@annbe20
Hej Annbe! Jag har varit utomlands ett par veckor och såg ditt svar precis nu. Ska passa mitt barnbarn idag och hinner inte skriva just nu, men återkommer snart till dig.
Kram

@annbe20
Nu äntligen börjar tillvaron kännas mindre späckad och jag har tid att skriva lite mer ordentligt. Jag läste nyss dina kommentarer i andras trådar och fick en uppdatering av hur läget är för dig. Förstår att du kämpar. Jag hoppas att du hittar en trevlig hund!

För mig är det nu ganska exakt ett år sen jag gick med här på AH. Min målsättning var då att dricka max tre dagar i veckan och max 3-4 glas per gång. Dock inga regler under semestrar. Hur har det gått? Både bra och dåligt.
Bra att jag är stenhård med max antal tillfällen i veckan, lite sämre med antal glas - 4-5 är vanligare än 3. Men framför allt har det slumpat sig så att jag nog aldrig haft så mycket semester som i år, totalt runt 9 veckor. Och då blir ju statistiken därefter, jag har noll motivation att vara vit på semestern. Där visar sig mitt beroende tydligt, det är ju ingen lag på att man måste dricka vin bara för att man sitter på en mysig grekisk taverna i solnedgången ...
Eller att en ogräsrensardag vid fritidshuset måste belönas med en iskall öl.
Något jag helt klart behöver fundera över.

Hur som helst, nu är det slutsemestrat och vardagen är tillbaka, det känns skönt. Börjat träna så smått, försöker äta lite mer hälsosamt och den stenhårda tredagarsplanen är tillbaka. Vi får se hur det går med max 3-4 glas per gång - jo, det ska gå!

Även om jag sällan kommenterar i andras trådar så läser jag väldigt mycket, lär och reflekterar. Men i slutändan handlar det ändå om min egen MOTIVATION. Där brister det en del.

@Abraxa God lördag på dig..Gott med 9 v semester..fattar att det varit underbart!! Så sant den mening du skriver "där visar sig mitt beroende så tydligt"" exakt så är det för mig också. Fest lika med vin..aw lika med vin ..semester lika med vin..hotell/SPA lika med vin... Men ok det kan jag iofs köpa för egen del...men jag inser ju att jag gärna söker upp de situationerna då det är sas lite mer legitim med mkt vin.. jag kan avhålla mig,, 8 dagar har det varit som längst i år...Tar jag ett el två glas..då vill jag gärna ha många glas till tyvärr.. Din tredagars plan får du försöka att hålla det har ju gått när du inte har haft semester..
Själv har jag provat lite olika planer..men för min del så funkar det bäst att inte dricka vin 3 ggr i veckan eftersom jag gärna dricker 10 till 15 dl var ggn och det ÄR ju verkligen inte bra för min kropp. Nu har vi hund i huset igen och det känns gott!! En riktig busig en haha.. Har inte satt upp ngr direkta mål för kommande dagar..bara att jag tänker lägga manken till och inte dricka ngt alls de kommande 9 dagarna..Äter ju Campral som kanske hjälper lite..dock styr min vilja över dem. Funderar på antabus..men först i nov..då jag ska ut på kryssning i början på nov. har du också sett att din kropps förbränning står stilla när du druckit vin? el kanske man måste drick mer än du gör för att det ska ske..Jag vet inte...jag går mkt,,jag cyklar var dag jag vattengympa..försöker äta max 200o kcal per dag..så det är klart att jag skulle kunna gå ner i vikt om vinkonsumtionen minskade rejält...men jag har ju det som motto...som du säger motivation...hm borde räcka med att titta in i min garderob. Nu fortsätter vi att kämpa på! Om du har Telia som bredband på Tv så är det gratis Brti time tror jag det heter som i dag och en v framåt..massa bra engelska serier

Men så mysigt med hund! Då blir det ju automatiskt mycket promenerande också, förstår jag.
Jag har definitivt några kilo som borde försvinna, och där vinet är en stor bov i dramat. Men mest för att jag gärna småäter till vinet - chips, ost, popcorn, knäckebröd, eller vad som finns hemma. Om jag bara drack vin skulle nog tre glas vara nog, för min del.
Vad händer på kvällarna?! På dagarna tränar jag, äter ganska nyttigt, tänker inte alls på vin. Men när kvällen är här ryker all motivation. På mina vita dagar kan det bli både kvällsmackor och smågodis - trots att jag ätit ordentlig middag. Känns hopplöst ibland.
Men, vi kämpar på. Hsr tyvärr inte Telia men kollar mycket på Vera och en serie om det svenska modet, båda på svt.
Önskar dig, och alla på forumet, en bra lördagkväll.

God torsdag i regnet!
Visst är det som du säger..när man dricker vin äter man massa onyttigt ! Jag är ju senior jag och har äntlig börjat att besöka sk månadsmöten och lite tipspromenader odyl.i senior organisationer. Känns sådär..känner direkt ingen..men jag får ju ge det lite tid. Kvällarna är ju svårt såklart ..å vad jag önskar att vin vore ofarligt för kroppen.. Funderar på att köpa en air fryer..min bonusdotter lagade så god veg moussaka till oss i somras..sedan har tiden dragit iväg och inget inköp har blivit gjort. Men i går på medlemsmötet hos seniorerna så kom jag att sitta bredvid en dam som ganska nyligen hade köpt en och hon var synnerligen nöjd
... Fredag i morgon igen veckorna rusar iväg..snart är det dags för semester i början på nov..fast har ju permanent semester nuförtiden..men jag menar en resa
Önskar dig en trevlig helg!

Hej @annbe20
Jag är också senior och försöker finna mig tillrätta i den nya vardagen. Mest är det skönt men jag har varit/är lite rädd för att fastna i tv-soffan. En av fördelarna är möjligheten att träna och ta promenader på dagtid, när ”ungdomarna” jobbar. Det är skönt. Men kvällarna kan bli lite sega, skulle vilja börja en kurs i spanska men finns inte där jag bor. Jag kör Duolingo så länge, en jättebra språkapp.
Hur går det för dig nu? Förstår att din semester närmar sig, har du någon plan för måttligheten då?
Jag läste på annan plats här i forumet åsikten att inläggen från dem som försöker trixa med antalet glas, typ hålla sig till tre, är tröttsamma att läsa. Alltså mina, bland andra. Kändes tråkigt först, jag hade ju uppfattat att även måttlighetsmålet ska vara tillåtet härinne. Men sen bestämde jag mig för att inte lägga energi på det. Sajten har så många fördelar, och kalendern är ett bra stöd för mig. Om min strategi retar någon är det deras problem.
Nu en höstpromenad i solen. Ha en fin onsdag!

@Abraxa hej hej..kikade in här för att fylla i 0:an i kalendern och såg då att du hade skrivit. Det var roligt! Spanska; vad kul!! Hur långt har du hunnit? Det läste jag i ettan på gymnasiet..så det är inte så mkt kvar av det. Vad bra att det finns en app du kan använda ..det var nytt för mig. Fantastiskt att just vi fick uppleva internet revolutionen eller hur?? Ja ärligt talat så orkar jag inte läsa så många inlägg här..förutom din då haha.. dagarna rusar förbi.. Bra beslut av dig att inte lägga energi på det..alla får ju skriva vad de vill! Exakt ,kalendern är mkt bra! Äntligen har jag varit hos frissan idag...hm..blev tyvärr inte helt nöjd med färgen och slingorna..men men det får vara så nu..hon trodde det skulle vara i 6 månader! Vilken underbar höst vi har haft med färgexplositioner som gör mig yr av lycka..Fb svämmar över av alla vackra foton ..färgmässigt är det absolut den vackraste årstiden tycker jag. På kvällspromenaden idag snokade givetvis hunden upp ett par rådjursklövar och rullade sig på dem..Urk..lyckligtvis var de ganska avgnagda och torra Torkade ändå av ryggen på honom när vi kom hem Har du börjat att snåla på elen än? Jag tänder inte upp i braskaminen el sätter på värmepumpen på morgonen om det är runt 16 grader inne och jag vet att det snart flödar in sol..det blir snart varmt då. Tar på mig en fler tröja istället . Ha en trevlig fortsatt vecka!

@Abraxa Hej!
Jag vill bara säga att jag tycker det är bra att du inte lägger energi på det du läst. Du är i måttlighet gruppen och där behöver vi andra inte gå in och läsa om vi inte vill läsa om antal glas per gång eller vecka.
Den här delen av forumet är ju just för er som satsar på måttlighet och hittar ni stöd till att klara det så är ju det bara bra.
Ha en fin dag 😊

@Lina. 2.0
Tack Lina, vad gulligt av dig att gå in och kommentera - och sättet du gör det på. Jag har läst i dina trådar och förstår att vi är på lika olika resor och med olika mål - men att vi samtidigt har, som alla här på forumet, ett problematiskt förhållande till alkohol.
Glad över att det verkar gå bra för dig!
Och själv vet jag att jag dricker mindre nu än för ett år sen - alltid något.
🙏

@annbe20
Hej!
Jag läste en termin spanska för 15 år sen, det är allt. Men har nu sett att grannstaden har nybörjarkurser till våren, ska anmäla mig.
Jo, jag snålar nog på elen men mest av solidaritet och miljöskäl, har fast elpris och bor inte i hus längre. Tänker på dem som redan har det tufft ekonomiskt och sen får dessa elräkningar - och kanske en oväntad tandläkarräkning ovanpå det. Vilken vånda.
Hoppas du har en fin hösthelg!

@Abraxa vad kul med kurs nästa termin..då har du en utmaning att se fram emot( ytterligare en menar jag). Idag är det söndag och jag får började om Druckit vin både torsdag då jag var ute med vän på krogen.plus fred och lördag.sedan har vi vuxna barn här hela helgen och då har jag druckit vin. De tog ett glas och min konsumtion var tyvärr massiv alla tre dagarna. Och det var ju inte bara vin utan och snacks och smågodis därutöver en pizza!!! Min första i år!! Så här sitter jag och känner mig dum, besviken på mig själv.. och lite ångestfylld..Så idag börjar jag med att fylla i en 0 när kvällen är slut och den ska följas av flera. alla fall tom fredag...tänk om jag kunde 0 hela helgen också... Styrkekram till dig! / och till mig oxå)

Ingen idé att skamma sig själv, jag tycker att du är modig som är ärlig här i forumet. Funderar du på varför dina föresatser spricker? Är det ett fysiskt sug/abstinens? Eller mer ett psykiskt beroende, t ex A som tröst eller flykt?
Jag har en ganska mörk syn på människan och hur vi tar hand om varandra och vår planet. Är inte depressiv men lite uppgiven emellanåt. Då är ju alkoholen den perfekta tröstaren, i stunden. Och jag tänker lite att ”vad spelar det för roll om jag dricker mer än nio glas i veckan när ingen politiker vågar ta tag i klimatfrågan och jorden är på väg att bli obeboelig.” Min motivation försvinner när allt ändå känns meningslöst i längden.

@Abraxa föresatserna spricker för att jag tänker ja men bara nu denna kväll..sen kommer tex fredagskvällen som förra veckan och det var ju så trevligt igår..så då kör vi på igen..samma lördagskvällen Jag tycker ju att det är gott och även effekten av det, tyvärr Tror det är mer psykiskt beroende Bäst är om jag inte dricker ngt alls ..det är när jag börjar dricka som jag vill ha mer..Så. igår satte jag ett nytt mål..helt tom fred el lördag kväll..sedan 0 igen Jag har stark tro på att jag ska lyckas Ja du vem blir inte uppgiven av hur samhället är idag? Det är så sorgeligt..funderar ofta på hur det kommer att bli? Typ om 300 år vart är jorden då? Hur är läget? Finns den kvar? Eller är det endast kort tid kvar innan Putin trycker på knappen..Ja det har inte varit någon bra start på vårt seniorliv inte!!

Försöker tänka. för mig då. Ta ansvar för dig och din kropp..du har bara detta liv..se till att du slutar med detta vinpimplande och gör ngt bra av livet. Sedan försöker jag finna meningsfullhet genom att bistå/ hjälpa andra..Oj nu blir detta långt..hoppas det är ok..Fn hjälper jag en familj som har en dysfunktionell flicka..9 år..de orkar inte riktigt med henne..dels pga av egen sjukdom och så ska de skiljas..Tar med mig flickan och hittar på grejor regelbundet... Igår var en kompis till mig här..Hon tar hand om en 8 kille vars mor just nu är inlagd på sjukhuset..det är en go kille och vi fikade och spelade Yatzy och Finns i sjön. Med detta sagt att genom att hjälpa och ställa upp för andra får iaf jag mkt glädje inom mig
Måndag idag det innebär lite sim samt det tuffa vattenpasset..men ack så nyttigt Efter det väntar månadsmöte med SPF Idag musikbingo bordsvis..vad det nu är? Har jag tur hamnar jag vid ett roligt bord..

Ta hand om dig väl !!!

@Abraxa jag såg att det är lite mer än 8 månader sedan jag blev medlem här. Då drack jag dagligen, nu ca 1-2 ggr månaden. Oftast 2. Jag hade 50 dagar sedan tog jag ett kort återfall, en dags dikeskörning, och nu är jag på slutet av dag 9 igen. Jag tänker att antingen om man drar ner eller slutar helt så är det en process vi alla går igenom. Vi borde stötta varandra och oss själva på det sätt vi vill att andra ska stötta oss.

Grymt att du lyckats dra ner på intaget, du har ju kommit närmre ditt mål då, vilket det än är i slutändan, om det är måttlighet eller helnykter.
Vi måste respektera varandra mer här i världen 🙏
Bra jobbat 💪

@annbe20 "Sluta med vimpimplandet och göra något bra av livet." Ett fint och trösterikt mantra som jag ska ta till mig. Att göra det lilla man kan, i mitt fall kämpa på med sopsortering och kollektivåkande (när det är möjligt), tåg istället för flyg etc. Det minskar klimatångesten en gnutta, även om det förmodligen redan är för sent. Att du hjälper flickan och hennes familj är ju hur fint som helst, jag är grymt imponerad av dig!
Lycka till med veckans mål.

@Abraxa helt kort bara(ovanligt för mig,,jag vet haha)..inget vin än och jag ska verkligen lägga manken till att hålla 0 till fred(då jag fyller år) el lördag..Här ska det bli strålande sol idag..första frosten kom i natt. Vi kämpar tillsammans!!

Hej @annbe20
Tack för att du frågar! A-mässigt tycker jag att det går bra, dock ännu inte varit tillräckligt starkt motiverad att ändra mina fyra vita dagar/vecka till fem. Men ligger iaf stabilt på fyra, det är inte förhandlingsbart.
Livet i övrigt är eg inget att klaga på, en del oro för olika saker. Men jag är också en grubblande person.
Hur går det för dig? Är du på resande fot nu?
Hoppas att din tillvaro känns ok?
Kram 🤗

@Abraxa 4 vita dagar är en bra början till 5 vita dagar!! Heja heja För mig blev det ett bakslag..så dumt egentligen..detvar mkt som utlöste det Jag har mkt att fundera över bla en hel del inom familjen som är tungt. Jag åker i morgon..känns inte så bra. Hade hellre velat vara hemma nu..Å jag har problem med att jag gör för mkt fast jag inte har ork till det . För två v sedan såg dec ganska tom ut..men det var då det..Jag fyller upp för mkt..DET är ett stort problem för mig..när jag eg inte har ork till allt Har iaf lovat mig själv att försöka ha en hyfsat lugn kryssning med begränsat intag av alkohol Skulle eg vilja ha din mail adress..så jag skulle kunna skriva mer privat..men det kanske känns fel för dig? Ha en fin novemberfredag Nu ut med hunden..sedan ska jag duscha honom Kram