Lyssnat färdigt på This naked mind.
Rekommenderas verkligen, tror jag skulle kunna lyssna på den igen med en gång faktiskt bara för den är så bra och hon har så behaglig röst samt att få ännu djupare förståelse i mitt undermedvetna.

Varför kämpa med att försöka vara måttlig när man kan vara fri?
Jag känner åtminstone just nu att jag skulle behöva lägga otroligt mycket energi om jag skulle försöka vara måttlig. Tankar som, oj va fort jag drack det glaset, nu måste jag vänta en timma till nästa glas, hade varit mer i fokus än det trevliga sällskapet. Tankarna efter en sån kväll hade gått till att tänka på när jag skulle tillåta mig dricka nästa gång. Summan av kardemumman är att det är mycket lättare att tänka att jag slipper dricka så är det punkt och jag kan bara ha trevligt utan sidofokus.

@Himmelellerhelvette Jag läste boken ”Tänka klart” fyra gånger i sträck. Ljudboken ”Skål ta mig fan” har jag nog lyssnat på 20 gg. Jag gick verkligen all in i projekt ”hjärntvätta skallen fri från alkohol”.

Kram 🐘

PS. ”Tänka klart” är den svenska översättningen av ”This Naked mind”. Den finns tyvärr inte inläst på svenska. Det finns dock några inlästa böcker av Craig Beck på svenska, och fler på engelska. Han har lite samma approach som Annie Grace.

@Himmelellerhelvette Precis så, varför försöka med måttligt när man kan vara fri. Jag tänker att vad finns det för mening med att ta ett litet glas? Varför skulle jag ta ett litet glas? Nu har jag ju blivit fri från alkoholen och behöver inte det ruset det ger. Jag vet ju också vart det leder då jag är beroende, men varför tillföra hjärnan gift? Den har absolut inget behov av det och inte jag heller. Nu kan jag få ett mycket bättre ”rus” eller lyckokänslor rättare sagt, utan att bedöva mina sinnen. Det gillar min hjärna och kropp tusen gånger om😁.

Ha en fin tisdag!❤️

@vår2022 Craig Beck säger att det tar två veckor innan man blir av med det som blivit påverkat om man dricker en kväll.

Att jag skulle tycka att det är värt att dricka en kväll för att sedan tänka på A i två veckor finns inte för mig i dagsläget och förhoppningsvis aldrig.
Jag har tänkt att jag inte skulle tycka det var värt att dricka en kväll för jag skulle må dåligt dagen efter men det är så mycket mer än det som ska repareras i tankegångar som inte är värt överhuvudtaget.
Annie Grace säger att det tar 10dagar.

Det ända jag fortfarande känner lite sorg för är att alla människor kommer alltid fråga varför jag inte dricker och de flesta kommer tycka det är tråkigt, hur ska jag träna på att tycka det är okej?

@Himmelellerhelvette Du måste själv uppleva det. Just den situationen. Gång på gång. I början är det tufft att få frågan. Man har ett svar förberett, tex ”Jag har slutat dricka alkohol och har upptäckt att jag mår så mycket bättre utan”. Thats it. De flesta nöjer sig med det, men ibland får man följdfrågor.

Ibland utvecklar jag lite, mest på temat psykiska fördelar, men bara precis så mycket som jag är bekväm med. Just då i det sammanhanget. Jag har ingen redovisningsplikt. De värsta detaljerna vet bara ni på forumet, jag har berättat grader om mitt missbruk i olika sammanhang. Jag vill inte bli ”hon alkisen som slutat dricka” på jobbet tex. Usch, så nedlåtande det lät, men du förstår nog.

Jag har bara mötts av enorm förståelse. Ingen har sagt att jag är tråkig, det var bara en tanke jag själv hade innan. Jo, en man sa en gång att ”nykterister kan man ju inte umgås med, de är så jävla tråkiga”. Han visste inte då att jag blivit nykterist. Han sa sådant som man brukar säga. Några månader senare berättade jag för honom ärligt, och han var helt galet imponerad.

Det allra flesta är imponerade. För att jag fejsat att jag missbrukade alkohol - och tog ansvar för det. För att jag lyssnar på min kropps behov. För att jag går mot strömmen - att jag ger alkoholindustrin fingret. För att jag har precis lika kul utan att dricka. Roligare faktiskt, eftersom min tajming och fingertoppskänsla är bättre och jag är mer lyhörd. Enda nackdelen är att jag blir trött och vill hem kl 23, men är det en nackdel egentligen?

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette Ja, det kan vara lite knepigt i början. Vi är flockdjur och vill gärna göra likadant för att inte sticka ut och bli övergiven av flocken. Men vi är också intellektuella varelser med tankar, känslor och empati. För mig har självkänslan och självförtroendet ökat ju längre jag varit nykter. Jag reflekterar så mycket mer och har utökat mitt perspektiv i tankarna om mig själv. Hur andra tänker om mig är idag inte lika viktigt som förut. Jag tänker mer på vad som är viktigt för mig, mina behov för att jag ska må bra. Att inte dricka är livsnödvändigt för mig och det får mig att må bra och det får även min omgivning att må bra tillsammans med mig.

Jag har inte gått ut med varför jag inte dricker för mer än mina närmaste. Till andra säger jag att jag hellre dricker alkoholfritt för att jag mår bättre av det. Har inte fått så många frågor på det, ingen som brytt sig. Jag umgås inte heller i kompisgäng där det dricks massor, så det är inte ett problem för mig på så sätt.

Om du får frågor kan du kanske säga att du numer få så negativa effekter av endast ett glas vin, likaså öl. Att alkohol inverkar så negativt på dig, typ ont i huvudet, paj i magen. Sedan om du tackat nej till alkohol några gånger kanske de inte frågar så mycket och inte bryr sig efter ett tag. Tror också att ju längre du är nykter så kommer din självkänsla att öka. Jag är idag så otroligt stolt över att dricka och det ger styrka och pondus. Det märker folk, när man tackar nej på ett självklart och tydligt sätt. Inte så mycket att ifrågasätta. Som ett tydligt och rakt nej från en chef, det är inget man ifrågasätter.

Om man har kompisar som inte accepterar att man inte dricker, så tyder det på att de inte är omtänksamma och bryr sig om hur man mår. De tänker bara på sig själva och att de får tråkigt för att du inte dricker. Kanske har de själva problem med sitt drickande? Förklarar man att man inte mår bra av att dricka till en vän som bryr sig, då kommer denne att tycka att det är bra och klokt gjort att man inte dricker. De är dem man vill fortsätta att umgås med.

Ha det gott!❤️

@vår2022 skrev: ” Jag är idag så otroligt stolt över att dricka och det ger styrka och pondus” 🤣 Den felskrivningen gav mig dagens hittills största garv. Tack för den! 😀

@Heh När stoltheten så småningom tar över helt och hållet, så gör din självkänsla och ditt självförtroende att du skiter totalt i vad andra tror och tycker om ditt ickedrickande. Men det kan ta lite tid, vilket är fullt normalt. För egen del så har jag dock liksom Andrahalvlek i princip bara fått positiva reaktioner. Någon har kanske yttrat sig åt typ: Va, det går ju inte att ha kul utan alkohol! Men då har jag bara tänkt i mitt stilla sinne, att här har vi en stackare som är beroende av alkohol. Jaja, han får väl tro det. Det drabbar ju inte mig.😎

Kram

@Andrahalvlek Det är min värsta rädsla att det någonstans ska pratas bakom min rygg som ”hon alkisen som slutat dricka”. Eller ”Undra hur mycket hon drack egentligen eftersom hon bestämde sig för att sluta” Eller ”undrar om hon gjort något riktigt dumt på fyllan så hon fått ultimatum på sig att sluta, hon kunde ju dricka en hel del”

Det vidriga är att jag vet hur det pratas om dom som inte dricker runt om mig, jag har bara lyssnat till de kommentarerna i många år, aldrig givit något medhåll men lyssnat på skvaller
”Han är nykterist, sjukt tråkigt liv!”
Eller
”Hon drack sig så redlös jämnt så hennes man gav henne ultimatum, nu är hon nykterist, så jävla bitter.”

I min ålder har folk inte slutat med avundsjuka och sånt fjanteri än @Andrahalvlek
När jag tränar flera gånger i veckan, äter näringsrik mat och inte dricker för jag har hälsomånad är det mycket kommentarer om att jag inte unnar mig i livet och att jag är så jävla tråkig!

@vår2022 😂Snygg felskrivning 😂

Ja jag ska samla på mig med självkänsla och självförtroende, det får jag mycket att att träna, mår så otroligt bra av det men som du vet har jag varit så mycket sjuk så det har inte blivit av på en hel månad!

@Torn Längtar till stoltheten tar över helt och hållet❤️

Om alla människor läste Annie Grace bok så hade det varit lättare att kommunicera med de som säger att det inte kan vara kul att gå på fest utan att dricka, hade blivit en helt annan medveten konversation kring ämnet.
Det är bra att det börjat komma reklam om negativa reaktioner på alkohol på tv. Det hoppas jag det kommer mycket, mycket mer! Det kan vara ögonöppnare på de som bara kommit till stadiet där de funderar på om de dricker för mycket.

@Himmelellerhelvette Det där med att få till snitsen i att tacka nej utan att det känns dumt eller känna att man behöver försvara sig är lite knöligt i början iaf. Man behöver liksom inte bara övertyga andra på snyggt, snabbt och självsäkert sätt - utan även sig själv! Kanske mest av allt sig själv. Jag läste på en site om bra Nej tack-svar. Gjorde som hastigast om vissa fraser för att passa en längre alkoholfrihet än typ ett enstaka tillfällen som var utskrivet på sidan. Kanske hittar man lite idéer där ifall man behöver utöka sitt sortiment av fraser och belägg 😊 Det jag själv gillar med tipsen är att det bollas bort från en själv till den andra, med en liten hint dessutom på ngt ställe vilket verkligen för bort fokus från en själv.

• Nej tack, tänkte ta en hälsomånad. Kan vi inte ta några hälsomånad tillsammans, starta nästa nu?

• Nu får jag inte gå upp mer i vikt. Vet du egentligen hur många kalorier det är i ditt glas?

• Har levt alldeles för gott under helgerna/sommaren/för länge så nu får det vara slut en tid. Men du kan ju behöva unna dig nåt gott.

• Jag sover så mycket bättre utan.

• Jag dricker för ofta/mycket, jag tänkte börja ändra på det (eller Jag mår inte så bra av alkohol). Vad tänker du om ditt drickande, du dricker ju rätt bra också?

• Min läkare ville att jag skulle hålla uppe ett tag för att se om magen blir bättre. Hon verkade jättebra, vem har du som läkare?

• Tänkte börja/har börjat träna och vill vara i form. Ska du hänga med på en löptur i morgon?

• Vill inte ha just nu! Är det ok för dig?

• Tar bilen
• Måste vara fräsch i morgon
• Måste tänka på blodtrycket
• Tar en medicin som inte passar så bra med alkohol
• Nej tack!!

Nu måste man givetvis inte hitta på men ibland är det skönt att ha lite fraser att slänga ut, inte minst som newbie.

Källan är http://dok.slso.sll.se/BeroendeC/Alkohol/alkoholpaus_varför_och_hur.pdf

Det lustiga för mig är att jag t.o.m. känt att jag måste förklara mig för kyparna! 🙄😬 Har förvånat sett på dem att de inte kunde brytt sig mindre över att jag beställt alkoholfritt! 😄 Men så djupt sitter alkoholnormen i mitt huvud. Å andra sidan håller jag nu pö om pö på att beta av en massa tillfällen i nyktert tillstånd, sådana som jag tidigare alltid haft med alkohol. Tror på att man måste gå igenom en massa tillfällen för att kunna landa så tryggt det går i sitt alkoholfria liv. Inte bara högtider och fester, utan även känslor och små tillfällen, som jag upptäckte: vad ska kyparen tänka 🥴🤭😅

Men herregud @Himmelellerhelvette , vad är det för människor som fäller såna kommentarer som du beskriver här ovan!? Usch, blir förbannad. Precis som du säger så önskar man att alla fick ta del av Annie Grace✨ Fick en sån aha-upplevelse igår då jag körde bil i regnmörkret och lyssnade på This Naked Mind, då hon pratar om hur det är _alkoholens_ fel att vi blivit beroende. I kombination med en massiv, självgående indoktrinering via den alkoholkultur vi lever i.

Tänk att, om alkohol uppfanns idag så skulle den aldrig blivit tillåten, den skulle hamna i samma fack som heroin. Men sanningen är att alkohol dödar mer människor än alla andra droger tillsammans.

Så tråkigt att du varit mycket sjuk, men ditt uppehåll från alkohol kommer att stärka ditt immunförsvar och när du kan börja träna igen kommer du att bli ännu starkare! Ha det så fint 😊🌷

Ojsan, jag missade det du skrev om kommentarerna. Fyfan vad sunkiga sådana. De försvarar sig själva och sitt sätt. Förmodligen problemdrickare som inte har nått någon som helst högre eller djupare insikt. Har du möjlighet så skit i dessa och se om du kan damma av någon/några vänner eller bekanta som du kanske inte träffat så mycket innan du valde bort alkoholen. Skitsnackare finns det gott om, och de snackar tyvärr på vad man än gör. Och det är sjukt mycket bättre att de snackar om ”hur trist man är” än hur packad man blev innan och hur mycket man gjorde bort sig i deras sällskap! ❤️ Tänk på dem som de pyttiga små människor som de är, och som inte mår bra, varken innan eller efter festerna ❤️

@Himmelellerhelvette Jag säger som @Torn: Människor som säger sådana saker har egentligen själva problem med alkoholen. Ditt icke-drickande provocerar dem, för att det väcker skam och skuld hos dem själva. Skit i dem. Visa dem istället att man kan ha lika roligt nykter. Man ska inte gyttjebrottas med grisar, man blir bara skitig av det.

Att bli nykter är en process. I början vågar man inte ens tänka tanken själv, sen vågar man inte berätta för någon, stå för det, prata om det osv. Men allt det där klarar man av efterhand som man övar på det. Tänk ut en replik som ligger bra i munnen, som sen kan komma spontant. Och prata inte för mycket. I många sammanhang säger jag bara ”nej tack” och lägger möjligen till ”har ni ett alkoholfritt alternativ?” Jag har ingen redovisningsplikt. Om folk vill skvallra, låt dem. Problemet ligger hos dem. Inte hos dig.

Tålamod. Processen måste få ha sin gång.

Kram 🐘

@Andrahalvlek @DRacker @Allegra
Tack för ert stöd och kloka ord/tips❤️
Jag blir så glad i hjärtat när jag loggar in och läser er respons❤️

Nu när jag är på vecka 13 som nykter trodde jag att jag skulle må så ofantligt mycket bättre men vet ju att det beror på att jag inte lyssnat på min kropp och vilat ut några av alla virus jag åkt på, det ångrar jag nu djupt! Hade jag lyssnat på kroppen första gången, andra gången eller tredje gången jag blev sjuk hade jag varit frisk nu men det krävdes en fjärde gång som vägrade släppa taget om mig innan jag fattade att jag måste stanna hemma och bli frisk! Vila!

Tänker på hur långt jag hade kommit i mitt mående om jag bara hade lyssnat på kroppen men tror jag var rädd att vara hemma för jag förknippade det med att jag då brukar dricka. Sen har jag inte mått i närheten av så dåligt som jag mådde som bakis och ångestmåendet jag levde med innan jag blev nykter. Tänker att jag vant mig att må så jävla dåligt tack vare alkoholen att jag tänkt att jag alla fall mår bättre av ett virus och det fixar jag.

Tror att du slår huvudet på spiken där @Himmelellerhelvette . Klart du gick till jobbet, trots sjukdom, eftersom du förknippar ”att vara hemma” med alkohol. Så fantastiskt bra jobbat med 13 veckor💜