Hej @himmelochhelvete
Jag har inga bättre råd att ge än de du redan fått. Men tänker att vi generellt får starkare känslor av att inte döva dem med alkohol (även om man länge lever i en annan villfarelse)
Det betyder att glädje blir starkare, förnöjsamhet, styrkan känns mer. Men känslor av ensamhet, utsatthet och melankoli kan också få utrymme för första gången på många år. Låt dem komma (och gå)- så småningom blir det lite klarare vad de står för, kanske är det alldeles vanliga känslor som är okej att ha vid sin sida.
Att känna sig rädd för att bli övergiven är ju inte en konstig sak- så länge man inte låter känslan styra livet, eller att man agerar starkt utifrån rädslan.
Men i sanning är det en reell rädsla- vi kan bli övergivna. (Vilket inte betyder att jag tror att du skulle BLI det)
Vi kan drabbas av stark rädsla att dö från allt levande. Också en sann känsla- vi kommer att dö. Men troligen har vi många år kvar att leva. Så himla knepigt är känslolivet vissa dagar. Kram.

Tack @Se klart ❤️
Idag har jag mått mycket bättre, det kan verkligen vara så som du skriver med att jag dövat känslan i så många år som så många andra känslor.
Jag är glad att jag fick uppleva så otroligt många härliga känslor av nykterheten först så inte detta melankoliska och den utsattheten jag känt denna veckan kom i början då kanske jag inte klarat det lika bra?

Nu är jag på en plats i livet där jag ser fram emot mina A-fria drycker precis på samma sätt som jag innan såg fram emot alkoholen. Det är en sann befrielse❣️

Idag har jag haft mer energi än de senaste två veckorna så det har blivit en hel del gjort. Jag är nu helt slut i både kropp och huvud så det blir nog tidigt i säng🥰

Tack för länken @vår2022 ❤️
Läste den och blev så lättad över det som stod om att inte kontrollera, det gjorde jag förr men slutade med det för längesedan då jag bara blev knäpp av det och fick massa ångest.

Nu blir jag bara orolig ibland, tror nog att känslan kommit upp till ljuset igen pga min nykterhet. Kan tro att alla känslor jag tryckt undan med A innan nu behöver processas nykter och detta var en av dom alla.

@Himmelellerhelvette Var så god😁. Ja, så är det, massor av känslor kommer upp som man tryckt undan med alkohol när man blir nykter. Det är dem vi får försöka ta itu med så att alkoholen mister ännu mer av sin funktion vi gett den och för att vi ska må bättre. För mig har det även varit så att känslor har förvärrats och förvrängts genom alkohol och nu som nykter är dessa känslor inte alls lika laddade eller vinklade längre, det är skönt. Det fina är också att man kan handskas med alla känslor på ett annat sätt, mer balanserat och bättre som nykter och inte behöver ta till alkohol för att döva dem.

Ha det gott!❤️

Bra sätt att tänka @vår2022:

”Massor av känslor kommer upp som man tryckt undan med alkohol när man blir nykter. Det är dem vi får försöka ta itu med så att alkoholen mister ännu mer av den funktion vi gett den och för att vi ska må bättre.”

Har skrivit det tidigare men måste skriva det igen! Du är så klok, skulle kunna tro att du är i 70års åldern med all den klokskap du bär❤️

@Himmelellerhelvette Ha, ha!😂. Tack, blir så glad av dina fina ord❤️. Kan samtidigt känna mig lite jobbig ibland, med mina långa svar. Jag har så mycket igenkänning i många saker och vill stötta så mycket jag kan, då jag själv varit där och kommit vidare. Jag vill delge att man kan komma vidare, fast det kan kännas omöjligt, för stunden.

Ha en riktigt fin söndag och var stolt över dig själv och din process❤️

@Himmelellerhelvette .
Att vara svartsjuk ( som jag också drabbats av i perioder är jobbigt ) men jag tänker att du skulle försöka se utifrån vilken fin, bra och älskvärd människa DU är.
Den som kastar bort dig är inte värd att behålla. Då kan du ge din gåva ( dig själv) till någon annan.
Då kan han få ångra sig för evigt . Du är värd att vara älskad .
💕🌸🤗

Tack @Majaela ❤️
Han kommer inte kasta bort mig det var bara jag som kände en oro över att bli lämnad. En obefogad oro som jag tror kommer med nykterheten och att min nykterhetsbubbla av lycka lagt sig.

Jag har känt mig nere hela veckan och det är mänskligt men jag tror att det kan bero på att jag trodde jag skulle få mer och mer energi med nykterheten och förbli överlycklig men så kom mänskliga faktorn in och slog ner i mig. Känner mig låg men är glad över mina 77dagar.

Vad är det med dessa jäkla konstiga ångestdrömmar som stör så mycket nu? Idag går jag in i vecka 12 och har senaste säkert 10 nätterna drömt om saker som är ångestframkallande.

Är detta vanligt runt den här tiden i nykterheten?

Hej @vår2022!

Vad fint att du ger tips om vad du tycker är hjälpsamt, omtänksamt av dig!

Jag redigerat dock bort namnet på appen då det är privat vård och att vi vill försöka undvika reklam här, hoppas du förstår.

Ta hand om dig!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Imorgon fyller jag i min kalender med dag 80! Helt galet vad tiden gått fort!

Jag hade önskar att lyckobubblan varade men man kan ju inte leva i eufori resten av livet, hur skulle det se ut, folk skulle ju störa sig, haha.

Jag mår bra, det psykiska som plågade mig förra veckan verkar ha lagt sig.

Inte minsta sug bara så glad att slippa dricka🥰

@Himmelellerhelvette Efter den första tidens smekmånad märkte jag att ”golvet” höjts. Jag var mer grundglad, grundnöjd. Stabilare. Sen kunde jag bli nästan euforisk när jag samtalade med vänner, såg en bra film, åt något väldigt gott eller om vädret var strålande. Jag blev genuint lycklig över småsaker. Sen innehåller livet skit också, men även det bemötte jag med större jämnmod. Vi får se hur du upplever det!

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette För mig lade sig också den första euforin efter ett tag och jag blev till och med lite blasé ett tag. Inte sug eller så men det var varken upp eller ned, det var jämnt. Ovan känsla för mig, men rätt skönt. Sedan har det kommit toppar med eufori bla när jag gjort jämförelser med då och nu. Då har jag varit så oerhört glad och tacksam för att det är så stor skillnad och att min riktning i livet håller. Och man kan ju inte vara på topp hela tiden, man måste ner och vända emellanåt och kanske skulle folk störa sig som du säger😂.

Grattis till 80 dagar imorgon🥳. Det är riktigt stort och bra gjort!❤️

@Himmelellerhelvette @Andrahalvlek @vår2022 Ni är helt grymma! Fantastiskt också till dina 80 dagar! 🤩🥰

Många goa kramar! Jag lägger mig nu, med en stor dos kvar av eufori. Den behövs än och jag njuter varje stund jag har av den. Mest när jag lägger mig. Då är det maximalt påslag! 🙏🤗🥳

Kramar i massor 🌷

Tack @DRacker 🥰
Ja visst är det så att euforin finns kvar, för mig är den inte lika intensiv hela tiden bara. Går nog att beskriva som om jag var nykär i början. Svävade på moln för jag var så kär i min nyfunna nykterhet. Nu har det som med äkta kärlek lagt sig. Första fasen är passerad och jag känner innerlig kärlek till mitt nyktra liv.

Idag känner jag mig ännu starkare för igår tog jag ett nyktert kliv in i problemet med min pappa och syster som jag skrivit om tidigare att jag har en dysfunktionell relation till. Jag sa på ett enligt mig moget sätt det jag ville få sagt, kände lite av det gamla medberoende tänket att det var synd om dom men känslan av att jag gör det som är viktigt och bäst för mig tog överhanden.

Jag fick sinnesro i att jag accepterade det jag inte kunde ändra.
Mod till att ändra det jag kunde och kände visdom till att se skillnaden🥰

@Himmelellerhelvette Så oerhört stärkande att du stod upp för dig själv, och att du upplevde att du uttryckte dig moget. Hur de uppfattade det du sa är upp till dem. Fultolka kan alla göra, men då ligger problemet hos dem, inte hos avsändaren.

Det är en häftig grej med nykterheten också. Man identifierar skaven - och sen markerar man en gräns. (Efter visst processande.) Hit men inte längre. Man står upp för sig själv och sina känslor och behov. (Delvis beror det nog på att man inte längre går runt och bär på en massa skuld och skam. Det bagaget har man dumpat på soptippen.) Det kräver lite övning - men allt man övar på blir man bättre på!

Jag brukar tänka på Grynets devis: ”Ta ingen skit!”

Kram 🐘

@Andrahalvlek, Precis, jag tar ingen mer skit och vill inte bära deras skam och skuld som extra kors på mina axlar längre.
Jag har hängt mig på korset och återuppstått!
Nu får dom bära sina kors själva.
Jag har processat mitt medberoende länge nog, lyssnat på böcker och poddar om det senaste året.

Kram❤️