@annacananda Hoppas att det kändes helt underbart att vakna nykter och fräsch, helt utan ångest! Jag känner mig så glad för din skull! 🥰 Varje kväll när jag lägger mig fokuserar jag helt på att jag faktiskt ligger där helt spiknykter! Att jag minns allt från kvällen, att jag kommer att få sova hela natten utan att vakna med svår ångest, att jag varit produktiv och fräsch, eller iaf minst fräsch, under dagen och kvällen. Att jag varit en närvarande förälder som kunnat hjälpa barnen med läxor, kunnat laga god mat, kanske även orkat och gjort andra triviala saker som att handla, planera framåt härligt konstruktivt. Jag är inte troende men känner mig i det närmaste välsignad och enormt lycklig när jag lägger mig för jag vet att jag också kommer att vakna härligt! Jag hoppas att även du får sova gott om nätterna och vakna lycklig över att du kunnat hålla dig en dag till och fått somna med ro och frid i din kropp 🥰❤️ Du gör det så oerhört bra och starkt! Kram fina du. Nu går vi in i helgen NYKTRA och tillsammans! 🙏🌷

Nykter dag 5.
Hann inte skriva imorse men morgonen var helt normal och jag vaknade utan huvudvärk, ingen torr mun eller konstiga tankar kring vad som hände egentligen igår kväll. Jag är förundrad över hur mycket jag kan sova. Det får lov att vara så denna veckan. Imorgon jobbar jag hemma och kan kanske tänka lite kring strukturen framöver. Jag ska definitivt tänka över en nykter helg. Som sagt ska vi på middag på lördagen men jag är fast besluten att köra och nu har jag lovat andra skjuts så det finns inget annat. Jag har uppdraget att köpa vin med mig och jag tänker köpa ett vin som min man gillar men som jag verkligen avskyr.
På söndagen ska vi ut på en längre utflykt så då kör jag då också - nykter och klarsynt! Jag har ju dessutom Sektion 2 i min storstädning att tänka på …det här kommer att gå bra.

Alla sätt är bra- städning i sektioner, så smart! Du ska sova om du är trött. Vad vi som varit nyktra ett länge tag ofta enas om är hur mycket vi druckit - fast vi egentligen behövt vila. Du har mycket att ta igen, tro mig. Ge dig själv ordentligt med tid att vila ikapp! Heja dig 🌸

Kära @Se klart, så skönt att ändå få bekräftat att det är normalt att behöva vila/sova. Jag kan bara hålla med när jag tänker på alla glas vin ensam på hotell när jag egentligen bara ville vara hemma och sova i min säng. Så desperat ensam jag kände mig och så länge jag höll ut! Jag kan inte förstå hur jag kunde klara det i 10 år! Fast, det gjorde jag ju inte. Priset har varit högt för lite karriär till ingen nytta.
Nu är det över och kanske tar det 10 år att återhämta mig! Tre år har gått sedan jag tog mitt sista flyg hem från Bromma och ännu är jag inte tillbaka i full kraft. Jag kan forfarande se insidan av planet, vet exakt var jag satt, kan känna doften, känslan, uppgivenheten och tanken på att det måste få ett slut nu. Slutade dricka en period då men så smög det sig sakta tillbaka igen för att sedan röra sig som vågor på havet. Jag har stoppat tidigare denna gången och säger något jag aldrig sagt förut: om jag ska må bra så kan jag inte dricka alls. Jag kommer alltid att öka upp i ett missbruk med tiden. Jag behöver avstå alkohol resten av mitt liv.

Nu ska jag släcka lampan och sova nykter en hel natt!

@annacananda skönt att du vaknade normalt utan huvudvärk i morse. Håller med, vila så mycket du behöver, det kommer att göra dig gott. Precis som du sade till dig själv, sade jag till mig själv. Ska jag må bra så kan jag inte dricka alls, jag kommer aldrig av att klara av att dricka måttligt. Jag kommer bara att gå längre och längre in i alkoholismen och det kan sluta riktigt illa. En självbekännelse utan filter. En lättnad och också en sorg, men bara sorg till en början. Det var det som var avstampet för mig till att bli nykter och att inte vilja dricka mer. Det bästa beslutet i mitt liv.

Sov gott och tänk vad skönt att vakna nykter även imorgon❤️

@annacananda det kommer inte ta 10år att återhämta dig vännen❤️ Jag skulle gissa på att du börjar få energin tillbaka redan om 5-6veckor och däremellan energi till och från, (bara min amatörsgissning) men så var det för mig alla fall❤️

Sedan tar det längre tid för alla värden att återhämta sig och hjärnan m.m.

Finns några gamla godingar härinne med några års erfarenhet som du kan fråga🥰

@Himmelellerhelvette @vår2022 @Se klart @DRacker @less12 @Kennie @Andrahalvlek @Pellerin
Först och främst ett Varmt Tack för mottagandet! Det har varit avgörande för mig att inse att jag inte är ensam. Så fina insiktsfulla svar i min tråd. Jag läser era trådar och försöker förstå hur det funkar här. Jag ser mycket jag känner igen och det stärker mig på ett sätt som gör att min skuld och skam inte känns lika påtaglig idag.

Vaknade av mig själv 06.00 idag - hyfsat utvilad och med en tillförsikt jag inte känt på länge. Tände ett ljus och drack mitt kaffe i stillhet, såg hur det började skönjas ljus i öster. Magiskt!

Nykter dag 6 och jag har stor tillförsikt till att helgen blir nykter. Vi har två härliga aktiviteter inbokade som inte är speciellt krävande. Hoppas på fint väder då vi ska vara ute mycket.

Jag är så tacksam för att jag hittade hit och ger behandlingen här en chans! Gissar att Forum är den del som kommer att ge mig mest.

Nu önskar jag er alla en fin fredag i nykterhetens tecken! Stor Kram

@annacananda Helgerna känns aslånga i början. All denna tid? Vad fan gör man om man inte dricker fre-lör? Men man får sysselsätta sig. Och vila, vila, vila. Om du klickar på andras namn så kommer du till den personens trådar. Om du klickar på mitt namn hittar du mina två trådar. Den första heter ”Behöver all hjälp jag kan få” och den skildrar tiden 0-6 mån som nykter. Den andra heter ”Andra halvlek har inletts” och den skildrar tiden 7 mån nykter och framåt. Till vardags hänger jag under fliken ”Det vidare livet”.

Kram 🐘

@annacananda Låter som en magisk morgon😁. Precis som du beskriver din morgon är en favorit för mig i mitt nyktra liv. Detta forum betyder oerhört mycket för mig, det har verkligen hjälpt mig i min nykterhetsresa. Det är som självterapi och den egna tråden som en dagbok man kan skriva ned alla sina känslor och funderingar i. Och man får respons och reflektioner från andra i liknade sits. Vi kan sätta oss in i varandras situationer och har ofta varit med om liknande situationer. Vi vet hur alkoholen tär och vilka oönskade efter det ger för det psykiska måendet. Men det härliga är att man kan förändra det och må så himla mycket bättre när man blir nykter. Massor av effekter som alkoholen ger försvinner! Som ångest, skuld och skam. Man kan nå sina känslor bättre och det är äkta.

Ha en riktigt fin fredag och helg, du jobbar på så bra!❤️

@annacananda Kikar in på fredagskvällen. Hoppas att du mår bra och att kvällen är fin och förlöper exakt så som du vill och önskar även i morgonbitti 🌷

Kram 🤗

Läst lite hos dig nu och känner igen min resa. Du gör det så bra! Jag kände också att jag var tvungen att hålla mig sysselsatt första tiden. Förutom att motionera satte jag igång projekt i huset (precis som du) allt från städa till att sy nya kuddfodral. Bra strategi! Jag vet inte om du siktar på total nykterhet, eller strävar efter att kunna dricka lite ibland? Hur som så önskar jag dig varmt lycka till. Du gör allt så bra nu. Kämpa på🎈@annacananda

Lördag morgon Dag 7

En vecka har passerat och jag är förundrad, stolt och glad över att vara nykter även denna morgon!

@Kebne1 Jag strävar mot att vara helt nykter och börjar med 3 månader som infaller på julafton. Jag kommer aldrig att kunna dricka lite, lagom eller normalt. Jag är en högfungerande alkoholist både i arv, miljö och personlighet. Må vara att jag alltid kunnat hålla upp 1-2 till och med 3 år (med sladden 2007) när barnen kom men då var det för någon annans skull. Det var så självklart och inte ett dugg jobbigt.

Jag behöver sluta dricka alkohol för min egen skull. Jag behöver sluta dricka alkohol för att kunna leva det liv jag vill leva återstoden av min tid här på jorden. Jag kan inte tvivla, tveka eller förhandla längre och det behöver jag intala mig själv varje dag. Morgon, middag och kväll.

Så själva genomförandet.
Idag tvättar jag och så ska Sektion 2 storstädas. Ser fram emot det och att lägga på en ny matta även här. För övrigt blir det egenvård och vila lite inför middagen ikväll då jag har med mig vin jag inte ska dricka själv. Köpte ett vin jag tycker är vidrigt som mannen uppskattar. Det har jag aldrig gjort förr.
Ibland har vi haft två flaskor vin på fredagen av olika sort eftersom vi gillar helt olika druvor och smaksättningar. Det har varit utmärkt för mig att kunna stjälpa en hel flaska själv. Mannen har alltid minst en tredjedel kvar i sin, ibland halva…vi dricker helt olika också. Han dricker gärna både fredag och lördag MEN det är typ 1-2 glas. Tar han en öl är det EN, tar han en whiskey är det EN, vin tar han max 2-3 glas över några timmar. Så kommer jag aldrig att fungera.

Önskar alla en fin lördag!

Lördag kväll och jag drar mig tillbaka med Forum och en bok.

Det blev en massa olika omständigheter idag/ikväll som det så ofta blir. Det slutade med en lite tidigare middag hemma hos oss istället och ingen ville ha vin!! Flaskorna står kvar i spritskåpet. Ett tidigt avslut och jag får ett tillfälle att vila. Det var en helt annorlunda lördagskväll. Det känns skönt i mig att vara nykter även om jag har huvudvärk. Idag har jag druckit 2 liter vatten och jag tänker att kroppen renas nu. Hoppas min lever är glad och inte har tagit för mycket skada. Hjärnan är i alla fall chockad och ställer till med huvudvärken…jag är riktigt trött 21:30.

Städningen blev halv idag men imorgon kommer jag igenom Sektion 2.

Jag tror jag struntar i boken och släcker lampan.

Söndag morgon och det känns att jag varit nykter en vecka. Jag är oändligt trött men det är en annan trötthet. -0,5kg på vågen trots godis och glass. Mitt godisätande är uppe i den mängd som jag sätter i mig när jag är riktigt bakis i kolhydrater och fett. Jag ska hålla godis och glass inom vissa mängder men just nu sätter jag inga begränsningar. Det får gå några veckor som nykter först. Jag vet inte vad som är rimligt, det verkar olika här inne hur suget kommer och går. Jag behöver vara snäll mott mig själv och ta hand om både kropp, känslor och tankar.

Förra gången jag var nykter en period blev allt ”för stort”. Jag drog igång som om det var ett projekt på jobb, precis som om jag skulle prestera månadsresultat. Det blev inte bra. Jag blev mer fixerad av siffran än hur jag egentligen mådde. Det är annorlunda nu - på måndag har jag tid hos min terapeut och ser fram emot det på ett annat sätt. Jag vet att det kommer att smärta och jag vet att tårarna ska rinna. Jag behöver vara nära mig själv och mitt innersta jag. Det här kommer att ta tid och det får det lov att göra.

Jag har varit djupt deprimerad och medicinerar sedan ett år tillbaka. Jag har inga självmordstankar utan tvärt om, jag vill verkligen leva sant och äkta. Just nu har jag en tanke om att jag så länge rört mig i en låtsasvärld (näringslivet) och låtit yrkeslivet ta över hela min existens. Jag har engagerat mig så hårt att jag inte haft ork över till att njuta av vardagen. En dag tog det stopp och det sammanföll med pandemin märkligt nog. Vecka 9 2019. Hemresan jag gjorde från Stockholm skedde veckan innan kaos drog igång och jag kunde hantera det hemifrån. Jag tror att det räddade mig från att bli sjukskriven och att hamna i än värre konflikt med min chef. Så det är riktmärket, vecka 9, då sker mitt uppvaknande och jag börjar kämpa emot allt det jag trott jag ville och jag var. Vecka 9 2023 ska firas!

Jag har en gång läst någonstans att en depression tar i genomsnitt 5 år att självläka.
Nu är jag på väg dit och jag tänker att alkoholen har gjort sitt. Ibland har den vaggat mig, tröstat mig, ibland har den hjälpt mig att bli färdig med saker, ofta har den hjälpt mig att få fram min kreativitet. Alkoholen har hjälpt mig att våga ta plats att visa mina kompetenser. Alkohol har hjälpt mig att sova och alkohol har hjälpt mig på sociala tillställningar då jag inte har vetat vad jag skulle säga annars. Nu tackar jag dig alkohol för den här tiden och för allt du hjälpt mig med. Tyvärr bredde du ut dig och försökte ta över mitt liv.
Jag behöver inte dig längre och jag bevarar dig i mitt minne, på gott och ont. Jag ska minnas allt det goda och jag ska minnas vilken förödelse du var på väg att ställa till. En förälskelse som slutade i bitterhet. Nu är det slut mellan oss och jag ska gå vidare med en annan partner som heter Hälsan.

Jag tackar alla här för ert fina stöd och alla er som jag bara har börjat läsa hos. Det får också ta lite tid. Nu ser jag fram emot en dag i skogen. Det ljusnar i öster och det är snart dags för morgonpromenad.

Stor kram till alla som kämpar!

@annacananda Hej! Jag är inne på forumet för att notera att jag har varit nykter i 1000 dagar just i dag.😀 Så jag passar på att hälsa dig välkommen hit, och grattis till en dryg veckas nykterhet! 🤗 Bra att du har hittat hit! En vacker dag är det du som firar 1000 dagar utan en droppe alkohol.

Kram

majken_r

@annacananda Så bra du gör detta för dig själv! Läste i din tråd och blev lite sådär varm i hjärtat. Din vilja att ta hand om dig går igenom och det är fint. Terapi är något av det bästa jag gett mig, om än jobbigt. Sen väckte dina ord om vad alkoholen hjälpt dig med en tanke hos mig. Tex det där med alkoholen hjälper kreativiteten. Jag tror mer alkoholen tillfälligt tar bort tex skam eller annat som hindrar kreativiteten. Att den finns oavsett men hämmas. Så tack för att du ”väckte” min hjärna liv😇🤗 Önskar dig en skön söndag, heja dig!!🍂

@annacananda God morgon! Vad fint att få läsa ditt inlägg och en hel veckas nykterhet. Jag kan känna igen mig så mycket i det du berättar. Om hur alkoholen ”hjälpt” dig men ändå stjälpt dig. Så var det för mig med. Trodde att alkoholen gjorde så att jag kunde vara ”normal” i olika sammanhang, vid prestationer och socialt. Det är verkligen konstgjord andning och som till slut knockar ut en så man svimmar av och blir medvetslös och hjälplös. När beroendet flyttar in och tar över livet. Ett destruktivt övertagande och till slut har hjälpen blivit en svulst som äter upp dig inifrån. Usch, vad jag beskriver det hemskt, men så var det för mig. Det är bra att bli påmind om hur det var och aldrig glömma. Vi har en tendens att glömma och då sitter man där i skiten, igen. Jag har varit nykter i över 11 månader och jag har bestämt mig för att aldrig glömma, för jag vill aldrig bli lurad igen och tro att alkoholen är en hjälp.

Fint att du gjort slut med alkoholen och lierar dig med hälsan istället😁. Det är även min bästa vän nu. Den vännen är verkligen att lita på och någon som vill dig bara gott. Ha en fin morgonpromenad i skogen, det är så uppfriskande och verkligen grön rehab både psykiskt och fysiskt. Ha en riktigt fin söndag❤️

Så bra, en sån god avslutning av ett förhållande du inte behöver. Jag har själv upplevt samma beroende-problematik i så kallade känslo-relationer. Så jämförelsen är helt relevant.
Jag önskar dig en fin dag. En i taget kan räcka när det är tungt- eller evigheten känns lång.
Så småningom vänder det och evigheten blir ett löfte- jag slipper!
Bakom en del av de framgångsrika nyktra resorna finns forumet. Det är bra att hänga här, att bli påmind, och att be om hjälp. Här finns många som kan och vill dela med sig, tyvärr, och tack ock lov är våra resor förbryllande lika- oberoende av bransch och ålder 🌸 Heja dig!