upp 8 kriterier per dag som jag vill uppfylla: Gympa, kettlebell, 7.000 steg, 0 choklad, 0 glass, nötter som mellanmål, smoothie som kvällsmål, meditation innan jag somnar.

Om jag uppfyller alla kriterier varje dag i en vecka får jag 56 ✅ Första veckan uppnådde jag 47, andra veckan 51.

Det är främst gympa och kettlebell som jag inte har gjort varje dag. Jag har ju haft ryggskottsont i ryggen av träningen, men det har gett med sig nu. Hoppas jag.

Kram 🐘