Heja dej! En månad är stort! I början av min resa kände jag oro inför våra resor men så här i efterhand har nykterheten berikat resorna. Att resa nyktert är en upplevelse. Långa promenader i morgonsol medan de andra sover...guldstund!
Du kommer fixa det. Och ganska säkert kommer du älska det! ❤️

@DRacker
Läste nu i din tråd om din tidigare vånda kring semestern. Det låter som om oron lagt sig lite i senare inlägg.
Jag ska också på semester om 3 veckor - då är jag i samma fas som du är i nu! Jag behöver nog också börja förbereda mig mentalt och hämta klokskap här!

Jag tycker du är fantastisk som jobbar på med nykterheten trots oro och trötthet!
Tillsammans fixar vi det!!

Tack alla snälla 🥰🙏❤️

Jag upptäcker flera saker som jag förvånas över under min nyktra resa. Har tex insett att jag faktiskt fullt ut glömt bort hur det är att somna, sova och vakna nykter såsom förr om åren, när det var det vanliga och enda förekommande. Det känns väldigt konstigt och ovant. Får flashbacks från vad som känns som typ ”ett tidigare liv” när jag lägger mig och vaknar. Märkligt.

Har nyss varit på en stor fest med mycket alkohol, men jag höll mig till alkoholfritt. Den där låga nivån på samtal bland de som dricker, och deras flummiga slöa blick, är så otroligt påtagligt som nykter. Men herregud herregud vad underbart det var att åka hem och lägga sig nykter - och utan att det varit en kamp.

De där tipsen om att gå in i allt med riktig nyfikenhet istället för den vanliga dängan ”kamp” har hjälpt mig och mitt mindset otroligt mycket. Istället för att tänka Shit, hur ska jag kunna hålla mig nykter här och där och nu och då, så försöker jag se det spännande i att testa läget nykter. Blir en lite spännande och positivt utmanande upptäcktsresa istället för kamp, det nya som jag tar mig an.

Tex Fest: gott med alkoholfritt, helt ok att käka lite extra snacks utan att behöva tänka på kalorierna för de är sas redan insparade iom ingen alkohol. Häftigt och respektingivande att vara nykter och att kunna köra bil hem. (Men vad jag stör mig på att det hos en del inte anses ok att vara nykter, och verkligen inte någon längre period.)

Resa: häftigt att ha lovat att och ansvara för att kunna köra bil när som helst och var som helst och dit andan faller på utan att behöva planera och sålla så förtvivlat pga viljan att kunna pimpla alkohol från lunch. Vi kommer att kunna upptäcka fler och nya saker tillsammans, hela familjen.

Känns som att jag har levt i en bubbla under många år. Har börjat få små minnesbilder och känslor från hur det var att vara nykter förr om åren. Blir så stora wow-känslor ibland så att jag nästan tappar andan.

32 hela dagar utan alkohol idag 🤗
😊
🙏

Åh så underbar läsning @DRacker 😍

Vara nyfiken håller jag mig till också och jävlar va underbart det är! Somna, sova gott och vakna + INGEN ÅNGEST! 😍 Det är det absolut bästa! Det i sig gör att allt annat blir så mycket lättare🥰

Det där med kalorierna är också en hjälpande grej, jag har låtit bli onyttigheter och ätit mindre för att få hälla i mig kalorier för att inte gå upp i vikt. Nu kan jag fullkomligt njuta av det jag stoppar i munnen för jag behöver inte spara typ 1000 kcal till alkohol👍

Jag stör också ihjäl mig på folk som inte kan acceptera att man inte vill ha alkohol och som inte för sitt liv förstår att man vill avstå på längre tid. Men det är samma folk som inte kan förstå att man tackar nej till bullarna/kakorna/tårtorna i personalrummet :
-Meen! Kom igen nu! En liten bit kan du ta!
Jag kan bli så provocerad!
Jag har väl aldrig satt tvärt om till någon:
- Ska du verkligen ta den där? Den är inte bra för dig! Ditt blodsocker kommer skjuta i höjden och sedan krascha!

Kram❣️Du gör detta så bra och jag är så glad att få följa dig❤️

@Himmelellerhelvette Tack snälla 🥰 Ja visst är det helt fantastiskt guld att slippa all ångest och sömnlöshet!!! Det är 100% underbart! Jag har sådan enorm kvalitetssömn nuförtiden efter stoppet! Trots att jag kan vakna till flera gånger så kan jag somna om utan problem och utan ångest alls så mina nätter är helt befriande underbara som nykter! Jag är så glad över dina inlägg och att du läser och peppar även just mig! Du gör det själv så otroligt superbra!!! Så bra och skönt det är att följas åt också! 🥰🌷❤️

Har en fråga till er som kanske läser detta.. Upplever vissa problem med minne, logik och förmågan till att strukturera. Jag är både piggare och tröttare nu än innan mitt stopp. Upplever att minnet liksom sviker och att jag kan ha svårt att tänka både framåt och logiskt. Tycker att jag här och då glömmer/”förbiser” de mest logiska sakerna som förut satt som ett smäck. Lägger jag inte in i kalendern eller alarm tappar jag triviala saker. Frågat min man samma saker flera gånger (något jag själv retat mig på när andra gjort). Har missat två möten (tyvärr med samma kund, ny dessutom). Det är så sjukt pinsamt och ger mig stor ångest, jag som annars är mkt strukturerad och noggrann. Går omkring och är rädd för att tappa saker från minnet. Logiken är också påverkad. Tex ena barnet börjar skolan kl 8.40 en morgon och vill klara av att vakna själv med egen klocka. Jag glömmer att kolla att barnet vaknat själv och märker det med chock typ en kvart innan skolan börjar och väcker då i full fart 🤯 Allt går inte att ställa alarm/klocka på, som tex bara taskigt och svajigt minne. Har svårare att planera, strukturera och minnas helt enkelt. Känner inte igen mig själv alls. Kanske hösten (är negativt påverkad av höstar) eller så är det kropp och hjärna som behöver någonting så mkt att det inte finns kapacitet till annat? Jag är liksom här och nu där jag befinner mig och inte så mkt runt om och känns lite som i en egen liten bubbla. Vidvinkelperspektivet i tillvaron känns lite off. Känner någon igen sig? 😟

@DRacker Det kan vara PAA, Post Akut Abstinens som brukar inträffa efter 3-4 veckor som nykter. Det är en annan typ av abstinens än den akuta abstinensen som inträffar den första veckan som nykter. Symptom är bla att svårt att tänka, minnesproblem, känslomässigt instabil, sömnproblem, stresskänslighet och klumpig. Det är en obalans i hjärnan som behöver tid för att återhämta sig och få balans och det brukar ta 3-6 månader. Så det kan pågå ett tag beroende på hur man druckit, på vilket sätt och vilken sårbarhet man har. Det som är bra att göra är att röra på sig som ökar endorfinerna, avslappning, äta regelbundet, sova tillräckligt så att kropp och psyket får vila, undvika stress och sist men inte minst acceptera att det är så nu ett tag, men det går över.

Skönt att du inte har alla symptom, du sover bra och har ingen ångest, det är bra😁. Kanske inget sug heller. Kämpa på, stå ut och tänk på vad skönt det är för din hjärna att få komma i balans igen. Skriv minnespåminnelser så gott det går under tiden, det kommer att gå över så småningom. Jag hade ont i huvudet till och från, var trött och känslorna for upp och ned de första månaderna innan det stabiliserade sig. Sköt om dig!❤️

@vår2022 Så otroligt skönt det är med allt stöd och allt som man får möjlighet att få ta del av i erfarenhet och kunskap. Kan vara det där PAA eller någon släng av det. Har trots allt kört på dagligen under väldigt många år, så att kunna kvala in där är nog tyvärr inte helt otänkbart och ologiskt. Jag tittade på föreläsningen. Så intressant! Jag ska hålla ögonen öppna kring det där..

3-6 mån återhämtningstid för hjärnan att hamna i balans låter skräckinjagande länge. Men å andra sidan har det gått 1 mån + 1 v redan, och med tanke på längd och mängd som jag hållit på så låter det ändå som en rimlig och logiskt återhämtningstid.

Är så glad över att jag gör den här resan och att det gått bra så här pass länge ☺️ Jag njuter av varje minut i sängen nuförtiden! Den känslan har inte existerat på många år. Har också börjat bli mer handlingskraftig här och var, kring vissa bitar som jag skulle varit för off för eller dragit mig mycket för tidigare. Anstränger mig för att göra de där små sakerna som jag alltid tidigare gillat och velat göra, men inte orkat med eller kunnat pga bristande kapacitet eller pga däckat på soffan eller sängen. Tex fixa hudvård, tvätta av och smörja på och så inför natten. Upptäcker fler och fler fascinerande saker som nykter. Det är sannerligen en spännande resa! Känns som att jag under alla dessa år innan levt i nån slags parallell värld - bredvid men inte med. Nu börjar jag vara med och det känns rätt magiskt och ovant.

Jag söker lite med ljus och lykta efter artiklar, fakta och info om vad för gott som sker och när i kroppen vid alkoholstopp. Hittar lite översiktligt här och där, men hur lång tid det tar för resp organ att återhämta sig på insidan men även på utsidan, såsom huden/ansiktet, ögonen, andedräkten, håret, osv. Finns nästan bara info om hur dåligt det är att dricka alkohol. Jo jag tackar. Inget absolut nytt där. Men vad är fördelarna mer i detalj med att sluta, och när, var, hur. Lite positiv info, även om jag märker en hel del själv förstås. Solskenshistorier. Låter ytligt men jag vill gärna boosta mig och ha saker att se fram emot, hälsosam person som jag egentligen är innerst inne, och vill vara.

Kramar på er finisar. I morgon är en ny frisk, stark och nykter dag tillsammans med er! Sov så gott och välförtjänt allihopa! Det är ni mer än 100% värda! 🌷

@DRacker Ja, man måste även läsa om de positiva effekterna av att sluta dricka för att få mer motivation. Detta har jag hittat på nätet åt dig😁

I denna länk hittar du 10 fördelar med att sluta med alkohol

https://ekoappen.se/10-fordelar-med-att-sluta-med-alkohol/

1. Du mår bättre psykiskt
Kanske har du känt alkoholens avslappnande effekter. Och visst, i liten mängd påverkar det oss till att känna oss lugnare. Men i längden är alkohol dåligt för vårt stämningsläge och kan orsaka depressioner.
2. Du ser yngre ut
Alkoholen skapar en inflammation i kroppen som bryter ner kollagen och skapar en röd hudton. Det gör också levern upptagen och hindrar den från att bryta ner annat varför du kan få ökade nivåer av gifter i blodet när du dricker. När du slutar minskar inflammationen och levern kan börja arbeta normalt igen. Efter en tid både känner du dig och ser yngre ut.
3. Du får bättre relationer
Alkohol tenderar att skapa en bubbla för dig när du är svår att nå och du bryr dig inte lika mycket om att nå andra. Ett missbruk har förstås ännu mer djupgående effekter och har kraschat många familjerelationer.
Läs mer: Socker är barnens alkohol
4. Du går ner i vikt
Ett gram alkohol innehåller 7 kalorier vilket gör det till den näst mest energirika makronutrienten efter fett. Genom att skippa alkoholen får du i dig mindre energi och kan därför minska i vikt. Och som många av oss känner igen kan alkoholintag göra att vi äter mer eller annat än vi skulle vilja. Äter du fel i samband med att du dricker kan du minska den vanan genom att bli nykter.
5. Du får bättre hjärthälsa
Alkohol är välkänt för att vara dåligt för hjärtat. Det påverkar inflammation vilket i sin tur leder till ökad risk för ohälsa i blodkärl och hjärta. De som dricker mest har två gånger så hög risk för hjärtsvikt och har ökad risk för högt blodtryck.
6. Du läker din lever
Levern har en fantastisk förmåga att förnya sig. Slutar du dricka repar den sig snart och gör ett mer effektivt jobb. Och det kan behövas eftersom alkohol är en belastning på levern. Alkohol är ett gift som levern måste prioritera när det finns i blodet. Därför sätts annan avgiftning på paus och levern har svårt att bilda nya celler när alkohol finns i blodet. Att bryta ner alkohol kräver också näring vilket får levern att fungera sämre. För det mesta kan levern bli helt frisk inom en kort tid men ibland har det skett en ärrbildning som inte går att reparera.
Läs mer: Öka ditt välmående – höj serotoninet på naturlig väg
7. Du sover bättre
En del kan tycka att det här låter konstigt eftersom de ofta dricker för att lättare somna. Och det är sant att alkohol söver dig men när du väl sover är sömnen inte lika djup och blir fragmentarisk. När du slutar dricka kan du märka att det först är svårare att somna men det rättar till sig efter ett tag. Gör avslappnande aktiviteter som yoga, meditation eller ta ett kvällsbad för att underlätta insomning naturligt.
8. Du minskar din risk för cancer
Bröstcancer är en av de cancertyper som är associerat med alkohol. Alla cancertyper verkar inte påverkas av alkohol men även bland annat cancer i munhåla, matstrupe, tjocktarmen och levern är kopplat till ett högt alkoholintag. När alkohol bryts ner bildas en kemikalie som kallas acetaldeyd. Den har en förmåga att reagera med DNA vilket i vissa fall ökar risken för cancer.
9. Du får ett härligare sexliv
Alkohol kan få dig att minska på hämningarna men ibland leder det till att du hamnar i säng med fel person. Mer än ett glas alkohol om dagen leder dessutom till problem med erektion hos män och minskad sexlust hos kvinnor.
10. Du får bättre immunförsvar
Endast en festkväll kan sänka ditt immunförsvar i upp till 24 timmar. Alkohol kan över tid påverka immunförsvaret negativt och hämma kroppens förmåga att reparera sig själv.
Hur lång tid tar det att må bättre efter att jag slutat med alkohol?
De flesta börjar må bättre inom några veckor. Inom någon vecka är det ute ur systemet och om du passar på att sköta om dig med bra mat, fysisk aktivitet och vila kommer du snabbt känna effekterna. Har du druckit mycket kan du behöva ta hand om de känslomässiga aspekterna av det och ta hjälp av en professionell om du behöver stöd.

På sidan 8 i denna länk finns det en lista på hur lång tid det tar för olika funktioner i kroppen att återhämta sig

En alkoholpaus
Varför och hur? - och vad händer i kroppen?

http://dok.slso.sll.se/BeroendeC/Alkohol/alkoholpaus_varf%C3%B6r_och_hu…

Fortsätt som du gör, för du gör detta så bra! Ha en fin onsdag🌞❤️

Fina @vår2022 och Fina @DRacker

Jag hoppar in här så behöver jag inte skriva dubbelt upp!

@DRacker Först och främst så är det väl värt att ägna lite tid åt de synliga tecken som kommer fram efterhand som huden, håret, ögonen mm. Inte alls ytligt. Det är stimulerande och uppmuntrande att ta hand om kroppen och hälsan. Det kommer att avspegla sig på sinnet och vice versa. Allt hänger ihop. Härligt att höra att det känns skönt i sängen! Jag har funderat över en belöning till jul och jag tror att det ska bli nya fina lakan och kanske nya kuddar…tack för den idén!

Tusen tack för lästipsen och sammanfattningen @vår2022
Jag såg också på föreläsningen igår kväll och blev inspirerad eftersom jag förstår mitt bruk mycket bättre och kan identifiera vilka svagheter jag har när det gäller alkohol.

Jag blir så glad över era inlägg!! På det hela taget så är inte 6-8 månader så mycket för att tillfriskna med tanke på hur länge vi hållit på att bryta ner oss….

Stor kram

@Vår2022 Tusen tusen tack för denna jättegoda boost över vad som är bra med att sluta. Har läst igenom allt 🥰🤩👌Jo, visst är man helt med på all info över hur dåligt det är att dricka men ibland är det ju också rätt peppande och motiverande att även få till sig de goda effekterna. Det sporrar i sig, fast från ett annat håll 😊

Har inte varit inne på ngn dag pga massor att göra. Och nu sitter jag vid en dator. Så nu har jag dels ett uppdämt behov och en fingerfärdighet som heter duga mot att småknappra på mobilen. Mkt text nu 😅❤️

Det är fredag och längtan efter lite gott vin har gjort sig påmind ett hyfsat bra tag idag. Känner liksom sorg över att inte kunna dricka ”normalt” - men jag vet att det inte fungerar. Ju mer tid som förlöper från mitt stopp, desto mer distans får jag också till ruset genom att jag känner att det inte funkar för mig att dricka. Har inte glömt det dåliga. Tvärt om minns jag nästan ännu tydligare hur fruktansvärt uruselt jag mådde av alkoholen, hur FRUKTANSVÄRT uruselt jag har sovit under många år, för att till slut nästan sluta att sova öht. Och ångesten som följt i alkoholens spår går inte att beskriva med ord. Vill aldrig uppleva det där igen. Mina sista rus (”sista” är många) har verkligen dränerat. Fanns inget gott eller mysigt där alls.

Visst märker jag av flera härliga saker av att ha varit nykter i över fem veckor nu. Tycker t.ex. att jag ser mycket fräschare ut i ansiktet. Färgen på ansiktet har antagit en mycket mer neutral färg - från rödmosig, blemmig och svullen med förstorade porer runt näsan och med rödaktiga vattniga ögon och trött blick, så tycker jag nu att jag det är en helt annan fräschör! Svullnaden har lagt sig, även på kroppen i sin helhet. Har t.o.m. minskat 2-3 kg utan att jag dietat. Tvärt om har jag unnat mig både godsaker och vanlig mat(!) till skillnad från förut.

Och det där med att lägga sig nykter, sova gott och vakna som en normal människa är helt fantastiskt magiskt. Det är lycka att lägga sig i sängen numera.

Låter kanske knäppt eller mesigt, men jag upptäcker mer och mer nu som nykter som jag inte känt till innan som ständigt påverkad av alkoholen på ett eller annat sätt. Upplever saker jag nu kan göra och upplever en massa nya intressanta och spännande känslor. Känner mig lite som en kalv på grönbete. Jag är inte botad från suget men det har än så länge fungerat rätt bra med att hålla mig utan att falla tillbaka. Tar dock en dag i taget.

Fina @Vår2022, @annacanada, @Himmelellerhelvete, @Kebne1, @less12, @majken_r, @Andrahalvlek, @Lina. 2.0, @Kenny, @Se klart, @Bella_92, @Ny dag, @Sisyfos, @Lonely Man, @Allegra, @Blenda, @Nattsuddaren, @BEATNGU, @Suburra och @Eme, har jag missar någon ber jag om ursäkt. Det här är inget Hej-då-inlägg även om det kanske låter så 😄 Jag vill bara ge er allihopa en varm och innerlig e-kram för ni har alla hjälpt mig så oerhört mycket med att klara mig ända hit. Är ändå fem veckor 😚 Era inlägg, allt ert stöd och pepp, ert stora tålamod, och att ni så enormt frikostigt delat med er av era egna erfarenheter och förslag på lösningar har varit och är fortfarande betydelsefullt för mig som nynykter. Ville bara få säga det till er alla och envar.

Kram på er. Jag hoppas att ni har och har haft en underbar stark och nykter fredagskväll! 🥰🤗

@DRacker
Härligt att läsa ditt inlägg! Du och alla du nämner tog emot mig här på ett så fint sätt att jag verkligen stärkte min tro på att det går att bryta ett missbruk!!! Vilken gemenskap! Om än anonym…😉

Jag blir både glad och stärkt över ditt inlägg!

Med hopp om en skön lördag!

@DRacker Du skrev ”Låter kanske knäppt eller mesigt, men jag upptäcker mer och mer nu som nykter som jag inte känt till innan som ständigt påverkad av alkoholen på ett eller annat sätt. Upplever saker jag nu kan göra och upplever en massa nya intressanta och spännande känslor.”

Precis så har jag upplevt det att vara nykter. Verkligen inte knäppt eller mesigt, tvärtom superhäftigt och autentiskt! Nu lever man med alla sina sinnen, de som alltid var påverkade och bedövade av alkohol. Något jag aldrig trodde jag skulle kunna uppleva utan alkohol, orolig för att livet skulle bli så grått och trist. Det som hänt är att jag upplever så häftiga saker och känslor pga jag inte har druckit alkohol. Det är en kick utan alkohol😁. Det gäller att stå ut och komma till detta stadium i nykterheten, vilket kan ta lite tid, för att förstå. Det krävs ju såklart att man aktivt gör något för att det ska bli så. Ersätta sina alkoholvanor med nyktra vanor, aktivera sig på olika sätt utan alkohol. Jag gjorde typ allt, med ett glas vin i handen tidigare, nu behövs inget i handen för att utföra något. Min nya kick är att springa i skogen, jag mår så otroligt bra av det och hjärnan fattar att jag mår bra på andra sätt nu, så länge jag inte fuckar upp den med alkohol😂.

Ha en riktigt fin lördag, du jobbar på så bra!💪❤️🍂

@DRacker Kram tillbaka ❤️ Just nu cashar du in fördelarna med nykterheten på löpande band. Njut av dem och notera dem gärna - de kan vara bra att gå tillbaka och läsa senare.

Vi vänjer oss vid allt efter ett tag och den där wow-känslan man har i början lägger sig efter ett tag. En del kallar det ”smekmånadsfasen” och det är riktigt bra beskrivet. Små, små saker i vardagen fyller oss med lycka och harmoni. Det är bra att ha dem på pränt för att påminnas senare.

Min husgud Annie Grace har beskrivit det så här: ”Alkoholen tar ifrån oss förmågan att känna glädje i vardagliga ting.” Precis så är det.

Kram 🐘

@DRacker Jag är så grymt imponerad av hur du lyckats vända ditt missbruk på så kort tid och med stor entusiasm❤️ Minns ditt första inlägg, du ville verkligen ha förändring, jäklar vad du har kämpat!!! Stor kram✨✨✨