Dagen då jag slutade supa?

Vaknade halvfem imorse och var fruktansvärt bakfull. De senaste åren har det hänt oftare och oftare. Det blir sjukskrivning och inställda möten. Gymkortet ligger oanvänt i väskan. Problemet är att jag inte kan sluta dricka när jag väl har börjat. Ett trick har varit att aldrig ha alkohol hemma. Men vad gör det när jag har tre kvarterskrogar runt hörnet och i princip alla sociala sammankomster inkluderar alkohol som en självklarhet?

Har en önskebild av mig själv som glad, avslappnad, vältränad och harmonisk. Idag känns den bilden helt ouppnåelig men jag vill inte fortsätta såhär.

Jag vill bli nykter. Tänker att det kan vara till hjälp att skriva av sig här på alkoholhjälpen. Har läst härinne ett tag nu och insett att jag inte är ensam. Lik förbannat är det så skamligt att inte kunna kontrollera sitt drickande. Besviken på mig själv och ganska uppgiven skall jag försöka förändra mitt liv.

Profile picture for user Allegra

Inne på fjärde veckan nykter, vaknar ändå alltsomoftast mörbultad och med huvudvärk. Det tar alltid några sekunder att inse att det _inte_ är för att jag är bakis.. Nåväl, efter några koppar kaffe är jag okej igen. Tog bilen (vilken frihet) och åkte iväg på söndagslunch med maken och lite shopping av stora grejer. Ärenden helt enkelt, som inte blir av då man antingen dricker eller är bakfull. Vi pratade lite om hur september har varit och att man möjligen är sugen på en öl. Konstaterade då att mitt psyke tyckte det lät gott men att min kropp liksom protesterade. Intressant att notera uppdelningen här och att jag nog bör konsultera kroppen oftare än vad jag gjort förut.

Solig söndag☀️

Profile picture for user Allegra

Efter en vit september försökte jag dricka måttligt några gånger, vilket inte funkade alls. Det är tydligen allt eller inget i min relation till alkohol. Det är okej, nu vet jag det. Ska fundera över hur det ska se ut framöver, eller rättare sagt vad jag behöver göra för att hålla mig nykter eftersom det är det jag vill! 🍁

Profile picture for user vår2022

@Allegra Det är skönt när man kommit till en slutsats om sitt drickande. När man är helt övertygad om hur man funkar i relation till alkohol. Det var allt eller inget för mig och då fanns det bara ett alternativ, att sluta dricka för gott. Att inte ta ett först glas är grunden, sedan att hitta sin ”värderade riktning” alltså den riktning man vill ha i sitt liv och de värden som man vill att det ska innehålla. Det är ett sätt till att hitta motivation och så att det blir hållbart över tid. Du kommer säkert att komma på vad du behöver göra för att hålla dig nykter, då det är det du vill.

Kram🍂❤️

Profile picture for user Allegra

Tack @vår2022 för att du finns tillhands med pepp😊 Jag googlade ”värderad riktning” (jag är en googlare) och fann ACT. Ska titta in på det, behöver fokus framöver!
Kram🌷

Profile picture for user vår2022

@Allegra Det stämmer, det är taget ur ACT och min tråd jag skapade i det vidare livet heter ”min värderade riktning”😁. Har skrivit lite om det i början av min tråd och skrev ett kort sammanfattning om det för en som var intresserad. Du får den här:

Nedan lite om ACT som jag försökt sammanfatta kärnan i:

ACT syftar till att hitta ett förhållningssätt till tankar och känslor för att kunna skapa ett rikt och värdefullt liv. Det handlar inte om att förändra tankar och känslor utan om att förändra förhållningssättet till de tankar, känslor och minnen man har. Fokus är hur individen vill leva sitt liv. Det handlar om att lägga om sitt perspektiv, att acceptera inre obehag och smärta för att kunna förändra och gå framåt i livet.

I KBT försöker man förändra tankar, känslor och beteenden som är problematiska, här handlar det om acceptans för att stå ut med livet. Man ska inte bara acceptera att man mår dåligt och leva med det. Det handlar om att lära sig att förhålla sig till det som inte går att förändra, då kan du skapa energi och utrymme att göra något åt det som går att förändra.

Ett grundantagande är att vi människor inte bara undviker sådant som faktiskt är farligt eller obehagligt vi undviker också tankar, känslor och minnen som är associerade med det farliga eller obehagliga. Det kallas ”uppelvelsebaserat undvikande” och det har visat sig vara en starkt bidragande orsak till nedstämdhet, ångest, smärta, depression osv. Det kan vara lätt att fastna i grubbleri, känslor och upplevelser. Ångest är till exempel en känsla som många försöker undvika, vilket ofta får motsatt effekt och förstärker ångesten. Man stänger in sig, skjuter upp obehagliga samtal och så vidare.

Man använder väldigt mycket språket för att avväpna och avdramatisera sina tankar, lära sig betrakta sina känslor och se dem som förslag istället för sanningar. Identifiera hur man tänker och pratar med sig själv. Andra centrala inslag är att jobba med acceptans-strategier och mindfulness. Att vara här och nu, inte bli så upptagen med vad som varit eller vad som kommer komma.

Det jag också fastnat för är, att tankar är faktiskt bara tankar och inte sanningen. Det är intressant att förhålla sig så till detta, för om man alltid tar sina tankar för sanningar är det lätt att springa åt helt fel håll och mer ångest. Om man omprövar sina tankar från ett helt annat perspektiv kan mycket hända och man inser att det kanske inte är hela sanningen.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user Allegra

Mycket intressant detta @vår2022 , tack för sammanfattningen! Det framstår som så tydligt att missbruket av alkohol har varit ett sätt att undvika känslor och insikter. Ja, att undvika att leva helt enkelt.
Ska helt klart läsa vidare om ACT! Kram✨

Profile picture for user Allegra

Tack för att du frågar @Natalia! Känner mig på bättre humör och har fått tillbaka lite energi. Det är många tankar som snurrar runt i skallen; varför har jag druckit så destruktivt, varför bröt jag inte tidigare, hur har det påverkat min relationer och inte minst min hjärna?

Det är inte så att jag ältar negativa saker, jag känner tacksamhet över att jag äntligen insett att jag har problem och jobbar på förändring!

Men med nykterheten så bubblar tankar och känslor upp till ytan. Det är väl en bra sak antar jag.

Natti natti 😊 kram

Profile picture for user Allegra

Hur j-a svårt kan det vara!!?? Att ställa klockan, packa väskan och ta sig till gymmet!? Har ju t.o.m. börjat urskilja små, svaga rop på hjälp från min kropp, den vill verkligen träna!

Såhär trögt har det aldrig varit att inleda träning, men så har jag nog aldrig varit så trött och kroppsligt svag heller, som det senaste året. Tycker att jag liksom rasade ihop efter den 2:a Covidsmittan, ivrigt påhejad av alkoholens konsekvenser.

Ack ja 🍂

Profile picture for user vår2022

@Allegra Ja, det där första tröskeln till att börja träna kan vara j-ligt jobbigt och svårt att motivera sig till. Kanske börja med raska promenader i början. Starta lugnt och kontinuerligt. Det kan höja motivationen. Du är ju dessutom så trött och kroppsligt svag, kanske inte dags med för stora steg. Inte ställa alltför stora krav på dig själv just nu och må dåligt för att du inte kommer iväg. Kanske är det vila du behöver just nu.

Sköt om dig❤️

Profile picture for user Allegra

Tack för respons @vår2022 . Ja, att ”behöva vila” har aldrig stått på min agenda. Mycket av mina svårigheter handlar nog även om att acceptera att jag blir äldre. En stor tanke, mycket att fundera på där… Kram🌷

Profile picture for user Ny dag

@Allegra ”kul” att du fortsätter kämpa här, med nya insikter om dig själv👏. Att bli äldre är inte kul, jag är livrädd för att bli gammal…. Men hursomhelst vill jag när jag blir gammal inte ha ngt att göra med alkoholen som både fördummar och gör så att vi åldras fortare. 💕

Profile picture for user Allegra

Du har rätt där @Ny dag , alkohol gör oss gamla i förtid, på många sätt. Därför är vi nyktra idag✨

Följde ditt råd @vår2022 , att starta upp kroppen med promenader. Idag tog jag mig t.o.m. ut till havsbandet, älskar lukten av salt tång. Stärkt av detta har jag bokat in ett yogapass tidigt på lördag. Det ska gå, det måste gå! ✊🏼

Profile picture for user Allegra

Började dagen med en rask promenad tillsammans med hunden. Tredje dagen nu med långpromenader! imorgon bitti är det yoga. Äntligen har den mentala spärren släppt, förstår mig inte på min hjärna men det kan kvitta så länge jag inte missbrukar. Tidigare har fysisk aktivitet varit ett säkert kort, håller nu tummarna för att jag får vara frisk och oskadd, vill inte tillbaka till soffan annat än för mys med familjen!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Jag känner mig som en papegoja ibland 🤣 Du får ursäkta om jag har skrivit detta tidigare hos dig.

Min husgud Annie Grace har ett recept på att bli och förbli nykter:

1) Tro på att du klarar av det.

2) Fokusera på alla fördelar med nykterheten. Minsta lilla grej.

3) Identifiera dig som en person som inte dricker alkohol.

Kruxet är att när man slutar och börjar och slutar och börjar igen, så tappar man tilliten till sin egen förmåga. Det är därför återfall är så vanskligt. Punkt 1 måste sitta på plats. Man måste lita på att man klarar av att sluta dricka.

Jag kan rekommendera 30-dagarsprogrammet ”The alkohol experiment” med just Annie Grace. Det är gratis, på engelska. (Du får googla.)

Hennes allra första punkt i det programmet är att man ska ”sluta att sluta dricka”. Hon menar att vi först måste påverka vårt undermedvetna för att lyckas. Hon menar att det har motsatt verkan om vi slutar gång på gång och börjar igen. Vår självkänsla och självtillit tar stryk.

Det är ditt undermedvetna som skapar den dissonans du upplever - att du både vill och inte vill dricka. Det är i ditt undermedvetna som vanor och ryggmärgsreflexer bor.

Ditt undermedvetna fattar 80 procent av alla beslut du tar dagligen. Kanske ännu mer. Det är ytterst sällan i det vardagliga som vi tar medvetna beslut. ”Hmm, ska jag gå ur sängen idag” 🤔

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

Tack så himla mycket för att du bryr dig om mina utgjutelser @Andrahalvlek !! Ska faktiskt följa ditt råd att ta mig an Annie Grace. Har hållit henne lite på avstånd, på oklara grunder…

Ordet ”fyllekäring” dök upp i mitt huvud tidigare idag. Jag är 55 och det är sannerligen dags att sluta dricka. Jag tror att jag är livrädd för att lära känna mig själv.

Profile picture for user vår2022

@Allegra Jag höll också fakta borta när jag var kvar i dr Jekyll och Mr Hyde läget. Jag ville inte veta och få ångest av det som stod. Följ @Andrahalvlek råd och läs boken. Den är riktigt bra. Ha ha! Fyllekärring har jag också tänkt på och något jag inte ville bli, hemskt ord egentligen, men även innebörden av det. När man lär sig att cykla är det lite läskigt. När man sedan provat och tränat ett antal gånger så är det inte så läskigt längre. Till slut kan man och det är en härlig känsla att kunna cykla. Det är likadant med att lära känna sig själv, läskigt i början men blir mindre läskigt ju oftare man besöker sig själv och sina känslor. Till slut har man kontakt med sina känslor och det är en härlig känsla att kunna möta sig själv❤️

Profile picture for user Allegra

Tack för pepp @vår2022 😊 Nu lämnar jag denna avdelning, det finns ingenting att ”förändra” med mitt drickande längre. Jag ska bli nykter nu!

Ska läsa Annie Grace, ta till mig av hennes teorier om det undermedvetna. @Andrahalvlek

Fortsätta med fysisk aktivitet (min kropp är så glad för detta). Äntligen ta steget ut i det okända✨

Har gjort en ny tråd åt mig själv som heter ”Det stora blå”, vi ses där! Kram ❤️

Profile picture for user Teddy96

@Allegra Hej, hur går det för dig? Jag befinner mig i samma situation som du befann dig i för 5 år sen, men har svårt att motivera mig själv till ett liv utan alkohol.

Profile picture for user Allegra

Hej @Teddy96 !! Jag har bestämt för att vara helt nykter, minst tre månader. Det blir för kämpigt att försöka dricka måttligt eftersom det absolut inte funkar: efter första glaset vill jag ha minst tre till och när de är uppdruckna finns det inget stopp…

Du kanske ska tänka en vecka i taget, eller varför inte 3 månader från idag!? På så sätt behöver du inte få panik för att du aldrig mer får lov att dricka - samtidigt kanske du mår så bra efter 3 månader att du lägger av för gott!

Spara alkoholpengarna under dessa 3 månader till ngt kul!!