@DRacker Jaaa vi kämpar på... idag är det måndag, och jag börjar redan få ångest över fredagens middag jag ska på, vill dricka måttligt men kan gå helt åt andra hållet också, därför ska jag stålsätta mig och dricka alkoholfritt känner jag i dag... Kram på dig. 🥰

@Ny dag @Se klart och Bella_92 Gäller att traska sig fram. Finns inga genvägar men däremot massor av tips att ta till och andras erfarenheter för att kunna förbereda sig och se slutet på tunneln.

Tufft ibland men skönt att märka att svackorna tydligen ger med sig. Jo man får påminna sig om hur det var när man bestämde sig för att ”Nu räcker det!”. Troligen ett riktigt uppvaknande av något slag!

För mig har stödet här varit viktigt. Påminnelser om vad jag gick ifrån och var jag befann mig vid starten, blandat med allas erfarenheter, ifrån helt vanliga människor som skulle kunnat vara min kollega, vän, granne etc, är guld.

Tycker ändå att alkoholjävulen verkar backa mer och mer, på ett generellt plan och bortsett från dippar. Det där konstanta suget har minsann minskat.

Blir min 27:e dag idag! ☺️ Jag är redo att möta dagen, frisk och fräsch och sant glad och tacksam.

En månad sedan jag drack något med alkohol! Suget finns kvar. Så gott med ett glas - MEN så som jag mådde mer och mer, och helt i kras sista gången för en månad sedan, vill jag aldrig tillbaka till. Minnet av detta lyser ändå starkast!

Har hållit mig hemma i egna vrån under alla tillfällen som gått. Har varit läkande för mig att bara få fokusera på mig själv utan yttre påverkan eller annat. All tid hemma har bedrivits i mjuka sköna myskläder. Mycket the, tv och sköna hemma-spa-behandlingar har det blivit. Just vad jag har behövt.

Frågade om yngsta barnet märkt att jag inte druckit vin på en månad. Det hade lilla vännen inte riktigt noterat men blev jätteglad och hurrade och applåderade åt mig! Så varm jag blev för jag vet att det påverkar dem. De har ju talat allvar med mig och min man (men jag vet att det var mest riktat till mig), rätt så små som de ändå är ❤️

Jag har inte gjort någon ”stor grej” av detta till min man. Han har också druckit en del (för mkt) men inte alls i närheten av mina volymer! Jag har smusslat och kämpat med att kunna smygdricka. Jag var nere i skiten, men det har inte han varit. När jag för en månad sedan sa att nu räcker det för mig! Då hängde han på vilket har underlättat mkt! 🤗🥰 Jag började med att säga att jag iaf kör på fram tills jul och han är på, lite tveksamt men har sagt ok. Men han är av åsikten att vi absolut och såklart ska dricka alkohol under middagar, semestrar/utlandsresor osv. Han har druckit ngn öl/vin på externa middagar med jobb o aw kanske 1-2 ggr under dessa v. Helt ok tycker jag för han är med på resan ändå och har inte tagit något hemma. Han vet dock inte ett uns vidden av min misär och att jag vill bli totalt nykter resten av mitt liv. Kanske jag inte klarar men jag vill och ska kämpa för detta! Blir det ett eller två glas någon gång i framtiden vill jag inte sr mig som en looser utan istället stolt över att jag är ”normal” (konstigt uttryckt men kommer inte på bättre här och nu).

Mitt stora dilemma är att vi ska utomlands på semester med strandhäng, middagar osv osv om ett tag. Känner sådan oro för hur det ska gå! 😩 Jag är så orolig! Då kommer min man att dricka har han sagt. Hur ska jag klara detta själv undrar jag. Jag saknar alla tänkbara verktyg här 🥺 Tips?

En annan sak är att jag nu är extremt trött. Har sovit till 11 idag. Inte hänt på över 10 år! Fortfarande jättetrött. Kl är 14 nu. Jag har bara legat i soffan sedan jag klev upp - för 3 h sedan! Sitter den här tröttheten i länge måntro? Någon som känner igen? 💐

Hoppas det är fint med er. Tack för att ni finns här ❤️

Hej, vill bara säga att jag själv blivit överraskad över hur lätt det faktiskt är att välja alkoholfritt fastän sällskapet och situationen tidigare var likamed alkohol. Om du bestämmer redan nu att du inte ska dricka på semestern och att du istället ska unna dig en god efterrätt på restaurangen, en lyxig tidning/ bok till strandhänget, njuta av värme och känslan av en frisk kropp och goda alkoholfria drycker på balkongen i kvällssolen så kommer det gå bra. Öva på att längta efter såna saker istället, efter ett tag blir det det nya normala. Och ta din oro på allvar - det fanns verkliga skäl till att du slutade dricka, att dricka på semestern riskerar att du hamnar där igen. Är en smaksatt dryck värd den risken? Så gott är det inte, det är beroendet som får oss att låtsas det tror jag...

@DRacker Grattis till din 1:a nyktra månad! 🥳🥳🥳

Angående utlandsresan och typ allt annat du ska göra framöver som nykter, för första gången, så råder jag dig att vara nyfiken. Närma dig aktiviteten med ett öppet nyfiket sinne. ”Hmm, nu ska vi se hur jag upplever det här som nykter.” Positiv ton i allt.

Precis som Kennie så kan jag lova dig att du kommer att uppleva det enklare än du ens kan föreställa dig. Tänk inte så mycket - gör bara! Fokusera på umgänge, samtal, folk, upplevelsen. Tänk att få uppleva en utlandsresa nykter! Utan att låta upplevelsen grumsas av fylla och bakfylla. Jag blir lite avis 🥰

Kram 🐘

@DRacker Grattis till en månad! Så bra jobbat 💪
Gällande tröttheten är min erfarenhet att den sitter i ett tag. Jag är också så sjukt trött i huvudet och kroppen. Vissa dagar känns det som jag är gjord av bly. Men jag har ju jobbat hårt för att det ska va så, med all alkohol jag hällt i mig under några år. Trodde det inte skulle vara så jobbigt då jag sista tiden druckit ungefär varannan helg och då bara en dag. Trodde allt skulle vara mycket enklare än det är.

@Kennie har kloka tankar och svar på din oro kring semestern.
Jag förstår att det känns svårt när din man redan nu sagt att han tänker dricka, det är skit svårt att andra dricker när man själv känner oro över det. Unna dig själv alla upplevelser du kommer få som nykter och koncentrera dig på det fina och lugna. Jag tror du kommer fixa det galant 🤗

@Lina. 2.0 Det förstår jag. Jag befann mig inte ihop med andra som drack på flera månader. Jag blev nykter 9/2 år 2020 och midsommar det året var första gången. Jag var lite spänd innan, men det gick bra och det var skönt att köra hem i hyfsad tid på kvällen. Det enda som irriterade mig var att andra blev typ döva efter några glas. Alla pratade, ingen lyssnade 🤣

Kram 🐘

@DRacker Grattis till en månad!🥳. Starkt jobbat💪. Minns att jag var väldigt trött och hade även ont i huvudet till och från den första tiden som nykter. Det är hjärnan som återhämtar sig och söker balans. Trött den stackaren också på all alkohol som tillförts. Det tar väl sin tid för hjärnan också att sova ruset av sig😂.

Ja, det är en utmaning att åka utomlands så här i början av nykterheten, förstår din oro. Och att din man som nu inte dricker, ska göra det på utlandsresan. Det gäller att hitta bar strategier tills dess och du har fått uppslag här. Kanske lyssna på någon bra podd som, skål tamejfan eller annat bra. @Andrahalvlek har bra tips på poddar. Då påminns du varje dag om varför du inte ska dricka. Sedan tänka på hur lyckliga dina barn kommer att vara över att ha en nykter mamma på resan. Och hur stolt och glad du kommer att känna dig över det. Andra som återfallit efter någon månad har haft det tufft att komma tillbaka igen. Man känner besvikelse över att ha fallit och motivationen kan tryta. Min strategi var att jag var livrädd för återfall och att jag skulle hamna tillbaka till drickandet, att jag skulle fastna där. Jag är på sätt och vis fortfarande rädd för det, eller kanske inte rädd men hyser en oerhörd respekt för vad ett glas vin kan ställa till med i min beroendehjärna, fast jag varit nykter i snart ett år. Så därför chansar jag aldrig med att ta endast ett litet glas, för jag vet vad som skulle hända mig oavsett hur många år jag varit nykter.

Fundera noggrant över risker och ha strategier för det. Ett sätt kan vara att skriva ned riskerna på ett papper och samt en strategi/lösning på hur du kan göra för att undvika risken. Och även skriva ned det positiva med att undvika risken och att vara nykter. Låta de positiva fördelarna köra över nackdelarna och alkoholdjävulen💪❤️

Grattis @DRacker 💪
Det är ett litet tag kvar tills du åker. Lyssna på skål ta mig fan om du har typ Storytel eller nått. Den har jag lyssnat på i några dagar, blev färdig med den ikväll. Riktigt bra!
Jag längtar till min första solsemester, att få uppleva den nykter, alla smaker på allt gott man kan äta, det har jag aldrig brytt mig om tidigare, det har varit alkoholen som varit viktigast. Tänk så härligt att ha helt klar hjärna och 100% med i matchen, inget sudd! Vi finns på forumet! Checka in här några gånger om dagen och gör din påmind❣️

Å tack snälla för alla fantastiska och värdefulla råd!! 🙏☺️ Jag känner mig mycket mer stärkt nu. Tänker att det faktiskt kommer att kunna funka! Att jag bara behöver boosta mig med både alla era SUPERGODA råd och samla ihop ett ytterligare antal både krassa och positiva sådana.

Ja jag ska tänka på att gå in med nyfikenhet istället för kamp. Ett mycket bra perspektiv! Och ja, gud vad barnen ska vara lyckliga! Då känna sig klart mycket tryggare med mamma (o förhoppningsvis även pappa) - iaf ena föräldern nykter (min man blir mkt mkt sällan full och knappast om jag håller mig nykter).

Jag ska också se det positiva med nykterheten där. Tex att kunna unna sig en god efterrätt eller annat, vilket kcal-mässigt knappast fått plats i dagstotalen innan, men nu kan det ju det! Jag kan köpa in alkoholfri öl! Jag kan köra hyrbil, och vi kan åka var som helst med bil på kvällarna - till andra närliggande orter och strosa och gå på restaurang där!

Tänker också på att det är en ny och säkert fantastiskt upplevelse att få njuta av en solnedgång i helt nyktert tillstånd! Så mycket fint och ”på riktigt” man kan ge sig. Det här blir sannerligen en resa, på många plan. Både en geografisk och en inre.

Vilka goda perspektiv jag fick från er! Har redan tagit till mig dem ordentligt.

Och tipset om att tänka på hur skört det är och så oerhört lätt det är att falla helt tillbaka om jag tar ett eller två glas, och ångesten som inte är värd, ger extra styrka. Jag ska ladda ned ljudböcker och poddar som handlar om detta elände, och om hälsa och annat som pekar dit jag vill.

Ska läsa era tips om och om igen och memorera allt! Så tacksam jag är för alla tipsen.

Och tack för grattisarna till min hela månad som helnykter! Är varm från topp till tå och i hela mitt hjärta av era pepp, ärliga råd och stöd, och att ni hejar på så himla stort!

🥰❤️💐

majken_r

@DRacker läste ditt inlägg och längtade genast till en varm plats 🏖️ En sak som jag upptäckte när jag var iväg i somras var det magiska i att smyga upp tidigt, ta med en handduk och bara sitta på stranden. Alldeles stilla. Några få människor som gjorde detsamma eller som joggade längs stranden. Tittade på havet, andades. Det har jag aldrig gjort tidigare för jag har varit lite tröttare, liksom satsat på senare delen av dagen och kvällen. En ny upptäckt som gav sååå mycket återhämtning och glädje. Nåja, nu ska jag landa in i verkligheten och en regnig dag. Kram🍂

Åh @DRacker ❣️🥰
Låter som en helt fantastiskt resa❣️Hyrbil när som på dagen och kvällen, solnedgången nykter på en sandstrand 😍Altså det här med nykterhet! Varför har man inte gjort det tidigare? Varför blev man ledd in i att det är extra upphöjande med alkohol när man ser allt så mycket tydligare nykter? Skönt att vi ni har halva livet kvar att upptäcka allt igen fast nyktra😍🤗💪

majken_r

@Himmelellerhelvette nyktra upptäckter! Även om jag aldrig druckit mycket på semester så har jag liksom varit en sån som gillar maten och vinet. Och så visar det sig att jag är ganska morgonpigg och gillar stillhet🥰

Ni fick mig verkligen att t.o.m se fram emot att vara spiknykter under den här stundande resan! 😂😂😍❤️ Maken har nu, på min inrådan, bokat in hyrbil för hela resan! Här ska köras bil även på kvällen - because I can! Plötsligt känns nykterheten som en möjlighet än som en begränsning. Låter självklart men är inte direkt min normala känsla. Fast det är ju precis dit man vill komma: att få det motsatta synsättet från att alkoholen hjälper, till att den stjälper. Ska planera för mysiga promenader med familjen på stranden morgon som kväll. Inser att vi, och viktigast barnen, har möjlighet att få uppleva många klart annorlunda saker om jag är nykter, pigg, fräsch, närvarande och även körbar. Kanske blir även maken inspirerad och håller sig. Vi får se. Försöker så lite frön hos honom också genom att plantera in vilka härliga nya stunder vi kommer att få.

Vilket forum det här är! Tack alla fina för att ni hjälper mig att ändra mitt mindset pö om pö! 😍❤️

@DRacker Härligt att höra!😁 Det är häftigt att vara nykter på resor. Man upplever och tar in allt på ett helt annat sätt. Alla färger och dofter är klarare. Jag var på en minisemester till Norge och fjällen för någon månad sedan. Övriga drack utom jag på em och kvällen. Jag till och med fyllde på vin i deras glas då jag satt närmast dunken😂. Jag kände mig så himla fräsch som drack alkoholfri öl och var först upp på morgonen och bryggde kaffe. Satt i en skön fåtölj med min hund i knät och tittade ut över fjällandskapet med en kaffemugg. Så otroligt njutbart. Övriga kom upp senare och såg lite slitna ut, även om de drack måttligt. Sen var jag piggast när vi gjorde dagsturer på fjällen. Så att nyfiket utforska hur det känns att vara nykter på en semester är givande, du kommer att upptäcka mycket häftigt!❤️