En första vecka utan alkohol

Profile picture for user annacananda

September känns som en bra månad att göra en förändring. Sommaren med semester och fester är över. Sista kräftskivan i lördags. Jag valde att lämna återbud. Trött och lite stressad över att jobbet ökar igen.
Det senaste året har jag märkt att jag är bakfull även på måndagen även om jag inte druckit på söndagen. Men det är klart, dricker jag vin torsdag, fredag och lördag så sätter det sina spår. Kroppen hinner inte återhämta sig.
Jag har fått veta att jag börjat snarka - oklart om jag gör andningsuppehåll. För att inte störa maken har jag sovit ett par nätter i gästrummet. Jag tittade på 1177 och alkohol kan vara en orsak. Jag känner mig trött på dagarna även om jag lägger mig i tid på kvällen. Jag har svårt att tänka mig att vara utan ett glas vin på fredag och ska göra ett allvarligt försök. Det känns som att jag har druckit lite för mycket under en ganska lång tid nu.
Jag kör programmet och en liten dagbok här så får jag se vart det leder.

Profile picture for user annacananda

Inga problem att vara nykter en måndag kväll (igår) - det har det aldrig varit. Men tisdagsvin är ju ett begrepp…
Vaknade imorse och upplever att jag återhämtat mig okej men inte fullt ut. Mätte mina snarkningar i natt, oj! Inte konstigt om min make blir störd…steg ett är att vara alkoholfri en tid och se om det hjälper. Jag gjorde ansatsen i juni men det sprack redan till midsommar. Alkoholkonsumtionen i år har legat långt under förra sommaren men ändå lite för högt. Det skulle vara lätt att bara falla i i gamla vanor nu.

Jag har förstått att jag gärna tar till ett glas vin efter en krävande dag. Krävande för mig är när jag inte tar de pauser jag behöver. När jag bokat upp alldeles för mycket och lovat både mig själv och andra lite för mycket. Eller rättare sagt med lite för kort tidsmarginal. Jag behöver hitta en ny rytm som ger mig energi innan jag delar den vidare. Jag behöver förstå vad som fungerar i vardagen nu. Allt är så förändrat att jag behöver förändra mina vanor och rutiner. Jag kan inte köra på i en hastighet som sedan måste bromsas med alkohol. Det här kommer att ta sin lilla tid och det får det göra. En sak i taget, jag behöver påminna mig själv varje dag; en sak i taget. En förändring i taget. Nummer ett är att avstå alkohol denna första vecka. Ingenting annat.

Profile picture for user Pellerin

@annacananda Jag är inne på min dag 9, första veckan gick bra, måndagar är min "värsta" dag, så även i går. Överlag är helgerna lättare för mig. Så mycket av mitt drickande handlar om att koppla ner, låta stressen rinna av mig. För mig har det hjälpt att sätta mig ner, ta något a-fritt att dricka, ungefär som jag gjorde fast då med vin. Bara för att få en stund av avkoppling, bryta mönstret men inte helt. Ge sig själv vila utan alkohol.

Profile picture for user annacananda

Nytt lågvattenmärke igår då jag föll igen. Det har varit på gång. Jag klarade inte ens första veckan.
Dagen är bortkastad. Jag har varit så trött, så frånvarande och helt oförmögen att göra något vettigt. Först nu går jag in här och skriver. Har sovit en timme och är helt ur balans.
Jag har allt man kan önska och ändå dövar jag något som jag inte ens vet vad det är. Har bokat tid för samtal på måndag. Suck!

Profile picture for user DRacker

@annacananda Starkt av dig att kämpa på! Att falla tillbaka tror jag nog att förmodligen alla här har rätt så gedigna erfarenheter av. Det bästa av allt, utöver alla erfarenheter medlemmarna här delar med sig av, är att ingen endaste dömer! Ingen har sagt till mig att jag är misslyckad, opålitlig, överdriven, värdelös, bara behöver skärpa till mig, hopplös, borde klara det lätt, etc. dvs sånt man säger till sig själv och som andra oförstående skulle dra till med. Men att kämpa varje timme, misslyckas och resa sig upp igen, gång på gång, är en otrolig bragd.

Din första vecka är inte bortkastad. Du fixade en hel vecka! Jag är bara en vecka längre bort än dig. Ta nya tag! Vi tar armkrok! Häng på! ❤️

Profile picture for user annacananda

@DRacker Ja, jag hänger på! Tack för ditt svar - det värmer! ❤️
Är här inne igen då jag inte vet riktigt vad jag ska göra.
Jag förnekar för mig själv att jag skäms och att jag dövar något. Och, vad jag hatar den här sidan av mig. Jag har blivit min missbrukande far. Det kunde jag inte drömma om att jag någonsin skulle bli. Som jag har dolt, lindat in, sprungit ifrån min oro som jag fortsätter skjuta ifrån mig. Ska bli intressant att gå till terapeuten på måndag - men jag tror inte jag kommer att säga att jag är alkoholist. Det är säkert inget som undgår ett tränat öga men att erkänn direkt. Jag vet inte. Så mycket skam. Som konstaterat tidigare så tar det två dygn nu för tiden att komma tillbaka till ett normalläge. Visserligen la jag mig sent igår men att bli så avtrubbad som jag är nu är nytt. Jag vet ärligen inte om min, nästan vuxne son, gick iväg och tränade, kom tillbaka eller om han helt enkelt valde att stanna hemma. Plötsligt blev jag bara medveten om att han var i köket. Som om jag varit borta själv…klockan bara går och jag känner mig jättekonstig. Det här blir inte lätt. Så mycket svårare än jag någonsin kunde föreställa mig.
Hoppas på en bättre dag imorgon.

Sov gott alla ni som kämpar!

Profile picture for user annacananda

Så, en ny vacker morgon och jag känner en slags irritation. Det är som om jag sitter fast i soffan nu och tänker mig att bli här resten av dagen. Det ska jag inte. Jag behöver aktivera mig, jag behöver förbereda ett möte kl.13. Inte ta det på volley, inte sitta kvar.
Det finns en viss baksida med att arbeta hemifrån och den hänger med sedan pandemin. Det finns mycket bra men också en möjlighet för en sådan som mig att gömma mig bakom skärmen. Ingen ser ”förödelsen” runt mig, smink och ljus döljer, ingen ser min plufsiga kropp som inte ryms i annat än löpartights. Så patetisk jag är.
Jag har förnekat mitt självförakt under en lång, lång tid och först idag kommer det ordet till mig. Självförakt. Det är svaret på frågan om varför jag dricker. Jag dövar mitt självförakt. Det här är en viktig dag. Jag har aldrig förr uttalat det ordet om mig själv utan att det varit omgärdat av skämt.
Självförakt. Gundkänslan är självförakt. Det går att göra något åt!
Dag 2 nykter, seg och eftertänksam. Nu behöver jag aktivera mig själv så jag lämnar Forumet för dagen.

Profile picture for user vår2022

@annacananda Hej! Kan känna igen mig i dina beskrivelser. Förnekelse om det mesta, men när det kommer en tid då det längre inte går att förneka. Det är en bra process att man till slut inte längre orkar förneka, det tog så himla mycket energi och även livslust från mig. Att ”gömma” mig bakom skärmen och även på plats, den djupa och svarta hemligheten om att jag är en missbrukare av alkohol, eller rättare sagt en alkoholist. Hoppas att ingen skulle se igenom och avslöja min hemlighet. Längtan efter att få vara ifred och trösta mig med ett glas vin, unna mig det, då det är så mycket just nu. Men till slut gick det inte längre att förneka att det jag höll på med är destruktivt. Jag vågade erkänna att jag är beroende, jag orkade inte förneka det längre, mitt liv höll på att gå mig ur händerna utan min kontroll. Allt och alla runt om mig påverkades av detta, inte allra minst jag påverkades. Jag höll på att gå in i en sluten alkoholbubbla där vinet var min bästa vän och trogna falska följeslagare. Självföraktet växte som en varböld.

Nu har jag varit fri och nykter i snart 11 månader och självföraktet är totalt bortblåst! Ångest, skuld och skam försvann tillsammans med de sista alkoholångorna och gör sig knappt påminda. Inte de känslorna jag fick pga av alkoholen i alla fall utan endast riktiga och verkliga känslor. Sådant som hör livet till men som inte förvrängs av alkohol. Jag kan nå de riktiga känslorna och ta itu med dem, framförallt att möta mig själv och den jag är. Jag gömmer mig inte längre varken bakom skärmen eller på plats. Nu tar jag plats, en sund sådan, där självkänslan och självförtroendet är stabilt och där jag mår fysiskt och psykiskt bra. Jag trivs.

Jag gick hos en psykolog när jag fortfarande drack, tänket att detta skulle lösa mina problem, fast jag drack. Insåg inte riktigt hur mycket alkoholen påverkade mitt psyke. Sade inget om mina alkoholproblem första gångerna. Det tredje besöket skedde på min andra nyktra dag, jag berättade då om alkoholproblemet. Vi fick nästan börja om processen, psykologen berättade att hon inte riktigt kunde ”få tag på mig” och det var solklart varför, jag höll inne med min hemlighet, min skam och mitt självförakt. Det blev inget ärligt och sant samtal. Det skulle ju handla om mig, men det handlade inte om mig i grund och botten. Det var en sådan befrielse att berätta! Nu kunde vi börja samtalet på riktigt och det gav mig så mycket. Jag fick tillgång till mina äkta, riktiga, ärliga och sanna känslor. Nu kunde vi börja jobba.

Så min rekommendation till dig är att vara ärlig på ditt samtal på måndag. Den enda man ljuger för är sig själv och då är det svårt att få till en bra process. Den enda som förlorar på det är du själv. Så var det i alla fall för mig.

Ha en fin fredag och kämpa på!❤️

Profile picture for user DRacker

@annacananda Jag har så lite egen erfarenhet att dela med mig av när det handlar om alkoholfrihet! Bara jäkligt goda erfarenheter när det gäller onykterhet, slockna på soffan eller platt mitt på täcket på sängen, eller t.o.m. en gång på golvet på toa, minnesluckor och totala bläckor, irritabilitet, ilska, bråk och skrik, bottenlös ångest, sömnlöshet och självhat! Plufsigt nylle, röda vattniga ögon och svullen kropp. Fyfan, listan kan fortsätta i OÄNDLIGHET!!!

Låt processen ha sin tid. Du måste inte berätta om alkoholen direkt om du inte känner för det. Att du går dit är ett stort första steg i sig! Men det är klart att det saknas viktiga pusselbitar för personen att kunna stötta och hjälpa ifall hen inte får tillgång till de stora problemen ❤️

Hata inte dig själv. Ge dig en kram istället för att du kämpar, ser problemet och är på gång att börja lösa dem once for all! Jag bodde min botten. För mig fanns ingen återvändo. Jag säger som @vår2022 att jag höll på att stänga in mig i en alkoholbubbla. Då skulle det varit kört. Jag vände just innan jag hann stänga igen den bubblan.

Jag har varit helt nykter i 16 dagar nu. Jag upplever och upptäcker nya saker och tankar varje dag med fascination och förundran.

Försök vara snäll mot dig själv. Se framåt och försök se dig själv där du en dag vill vara. Börja planera för din em och kväll. Vad kan du göra för annat idag för att klara av att hålla dig från berusning? Fundera, läs alla råd här på siten, och skriv! Vi är nog flera som läser. Kram ❤️❤️

Profile picture for user annacananda

@vår2022
Tack för ditt fina svar! Du har rätt i att jag behöver säga som det är till terapeuten. Det kommer bara bli ett spel kring något som inte kommer fram annars. Jag har gått hos en annan psykolog innan och då hade jag hela tiden känslan av ”som om” jag gick i terapi. Jag kunde inte förmå mig att tala om mitt missbruk utan rörde mig hela tiden om andra ”ofarliga saker”. Jag ville nog bli utmanad men hon gjorde aldrig det. Kanske var jag inte redo.

Hoppas jag är redo nu! ❤️🌷

Profile picture for user Se klart

Hej,
Jag läser dina inlägg så fyllda av självförakt. En sak måste man nog veta när den nyktra resan börjar och det är att nykterhet är en gåva- till och med en kärlekshandling- till sig själv. Att klara nykterhet är allt annat än en promenad men vägen dit behöver i någon mening vara präglad av omsorg.
Vi blir trötta, tjocka och mosiga av att dricka. Det är ett beroende vi tampas med. Beroendet går att bemästra och bli friska från men kräver av oss- dig och mig- att vi inte dricker.
Vänd helt om från att grotta ner dig i all skit och börja med en dag 1.
Bänka sig vid forumet och läs, läs och skriv.
Många många delar dina erfarenheter. Du är inte ensam. Kram från en som idag varit nykter i 991 dagar.

Profile picture for user annacananda

@DRacker
Så är det för mig också, alkoholen har följt mig genom hela mitt vuxna liv med endast uppehåll när barnen kom. Nykter 16 dagar - vad fint! Jag vill och ska också dit.
Jag lyckades in göra något annat igår än att tacka ja till ”ett glas vin”. Som om jag var någon annan. Idag känner jag bara en enorm ledsenhet för att jag gör det här mot mig själv och min familj. Idag gör jag något annat och ikväll ska jag läsa, se på TV och gå och lägga mig i tid så att jag kan ta emot morgondagen på ett bättre sätt än idag.

Tack för ditt inlägg i min tråd. Jag har läst det om och om igen. Jag gläds åt din nykterhet!

Profile picture for user annacananda

@Se klart
Så skönt att läsa att det går - att det finns människor som närmar sig 1000 dagar nykter! Det är inspirerande.
Den senaste tiden har jag börjat inse att mitt självförakt och min ständiga känsla av att inte passa in är en av grundorsakerna till mitt missbruk, det är så jag har utvecklat det. Sedan föder ju missbruket i sig bara den känslan. Känslan av att vara annorlunda, utanför, suspekt, konstig, icke värdig, o s v…Du har rätt att jag ska vända om men först måste jag ta reda på ett par saker om mig själv. Jag måste ta reda på ursprunget som jag förnekat så länge och naturligtvis sluta dricka!

Tack för ditt besök i min tråd och varmt välkommen tillbaka!

Profile picture for user DRacker

@annacananda Känner så väl igen mig i ledsenheten och förtvivlan. Så många gånger jag också haft den känslan går inte att räkna till. Det fina är att det räcker med ett enda dygn av nykterhet för att få tillbaka hoppet på riktigt och att våga, tro och orka försöka igen! Skulle vilja ge dig en kram. Mina nyktra dagar fram tills nu har varit värda varenda sekund. Inte minst att kunna lägga sig nykter med känslan av en ren och skär frid i kropp och sinne, och att få vakna astrött på morgonen utan att ha känt av någon fruktansvärd nattångest! Jag önskar dig detta, och att du hittar styrkan i att klara av att välja bort skiten, iaf för en dag åt gången. Du penible alkoholen. Du är en fin och frisk individ, förälder, vän, barn, kollega, mm, som är smart, glad, pigg, hälsosam, full av glow, energi och kreativitet och som har rätt att bestämma att allt detta både ska kunna kännas inom och synas utanpå dig, att alkoholjävulen kan sticka åt fanders från dig! Du är inte alkoholen🌷

Profile picture for user annacananda

@DRacker
*skratt* Jag skulle just börja googla på ”Du penible alkoholen”. Kom i kontakt men den där känslan av att ”inte kunna något”, att alla andra kan och förstår mer än jag. Den ska jag ta med till terapeuten på måndag!

Och ja, du har så rätt: jag har ett missbruk men jag ÄR inte mitt missbruk!
Tack!
Stor kram

Profile picture for user annacananda

Så, söndag morgon efter en skakig men nykter natt. Idag får bli min Dag 1. Jag räknar dagar då jag vaknar nykter och tacksamt hittar tillbaka till min kropp som inte riktigt vet var den är, vem den är, hur den är utan alkohol. Läser och lyssnar på er fina @DRacker, @vår2022, @seklart @pellerin som mött mig här i tråden. Som sagt så tar det lite tid att förstå hur det här fungerar så jag ber om tålamod om jag inte ger tillbaka direkt. Jag läser i trådar och tänker att jag ska avsätta tid för det här. Jag ska hitta en tidpunkt för det här på dygnet och ta till mig av all kunskap här finns.

Natten var okej även om jag hade svårt att somna och svårt att komma i djupsömn, det är nog inte många minuter i det stadiet inatt. Jag vet inte om det är någon mening att börja sova med klockan för att få veta. Det finns ju de som menar att det som är mätbart kan fungera motiverande?
Jag är beredd på att detta kommer att ta tid och det får det göra. Jag ska benämna saker för vad de är, sluta låtsas som om jag inte är orolig, inte har ångest, inte är rädd, inte upplever mig som ensam, inte har ett missbruk. Jag behöver beskriva vad jag känner utan att fastna i känslorna.

Imorse drömde jag mycket kort om en barndomsvän som flyttade när vi var ca 9-10 år till ett annat land. Vi brevväxlade sedan i säkert 2-3 år innan det rann ut i sanden. Jag har inte tänkt på henne på många år nu - jag visade aldrig sorgen över att mista henne. Tänk vad märkligt att tårarna kommer nu - efter så många år och ett besök i mina drömmar. Där ligger så mycket sorg i min uppväxt som aldrig fick benämnas, allt packades undan i tystnad för att så småningom falla i glömska.
Det är sista chansen nu om september 2022 ska innehålla den Första veckan utan alkohol. Jag tar chansen!

Profile picture for user vår2022

@annacananda God morgon! Så började även min nykterhetsprocess. Jag släppte garden helt och öppnade mina känslor som legat packade långt där nere inom mig. Jag var sann och ärlig om mina känslor och lät dem komma fram. Gick hos psykolog och benade upp, fortsatte med processen själv. Det tar mycket tid och energi, men det är en investering i sig själv och sitt framtida liv. Det tar tid och måste få ta tid. Det handlar om ett helt liv som man levt och lever. Du ska inte prestera något för någon annan än dig själv, så vi finns tålmodigt här och stöttar dig så gott vi kan. Det har funnits mycket sorg i mitt liv som kommit upp och som nykter har det gått bra att hantera. Massor av känslor har vällt upp. Jag har genom processen kunnat försonas och känt medkänsla med mig själv, men även med andra. Det har gjort att jag kunnat gå vidare. Min process kommer att fortsätta livet ut, men nu är jag med och påverkar hur den ska utvecklas och hur jag vill ha det, i mitt liv.

När jag ”mötte mig själv” i början och även nu, försöker jag att nyfiket utforska mig själv och mina tankar/känslor. Det gör det hela mer intressant för att förstå varför jag känner och reagerar som jag gör. Det har även gjort att jag inte är rädd för allt som rörs upp. Sköt om dig och ta den tid tar, det finns ingen brådska. Kram❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@annacananda Välkommen hit! Här är du bland vänner ❤️ Om du klickar på mitt namn kommer du till min profil och där hittar du mina två trådar. Den första heter ”Behöver all hjälp jag kan få” och den skildrar tiden 0-6 mån som nykter.

Den tråden är sprängfylld med tips på böcker, poddar, Youtube-klipp. Jag tror på det jag brukar kalla faktametoden. Nöta, nöta, nöta nyktra fakta och sen repetera, repetera, repetera. Hjärntvätta sig med nyktra argument. Det första halvåret ägnade jag typ motsvarande ett halvtidsjobb till att göra just detta jobbet. Utöver mitt vanliga heltidsjobb.

Men det har varit värt varenda minut av jobb. I februari har jag uppnått 3 år som nykter, tjoho! Det tillhör de bästa besluten som jag har tagit i mitt liv.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Vill bara tillägga- och kanske är det i linje med vad @vår skriver, att när man utforskar både mörka och ljusa partier i livet som varit är det så mycket mindre ”farligt” som nykter. Utan ångest, oro, (ofta kemisk) och utan farhågor om att ”kommer jag att klara det här”?
Jamen det gör du. Att vara nykter är solsken, mycket få moln kan överskugga den lättnad som kommer av att vara i livet- precis som det är.
På samma sätt som alkoholen konserverat viktiga processer kring utveckling har den också förmågan att stänga ner vår grundglädje, och energi. Det är inte ovanligt att vara väldigt trött i början- men så småningom kommer lust och liksom glädjen över att leva och finnas, tillbaka. Ge allt lite tid. Låter lätt- och det är det inte- men har man kommit så långt i beroende som de flesta av oss har, är det en fråga om överlevnad. Alkoholism är progressiv och dödlig. Den drabbar utan urskillning.
Heja dig! Kram 🌻

Profile picture for user annacananda

Idag nykter Dag 2 men känner mig som om jag blivit manglad på nattklubb hela natten. Läser era fina svar @vår2022 @seklart och tack för välkomnande @andrahalvlek. Ska läsa mer senare - förhoppningsvis ikväll. Det är hela tiden något annat som pockar på min uppmärksamhet och jag har svårt att hitta tid för mig själv och att läsa här.
Läser dock att många är extra trötta första tiden och det kan jag tro när jag bara på dag 2, genom att ha tagit beslutet känner mig helt slut! Som sagt tidigare har jag aldrig varit sugen på vin en måndag (märkligt) - däremot så finns både tisdagsvin, onsdagsvin och torsdagsvin som myntade begrepp hos mig och i min omgivning. Det vanliga är att man måste hoppa över någon av dessa dagar för att sedan fritt kasta sig in i helgen med fredagsvin . Ja, ni hör ju hur det låter och säkert känns igen! Idag laddar jag upp för att stå emot tisdagens frestelse och nu ska det gå om jag så ska binda fast mig. Så trött på att vara trött.
Strax ska jag göra mig klar för att gå till terapeuten så får jag se vart det leder. Det är en ny förmåga så det är ett första möte innan jag bestämmer mig…inom mig känns bara en stor SUCK!

Tack för allt stöd! Kram till er alla!

Profile picture for user DRacker

Åh WOW!!! Du har fixat första tyngsta dagen! Och andra! Jäkligt strongt gjort! Du har visat för vinjävulen att det är du som har bestämt, inte tvärt om! Jag hejar på dig enormt! Jag är inne på min 20:e dag. Jag fixade det hit! Vi fixar det ihop, jag är bara strax före dig. (En evighet i dina ögon kanske, men i själva verket kort stund sett ur ett livsperspektiv.)

Håll ut med mig! Boosta dig själv med alla goda tankar, minnen, förhoppningar och glädje som du kommer på! Tänk dig själv var du vill vara och vad du går från! 🤗 Tillåt dig själv att vara trött! Sov! Ta en skön promenad i ett förhoppningsvis fint och friskt höstväder. Ta ledigt, sjukskriv dig en eller ett par dagar om så behövs. Heja! Vi grejar det här! Ett ben o taget! Vi fixar det idag också! 🌷🎉🙏

Profile picture for user annacananda

@DRacker Tack för pepp. Grattis till dag 20 och ja, det känns som en evighet! Jag låser inte fast mig vid det utan gläds åt din framgång och tänker att det går med vilja, äkta vilja. 🤗

Profile picture for user annacananda

Morgon Dag 3.
Satte klockan och gick upp lite tidigare för att få en stund i tystnad och möta dagen. Bestämde mig för att titta in här igen efter att ha läst första sidan av @andrahalvlek igår kväll. 75% av det som står i början kunde varit jag som skrev. Mina familjeomständigheter är andra men tankarna om att kunna dricka ”normalt” - oh, ja. Lättnaden i att hälla upp ett glas vin efter en hård arbetsvecka, att sitta kvar och bara bli berusad för att sedan somna som en gris och inte minnas riktigt vad som hände dagen efter. Check på den! Det är givande att läsa och sedan faktiskt veta att nykterheten finns idag - det ger hopp.

Jag var hos terapeuten igår. Jag var nervös inför mötet och har laddat upp massor av spänning i nacke och axlar vilket ännu inte släppt. Det var ett bra möte med en lugn och erfaren terapeut. Vi kom inte till drickandet men jag började på en punkt som kommer att leda dit. Bokade tre tider framåt. Jag behöver det stödet.

Jag har sovit dåligt inatt, tog på klockan och kan se att jag varit vaken många gånger och bara varit en liten stund i djupsömn. Eftersom jag har utvecklat en ful vana, men ack så skön, att sova en kort stund mitt på dagen (jobbar hemifrån för det mesta) påverkar säkert min onda cirkel. Den här lilla tuppluren mitt på dagen utvecklade jag under min sista graviditet då jag av någon anledning var grymt trött och sömnig (kan ha med uppehåll av intag av alkohol att göra om jag ska vara ärlig) så jag sov en liten stund på lunchen och lyckades på så vis arbeta heltid hela vägen ut till förlossningen. Sedan har den hängt med i taxiresor, flyg och tåg genom Sverige när jag nästan slet mig själv i bitar för att göra karriär.
Under pandemin blev den en del av ett självläkande och jag gjorde ett alkoholuppehåll 2019 då jag var i mycket sämre skick än vad jag är i nu. Den här gången stoppar jag i ett tidigare skede. Jag behöver inte berätta hur det gick med uppehållet 2019 mer än att jag har varit upp på samma frekvens men inte i närheten av mängd. Mitt mående är inte bra men inte heller så uselt som våren 2019. Pandemin blev min välsignelse som jag sedan var nära att slarva bort. Nu är det nya tag. Nya förutsättningar och nya insikter. Jag behöver ge upp alkoholen för gott!

Profile picture for user annacananda

Tar en liten stund till nu när familjen gett sig iväg och jag börjar jobba först till lunch idag.
Tröttheten gör sig påmind och det enda min hjärna kan tänka just nu är att: jag vill sova! Trötthet väller över mig och jag kan knappt sitta rakt upp. Jag ska unna mig en 30 minuters sömn när jag varit inne här. Sätta klockan och starta om dagen så att jag är fräsch till lunch.
Jag har en tidsbegränsad anställning som löper ut till jul och jag behöver verkligen hitta ett nytt jobb. Jag behöver komma tillbaka till ett kontor och inte gömma mig här hemma mer. Jag behöver ett nytt jobb för min egen skull och jag kan se att det jobb jag har idag inte kommer att finnas kvar i denna formen på grund av världsekonomin och kriget i Ukraina. Tänker att det är ändå dags att göra något annat. Nu var det ett tag sedan jag sökte jobb och jag inser hur krävande det är. Jag har skickat iväg ett antal ansökningar som jag bara fått ett automatiserat svar på - sedan inget mer. Så kommer det att vara tills att jag träffar rätt. Ska träffa en eventuell arbetsgivare sent i eftermiddag via kontakter. Jag har inte riktigt pejl på vad jobbet går ut på men går dit med ett öppet sinne. Tydligen är det en del helger och kvällar men om jag ändå är nykter så spelar ju inte det någon roll…barnen är stora, det sista på väg ut. Jag har all tid i världen om jag bara är nykter. Vi får se. Lite oroande är det att inte få återkoppling på ansökningar även om det är ett nej. Jag har en tendens att tänka på hur det kunde bli och så fantiserar jag om jobbet och börjar hoppas på en ny start och en trygg försörjning. Ja, det var det som fanns i mig nu. Idag är det tisdag och tisdagar har varit en kritisk dag länge då skyarna börjar skingras och så kanske det blir i eftermiddag också. När jag börjar känna mig ok idag (om det blir som vanligt) så börjar också kampen om att ta ett litet glas vin till maten…idag vinner jag kampen. Jag kan äta italienskt utan en Chianti som ackompanjerar. Det ska jag visa idag!!

Stor kram till alla som kämpar med mig idag! 🤗🌻

Profile picture for user Andrahalvlek

@annacananda Vi är så otroligt många här på forumet som har druckit för att orka prestera när orken egentligen inte har funnits. Vi är flera som har utmattningsdepressioner i bagaget. Vi är många som har högpresterande yrken. Ingen utanför den innersta kretsen har kunnat ana hur långt gångna vi var i vårt missbruk. Vi är också många som medvetet valt att backa från stupet. Man måste inte rasa ner i den djupaste botten för att förstå vart det barkar hän om man inte sätter stopp.

Vi är också många här på forumet som vittnar om att livet som nykter är så mycket bättre. Våra känslor är mer genuina - vi är mer grundglada, grundnöjda, mer toleranta mot både oss själva och andra. Vi njuter mer i nuet, av vardagliga ting. Och framförallt slipper vi den inre hetsen som ständigt pågick medan vi drack. ”När får jag dricka vin nästa gång?” Förr var livet en transportsträcka till nästa fylla. Som nyktra lever vi livet här och nu, på gott och ont, den omaskerade sanningen. Livet är ingen räkmacka, men vi njuter verkligen de gånger som allt går smoooth. Och hanterar motgångar bättre också.

Kram 🐘

Profile picture for user annacananda

Eftermiddag och det känns som om hjärnan är fylld av deg eller lera. Jag fångar känslan och tänker att det är denna känslan jag dricker på - nu gäller det att hålla den känslan och klyva den i mindre bitar; var kommer känslan ifrån, behöver jag mat, vatten, paus, blunda, motionera - eller vad är det som ligger bakom. Det är här suget efter vin kommer. Vin som mättar, släcker tröst, dövar känslor och stillar tankar. Vin som piggar upp för att sedan långsamt söva ner.

Jag behöver ta ett par hela dagar att bena ut hur kost och sömn kan bli bättre. Gymmet får vänta lite grann. Nykter nu och nykter ikväll.

Sippar på lite kaffe - det var det enda jag kunde komma på…

Profile picture for user Kennie

Klokt tänkt, att känna efter vad man egentligen behöver, bakom suget. Motion är bra mot sug läste jag. Nån ny studie kom fram till att typ vilken motion som helst vid den tid man förut började dricka hjälpte många att bli av med suget.

Profile picture for user annacananda

@Kennie
Tack för besök i min tråd! Det ledde mig till din tråd där jag just börjat läsa och är inne på början av 2021. Det är en riktigt rysare och jag vet inte var du är idag! Hamnade i Vara Måttlig vilket blev lite förvirrande men jag tittar in till din resa igen.
Du förstärker min tankar om motion/träning och jag tror själv att jag behöver ersätta den där stunden då första glaset lockar och det är tidig kväll - fullt möjligt att gå iväg till gymmet två kvarter bort…men som sagt…det blir ett projekt lite, lite längre fram.

Ha en fin dag!

Profile picture for user annacananda

Morgon dag 4. Uppe tidigt men ack så gott jag har sovit inatt. Lade mig lite tidigare och läste här på Forum. Släckte och somnade gott. Har bara varit vaken 2 gånger då jag druckit vatten. Jag behövde inte gå upp och kissa inatt trots gårdagens bälgande av dryck. Det var tufft igår kväll men det fanns en beslutsamhet hos mig som jag inte känt på länge. Jag har kommit till insikt om att mitt förhandlande med mig själv börjar så mycket tidigare på dagen än vad jag har trott. Redan vid 15-tiden kom de första signalerna om att det hade varit gott med ett glas vin, och därifrån var det som en transportsträcka av flykt mot att komma hem och kunna förbereda för att öppna flaskan. Oklart vad jag flydde ifrån men det kändes som en inre lågintensiv panik. Att jag var uttröttad i situationen och var tvungen att ta mig där ifrån. Det här är nytt för mig att kunna sätta ord på!! Och jag behöver hantera den impulsen - kl.17;30 är det försent. Jag har en regel om att man inte kan dricka alkohol innan 17;30 i mig sedan urminnes tider och jag tror att det är något jag ska dra nytta av. Det blir lättare att ringa in vad som triggar mitt drickande i veckorna.

Ja, hur som så hanterade jag min enorma trötthet som sköljde över mig när jag kom hem. Ansträngde mig till mitt yttersta att tillsammans med maken komponera en middag av vad som fanns i kylen och äta mig mätt. Sedan följde tre avsnitt av en ny serie (med Stellan Skarsgård som jag avgudar) och 1/2 liter Ramlösa, 2 sockerfri 33cl Cola, en stor kopp kaffe, ett stort glas vanligt kranvatten, ca 2,5 dl glass, 10 sega godisbitar. Tandborstning och sedan sängen och Forum.

Tankar rörde sig lite i riktningen kring allt jag ”borde” göra nu MEN jag bortser från dem just nu. Jag behöver göra en sak i taget och denna veckan är prio att avstå alkohol och att ringa in mina triggers så att jag kan avvärja det första glaset. Jag har läst i trådar om att ”avstå det första glaset” och tänker att det är ett bra mantra framöver.

Börjar jobba vid lunchtid idag också så det finns lite tid att fundera medan jag gör mig redo att ge mig iväg. Jobbar på kontoret idag och det känns bra att inte kunna sitta kvar i soffan hela dagen.

Ha en härlig dag alla som kämpar på!

Profile picture for user DRacker

@annacananda Grymt av dig! De första dagarna är allra värst! Du har fixat dessa! Så underbart det måste kännas att vakna upp en till dag och MÅ BRA!!!! 🙏🤩🥳

Den känslan är helt fantastisk, och sitter i länge - och ännu längre än så om man inte släpper den! 🤗 Grattis till dessa nyktra kvällar, nätter, morgnar och dagar! Superstort och bra jobbat! Stapla det på hög tillsammans med mig! Vi reser ihop!

Profile picture for user less12

@annacananda grymt bra jobbat! Som du själv beskriver, den första tiden är nykterheten viktigast, allt annat får vara prio 2. Kämpa på, du gör det 😊

Profile picture for user annacananda

Tröttheten är enorm och jag har så svårt att förstå hur jag kan vara så trött efter en halv dags arbete. Jag har läst i trådar att andra också har upplever en svår trötthet i början av nykterheten. Men att det kan vara så här!! Kaffepaus nu och det finns ingen längtan efter vin idag - så som det gjorde igår. Tänk om jag kan sätta fingret på vad som triggade mig igår som inte triggar idag…jag kan inte riktigt släppa upplevelsen av att det var en slags utmattning i miniatyr som uppstod igår.

Hur som helst, jag har ”slutat dricka” en gång tidigare och då var jag i ännu sämre skick än vad jag är nu. Det jag minns av den gången är att de första dagarna och veckorna var svåra rent fysiskt. Nu är det på ett annat sätt. Jag är i bättre form, även om den kan bli bättre, jag är stabilare i psyket, jag har ett jobb jag tycker om och reser inte längre som en galning. Då sökte jag hjälp på vårdcentralen men fick så dåligt bemötande att jag bestämde mig för att klara mig själv. Det höll nog i ca 6 månader innan jag började ”dricka normalt”. Det började nog med glögg till Lucia och sedan en snaps till sillen på julbordet, champagne till nyår och sedan tror jag det snurrade vidare med vin på sportlovet så var det igång igen….i början var det bara att dela en flaska vin med maken till middag på fredagen, sedan blev det nog lite på lördagen. Ett-två glas mitt i veckan…som man säger: resten är historia. Under och efter pandemin har jag nått höga nivåer igen. Jag tror aldrig jag kommer att kunna dricka ”normalt” eller ”lite”, ”ibland”. Total avhållsamhet är det som kommer att hjälpa mig.
Jag har börjat på programmet här och satt ett första mål. Att vara nykter 3 månader till att börja med. Det blir en fin julklapp till både mig och familjen. Dags att återgå till jobb!

Profile picture for user annacananda

Tankarna far omkring och jag har gjort en plan. Jag behöver sysselsätta mig istället för att dricka vin. Jag behöver ha något för händerna.

Hemmet är minst sagt eftersatt och i helgen som gick tog jag/vi tag i en liten del av huset. Jag verkligen storstädade och vi åkte och köpte en ny matta. Det blev så ombonat och skönt. Jag har döpt den delen av huset till Sektion 1. Idag började jag i Sektion 2 med att plocka undan och lägga upp en del saker på vinden. Sektion 2 ska vara klar på söndag eftermiddag. Sedan går jag vidare på Sektion 3A. Den är tuff för då är vi inne i köket…huh! Köket har även Sektion 3B och 3C annars blir det övermäktigt.

Vanlig veckostädning pågår som vanligt.

Poängen med att dela upp huset så här är att det blir möjligt att bli klar, helt klar i varje sektion, d v s storstädat. Det är minst två är sedan sist, minst. När jag jobbade som mest hade vi städhjälp och här var alltid rent. Så kom pandemin och jag blev arbetslös en tid. Det var naturligt att säga upp städhjälpen och ta det själv…nu känns det lagom kul…så det har grott igen både här och där. Vi städar liksom i mitten av alla rum. Snuskigt.

Vi får se på söndag om jag lyckas med min plan.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Jättebra tänk @annacananda! Börja med tre månader först sen känner du förhoppningsvis att du är färdig med alkohol. Du har ju testat 6månader innan som du säger och när det sedan tillslut rasade efter det tror jag inte du behöver fler bevis eller vad tror du?

Tröttheten är jobbig och frustrerande men jag tyckte det hjälpte något att tänka att kroppen och hjärnan läker.

Heja dig🥰

Profile picture for user Kennie

@annacananda
Kul att du tittar in i min tråd! Ja, för mig hänger alkoholfriheten ihop med många andra goda vanor. Som att bejaka när jag behöver vila, att äta bra mat, att få frisk luft och motion. Och för att bryta suget eller negativa tankebanor tycker jag att en kvarts rask promenad gör susen. Jag har också alltid goda alkoholfria alternativ hemma, och ser till att unna mig en stunds vila med lite snacks och alkoholfritt vid de tillfällen jag förut drack vin. Jag känner stor tacksamhet och glädje över att leva nykter. Det tar tid att förändra sitt tänk, men det är verkligen möjligt.

Profile picture for user annacananda

Så, ett avsnitt av River, o,5l sockerfri cola, 1/2 glass och lite popcorn. En okej kväll.
Reagerade på att poliserna i serien jobbade över sent hemma hos chefen och blev ordentligt berusade. Dagen efter skämtade de om överkonsumtion av huvudvärkspiller…inte kul alls tyckte jag även om jag under ett kort ögonblick tyckte det såg gott och trevligt ut med ett vackert glas fyllt med rödvin. Jag analyserade scenen och inser att kvinnan som håller glaset inte alls mår bra och senare på natten gör bort sig totalt…får skämmas dagen efter.

Ser fram emot att vakna nykter imorgon och möta dagen.

Profile picture for user DRacker

@annacananda Hoppas att det kändes helt underbart att vakna nykter och fräsch, helt utan ångest! Jag känner mig så glad för din skull! 🥰 Varje kväll när jag lägger mig fokuserar jag helt på att jag faktiskt ligger där helt spiknykter! Att jag minns allt från kvällen, att jag kommer att få sova hela natten utan att vakna med svår ångest, att jag varit produktiv och fräsch, eller iaf minst fräsch, under dagen och kvällen. Att jag varit en närvarande förälder som kunnat hjälpa barnen med läxor, kunnat laga god mat, kanske även orkat och gjort andra triviala saker som att handla, planera framåt härligt konstruktivt. Jag är inte troende men känner mig i det närmaste välsignad och enormt lycklig när jag lägger mig för jag vet att jag också kommer att vakna härligt! Jag hoppas att även du får sova gott om nätterna och vakna lycklig över att du kunnat hålla dig en dag till och fått somna med ro och frid i din kropp 🥰❤️ Du gör det så oerhört bra och starkt! Kram fina du. Nu går vi in i helgen NYKTRA och tillsammans! 🙏🌷

Profile picture for user annacananda

Nykter dag 5.
Hann inte skriva imorse men morgonen var helt normal och jag vaknade utan huvudvärk, ingen torr mun eller konstiga tankar kring vad som hände egentligen igår kväll. Jag är förundrad över hur mycket jag kan sova. Det får lov att vara så denna veckan. Imorgon jobbar jag hemma och kan kanske tänka lite kring strukturen framöver. Jag ska definitivt tänka över en nykter helg. Som sagt ska vi på middag på lördagen men jag är fast besluten att köra och nu har jag lovat andra skjuts så det finns inget annat. Jag har uppdraget att köpa vin med mig och jag tänker köpa ett vin som min man gillar men som jag verkligen avskyr.
På söndagen ska vi ut på en längre utflykt så då kör jag då också - nykter och klarsynt! Jag har ju dessutom Sektion 2 i min storstädning att tänka på …det här kommer att gå bra.

Profile picture for user Se klart

Alla sätt är bra- städning i sektioner, så smart! Du ska sova om du är trött. Vad vi som varit nyktra ett länge tag ofta enas om är hur mycket vi druckit - fast vi egentligen behövt vila. Du har mycket att ta igen, tro mig. Ge dig själv ordentligt med tid att vila ikapp! Heja dig 🌸

Profile picture for user annacananda

Kära @Se klart, så skönt att ändå få bekräftat att det är normalt att behöva vila/sova. Jag kan bara hålla med när jag tänker på alla glas vin ensam på hotell när jag egentligen bara ville vara hemma och sova i min säng. Så desperat ensam jag kände mig och så länge jag höll ut! Jag kan inte förstå hur jag kunde klara det i 10 år! Fast, det gjorde jag ju inte. Priset har varit högt för lite karriär till ingen nytta.
Nu är det över och kanske tar det 10 år att återhämta mig! Tre år har gått sedan jag tog mitt sista flyg hem från Bromma och ännu är jag inte tillbaka i full kraft. Jag kan forfarande se insidan av planet, vet exakt var jag satt, kan känna doften, känslan, uppgivenheten och tanken på att det måste få ett slut nu. Slutade dricka en period då men så smög det sig sakta tillbaka igen för att sedan röra sig som vågor på havet. Jag har stoppat tidigare denna gången och säger något jag aldrig sagt förut: om jag ska må bra så kan jag inte dricka alls. Jag kommer alltid att öka upp i ett missbruk med tiden. Jag behöver avstå alkohol resten av mitt liv.

Nu ska jag släcka lampan och sova nykter en hel natt!

Profile picture for user vår2022

@annacananda skönt att du vaknade normalt utan huvudvärk i morse. Håller med, vila så mycket du behöver, det kommer att göra dig gott. Precis som du sade till dig själv, sade jag till mig själv. Ska jag må bra så kan jag inte dricka alls, jag kommer aldrig av att klara av att dricka måttligt. Jag kommer bara att gå längre och längre in i alkoholismen och det kan sluta riktigt illa. En självbekännelse utan filter. En lättnad och också en sorg, men bara sorg till en början. Det var det som var avstampet för mig till att bli nykter och att inte vilja dricka mer. Det bästa beslutet i mitt liv.

Sov gott och tänk vad skönt att vakna nykter även imorgon❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@annacananda det kommer inte ta 10år att återhämta dig vännen❤️ Jag skulle gissa på att du börjar få energin tillbaka redan om 5-6veckor och däremellan energi till och från, (bara min amatörsgissning) men så var det för mig alla fall❤️

Sedan tar det längre tid för alla värden att återhämta sig och hjärnan m.m.

Finns några gamla godingar härinne med några års erfarenhet som du kan fråga🥰

Profile picture for user annacananda

@Himmelellerhelvette @vår2022 @Se klart @DRacker @less12 @Kennie @Andrahalvlek @Pellerin
Först och främst ett Varmt Tack för mottagandet! Det har varit avgörande för mig att inse att jag inte är ensam. Så fina insiktsfulla svar i min tråd. Jag läser era trådar och försöker förstå hur det funkar här. Jag ser mycket jag känner igen och det stärker mig på ett sätt som gör att min skuld och skam inte känns lika påtaglig idag.

Vaknade av mig själv 06.00 idag - hyfsat utvilad och med en tillförsikt jag inte känt på länge. Tände ett ljus och drack mitt kaffe i stillhet, såg hur det började skönjas ljus i öster. Magiskt!

Nykter dag 6 och jag har stor tillförsikt till att helgen blir nykter. Vi har två härliga aktiviteter inbokade som inte är speciellt krävande. Hoppas på fint väder då vi ska vara ute mycket.

Jag är så tacksam för att jag hittade hit och ger behandlingen här en chans! Gissar att Forum är den del som kommer att ge mig mest.

Nu önskar jag er alla en fin fredag i nykterhetens tecken! Stor Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@annacananda Helgerna känns aslånga i början. All denna tid? Vad fan gör man om man inte dricker fre-lör? Men man får sysselsätta sig. Och vila, vila, vila. Om du klickar på andras namn så kommer du till den personens trådar. Om du klickar på mitt namn hittar du mina två trådar. Den första heter ”Behöver all hjälp jag kan få” och den skildrar tiden 0-6 mån som nykter. Den andra heter ”Andra halvlek har inletts” och den skildrar tiden 7 mån nykter och framåt. Till vardags hänger jag under fliken ”Det vidare livet”.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@annacananda Låter som en magisk morgon😁. Precis som du beskriver din morgon är en favorit för mig i mitt nyktra liv. Detta forum betyder oerhört mycket för mig, det har verkligen hjälpt mig i min nykterhetsresa. Det är som självterapi och den egna tråden som en dagbok man kan skriva ned alla sina känslor och funderingar i. Och man får respons och reflektioner från andra i liknade sits. Vi kan sätta oss in i varandras situationer och har ofta varit med om liknande situationer. Vi vet hur alkoholen tär och vilka oönskade efter det ger för det psykiska måendet. Men det härliga är att man kan förändra det och må så himla mycket bättre när man blir nykter. Massor av effekter som alkoholen ger försvinner! Som ångest, skuld och skam. Man kan nå sina känslor bättre och det är äkta.

Ha en riktigt fin fredag och helg, du jobbar på så bra!❤️

Profile picture for user DRacker

@annacananda Kikar in på fredagskvällen. Hoppas att du mår bra och att kvällen är fin och förlöper exakt så som du vill och önskar även i morgonbitti 🌷

Kram 🤗

Profile picture for user Kebne1

Läst lite hos dig nu och känner igen min resa. Du gör det så bra! Jag kände också att jag var tvungen att hålla mig sysselsatt första tiden. Förutom att motionera satte jag igång projekt i huset (precis som du) allt från städa till att sy nya kuddfodral. Bra strategi! Jag vet inte om du siktar på total nykterhet, eller strävar efter att kunna dricka lite ibland? Hur som så önskar jag dig varmt lycka till. Du gör allt så bra nu. Kämpa på🎈@annacananda

Profile picture for user annacananda

Lördag morgon Dag 7

En vecka har passerat och jag är förundrad, stolt och glad över att vara nykter även denna morgon!

@Kebne1 Jag strävar mot att vara helt nykter och börjar med 3 månader som infaller på julafton. Jag kommer aldrig att kunna dricka lite, lagom eller normalt. Jag är en högfungerande alkoholist både i arv, miljö och personlighet. Må vara att jag alltid kunnat hålla upp 1-2 till och med 3 år (med sladden 2007) när barnen kom men då var det för någon annans skull. Det var så självklart och inte ett dugg jobbigt.

Jag behöver sluta dricka alkohol för min egen skull. Jag behöver sluta dricka alkohol för att kunna leva det liv jag vill leva återstoden av min tid här på jorden. Jag kan inte tvivla, tveka eller förhandla längre och det behöver jag intala mig själv varje dag. Morgon, middag och kväll.

Så själva genomförandet.
Idag tvättar jag och så ska Sektion 2 storstädas. Ser fram emot det och att lägga på en ny matta även här. För övrigt blir det egenvård och vila lite inför middagen ikväll då jag har med mig vin jag inte ska dricka själv. Köpte ett vin jag tycker är vidrigt som mannen uppskattar. Det har jag aldrig gjort förr.
Ibland har vi haft två flaskor vin på fredagen av olika sort eftersom vi gillar helt olika druvor och smaksättningar. Det har varit utmärkt för mig att kunna stjälpa en hel flaska själv. Mannen har alltid minst en tredjedel kvar i sin, ibland halva…vi dricker helt olika också. Han dricker gärna både fredag och lördag MEN det är typ 1-2 glas. Tar han en öl är det EN, tar han en whiskey är det EN, vin tar han max 2-3 glas över några timmar. Så kommer jag aldrig att fungera.

Önskar alla en fin lördag!

Profile picture for user annacananda

Lördag kväll och jag drar mig tillbaka med Forum och en bok.

Det blev en massa olika omständigheter idag/ikväll som det så ofta blir. Det slutade med en lite tidigare middag hemma hos oss istället och ingen ville ha vin!! Flaskorna står kvar i spritskåpet. Ett tidigt avslut och jag får ett tillfälle att vila. Det var en helt annorlunda lördagskväll. Det känns skönt i mig att vara nykter även om jag har huvudvärk. Idag har jag druckit 2 liter vatten och jag tänker att kroppen renas nu. Hoppas min lever är glad och inte har tagit för mycket skada. Hjärnan är i alla fall chockad och ställer till med huvudvärken…jag är riktigt trött 21:30.

Städningen blev halv idag men imorgon kommer jag igenom Sektion 2.

Jag tror jag struntar i boken och släcker lampan.

Profile picture for user annacananda

Söndag morgon och det känns att jag varit nykter en vecka. Jag är oändligt trött men det är en annan trötthet. -0,5kg på vågen trots godis och glass. Mitt godisätande är uppe i den mängd som jag sätter i mig när jag är riktigt bakis i kolhydrater och fett. Jag ska hålla godis och glass inom vissa mängder men just nu sätter jag inga begränsningar. Det får gå några veckor som nykter först. Jag vet inte vad som är rimligt, det verkar olika här inne hur suget kommer och går. Jag behöver vara snäll mott mig själv och ta hand om både kropp, känslor och tankar.

Förra gången jag var nykter en period blev allt ”för stort”. Jag drog igång som om det var ett projekt på jobb, precis som om jag skulle prestera månadsresultat. Det blev inte bra. Jag blev mer fixerad av siffran än hur jag egentligen mådde. Det är annorlunda nu - på måndag har jag tid hos min terapeut och ser fram emot det på ett annat sätt. Jag vet att det kommer att smärta och jag vet att tårarna ska rinna. Jag behöver vara nära mig själv och mitt innersta jag. Det här kommer att ta tid och det får det lov att göra.

Jag har varit djupt deprimerad och medicinerar sedan ett år tillbaka. Jag har inga självmordstankar utan tvärt om, jag vill verkligen leva sant och äkta. Just nu har jag en tanke om att jag så länge rört mig i en låtsasvärld (näringslivet) och låtit yrkeslivet ta över hela min existens. Jag har engagerat mig så hårt att jag inte haft ork över till att njuta av vardagen. En dag tog det stopp och det sammanföll med pandemin märkligt nog. Vecka 9 2019. Hemresan jag gjorde från Stockholm skedde veckan innan kaos drog igång och jag kunde hantera det hemifrån. Jag tror att det räddade mig från att bli sjukskriven och att hamna i än värre konflikt med min chef. Så det är riktmärket, vecka 9, då sker mitt uppvaknande och jag börjar kämpa emot allt det jag trott jag ville och jag var. Vecka 9 2023 ska firas!

Jag har en gång läst någonstans att en depression tar i genomsnitt 5 år att självläka.
Nu är jag på väg dit och jag tänker att alkoholen har gjort sitt. Ibland har den vaggat mig, tröstat mig, ibland har den hjälpt mig att bli färdig med saker, ofta har den hjälpt mig att få fram min kreativitet. Alkoholen har hjälpt mig att våga ta plats att visa mina kompetenser. Alkohol har hjälpt mig att sova och alkohol har hjälpt mig på sociala tillställningar då jag inte har vetat vad jag skulle säga annars. Nu tackar jag dig alkohol för den här tiden och för allt du hjälpt mig med. Tyvärr bredde du ut dig och försökte ta över mitt liv.
Jag behöver inte dig längre och jag bevarar dig i mitt minne, på gott och ont. Jag ska minnas allt det goda och jag ska minnas vilken förödelse du var på väg att ställa till. En förälskelse som slutade i bitterhet. Nu är det slut mellan oss och jag ska gå vidare med en annan partner som heter Hälsan.

Jag tackar alla här för ert fina stöd och alla er som jag bara har börjat läsa hos. Det får också ta lite tid. Nu ser jag fram emot en dag i skogen. Det ljusnar i öster och det är snart dags för morgonpromenad.

Stor kram till alla som kämpar!

Profile picture for user Torn

@annacananda Hej! Jag är inne på forumet för att notera att jag har varit nykter i 1000 dagar just i dag.😀 Så jag passar på att hälsa dig välkommen hit, och grattis till en dryg veckas nykterhet! 🤗 Bra att du har hittat hit! En vacker dag är det du som firar 1000 dagar utan en droppe alkohol.

Kram

Profile picture for user majken_r

@annacananda Så bra du gör detta för dig själv! Läste i din tråd och blev lite sådär varm i hjärtat. Din vilja att ta hand om dig går igenom och det är fint. Terapi är något av det bästa jag gett mig, om än jobbigt. Sen väckte dina ord om vad alkoholen hjälpt dig med en tanke hos mig. Tex det där med alkoholen hjälper kreativiteten. Jag tror mer alkoholen tillfälligt tar bort tex skam eller annat som hindrar kreativiteten. Att den finns oavsett men hämmas. Så tack för att du ”väckte” min hjärna liv😇🤗 Önskar dig en skön söndag, heja dig!!🍂

Profile picture for user vår2022

@annacananda God morgon! Vad fint att få läsa ditt inlägg och en hel veckas nykterhet. Jag kan känna igen mig så mycket i det du berättar. Om hur alkoholen ”hjälpt” dig men ändå stjälpt dig. Så var det för mig med. Trodde att alkoholen gjorde så att jag kunde vara ”normal” i olika sammanhang, vid prestationer och socialt. Det är verkligen konstgjord andning och som till slut knockar ut en så man svimmar av och blir medvetslös och hjälplös. När beroendet flyttar in och tar över livet. Ett destruktivt övertagande och till slut har hjälpen blivit en svulst som äter upp dig inifrån. Usch, vad jag beskriver det hemskt, men så var det för mig. Det är bra att bli påmind om hur det var och aldrig glömma. Vi har en tendens att glömma och då sitter man där i skiten, igen. Jag har varit nykter i över 11 månader och jag har bestämt mig för att aldrig glömma, för jag vill aldrig bli lurad igen och tro att alkoholen är en hjälp.

Fint att du gjort slut med alkoholen och lierar dig med hälsan istället😁. Det är även min bästa vän nu. Den vännen är verkligen att lita på och någon som vill dig bara gott. Ha en fin morgonpromenad i skogen, det är så uppfriskande och verkligen grön rehab både psykiskt och fysiskt. Ha en riktigt fin söndag❤️

Profile picture for user Se klart

Så bra, en sån god avslutning av ett förhållande du inte behöver. Jag har själv upplevt samma beroende-problematik i så kallade känslo-relationer. Så jämförelsen är helt relevant.
Jag önskar dig en fin dag. En i taget kan räcka när det är tungt- eller evigheten känns lång.
Så småningom vänder det och evigheten blir ett löfte- jag slipper!
Bakom en del av de framgångsrika nyktra resorna finns forumet. Det är bra att hänga här, att bli påmind, och att be om hjälp. Här finns många som kan och vill dela med sig, tyvärr, och tack ock lov är våra resor förbryllande lika- oberoende av bransch och ålder 🌸 Heja dig!

Profile picture for user annacananda

@Torn
Jag såg att ni är några som firar 1000 dagar nykter tillsammans - varmaste grattis! Jag ska gå in och läsa era resor lite på om på och söka svaren på några frågor jag har. Det är oerhört hoppfullt att se att det går, att det inte är enkelt men mödan värt.
Tack för besök i min tråd! Kom gärna tillbaka när det passar. Jag förstår att det inte går att hänga här alltför ofta när livet fungerar som nykter! Men att titta in som du gör är fint!

Profile picture for user annacananda

@majken_r
Tack för att du tittar in! Du har helt rätt. Kreativiteten finns där hämmad och undangömd av olika skäl. Nu ska terapin få lösgöra kraften utan alkohol. Bra reflektion! Den tog mig ett steg framåt.
Kram

Profile picture for user annacananda

@vår2022 Det är viktigt att se beroendet för vad det är och uttrycka dess fulhet. Jag tror att vi kan få tyst på beroendedelen i hjärnan på så sätt. Det är bara vad jag tror - har inga belägg för att det är så. Men att se sanningen tror jag på fullt ut.
Tack för att du tar dig tid att skriva hos mig!
Kram

Profile picture for user annacananda

@Se klart
Jag blir intresserad av vad du skriver: ”att bakom en del av de framgångsrika nyktra resorna finns Forum”. Jag ska avsätta en liten stund varje dag att bara läsa.
Kram

Profile picture for user annacananda

Nykter en måndag morgon, ingen ånger, inga tvivel och ingen större oro. Fortfarande trött på något konstigt vis men beslutsam på ett sätt jag aldrig varit. Tänker på vad @vår2022 skriver och om igen att säga som det är.
Jag är utåt sett fullt fungerande och jag är också alkoholist. Detta fula ord som väcker så mycket förakt hos mig. Mer och mer börjar förstå begreppet ”allt förakt bottnar i självförakt”. Ett utryck jag burit med mig i 25 år men inte kunnat landa i mig själv. Istället har jag använt uttrycket ironiskt och sarkastiskt som om jag smakat på det och försökt ta in det. I grinden har alkoholen stått och hånskrattat. Åt mig.

Jag har nu varit nykter i mer än en vecka. Att räkna dagar kanske inte är det viktigaste. Jag fyller i alkoholkalendern så den räknar ju till mig. Och målet är uppnått på julafton - lätt att komma ihåg.

Någonstans i min trötthet spirar en vilja att ta nästa steg. Att utmana mig själv och åka iväg till kontoret idag fast att jag kan jobba hemifrån. Det är nog klokt att komma ut bland folk och uppleva hur det känns att stå stolt på både buss och tåg. (Jo, bilen åkte iväg redan för ett och ett halvt år sedan) Att inte sitta här i mina joggingbyxor. Att göra mig i ordning och åka iväg. Det är en stor utmaning för en sådan som mig. Jag har gömt mig ett bra tag nu.

På torsdag ska jag provjobba på ett nytt arbete - ett kreativt arbete, alltså med händerna…Allt annat än vad jag någonsin jobbat med. Jag är nyfiken och otålig - hur ska detta gå? Arbetet är dessutom långsamt och ”pilligt”. Det får inte bli fel så noggrannhet premieras framför snabbhet. Tvärt emot hur jag beskriver mina tidigare erfarenheter. Jag har alltid gjort allt så snabbt att jag hinner rätta felen också innan deadline. *skratt*, så ”tokigt” när jag tänker på det. Jag tänker på det med kärlek, ömhet 🧡 och värme - inte med hårda ord och skuldbeläggande.🧡

Om jag ska ge mig iväg får jag kliva ur soffan nu!

Stor kram till er alla som kämpar på - ny nykter vecka ligger framför oss!

Profile picture for user annacananda

Idag när jag råkade se min Spegelbild i ett skyltfönster blev jag överraskad. Jag kunde knappt tro det var jag. Allt är annorlunda. Hållningen, ansiktsuttrycket, håret, och hela min uppenbarelse. Jag har undvikit speglar det senaste åren men ändå sett ibland hur jag hukar och hur huden är konstig. Plufsigheten har jag inte velat titta på. Kände en annan spänst i stegen också och kunde le på bussen.

Var hos min terapeut idag. Vi snirklade runt lite och jag närmar mig ämnet och tänker att till nästa vecka har jag tränat och formulerat mig. J

Jag tänker om igen på definitionen att VARA alkoholist. Det är något man är. Jag vill inte se det så utan jag tänker nu att jag har ett alkoholberoende men jag är inte mitt alkoholberoende. Det blir något annat. Kanske till och med något jag kan göra mig av med? Jag ska funder vidare på hur jag vill tänka kring problematiken så att jag kan känna igen mig i den.

Hur tänker ni andra; är ni alkoholister, alkoholberoende, betraktar ni alkoholberoende som en sjukdom eller som något annat fenomen? Hur beskriver ni ert alkoholbeteende kortfattat?

Profile picture for user Kennie

Intressant fråga. Spontant tänker jag att jag varit beroende av alkohol, åtminstone psykiskt, men har inte använt ordet alkoholist. Jag tänker inte att det är en sjukdom, men att vi är olika genetiskt rustade för att hantera beroendeframkallande ämnen. Därför är det lättare för en del att bli beroende även om alla kan bli alkoholister.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Kennie Och jag instämmer. Sårbarheten för att bli beroende av alkohol tror jag att man ärver. Precis som sårbarheten att få tex demens eller diabetes.

Jag hade problem med alkoholen, jag hade utvecklat ett beroende. Jag kunde inte sluta dricka när jag väl hade börjat. Mitt drickande fick negativa konsekvenser, för mig själv och andra. Ändå fortsatte jag.

Lite lättsamt kan jag nog numer säga att jag var alkis, men i så fall ihop med likasinnade, dvs andra alkisar. Ordet är inte lika laddat för mig längre.

Annars tycker jag inte att någon är sin sjukdom/diagnos. Min yngsta dotter har tex utvecklingsstörning, hon är inte utvecklingsstörd.

Men ordet alkis är inte lika laddat för mig nu, efter drygt 2,5 år som nykter. Men hela det första året ville jag inte använda ordet om mig själv.

Lyssna på boken ”Skål ta mig fan”. I den myntas uttrycket problemdrickare.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@annacananda Ja, intressant fråga. Att jag lyckades sluta dricka denna gång var för att jag verkligen insåg och erkände för mig själv att jag ÄR alkoholist. När jag sade det nedvärderande ordet om mig själv förstod jag att jag var illa ute. Idag säger jag att jag ÄR alkoholberoende, något jag alltid kommer att vara. Det är därför jag aldrig mer kan dricka för jag ÄR beroende livet ut. Jag kan aldrig göra mig av med mitt beroende, då jag för gott programmerat om min hjärna till en beroendehjärna. Men, jag kan leva ett gott, friskt och fullvärdigt fint liv som beroende om jag inte dricker alkohol. Jag får aldrig glömma att jag är beroende, för då finns risken att jag dricker och går tillbaka till ett aktivt alkoholdrickande då jag är alkoholberoende och likaså min hjärna. Kanske är det sjukdomen alkoholism, inget jag tänkt så mycket på, men hur som helst så kan det i alla fall leda till massor av andra sjukdomar, såväl psykiska som fysiska.

Profile picture for user Andrahalvlek

@vår2022 Att man så ofta använder sjukdomsbegreppet beror kanske på att man inte vill skuldbelägga den som dricker. Du kan ju inte hjälpa att du får/har en sjukdom. Skuld och stigma är inga bra komponenter i ett aktivt nykterhetsarbete.

Kram 🐘

Profile picture for user annacananda

@Kennie @Andrahalvlek @vår2022
Tack för era inlägg! Det är kanske ingen stor grej vad man kallar sig utan vetskapen om att förändring krävs är det viktiga. Har läst i lite trådar b la hos @kaveldun och igenkänningen är stor. Håller med om att skuld och stigma är riktigt dåliga komponenter i ett nykterhetsarbete. Jag funderar vidare på era tankar.
Kram

Profile picture for user annacananda

Så börjar det ljusna i öster. Jag är nykter och har en diger dag framför mig. Jag håller på att omskola mig och har gått ner i arbetstid. Ett arbete som nu håller på att försvinna. Som jag skrivit så ska jag provjobba på ett annat jobb och det ser jag fram emot. Att dricka nu skulle vara förödande. Jag är lite rädd för min/vår ekonomi med tanke på världsläget och att jag inte har jobb i januari. Jobbet jag ska provjobba på er endast ett deltidsjobb som inte betalar så bra. Ännu mindre anledning att dricka.

Jag känner igen mig så mycket hos några av inläggen här på Forum och tar rygg på den nyktra resan. Det känns helt annorlunda den här gången då jag inser att känslorna måste få ta plats. Jag har druckit på känslor. Alla känslor, glädje, sorg, vrede, skam. Försökte formulera mig hos terapeuten igår men kunde liksom inte få fatt i det. Jag intellektualiserar allt och pratar om svåra upplevelser som om mina upplevelser inte är viktiga eller för den delen äkta. Det är en ny sida i mig som kommer fram. Jag har känt den inom mig som en liten mörk fläck i ”hjärtetrakten” Det är dags att ta ut den i ljuset nu. Livet är alla känslor och jag har förtryckt en hel del av dem på olika sätt. Det börjar öppna sig, mitt mörker börjar krackelera och där bakom finns ljus som stjärnor på en natthimmel.

Jag ska inte bli sittande idag heller utan göra mig i ordning. Jobbar hemma idag men det betyder inte att jag behöver gå klädd i joggingbyxor.

Tack för att ni finns på detta Forum och gör skillnad!

Kram

Profile picture for user DRacker

@annacananda Jag väljer att inte kalla mig alkoholist. Det är för tungt för mig och förknippat med extrema fördomar på ett plan som jag inte kan identifiera mig med. Har inte bara med drickandet att göra utan en hel livsstil på ett generellt plan. Parkbänk, smuts, oförmögen till ett vanligt liv i de flesta bemärkelser, etc. Det är min bild, var den nu har sitt ursprung från. Har inte landat i vilket begrepp jag vill använda men det känns inte heller så noga just nu ☺️

Jag håller helt med om utseendet. Kollar mig själv i spegeln och ser en helt annan fräschör än innan. Rödflammigheten är kraftigt dämpad, porerna mindre synliga. Ögonen vitare, torrare och piggare. Tycker också att ansiktet ser smalare ut. Så bra kroppen måste ha börjat må på insidan för att det ska börja synas på utsidan. Stärker mig ytterligare. Känner en riktig stolthet över att jag verkligen gör det här. Att jag kom till skott. Och att jag nu ger mig själv och min familj den finaste presenten som går att få: friskhet, hälsa, ro, harmoni och närvaro. Jag ger oss tillbaka vår familj och mig själv livet så som jag vill ha det.

Nu lite gott morgonkaffe och sedan starta upp dagen. Pigg, utsövd och stolt!

Ha en härlig dag, fina starka och målmedvetna du! 🌷❤️

Profile picture for user DRacker

@annacanada Såg just ditt senaste inlägg. Så spännande med det nya! Så härligt att kunna gå in i det med pigghet, nykterhet och skärpt intellekt! Vilken inre stolthet du kommer att känna av att gå in i detta nya och möta dina nya kollegor som ”en person som inte dricker”! Fräscht, respektingivande och starkt. En till anledning att fortsätta! 🙏🤗 Ha så fint idag!!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@annacananda Jag började fundera i dom banorna med alkoholist i söndags, det innebar ångest!
Jag fick hanterat min ångest mestadels genom att skriva på forumet och få kloka svar men även genom att kramas med min man m.m.

I lördags fick jag hantera att vara ledsen, även där mycket med hjälp av forumet men mer med hjälp av ”min tant” och några vänner.

Jag insåg efter helgen hur ”lätt” jag haft det de första 54 dagarna av min nykterhetsresa för att hantera glädje, trötthet m.m. är ju inte jobbigt, jobbigt att vara trött, visst, det är klart men att jämföra trött med genuint ledsen och ångest går inte.
Så för första gången under denna resan viskade alkoholjävulen till mig, så tyst att det inte hördes, så på automatik gick jag och såg efter i skåpet om där fanns alkohol. Påvägen dit hann jag tänka:
-Varför går jag hit? Jag ska inte dricka oavsätt hur jag mår!?
Förstod att jag gick dit för att jag var rädd att dricka för alkoholjävulen hade klorna i mitt psyke!

Jag tror inte jag hade druckit även om där stod något men tankarna om att jag kan dricka utan av bli dömd för jag var ensam hemma, mitt bästa dricksällskap fanns där, så lätt det hade varit.
Bästa jag viste med att dricka var för mig själv, det var riktig lycka och avslappning.

Är jag alkis? Ja! Det är jag!
Men kommer bara kalla mig det med andra alkisar för vi som inte nått botten eller ens fått några riktiga konsekvenser, vi vet skillnaden.
Vi låg inte panka på barkbänken med smutsiga kläder och var nedpissade, vi var högfungerande problemdrickare.
Dom som inte varit det vet inte skillnaden för de har inte läst på så därför skulle jag inte kalla mig alkis inför dom utan där har jag nog bara inte lust att dricka länge för det tillför mig inget?? Eller nått, har inte fått börja försvara mig med varför jag inte dricker än så jag får fortsätta tänka på hur jag kommer säga i framtiden😁

Profile picture for user annacananda

Kära @DRacker och Kära @Himmelellerhelvette

Tack för era svar som värmde mig nu när jag gick in på Forum för att bara hitta stöd. Jag börjar med att kalla mig själv Alkoholberoende och tar med mig det till terapeuten nästa vecka. Få se vad som kommer ut ur munnen då. Ibland förvånar jag mig själv. 😉 Jag har inte ens sagt till min make att jag tänker hålla upp först och främst till julafton och troligen där efter också…jag är så himla rädd för att åka dit igen och jag vill bara klara dag för dag. Jag inser att det är en del av min problematik att jag har svårt att ta emot hjälp och gärna klarar det mesta själv.

Jag jobbar hemma idag och har just sovit 1,5 timme. Jobbet jag gör går att mäta så jag kommer att vara tvungen att leverera, jag lurar inte min arbetsgivare. Timmarna ska göras oavsett. Nu sitter jag här och försöker starta om - jag undrar vad som gjorde att jag lyckades ta mig ut igår och vad är det som håller mig kvar i soffan idag?
Hur kan man vara så mentalt och kroppsligt trött? Jag fattar det inte. Däremot fattar jag att en dag som denna är en dag med en känsla som jag skulle kunna dricka på. Jag ska inte göra det men det är redan här det beslutet tas - som sagt tidigare så 17:30 är det försent att tro att jag ska avstå. Det är nu jag börjar förhandla inom mig.

Jag börjar om dagen och går och duschar. Snyggar till mig som om jag ska gå till jobb. Imorgon åker jag dit även om jag inte måste. Jag längtar efter torsdagen då jag ska ”provjobba” - det känns som om jag behöver något helt nytt och något jag har för händerna. Jag läser här inne att många pillar i trädgården - jag är inte så haj på det utan får nog hitta något annat. Kan jag få lite kroppslig stimulans på jobb så kan det kanske hjälpa mig att kanalisera min energi på ett bättre sätt.

Det skrämmer mig lite att jag vill sova så mycket. Jag har gjort det förut när jag enligt egen diagnos varit deprimerad. Ju mer jag tänker på det så har jag nog varit deprimerad återkommande under hela mitt liv. Nu vill jag bryta det och kunna leva sista tredjedelen av livet i harmoni. Det är ändå 30 år kvar så det finns mycket gott att uppleva.

Nu ber jag om råd igen efter att ha försökt googla upp frågor men inte hittat svar.

Har ni någon uppfattning om eventuella tillskott av viss mat, näringsämne, kosttillskott som vi som druckit mycket kan ha en brist på? Magnesium äter jag just nu (det har jag fått för mig saknas när det kryper i benen) och Omega 3 eftersom jag inte tål fisk så bra. Hur gör ni? Sockersuget är starkt men inte så att det stör mig jättemycket men klart jag får se upp i en redan rund kropp.

Det här var ett långt inlägg och jag begär inte att någon ska orka läsa det - det här är mest för att ha något för händerna och komma ur mina destruktiva tankar. Jag söker efter utvägar ur min depression som är fastställd av läkare denna gången. Jag har gått hos en KBT-terapeut online genom vårdcentralen. Hon var supergullig och snäll men alla formulären och hemuppgifterna passade inte mig. Jag vet inte vad jag fick ut av de 10 gångerna jag fick…jag kom ju inte riktigt ur soffan av det heller.

Nu får jag själv ta mig ur soffan! Åh hej!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@annacananda Jag har inte heller sagt något om min plan till min man. Bara att jag ska hålla upp i tre månader på läkarens ordination. Jag är inte mogen att dela med mig till någon om mina planer. Funderar på om det är alkoholjävulen som säger åt mig att inte berätta mina planer för att inte få ögonen på mig om jag sedan skulle börja dricka igen, har jag inte erkänt mitt alkoholmissbruk för min man kommer han heller inte tänka något mer än att jag var duktig som lyssnade på läkaren.
Hmm, det här behöver jag få svar på från gamlingarna på forumet. Det här verkar vara något nytt i min process?

Profile picture for user Lina. 2.0

@annacananda Hej! B vitaminer har vi ofta en brist på. Tecken på det kan vara trötthet och depression. Har du en brist på b vitamin kan du även behöva extra järntillskott. Dom brukar gå hand i hand.

Hoppas resten av din dag blir bättre.

Profile picture for user Andrahalvlek

@annacananda Äter du antidepp? Alkoholen påverkar serotonin och dopamin jättemycket. På samma sätt som antidepp gör. Men alkoholens påverkan skjuter dessa hormoner i höjden, och sen störtdyker de nästa dag.

Det tar ett tag innan hjärnkemin stabiliserat sig. Några veckor-någon månad. Men det kan också vara så att du omedvetet har självmedicinerat med alkohol, och då bör du vara vaksam.

Jag slutade med antidepp i nov i fjol. Då hade jag varit nykter i nästan 2 år. Två månader senare störtdök jag och blev svinsvårt deprimerad. Sjukskriven på heltid i sju månader.

Började med antidepp igen i juli, och mår bra igen. Började jobba 25% 1/9 och går upp till 50% den 17/10. Och nu slutar jag aldrig med antidepp igen.

Jag har också varit deprimerad från och till sen tonåren. Min pappa var deprimerad större delen av sitt vuxna liv. Och självmedicinerade med alkohol. Han dog vid 64 års ålder pga organsvikt, levern pajade.

Så jag har ärvt sårbarheten både för depression och alkoholism av honom.

Jag vill inte skrämma dig, men var vaksam. Sök läkarhjälp innan det blir för illa.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

PS. Det är helt normalt att du är trött. Kropp och hjärna har fullt upp med att läka. Men försök komma ut och röra på dig också. Nedstämdhet kan bli bättre med hjälp av fysisk aktivitet. Det är värre med riktig depression.

Profile picture for user Andrahalvlek

PS. Det är helt normalt att du är trött. Kropp och hjärna har fullt upp med att läka. Men försök komma ut och röra på dig också. Nedstämdhet kan bli bättre med hjälp av fysisk aktivitet. Det är värre med riktig depression.

Profile picture for user vår2022

@annacananda Kan känna igen mig i det du säger: ”Jag har inte ens sagt till min make att jag tänker hålla upp först och främst till julafton och troligen där efter också…jag är så himla rädd för att åka dit igen och jag vill bara klara dag för dag. Jag inser att det är en del av min problematik att jag har svårt att ta emot hjälp och gärna klarar det mesta själv.”

Jag berättad tidigare om att jag de första två gångerna inte berättade för min psykolog om mitt beroende, men att jag sedan sade sanningen den tredje gången, på min nyktra dag 2. Jag sade även den äkta sanningen första gången till min man dagen innan dag 1 som nykter. Det var en befrielse att berätta för min man för jag ville att han skulle vara mitt stöd och att det även angick honom hur jag mådde i mitt alkoholberoende. Det påverkade även vårt gemensamma liv. Att jag berättade ”allt” för min man blev en sådan lättnad och befrielse av att få vara äkta och sann och nog en kedjereaktion på att jag även berättade för psykologen. Det var så jävla jobbigt, men även så jävla skönt att bara få släppa ut allt. Det gjorde mig starkare och jag klarade av att ta hand om mig själv bättre. Jag tror att genom att jag var sann och äkta, så fick jag även bemötande därefter. Genom att jag inte duckade så gick det rakt in hos både min man och hos psykologen. Vi kunde mötas. Det är en häftig känsla även om det kan gör väldigt ont emellanåt. Skam och skuld har också funnits, men den har förvandlats till medkänsla och försoning med mig själv, men även med andra. Jag känner mig idag hel och har en förståelse för hur jag var då när jag var i den onda drickspiralen, jag skäms inte längre för den jag var. Det är en del av mig som varit och vi har börjat ett nytt kapitel i ett liv utan alkohol. Även vi har försonats❤️

Profile picture for user annacananda

@Himmelellerhelvette

Tänk att jag får svar av dig att du inte heller har sagt något om dina planer! Nu när jag får dina tankar till mig så landet för min del absolut vara så att jag håller bakdörren öppen - ifall jag faller vet han ändå ingenting. Här får vi se upp!! Min man dricker ”normalt” och delar gärna en flaska vin. Han ser alkohol vi festliga tillfällen som självklart. Det är ju lätt att göra det om man inte har ett alkoholberoende. Eller så har han ett lågintensivt alkoholberoende som inte får så stora konsekvenser. Hur som helst så är jag rädd för att berätta om mina planer, jag tror det är skammen som talar. Låt oss utreda vidare!

Stor kram 🌷

Profile picture for user annacananda

@Lina. 2.0

Hej!
Tack för att du tittar in i min tråd. Jag tror faktiskt att jag ska ta ett tillskott under en tid. Det kan säkert vara så att jag saknar t ex b-vitamin. Jag har ätit dåligt hela detta året. 🌞

Profile picture for user annacananda

@Andrahalvlek
Du sätter fingret mitt i prick. Jag äter antidepressiva och har fått en telefontid i em för att eventuellt höja dosen. Jag känner mig riktigt låg idag, som igår. Detta känner jag igen år från år när de första mörka kvällarna kommer. Jag började medicinera för ett år sedan under stor vånda. Jag har ett motstånd mot mediciner (jag hade (obs! Hadeju min i flytande form) och det var minst sagt skakigt att sätta in medicinen. I maj sänkte jag dosen under några veckor men höjde snabbt igen. Den irritation jag upplevde var inte att rekommendera inför semestern. Nu är jag glad att jag inte slutade medicinera och är till och med beredd att öka upp. Om jag ska klara nykterheten behöver jag ta den hjälp som finns.

Vad tråkigt att du blev så dålig!! Jag ska läsa i din tråd - jag gissar att du skriver fortfarande?
Jag har läst din första tråd och det är riktigt spännande! Du borde skriva en bok!

Stor kram 🌻

Profile picture for user annacananda

Fina, fina @vår2022

Så starkt av dig att berätta för både man och psykolog. Jag har läst ditt inlägg om och om igen och kommer att läsa det ikväll. Det är något i det du skriver som träffar mig i hjärtat. Något viktigt.

Jag är ju rädd för att misslyckas, att stå där med skammen igen. Jag har ju försökt ett par gången och jag har ju dragit ner under några veckor lite då och då. Min man och jag bestämde oss för att dricka lite mindre på semestern i somras och det gick bra. Jag tror han ser hur svårt jag har det men kan inte närma sig det. Hans pappa var högfungerande alkoholberoende och tog alla chanser till en öl eller ett glas vin. Han tog gisslan på kalas, utflykter, semestrar och bjöd friskt på den som ville ha. Jag ville ofta ha! Det finns något där av igenkänning hos min make och jag har under åren sett hur mamman vakat som en hök på mängderna. Någonstans har hon gett upp och accepterat en viss mängd. Min svärfar dog endast 74 år gammal av sin alkoholkonsumtion kombinerat med rökning. Han var så snäll och så vänlig. Ingen var förvånad när han blev sjuk, alla blev förvånade att han överlevde sin diagnos (cancer) i nästan 10 år. Det var 10 års kamp som jag inte vill uppleva själv. Jag vill inte utsätta min omgivning för en sådan kamp heller. Det är bra att tänka på.

Tack för ett viktigt inlägg i min lilla tråd! 🧡

Profile picture for user annacananda

Det tar mycket tid att vara här på Forum. Jag tänker att det får ta tid just nu och sedan kanske lite mindre när jag stabiliserat mig och går upp i arbetstid. Jag tänker att jag skulle kunna avsätta tid så småningom vid de tidpunkter jag annars öppnar vinflaskan. Just nu får det bara vara så här.
Jag skulle vilja svara så många fler men jag har inte kraft just nu. Jag blir så glad när jag själv får input i tråden men jag får ge tillbaka när jag har lite mer energi.

Idag sitter jag fast i soffan. Jag sov till 07:30 idag och det har inte hänt sedan jag började skolan 1975. Så genuint trött och så låg som jag är idag har jag inte varit det senaste året. Såklart är det inte enkelt att sluta dricka alkohol - då hade ju inte detta Forum funnits. Då hade inte AA m fl funnits. Inga beroendecentrum och ingen alkoholklinik. Finns det något som heter Alkoholklinik ens, så hette det när jag var ung. Bodde mitt emot sjukhuset och såg skylten lysa med STORA bokstäver i blått när jag genade igenom området. Ja, jag tänker på många konstiga saker nu. Det är som om mitt förflutna poppar upp i doser. Många doser innehåller alkohol.

Har fått tid på VC i eftermiddag.

Igår kom ett mejl från gymmet som sa:

KÄMPA PÅ - LÅT INTE SOFFAN VINNA! 😂😂😂

Nu tar jag mig ur soffan!!

Profile picture for user vår2022

@annacananda @Himmelellerhelvette
Tidigare när jag gjort halvhjärtade försök på att dricka måttligt med min man, då när jag i smyg drack mer så han inte skulle se, sade jag inget om min egentliga alkoholproblem. Om jag skulle blottat mig skulle jag stänga dörren för mitt drickande. Han sade otaliga gånger att bara jag drack mindre skulle det bli bra. Att han inte trodde jag hade alkoholproblem, bara problem med att dricka lagom. Jag lät honom hållas i den tron, jag visste ju att jag hade större problem än så, än att bara kunna dricka måttligt. Höll väl på så över 10 år eller mer. Jag blev för full och vi började om med måttligt igen, något som aldrig höll allt för länge. Lärde mig att gå i säng när det snurrade för mycket. ”En hektisk dag med så mycket omkring mig och trött” var frasen. Drack i smyg. Återställare.

Denna gång riskerade jag att dörren skulle stängas då jag berättade allt, men tog risken för jag skulle inte klara av att hålla mig nykter om vin togs hem och att han skulle dricka sitt vin, men inte jag. Tänkte att om han inte har problem med att avstå, så är det det minsta han kan göra för att hjälpa mig, oss, för att jag ska lyckas bli nykter. Att vi är två om detta. Jag skulle gjort detta för honom om det var tvärtom. Han mår bra om jag mår bra och det var självklart för honom att hjälpa mig. Han ville ha tillbaka mig och att jag skulle må bra. Så många gånger som jag startat onödiga, helt irrelevanta och snedtända bråk med honom. Fyllebråk från en fyllehjärna. Nu finns dessa typ av bråk inte mer och hur solklart som helst att det beror på fyllehjärnan. Han tycker att det är jätteskönt att slippa. Vi dricker inte vin längre, han tar 3,5 öl eller någon gång starköl om vi är på fest. Det är ok och triggar inte. Om han vill kan han dricka vin borta, men det är inget som är välkommet eller finns i vårt hem längre. Det är en nykter zon😁

Profile picture for user Kristoffer

Hej annacananda!

Gör ett litet teknikrelaterat inspel här, hoppas att det är OK. Det blir lätt dubbel- och trippelinlägg på sidan just nu, och det är sidans fel och inte ditt! Vi jobbar på en lösning på det. Jag tog bort de "extra" inläggen men ett tips är att ni användare själva kan använda "Dölj"-knappen nedanför inläggen för att dölja oönskade dubbelposter.

Det är fint att läsa att forumet är hjälpsamt för dig just nu, tack för att du berättar om hur du har det!

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen

Profile picture for user vår2022

@annacananda Bra! Ta dig upp ur soffan😁. Livet finns där framför oss. Det tar mycket tid med forumet. Jag ägnade typ en heltid till detta i början, men det är ett heltidsarbete. Jag hade knappt något på mitt arbete att göra under hösten 2021 och Var arbetslös Jan-maj 2022. Det gav mig tid och jag är glad för att jag hade den tiden till att kunna fokusera på min nyktra process och till min psykologiska process, och även på min fysiska process. Jag började träna styrka hemma på min matta från en app och var redo att börja löpa i april. Nu tränar jag löpning 3 gånger i veckan och styrka på mattan 2-3 gånger. Har även hund som jag promenerar med varje dag, men nu blir det mest löpning och det gillar han skarpt!🐕. Ibland vill jag dock bara promenera i skogen med honom, man tar in intrycken från naturen mer och kan plocka svamp på vägen, grönrehab. Ett nytt men skönt beroende. Har gått ned ca 10 kg på kuppen då jag även äter nyttigare😁. Nytt jobb och med bättre självförtroende och självkänsla. Nykterhetsprocessen har gett resultat. Så om du har tid för din nykterhetsprocess så passa på att utnyttja denna tid, det är så värdefullt.

Tänkte också på det här med min man och att vi slutat dricka vin tillsammans. Vi drack alltid tillsammans och även han drack stora mängder, mycket mer än måttligt, men det märktes inte på honom och han kunde sluta. Att vi slutade gemensamt var även hälsosamt för honom och han både känner och uttrycker att det var bra att vi inte dricker mer. Han har ett stort ansvar på sitt arbete och nykterheten gör att han mäktar med det bättre. Han ville tidigare, när vi drack, gärna göra det för att släcka huvudet och jobbtankarna. Jag tänker att även han var på väg in i ett smygande beroende och vi är tacksamma att det tog stopp. Så att jag slutade har även hjälp honom i hans drickande. Nu har vi en annan livsstil, vi tränar, är ute i skogen med vår hund, lagar nyttig mat och är mer närvarande med varandra i livet, med våra barn, familjen och utan alkohol. Vi har mer balans i livet och i arbetet. Det går i linje med mina värderingar om hur jag vill leva mitt liv.

Nä, nu måste jag in i ett möte snart. Ha det så gott, du gör det så bra❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@annacananda Min andra tråd ”Andra halvlek har inletts” hittar du under fliken ”Det vidare livet”. Där skildras tiden från 7 mån och framåt. När jag mådde som sämst i våras skrev jag inte, men sen jag kom tillbaka i juli har jag skrivit mycket om mitt psykiska mående.

Alkoholen är bara ett symtom. Det är orsakerna vi måste hitta - och sen ta hand om, och det tar sin tid. I början av nykterheten ville jag bara bli klar. Lämna drickandet bakom mig, bli nykter och sen gå vidare med mitt liv. Sen insåg jag att klar blir man aldrig, det blir snarare ett sätt att leva.

Jag identifierar mig som en person som inte dricker alkohol, precis som jag identifierar mig med att vara mamma, och jag är dessutom mamma till en dotter med funktionsnedsättning. Jag är en stolt nykter funkismamma 🥰 Vad jag än gör och vad jag än säger så filtreras allt genom de två filtren. Helt okej.

Kram 🐘

Profile picture for user DRacker

@vår2022 Så underbart härligt det låter! Känns lite som att jag er inte har så många önskningar i mitt liv, utöver att min familj ska få vara friska och ha det bra, och det är att själv få vara nykter. Jag och min man gör det här tillsammans. Han ser det som ett mer tillfälligt och hälsosamt alkoholstopp efter lång sommar med mycket alkohol i alla tänkbara sammanhang. Jag ser det som något jag önskar kan bli livslångt. Det vet inte han riktigt om att jag själv tänker och önskar. Men att han är med på tåget så här långt är avgörande för mig. Garanterat enormt hälsosamt även för honom. Och för barnen är det helt ovärderligt. Tänk att kunna ge dem en vit jul. En barnens jul. Med lugna trygga medvetna vuxna. Tänk att kunna köra iväg med bilen på tolvslaget till något riktigt bra utkiksställe och titta på fyrverkerierna! Wow. Nu drömde jag mig iväg 🥰 Men kärnan i det jag ville ha sagt är att det är en ynnest att kunna ha med sig sin partner på resan. Gör allt mycket enklare och roligare. Och så fräsch man liksom känner sig som familj! 🌷

Kram

Profile picture for user DRacker

@Andrahalvlek Alkoholen är ett symptom, jo det tror jag med. Jag har själv inte riktigt listat ut vad roten till mitt problem är ännu 😏 Håller på att lära känna mig själv lite sakteligen och pö om pö. Många processer är igång samtidigt nu, mentalt och kroppsligen, och även socialt. Bara det att liksom veta vad man ska göra ”istället” tar sin del av energin. Jag vill också snart och på riktigt kunna identifiera mig som en som inte dricker. Så otroligt fräscht och hälsosamt det låter. Och skarpt och respektingivande!

@annacanada, måste säga att jag är tycker att du är riktigt urstark! Du tragglar framåt, som jag, och eftersom jag känner mycket samhörighet med ditt bagage och vet hur mkt jag själv kämpar så vet och förstår jag hur tufft du också har det - och klarar det! Fällorna och snåren är trots allt rätt många på vägen och det är lätt att falla till föga.

Bamsekram 🌷

Profile picture for user Andrahalvlek

@DRacker Ofta är orsakerna stress i någon form. Vi använder ofta alkoholen som startgas och fartdämpare. Ska vi klara oss utan det måste vi skapa nya sundare vanor. Planera in tid för återhämtning. Inte springa på alla bollar. Inte säga ja när vi egentligen vill säga nej, bara för att vi tror att det förväntas av oss. Vi behöver stå upp för oss själva - och vara mer snälla mot oss själva.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@DRacker Ja, det är fint att ha sin partner med sig på resan och göra det tillsammans. Jag hade inte heller så mycket önskningar i mitt liv till en början. Har mest tänkt på att alla andra runt om och familjen ska ha det bra och må bra. Att då mår jag bra. I och med nykterheten har jag fått mer kontakt med mig själv och mina behov, jag kan känna och se dem tydligare. Jag är bättre på att ta hand om mig själv nu och att känna efter vad jag vill och känner. Jag hade glömt bort mig själv där i alkoholdimman. Så en stor önskan jag har är att jag ska må bra och vara tillfreds, då kan jag bättre möta upp andras behov men även mina egna. Nykterheten gör detta möjligt❤️

Profile picture for user annacananda

@vår2022 @DRacker @Andrahalvlek

Jag läser era inlägg med intresse och ska överväga makens delaktighet i detta. Ni är sannerligen fina guider för mig! ❤️

Profile picture for user annacananda

Igår var jag mycket låg. Tog mig till slut ur soffan och åkte till jobb. På hemvägen tog jag en riktigt lång promenad. När jag kom hem stupade jag i soffan och sov en hel timme. Ja, det känns inte normalt och det är inte normalt. Men vad är normalt. (Kommer att tänka på loggan till butiken Normal 😂)

Pratade med min läkare igår och höjer upp dosen antidepressiva idag. Jag fick tid för provtagning imorgon och fysiskt besök på VC på måndag. Läkaren erbjöd även telefontid både idag och imorgon om jag mår riktigt dåligt. Det var fint men jag tackade nej till telefonkontakt innan måndag. Så dålig är jag inte. MEN vilket bemötande jag fick!! Det var helt annorlunda än sist jag sökte och gav upp. Jag har bytt vårdcentral sedan dess och såklart påverkar hela sammansättningen bemötandet. Kvinnan som bokade in tiden var också helt underbar. Så noga med att jag skulle känna mig välkommen och att det inte var något konstigt. Jag kunde riktigt känna att hon behandlade mig med respekt även om det var över telefon. En fin upplevelse.

På något sätt så känner jag att jag vågar prata om mitt alkoholberoende på måndag eftersom jag redan inlett min resa som nykter. Jag känner idag att det är så det kommer att få vara så framöver. Jag kan inte dricka mer om jag ska vara frisk. Minus 1 kg på vågen sedan förra veckan. Det oroar mig direkt eftersom jag vet att man går ner i vikt vid vissa sjukdomar. Så knäpp har min hjärna blivit. Skönt att få lämna prover utan att kräva det. Tänker nu att kropp-tankar-känslor är ett och alla delar måste få sin rätta plats i mitt liv.

Idag ska jag ”provjobba” och det ser jag verkligen fram emot. Jag ska börja efter lunch och jobba till tidig kväll. Det kan passa mig utmärkt. Vi får se - jag ska inte ha för höga förhoppningar. Detta är också ett deltidsjobb och det är nödvändigt eftersom jag studerar för att starta en ny karriär. Om allt går som det ska startar jag eget efter sommaren men tänker att ett litet deltidsjobb är bra att ha under uppstart. Det tar tid att få verksamheten att bära sig. Jag tror det kan ta 1-2 år innan jag kan leva på min nya lilla verksamhet. Nu ska jag fokusera på dagens utmaning och hålla blicken på den närmaste tiden. Den närmaste tiden för mig är fram till julafton då jag har varit nykter 3 månader. Dag för dag, vecka för vecka, månad för månad.

Om igen tack för fina inlägg i min tråd. Jag kommer till er när jag hittat lite mer stabilitet och har något att erbjuda.

Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@annacananda Du satte ordet på det! Det fattade jag inte förrän nu när jag läser ditt svar! Vi håller bakdörren öppen, det är en av anledningarna till att vi inte berättar för våra män! Det måste jag processa! Jag tror det är skammen men det kan likväl och väldigt troligt att det är bakdörren! Tusen tack för dom orden!
Min man dricker också måttligt och kommer fortsätta till festligheter, han kommer inte säga att jag ska tänka mig för om jag efter tre månader börjar dricka måttligt igen så jag måste berätta och stänga dörren men jag är inte där än! Läskigt! Vi får inte släppa denna frågan utan fortsätta processa den! Viktigt!

Förstår att du inte orkar svara allt och hjälpa andra i den grad du önskar, så känner jag med. Kan känna mig egoistisk när jag blir så glad över kommentarer till mig men ibland inte orkar kommentera andras inlägg men vi får inte stressa oss utan ta det i den takt vi orkar och kan. Först tror jag vi behöver vara lite egoistiska och ta oss själva i första hand, vi hjälper andra när vi har energi kvar till det❣️

Skönt att du fick sånt härligt bemötande på vårdcentralen 🥰

Profile picture for user vår2022

@annacananda Ja, vad är normalt? En fråga jag stött och blött en hel del. Om alla får plats utefter egna förutsättningar och förmågor, då blir alla normala även om vi är olika. Det måste ha varit en fin upplevelse att bli så bra bemött som du blev, tänk vad mycket det betyder. Man behöver bara kunna lyssna, se och ha en förståelse för andra så blir bemötandet oftast bra. Vad spännande med att omskola dig för att starta en ny karriär och planer på att starta eget😁 Om jag förstått det rätt är det också inom ett område som är nytt för dig och ett mer kroppsligt och praktiskt jobb. Det är skönt att jobba fysiskt eller med händerna. Mitt jobb handlar mer om att tänka, planera mm. Att sätta spaden i jorden, gräva och plantera är skönt och sinnlig njutning, eller att ta i med att stapla ved och klyva eller annat mer praktiskt som att skrapa och måla. Tycker också mycket om att pyssla med material från naturen, pinnar, mossa, stenar och skapa olika kreationer. Fokus blir helt på det man håller på med och tillfredställelsen att få skapa med händerna. Jag njuter också av att plocka svamp och idogt leta efter dem, total fokus på just det. Att sedan laga mat eller lägga dem på tork för framtida maträtter är också stimulerande. Min hund gillar också att äta trattisar så det gäller att vara snabbare än honom😂.

Ha en fin dag och din viktnedgång är säkert inget farligt, säkert bara vinkilon som släpper❤️